Zamieszczone przez Fatman
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Ekstraklasa
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez Peace Zobacz postaNowy stadion Widzewa jest w budowie?
Zamieszczone przez Wprost19 marca prezydent Łodzi Hanna Zdanowska ogłosiła rozpoczęcie postępowania mającego wyłonić partnera dla miasta. W poniedziałek otworzono koperty z ofertami firm zainteresowanych "zawarciem umowy w partnerstwie publiczno-prywatnym na zaprojektowanie, wybudowanie, sfinansowanie oraz eksploatację stadionu piłkarskiego o pojemności min. 30 tys. miejsc siedzących, przestrzeni komercyjnej oraz parkingów".
Oferty złożyły trzy firmy: Budus Sport, Budimex A i Hellmich Inwestycje Polska.
- Teraz chętni będą musieli zaprezentować koncepcję funkcjonalno-przestrzenną i koncepcję realizacji przedsięwzięcia. Następnie, po zakończeniu negocjacji, miasto zaprosi do złożenia ofert wszystkich, z którymi prowadzone były rozmowy. Po dostarczeniu dokumentów nastąpi ich wnikliwa analiza, a następnie wybrana zostanie najkorzystniejsza oferta - poinformowała Agata Magin z Biura Informacji i Komunikacji Społecznej Urzędu Miasta Łodzi.
To pierwsze tego typu postępowanie, jakie miasto Łódź prowadzi w ramach ustawy o partnerstwie publiczno-prywatnym.
- Mam nadzieję, że uda nam się je bez problemów zakończyć. Mamy do zaoferowania 101 mln zł w gotówce na budowę stadionu, 24 mln zł na przebudowę systemu dróg wokół stadionu i oczywiście grunt, na którym ten stadion będzie budowany - wyjaśniła prezydent Zdanowska.
Teren, o którym wspomniała, to ponad 6,7 ha w sąsiedztwie al. Piłsudskiego 138, gdzie znajduje się stadion wykorzystywany obecnie przez Widzew (wcześniej obiekt należał do nieistniejącego już klubu sportowego WiMa). Na tym obszarze mają powstać m.in. stadion o pojemności co najmniej 30 tys. miejsc siedzących oraz parkingi. Obiekt ma spełniać wymogi UEFA i PZPN dla stadionów kategorii 4.
Za 101 mln zł zarezerwowanych przez miasto ma powstać jedna z trybun stadionu, o pojemności ok. 9,5 tys. widzów. Pozostałe trybuny oraz resztę niezbędnej infrastruktury ma sfinansować prywatny partner.
Na 2012 rok UMŁ zaplanował pozyskanie partnera prywatnego do współpracy przy budowie stadionu w ramach PPP, której koszty oszacowano na ok. 300 mln zł.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Fatman Zobacz postaI w sumie jesteśmy krajem trochę większym od Austrii. 40 milionowy naród zasługuję na przynajmniej 16 zespołową ligę.
Zamieszczone przez Fatman Zobacz postaTo, co napisał Mario, o kominach płacowych, jest bardzo sensowne. Nie wiem czy dałoby radę przeforsować coś takiego, ale ustalenie maksymalnego pułapu zarobków w drużynie byłoby świetnym posunięciem. Przykładowo; 2mln euro na drużynę na sezon+ ew. 2,3 zawodników, którzy mogą zarabiać ile klub im jest w stanie zaoferować, aby przyciągnąć do naszej ligi bardziej znane nazwiska.
I jak chcesz zatrzymać wybijającego się zawodnika z takim debilnym ograniczeniem?Ostatnio edytowany przez me(L)u; 2538.raz!! dwa!! raz, dwa, trzy!! pięć, sześć, siedem, osiem!!
------------------------
Sportowy serwis, sportowy portal
Komentarz
-
Zamieszczone przez Peace Zobacz postaMario: No to nie mam więcej pytań, jak dla ciebie plany a budowa to to samo
Komentarz
-
I jak chcesz zatrzymać wybijającego się zawodnika z takim debilnym ograniczeniem?
Komentarz
-
Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta40 milionowy naród zasługuję na przynajmniej 16 zespołową ligę.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Mini Zobacz postaprzy takim argumencie to ile drużyn powinny liczyć ligi w Chinach i Indiach ?
Komentarz
-
@Fatman
Na tyle na ile rozumiem, to sprawiłoby że najlepsi polscy ligowcy (poza tymi, którzy znaleźliby się w tej 16 (zespołów) * 3 (miejsca dla piłkarzy opłacanych dobrze) = 48 ), stanieliby i woleliby grać w Unionie Berlin niż Pogoni Szczecin, natomiast ich miejsce zajęliby Ci którzy zarabiają mniej. Czyli murzyni, małolaci, albo drwale, którzy dziś nie grają, bo nie mieszczą się w składach w E-klasie, lub grają w I czy II lidze. Innymi słowy, nasza liga stałaby się mniej konkurencyjna dla piłkarzy, poza tymi najlepszymi. Dla których jednak czasami występy w pucharach też są argumentem. No ale zakładam że o wynik na arenie międzynarodowej Ci nie chodzi.
Moje zdanie jest takie. Jeśli klubom taki model by się opłacał (zyski, wyniki czy cokolwiek) to same by na siebie ponakładały takie obostrzenia i stawałyby się coraz mocniejsze. Widocznie jednak, Ci którym za takie kalkulacje w klubach płacą doszli do wniosku, że lepiej mieć kadrę bardziej wyrównaną.Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Jedynie prawda jest ciekawa
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Zamieszczone przez bloniaq Zobacz posta
Moje zdanie jest takie. Jeśli klubom taki model by się opłacał (zyski, wyniki czy cokolwiek) to same by na siebie ponakładały takie obostrzenia i stawałyby się coraz mocniejsze. Widocznie jednak, Ci którym za takie kalkulacje w klubach płacą doszli do wniosku, że lepiej mieć kadrę bardziej wyrównaną.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Majkisek Zobacz postaTyle, że w polskich klubach to ani zysków ani wyników. A skoro są kluby i to zdarza się dość często, które nie są w stanie płacić regularnie wynagrodzeń to chyba jednak dowód na to, że ci którym za takie kalkulacje w klubach płacą jednak na tej swojej robocie się nie znają. Pomysł ze sztucznym ograniczeniem faktycznie wydaje się być kuriozalny ale z drugiej strony każdy z nas psioczy na te wysokie zarobki pseudogwiazdeczek, więc jak inaczej zmienić taką tendencję?
Ja nie psioczę na wysokie zarobki pseudogwiazdeczek. Po prostu dla mnie winę ponosi system. Poprawki regulaminu powinny być raczej kosmetyczne. Ale wymagania licencyjne powinny być przestrzegane surowo do cna. Nawet jeśli liga w ten sposób przez najbliższych kilka lat składałaby się z 10 tych samych drużyn, bo tylko tyle w Polsce byłoby w stanie spełnić wymagania, to jestem za tym, żeby czekać do powiększenia do 12 zespołów aż kolejne 2 będą w stanie te wymagania spełnić, a nie dawać taryfę ulgową i rozdawać hajsy z C+ cwaniakom i popelniarzom. Jak podnosisz kuroniówkę to liczba nierobów nie maleje.Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Jedynie prawda jest ciekawa
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Jest ustawa, że zawodnik może zerwać umowę jeśli klub nie wypłacił mu pensji przez trzy miesiące. Jeśli jednak dany piłkarz godzi się na brak pensji ufając klubowi, że mu ją zwróci to chyba to jego indywidualna decyzja i żaden podmiot zewnętrzny nie powinien się w to mieszać prawda?
Komentarz
-
Z ograniczeniem kwotowym może trochę przesadziłem, ale już ograniczenie procentowe mogłoby poskutkować. U nas na pensje dla zawodników wydaje się 40mln PLN, co przy przychodach rzędu 60mln stanowi ponad 65% budżetu. Są kluby, których fundusz płacowy przekracza wysokość wszelkich wpływów, co już jest kuriozalne. Uregulowanie, które nakładałoby obowiązek przeznaczania na płace nie więcej niż np. 55% budżetu (co jest standardem w większości klubów zachodnich) spowodowałoby, że problem niewypłacalności klubów przestałby odgrywać tak dużą rolę, jak teraz, a pojawiłby się jakże ważny aktualnie w piłce czynnik- stabilność finansowa.
Głównym problemem, przy takim modelu, byłoby ustalenie faktycznych dochodów klubów, które przecież mogłyby być zaniżane. Najrozsądniejszym wyjściem, wg. mnie, stałoby się, w takiej sytuacji, wprowadzenie wysokich kar za oszustwa, włącznie z ujemnymi punktami czy degradacją. Po za tym teraz, kiedy kluby są opodatkowane, oszustwa w przychodach skutkują odpowiedzialnością przed organami Skarbu Państwa, co już samo w sobie jest bodźcem skłaniającym do uczciwości.
Komentarz
Komentarz