Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ekstraklasa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Ważny mecz w niedzielę w Szczecinie. Zobaczymy kto pozostawi po sobie jakie wrażenie.
    „Próbuję czasem być taki skromny, że ja się nie znam na tej piłce i tak dalej. Ale powiedzmy sobie szczerze, ja od siedmiu lat jestem bardzo pilnym studentem tego co się dzieje w piłce nożnej, co się dzieje na świecie, jak to wygląda.”

Komentarz

• Może tak być. Raków Papszuna to taka żelazna paka, wciąż coraz mocniej budowana. Zawodnicy silni, twardzi a cała drużyna nie czuje respektu przed nikim w lidze. Ciekaw jestem co ugrają w Europie.
      I wkurzaj się na nasz charakter strączku łuskany
      Spytasz skąd jestem? Powiem z dumą: z Warszawy

To warszawskie ballady ...

Komentarz

• Zamieszczone przez Marcino Zobacz posta
        Może tak być. Raków Papszuna to taka żelazna paka, wciąż coraz mocniej budowana. Zawodnicy silni, twardzi a cała drużyna nie czuje respektu przed nikim w lidze. Ciekaw jestem co ugrają w Europie.
        W debiucie pokazali się przyzwoicie, zwłaszcza eliminując Rubin.

Komentarz

• W Europie im życzę jak najlepiej, niech się nią solidnie zajmą by nie było szans na wyniki w lidze
          I wkurzaj się na nasz charakter strączku łuskany
          Spytasz skąd jestem? Powiem z dumą: z Warszawy

To warszawskie ballady ...

Komentarz

• Leśnodorski już około rok temu na twitterze pisał lub mówił w wywiadach, że w w sezonie 2020/2021 mistrzem będzie jeszcze Legia, ale w następnym już Raków.
            Póki co jest bliski trafienia.
            Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Komentarz

• Oby Raków nie stał się polskim Ludogorcem, czyli klubem bez tradycji, który zdominuje ligę na kilka lat, jak tamci w Bułgarii, gdzie stare firmy z kibicami nie bardzo mogą przełamać ten monopol.
              Ponoć Świerczewski jest znacznie zasobniejszy od Miodka, także to wcale nie jest takie nierealne.

Komentarz

• Zamieszczone przez Tom Kruz Zobacz posta
                Oby Raków nie stał się polskim Ludogorcem, czyli klubem bez tradycji, który zdominuje ligę na kilka lat, jak tamci w Bułgarii, gdzie stare firmy z kibicami nie bardzo mogą przełamać ten monopol.
                Ponoć Świerczewski jest znacznie zasobniejszy od Miodka, także to wcale nie jest takie nierealne.
                To może niech kupi Legię?

Komentarz

• 1. W którym momencie klub staje się "klubem z tradycją"?
                  2. Co zyskujemy my, kibice konkretnego klubu, na tym, że ligę wygrywają "firmy z kibicami", zamiast "klubów bez tradycji" (skoro już nie my wygrywamy)? Względnie: co tracimy na sytuacji odwrotnej? To coś zmieni jak mistrzostwo zamiast nas będzie zdobywał Lech, a nie Raków?
                  Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
                  Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                  -------------
                  Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq Zobacz posta
                    1. W którym momencie klub staje się "klubem z tradycją"?
                    2. Co zyskujemy my, kibice konkretnego klubu, na tym, że ligę wygrywają "firmy z kibicami", zamiast "klubów bez tradycji" (skoro już nie my wygrywamy)? Względnie: co tracimy na sytuacji odwrotnej? To coś zmieni jak mistrzostwo zamiast nas będzie zdobywał Lech, a nie Raków?
                    Ad 1. Oczywiście nie ma tu sztywnych kryteriów.
                    Takie rzeczy się czuje. W kontekście użytego przeze mnie sformułowania chodzi o wieloletnie występy na określonym poziomie rozgrywkowym, wieloletnie tradycje rywalizacji derbowej, tradycje aktywnej społeczności kibicowskiej, powtarzalność mniejszych lub większych sukcesów etc, etc. Moim zdaniem przed Rakowem jeszcze parę lat ''pracy'', aby zasłużyć na takie miano w szerszej skali, niż lokalna.

Ad 2. Nic nie zyskujemy i nic nie tracimy jako Legia.
                    Nie chodziło mi o to, aby tytuły zdobywały tylko ''kluby z tradycjami''. Oczywiste jest, że wolę, aby ligę wygrał Raków, czy nawet Nieciecza , a nie nasi tradycyjni wrogowie: Górnik Z., Widzew, Wisła K, czy Lech. Chodziło mi tylko o porównanie casusu Rakowa z Ludogorcem, który też nie pochodzi z metropolii, a zdobył już 11 tytułów mistrza Bułgarii z rzędu, zaś Raków, pomimo przedwojennych korzeni (tak jak Dyskobolia Grodzisk Wlkp. ), do 1994 r. (nie licząc finału PP w 1967 r.) nie specjalnie istniał w świadomości przeciętnego piłkarskiego kibica w Polsce, a sukcesy zaczął odnosić de facto od poprzedniego sezonu. Tymczasem przy bardzo bogatym właścicielu, sensownym trenerze (trenerach) i dobrej organizacji Częstochowianie mogą wygrywać ligę, niczym Ludogorec w Bułgarii, przez kilka lat, a tego - jako kibic Legii - już im nie życzę.

Mam nadzieję, że wyjaśniłem .

Komentarz

• Wyjaśnione
                      Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                      -------------
                      Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Mogli by zmienić ramówkę niedzielną w TVP Sport i zapodać mecz neutralny dla wyścigu, czyli Pogoń-Legia.
                        Akurat ta ich propozycja Lech-Stal z wiadomych względów faworyzowała Amikę, bo tam wszyscy przyklaskują temu ewentualnemu mistrzostwu, no ale sytuacja uległa zmianie i to Raków teraz jest bliżej celu, więc by nikogo nie faworyzować, nasz mecz byłby najlepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że zapowiada się ciekawiej, jak tamte dwa, gdzie pewnie obie ekipy wygrają swoje mecze.
                        Hmmm.....a co tam, zamejluję nawet w tej sprawie zaraz do Kurakao

Komentarz

• Zamieszczone przez Banita_70 Zobacz posta
                          Mogli by zmienić ramówkę niedzielną w TVP Sport i zapodać mecz neutralny dla wyścigu, czyli Pogoń-Legia.
                          Akurat ta ich propozycja Lech-Stal z wiadomych względów faworyzowała Amikę, bo tam wszyscy przyklaskują temu ewentualnemu mistrzostwu, no ale sytuacja uległa zmianie i to Raków teraz jest bliżej celu, więc by nikogo nie faworyzować, nasz mecz byłby najlepszym rozwiązaniem, tym bardziej, że zapowiada się ciekawiej, jak tamte dwa, gdzie pewnie obie ekipy wygrają swoje mecze.
                          Hmmm.....a co tam, zamejluję nawet w tej sprawie zaraz do Kurakao
                          Też bym z chęcią zobaczył bo ciekaw jestem czy Jędza zrobi karnego dla Pogoni ręką czy Kuchym

Komentarz

• Zamieszczone przez Raczej Zobacz posta

Też bym z chęcią zobaczył bo ciekaw jestem czy Jędza zrobi karnego dla Pogoni ręką czy Kuchym
                            Akurat Jedza nie zagra za kartki.

Komentarz

• Zamieszczone przez Raczej Zobacz posta

Znaczy się sugerujesz pewną jedynkę + karny dla Pogoni.

Komentarz

• Zamieszczone przez Banita_70 Zobacz posta

Znaczy się sugerujesz pewną jedynkę + karny dla Pogoni.
                                No tak myślałem ale zukoju(a właściwie sam Jędrzejczyk) zepsuł mi trochę ten scenariusz

Komentarz

Pracuję...
                                X