Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ekstraklasa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Raffels Zobacz posta
    Kto mi powie, co takiego zrobil ten Jankowski, ze zasluzyl na ta nagrode?
    A propos:

Po tym, co stało się w niedzielę, nie mam wyboru - zrzekam się nagród, które otrzymałem od redakcji "Piłki Nożnej", ponieważ zupełnie straciły na wartości. W 1991 roku wybrano mnie "Odkryciem Roku", a w 1992 "Piłkarzem Roku". Przez lata miałem z tego powodu satysfakcję, zwłaszcza, że bardzo rzadko w historii plebiscytu zdarzało się, by ktoś najpierw był „Odkryciem Roku”, a później „Piłkarzem Roku” – takie przypadki można policzyć na palcach jednej ręki. Cieszyłem się tym. Teraz, kiedy o wynikach nie decydują już umiejętności i osiągnięcia, tylko „plecy”, plebiscyt stracił sens.

Proszę więc redakcję "Piłki Nożnej", aby nie uwzględniała mojego nazwiska i nie wpisywała go na listę dotychczasowych laureatów. Nie chcę, by moje nazwisko w jakiś sposób uwiarygadniało obecne rozstrzygnięcia i by było w jakikolwiek sposób z nimi kojarzone. Wybór Macieja Jankowskiego na "Odkrycie Roku" jest dla mnie końcem prestiżowego plebiscytu, obrzydliwym zwycięstwem prywaty. Odebrano mi radość z własnych osiągnięć. Kiedy za dwadzieścia lat powiem, że byłem "Odkryciem Roku", to ktoś będzie miał pełne prawo zapytać, kto mi to załatwił.

Wybory "Piłki Nożnej" dziwiły mnie coraz bardziej od dłuższego czasu. Do tej pory największym "osiągnięciem" dziennikarzy tego tygodnika było nagrodzenie w 2008 roku Jakuba Błaszczykowskiego, a nie Artura Boruca. Był to dla mnie skandal - w całym 2008 roku Błaszczykowski strzelił jednego gola w reprezentacji Polski i dwa w Bundeslidze, nie wystąpił w finałach mistrzostw Europy. Natomiast Boruc był jednym z najlepszych bramkarzy całego turnieju (o ile nie najlepszym), dodatkowo sięgnął po mistrzostwo Szkocji, występował w Lidze Mistrzów. Mimo szacunku dla umiejętności Błaszczykowskiego, w 2008 roku nawet nie zbliżył się do Boruca i po prostu nie miał prawa wygrać.

Ale wygrał. Tak jak Smolarek wygrał z Jerzym Dudkiem, mimo że ten zdobył Puchar Europy, a Smolarek nie zdobył niczego.

Co ciekawe, teraz Kuba wygrał ponownie. Pytam - co takiego zrobił w 2010 roku Jakub Błaszczykowski, czego nie zrobił Robert Lewandowski? Celowo nie wspominam o Ireneuszu Jeleniu, bo Lewandowskiego do Błaszczykowskiego bardzo łatwo porównać.

Błaszczykowski - bardzo słaba wiosna w Bundeslidze (0 goli, 2 asysty) oraz przeciętną jesień (2 gole, 3 asysty), w czasie której ostatecznie wylądował na ławce rezerwowych i zaczął wchodzić na końcówki.

Lewandowski - bardzo dobra wiosna w Lechu (9 goli), mistrzostwo Polski i tytuł króla strzelców, transfer do Borussii i dobre wejście w nowym klubie (już pięć goli w Bundeslidze). O reprezentacji nie wspominam, bo obaj zawodnicy grali w niej na zbliżonym poziomie.

Pytam - czym konkretnie Błaszczykowski pobił Lewandowskiego? Ma ładniejszy uśmiech? Częściej odbiera telefon? Czy o wyborach "Piłki Nożnej" decydują już tylko sympatie dziennikarzy? Co się stało z plebiscytem, którego rozstrzygnięcia miały kiedyś duże znaczenie? Przed laty zostać "Piłkarzem Roku" - to coś znaczyło. A teraz co znaczy? Czy sam Kuba wie, za co go nagrodzono? Czy ten tytuł sprawia mu frajdę? Czy on sam wewnętrznie czuje, że na niego zasłużył? Czy on w ogóle czuje, że ma za sobą dobry rok?

Ostateczny cios plebiscytowi zadano, wpychając do grona nagrodzonych Macieja Jankowskiego. Jest to pierwszy w historii zawodnik, który może zostać "Odkryciem Roku" dwa razy z rzędu. Wygrał teraz, ale ponieważ dalej nikt nie wie, kto to jest, może też wygrać za rok. Kiedy słyszę o kulisach tego wszystkiego, robi mi się niedobrze. Żal mi chłopaków, którzy w 2010 roku naprawdę poważnie zaistnieli - żal mi Sandomierskiego, że musi się dzielić nagrodą, ale też żal mi Matuszczyka czy Kupisza. Wszyscy zostali oszukani.

Wyrzuciłbym statuetki od "PN", gdyby nie to, że zgubiłem je już wiele lat temu. Teraz mogę tylko uprzejmie prosić o wykreślenie z listy lauretatów. Ta lista to już nie jest prestiż - to wstyd.

WOJCIECH KOWALCZYK

Komentarz

• Zamieszczone przez Raffels Zobacz posta
      Kto mi powie, co takiego zrobil ten Jankowski, ze zasluzyl na ta nagrode?
      Jankowski to jeszcze ujdzie, ale co takiego zrobił Kosmala, że znalazł się w kategorii osobowość roku.

Komentarz

• byl, pracuje w klubie na swieczniku... plus swoich swoich promuja
        "rozkazy takowe mam w dupie" - mjr. Hubal o nakazie rozwiązania oddziału

Komentarz

• Zamieszczone przez baciek Zobacz posta
          A propos:
          żeby nie było że ma uprzedzenia do X. czy Y. bo Legionista a oni nie to tak samo kiedyś skrytykował nagrodę dla Smolińskiego

moim zdaniem słusznie

Encyklopedia Fuji obiektywna jest wiadomo jak, ale jak sobie zorganizowali własną nagrodę rozdawaną za działalność na rzecz polskiego futbolu to parę razy jej nie przyznali bo się nikt nie kwalifikował

Komentarz

• Zamieszczone przez kaktus Zobacz posta
            Jankowski to jeszcze ujdzie, ale co takiego zrobił Kosmala, że znalazł się w kategorii osobowość roku.
            A Frankowski, który chyba wygrał?

Jedyną osobowościa w naszej piłce jest Wojciechowski. I od czasu do czasu Boruc z Kowalem.
            "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Od biedy to Małecki jest większą "osobowością" niż Frankowski...
              http://www.youtube.com/watch?v=lQEA9u9w9Fg

Komentarz

• Pawelek powinien wygrac, kiedys dostal ksiazke od C+, to sie wyroznia na plus z reszty kopaczy

Komentarz

• O kant dupy z takim plebiscytem. Zamiast po ludzku nie przyznać nagrody to pajacy z siebie robią.
                  Przypomniała mi się sytuacja z plebicytem PS w 2008r. na sportowca i wygrana Kubicy. Taka sama porażka jak teraz.

edit: tak poza tematem odświeżyłem futbolowe zagadki
                  Ostatnio edytowany przez Luke; 36243.

Niepokonane Miasto, niepokonany Klub...

Komentarz

• Wywiad z Wojciechowskim, jego plany wobec drużyny, transfery itd.

Po co być innym? Po co móc liczyć tylko na siebie? Po co robić coś, o czym inni tylko marzą? Po co dorastać do tej miłości? Nie wiem, ale wiem jedno, dobrze wykonana praca to coś niesamowitego. Więc, gdy ktoś następnym razem, zada ci pytanie za milion dolarów: \"Dlaczego to robisz?\" Odpowiedz mu \"*******laj człowieku!\" Jeżeli naprawdę chcesz to wiedzieć, to ładuj sztangę i sam spróbuj.\"

Komentarz

• Ej, ale bez kitu, kto to jest ten Jankowski? Może nie oglądam zbyt uważnie wszystkich po kolei Lig+Ekstra, ale chyba by mi się cokolwiek o uszy obiło...? I ten post wcale nie jest żartem, zaraz odpalam google i sobie sprawdzę kto to jest, gdzie gra i co zrobił, że dostał "Odkrycie roku"...
                      ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Zamieszczone przez rey Zobacz posta
                        Ej, ale bez kitu, kto to jest ten Jankowski? Może nie oglądam zbyt uważnie wszystkich po kolei Lig+Ekstra, ale chyba by mi się cokolwiek o uszy obiło...? I ten post wcale nie jest żartem, zaraz odpalam google i sobie sprawdzę kto to jest, gdzie gra i co zrobił, że dostał "Odkrycie roku"...

http://www.weszlo.com/news/5954
                        "Jednym z takich miejsc w których warto być to Warszawa, żeby to czuć trzeba tu życ"

Komentarz

• prawda jest, ze posucha trwa i ciezko by bylo kogos wybrac... tak z glowy, potencjalni kandydaci:
                          Kucharczyk? - fajnie, ale do wejscia Kowala pare lat temu wiele mu brakuje
                          Sandomierski (ale on gral juz pare sezonow w najwyzszej lidze, jakkolwiek by sie ona nie nazywala)
                          Kupisz? - troche malo efektu
                          kto jeszcze?

Komentarz

• Zamieszczone przez foo Zobacz posta
                            prawda jest, ze posucha trwa i ciezko by bylo kogos wybrac... tak z glowy, potencjalni kandydaci:
                            Kucharczyk? - fajnie, ale do wejscia Kowala pare lat temu wiele mu brakuje
                            Sandomierski (ale on gral juz pare sezonow w najwyzszej lidze, jakkolwiek by sie ona nie nazywala)
                            Kupisz? - troche malo efektu
                            kto jeszcze?

Mogli w takiej sytuacji zrezygnować z tej kategorii w tym roku.
                            "Jednym z takich miejsc w których warto być to Warszawa, żeby to czuć trzeba tu życ"

Komentarz

• Kamil Poźniak (exemplum spotkanie Legia 0-2 GKS), choć przyznam, że początek rundy bajeczny, potem zniżka formy. No, ale jak wymieniać to wymieniać

Komentarz

• Ja tu bym chyba jedynie Kupisza widzial.
                                Lepiej być ciemniakiem niż pedałem i lewakiem!

Komentarz

Pracuję...
                                X