Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ekstraklasa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Buziek_LG uprzedził mnie z tymi danymi. Dziwię się jak można nie wiedzieć tego jak wygląda sytuacja z zapełnianiem stadionów w silniejszych od nas ligach. Dortmund, Barcelona, Real, czy Arsenal to nie są żadne wyznaczniki.

Frekwencja na poziomie 70-75% pojemności stadionów na Legii, Śląsku, Lechii, czy Wiśle to byłby naprawdę bardzo dobry wynik.

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz posta
      A czy panowie od 30-40 tysięcznych frekwencji wiedzą że średnia frekwencja to*:
      Niemcy 41 tyś
      Anglia 38 tyś
      Hiszpania 28 tyś
      Włochy 22 tyś
      Francja 19 tyś
      Holandia 18 tyś
      W oparciu o tą wiedzę dyskutujcie dalej

*dane za sezon 2010/11(za serieA.pl)

Jeśli liczyć tylko mecze rozgrywane na nowym stadionie to Śląsk miał frekwencję 24,7 tyś osób
      Średnia uwzględnia wszystkie kluby a jak wiadomo każda liga ma swój GKS Bełchatów, Odrę Wodzisław czy...Polonię Warszawa. Ja pisząc o 30 i 40 tysięcznikach nie miałem na myśli całej ligi, tylko kilka największych miast. Wiadomo, że budowanie molocha w każdym mieście nie ma sensu, ale sytuacja w zachodnich ligach pokazuje, że nawet w niezbyt wielkich miastach jest popyt na piłkę. Holenderskie Enschede ma ok 150 tys mieszkańców, biorąc poda uwagę wielkość miasta frekwencja jest naprawdę wysoka. Takie przykłady można mnożyć. Wszystko rozbija się o poziom sportowy i jakość lub brak infrastruktury. Na zachodzie w mniejszych miastach na mecze swoich drużyn chodzi często więcej ludzi niż u nas w większych miastach .
      Buziek, nie przekonasz mnie, że w prawie 40 milionowym kraju gdzie piłka nożna jest sportem narodowym nie da się w 5-6 miastach zbliżyć do frekwencji ok 35 tys. Zgodzę się, że nie da się zbliżyć w aktualnych warunkach warunkach i sytuacji, ale przecież stadiony buduje się na lata.

Edit.

"Frekwencja na poziomie 70-75% pojemności stadionów na Legii, Śląsku, Lechii, czy Wiśle to byłby naprawdę bardzo dobry wynik."

Tak, ale zauważ na przykładzie Legii, że te 25-30% to są na ogół najdroższe sektory. W ubiegłym sezonie zdarzały się sytuację, że brakowało biletów na Żyletę, jedni kupili na droższe sektory a inni pewnie odpuścili. Jeśli wartość sportowa nie pójdzie w górę a ceny się utrzymają bądź wzrosną, to i 30 tys stadion będzie częściowo świecił pustkami. Na 40 tys stadionie przy rozsądnych cenach można się zbliżyć do 30-35 tys i miec te 75%, ale na 30 tys stadionie nie da się zbliżyć na stałe do kompletu, bo za dużo jest drogich biletów albo jak u nas sektorów silver.
      Ostatnio edytowany przez Mental; 53927.

Komentarz

• To ja tylko nadmienię iż
        Polska - 8680

I też przyłączam się do głosu że 70% to byłby dobry wynik. Tylko że 24 tys. na Śląsku na nowym stadionie to jakoś za cholerę mi nie chce wyjść 70% pojemności A ogólnie to dyskusję można chyba przenieść do tematu Stadiony budują, bo się śmietnik robi

E: Racja me(L)u - poprawiono
        Ostatnio edytowany przez Kusza; 51285.
        ...Trzech setek armat ryczy kanonada,
        Zda się pod trupem ziemia się rozpęknie, —
        O dziecko polskie, za Twojego dziada,
        Który tam zginął, niech Twe serce klęknie,
        O dziecko polskie, święć się krwi szkarłatem
        I wołaj: Wolność! I bij w kratę lochów,
        Bo jeśli Bóg jest nad tym podłym światem,
        Toś ty zbawione przez Wolę i Grochów...

Komentarz

• Off topic:

Czy wy piszecie tyśiące, że potem masowo używacie skrótu "tyś"? Czy naprawdę tak trudno przestać zaśmiecać polski język takimi błędami?
          raz!! dwa!! raz, dwa, trzy!! pięć, sześć, siedem, osiem!!
          ------------------------
          Sportowy serwis, sportowy portal

Komentarz

• fakt, sorki. Poprawione
            Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Czepiacie się. Ma ktoś zestawienia średnich z ostatnich lat? 90minut.pl coś nie działa mi ani na necie w robocie, ani z siuśka.

Komentarz

• Musisz se kliknąć "Poland" w ramce z lewej.

Komentarz

• Dzięki. Ten sezon z budującymi się Górnikiem i Jagą, Bełchatowem i Giekasesodyscopolo sprawi, że średnia będzie jeszcze "lepsza".

Komentarz

• Nie dramatyzowałbym - Jagiellonia i Górnik cały zeszły sezon też spędziły na placu budowy, więc akurat tu bez zmian. Tak samo nie spodziewałbym się jakichś znaczących spadków w Bełchatowie i na Konwiktorskiej. Bo i z czego - z dwóch i pół tysięcy na półtorej? W ogólnym rozrachunku to drobnostka.

Poleciał święcący pustkami ŁKS i przeciętna frekwencyjnie Cracovia; odpowiednio Piast i Pogoń powinny przyciągać na trybuny nieco więcej osób.

Gdyby jeszcze zelżała atmosfera wszechobecnego srania w gacie w wydaniu milicyjno-medialnym, dyszka pękłaby spokojnie.

Komentarz

• Zamieszczone przez Gutek Zobacz posta
                      Nie dramatyzowałbym - Jagiellonia i Górnik cały zeszły sezon też spędziły na placu budowy, więc akurat tu bez zmian. Tak samo nie spodziewałbym się jakichś znaczących spadków w Bełchatowie i na Konwiktorskiej. Bo i z czego - z dwóch i pół tysięcy na półtorej? W ogólnym rozrachunku to drobnostka.

Poleciał święcący pustkami ŁKS i przeciętna frekwencyjnie Cracovia; odpowiednio Piast i Pogoń powinny przyciągać na trybuny nieco więcej osób.

Gdyby jeszcze zelżała atmosfera wszechobecnego srania w gacie w wydaniu milicyjno-medialnym, dyszka pękłaby spokojnie.
                      Szoste miejsce na koniec sezonu ze srednia frekwencja - 8 915 to wynik naprawde niezly, zwlaszcza, ze wiekszosc sezonu dolowali w tabeli.
                      Lepiej być ciemniakiem niż pedałem i lewakiem!

Komentarz

• Zamieszczone przez Raffels Zobacz posta
                        Szoste miejsce na koniec sezonu ze srednia frekwencja - 8 915 to wynik naprawde niezly, zwlaszcza, ze wiekszosc sezonu dolowali w tabeli.
                        Nie przeczę.
                        Nieprecyzyjnie to ująłem. Przeciętna, czytaj: ze średnią w okolicach ligowej przeciętnej. Czysto statystyczny punkt widzenia.

Komentarz

• Trzeba jednak brać poprawkę na bodaj najtańsze bilety w lidze(Cracovia) co też nie jest bez znaczenia.
                          Jeszcze na tej stronie można sprawdzić średnie frekwencje -tak klubowe jak ogólnoligowe z wielu państw: http://www.worldfootball.net/ i polska wersja językowa http://pol.worldfootball.net/

Komentarz

• Kiedyś chyba Tuzin nawinął coś, że nasza kopanina ma być też na jakiejś angielskiej platformie SKY ?

zapowiedż

Ostatnio edytowany przez Senator; 48283.

Komentarz

• O *****, ale żenada.
                              Szkoda że jeszcze Borata nie wynajęli do tego.

Komentarz

• Po takim czymś, to polską ekstraklasę będzie chciał oglądać każdy na wyspach Wydaje mi się, że woleli takie coś, niż raczyć widzów urywkami meczów, bo by ich to skutecznie odstraszyło od polskiej piłki.

Komentarz

Pracuję...
                                X