Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Ekstraklasa

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• no na pewno gość mający firmę o wartości ~80mln dolarów robiący interesy z Microsoftem potrzebuje reklamy będąc wiązany z klubem w którym jest taki burdel jak we Wiśle

a do Kuby mam szacunek, równy gość, pamiętam jak wpłacił anonimowo chyba ponad miliona na leczenie jakiegoś dziecka i dopiero matka tego dziecka o tym powiedziała

Komentarz

• Nie no pewnie, robi to probono aby pomóc koledze z dzieciństwa ::
      349meczów*
      71 goli*
      58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Zamieszczone przez Benek
        Nie no pewnie, robi to probono aby pomóc koledze z dzieciństwa ::
        Wychodzi na to, że tak.
        Chce zbudować największą polską firmę IT. Pomóc w tworzeniu samochodu elektrycznego. Wisły nie miał w planach. Samo wyszło. Właśnie razem z Kubą Błaszczykowskim i drugim wspólnikiem pożyczają klubowi 4 mln złotych. - Liczymy się z tym, że szybko ich nie odzyskamy - mówi Sport.pl Jarosław Królewski.

Wiem, że link do wyborczej, ale innych źródeł nie ma.
        Ja sama nie wiem co o tym człowieku myśleć. Tak samo jak większość Wiślaków. Spadł z nieba. Ale ma kredyt zaufania. I wychodzi na to, że niesamowitą energię oraz wolę działania. Cyborg albo Harry Potter
        Kraków jest jak pryzmat, przez który pięknieje Ojczyzna.

Komentarz

• Tak jak wieku z nas nie wierzy Miodkowi, że kocha Legie taksamo proponuję Wam podchodzić do niego z umiarkowanym optymizmem

Według mnie robi schow w celach marketingowych. Tt jest zawalony pochwalami nad nimi, był już u Stanowskiwgo, każdy chce robić znim wywiady a on sam wygląda jak cyber Marian
          349meczów*
          71 goli*
          58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Zamieszczone przez Esk
            Ja sama nie wiem co o tym człowieku myśleć. Tak samo jak większość Wiślaków. Spadł z nieba. Ale ma kredyt zaufania.
            O patrz. To tak jak ten kambodżański królewicz Też pojawił się znikąd i dał nadzieję.

A poważnie.
            Gdyby TSW zależało na uratowaniu sekcji piłkarskiej już dawno by zastawili grunty pod tymczasowe finansowanie. Ale to wtedy trzeba by było spłacić. A jak się pojawi anioł z kasą to można żyć po staremu na jego koszt...

Pytanie ile Kuba, ten Królewski i inni losowi ludzie utopią w reanimowane trupa zanim to padnie...

Komentarz

• Jprdle, zdechła ta kuurwa czy jeszcze dycha? Nie chce mi się czytać obrońców poziomu ligi. Wisły nie ma, świat się kończy? Masakra. Te ogólnopolskie a wsparcie jest mdłe i rygać się chce już.
              Giń kuurwo jebana i tyle.

Komentarz

• Zamieszczone przez Raczej
                Jprdle, zdechła ta kuurwa czy jeszcze dycha? Nie chce mi się czytać obrońców poziomu ligi. Wisły nie ma, świat się kończy? Masakra. Te ogólnopolskie a wsparcie jest mdłe i rygać się chce już.
                Giń kuurwo jebana i tyle.
                No,ja tam wolę oglądać mecze z taką Wisłą,niż jakimiś pastuchami,których nawet na mapie ciężko wskazać.Wątpliwa przyjemność,tak sportowo jak i kibicowsko.Ale co kto lubi...
                #MioduskiOut

Komentarz

• Nie wiem skąd nad nim taki zachwyt po występie w Stanie Futbolu. Dla mnie to opowiadał banały, a niektórzy chyba tak się zachwycili, bo trudnych słów używał.
                  "Lech Poznań nie wystąpił o licencję na przyszły sezon i został przesunięty na ostatnie miejsce w tabeli. W przyszłym sezonie pod nazwą Lech Poznań występować będzie Amica Wronki."

Komentarz

• Zamieszczone przez thorstein
                    Gdyby TSW zależało na uratowaniu sekcji piłkarskiej już dawno by zastawili grunty pod tymczasowe finansowanie
                    A mają do tego prawo? Grunty pewnie tak naprawdę są miejskie a oni je tylko dzierżawią.
                    #MioduskiOut

Komentarz

• Zamieszczone przez AGZI
                      A mają do tego prawo? Grunty pewnie tak naprawdę są miejskie a oni je tylko dzierżawią.
                      Nie mogli sprzedawać przez x lat od przyjęcia od miasta. Termin im chyba 2 lata temu minął. Teraz tymi gruntami obracać mogą.
                      Ale jak to mówił Wisłocki na konferencji 'ziemia TSu jest swieta' (i prędzej będziemy żreć gówno niż damy wejść na nią inwestorowi)

Komentarz

• Zamieszczone przez Esk
                        Takie pytanie z ciekawości. Za co można nie lubić Kuby Błaszczykowskiego?
                        Matko Boska, co za prowokacja!

Przecież to pytanie zmierza do rozpoczęcia największego wątku pobocznego 2019 roku! Pracę magisterską można by pisać na tak zaproponowany temat!

Zamieszczone przez Esk
                        Myślałam, ze takie rzeczy to tylko użytkownik Z. Znany "krakowożerca"
                        Wypraszam sobie! Niewiele jest rzeczy równie dobrych jak maczanka na Kazimierzu.

Po prostu nie znoszę dziadostwa i tylko tyle!

Pozdrowienia serdeczne

Zamieszczone przez TNTP
                        To system ligowy w Brazylii jest najbardziej popierdolony z tych którymi się interesowałem - historycznie bije nawet Argentynę.
                        Jako sympatyk Huracanu Buenos Aires muszę zaprotestować. Mimo wszystko Argentyna dzierży palmę pierwszeństwa i - w odróżnieniu od Brazylii - nadal trwa w uporze.
                        "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Zamieszczone przez Z.

Jako sympatyk Huracanu Buenos Aires muszę zaprotestować. Mimo wszystko Argentyna dzierży palmę pierwszeństwa i - w odróżnieniu od Brazylii - nadal trwa w uporze.
                          Ty jako sympatyk Huracanu masz do tego pełne prawo, ja jako osoba której bliżej do River Plate widzę jego pewne korzyści

Zresztą od kilku lat wygląda to u nich normalnie, ba uważam, że system 3 letni jest ciekawy (tylko patrząc na argentyńskie realia daje wielki pole do nadużyć )

Nie chce przy tym robić z siebie jakiegoś znawcy futbolu południowoamerykańskiego (jeśli już na czymś się w minimalnym stopniu znam to również na lidze argentyńskiej, niż brazylijskiej), ale tak jak pisałem HISTORYCZNIE to liga brazylijska była w mojej opinii znacznie bardziej popierdolona niż argentyńska - co roku inne zasady/inna liczba zespołów, zasady zmieniane w trakcie jej trwania, liga przeszło stu zespołowa. Przecież to było maksymalnie popierdolone.
                          Argentyna z 2 sezonami w jednym+systemem 3 letnim, była może oryginalna, ale dawała jakakolwiek by to dziwnie nie zabrzmiało jakąś stabilizację
                          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• System trzy letni obowiązuje w Argentynie od wielu lat. W zdecydowanej większości lig południowoamerykańskich też tak jest - zakładam, że został wymyślony albo w Argentynie albo w Urugwaju.

Po pierwsze umożliwia on rozgrywanie w jednym roku dwóch mistrzostw z zachowaniem rozstrzygnięć dotyczących spadków za dorobek z całego sezonu, a nie z poszczególnych turniejów (nie ma zatem opcji, że ktoś zagrał fatalnie mistrzostwa otwarcia i formalnie spadł, a zatem nie ma po co grać w mistrzostwach zamknięcia). Po drugie system ma (a raczej miał) chronić największych przed spadkiem, a takie zagrożenie powstało koło lat 80tych w związku z kolejną destabilizacją ekonomiczno-polityczną. Zdaje się, że został wprowadzony po tym jak chyba w latach 80 tych spadło San Lorenzo - a zatem jedna z drużyn z tzw. pięciu "grandes" (Boca, River, Racing, Independiente, San Lorenzo - a zaraz za nimi Huracan ). Albo może San Lorenzo było pierwszą dużą ofiarą tego systemu.

River spadł z ligi parę lat temu, więc z tymi korzyściami różnie bywa

Nie mogę się zgodzić, że w Argentynie cokolwiek wygląda normalnie, bowiem w ciągu ostatnich lat przeszli od dwóch mistrzostw rocznie, przez trzy mistrzostwa rocznie, do jednego mistrzostwa rocznie. Potem w ekstraklasie grało 30 drużyn co dość radykalnie obniżyło poziom, a teraz są na drodze do 20 zespołowej ekstraklasy (26 druzyn) i prawdopodobnego ustabilizowania systemu zbliżonego do europejskiego lub ......brazylijskiego.

Nie mówiąc już o tym, że jeszcze jakieś trzydzieści czy czterdzieści lat temu grali dwa mistrzostwa rocznie, w ten sposób że w jednych grali wszyscy którzy się zakwalifikowali (z dużych miast i prowincji), a w drugich grali tylko ci z dużych miast (Buenos, Rosario, La Plata, Santa Fe). Oczywiście w każdym sezonie była inna ilość drużyn, czasami grali ligę, innym razem fazę pucharową .

Brazylia ma od kilku lat ustabilizowaną 20 zespołową ekstraklasę (żadnych zmian w liczbie drużyn i ilości spadających, bez względu na to czy leci Vasco czy Botafogo - giganci z Rio). W zasadzie ich jedynym felerem są rozgrywki stanowe, ale te o ile mnie pamięć nie myli są rozgrywane na początku roku. Najpierw traktowane trochę jak sparingi (w końcu mogą być duże dysproporcje między ekipą z ekstraklasy, a ekipą z trzeciej ligi ogólnokrajowej), a fazy finałowe (jeśli w danych rozgrywkach są) już są mega istotne, zazwyczaj grają w nich tylko najwięksi w danym regionie. No i właśnie dlatego, że są mega istotne to myślę, że nikt z nich prędko nie zrezygnuje. A ich idea powstała zapewne z uwagi, na fakt że Brazylia to ogromny kraj i zwyczajnie nikt by nie ogarnął ogólnokrajowej ligi w latach czterdziestych. Dodam, że w ramach rozgrywek stanowych też są poziomy rozgrywkowe: może zatem być tak, że ktoś gra w drugiej lidze stanu Rio i w ogóle nie gra w rozgrywkach ogólnokrajowych albo np. gra w trzeciej lidze ogólnokrajowej i pierwszej lidze stanowej. Zastanawiam się czy istnieje przypadek, że ktoś gra poza pierwszą ligą stanową i w pierwszej lidze ogólnokrajowej, ale aż tak biegły nie jestem
                            Ostatnio edytowany przez Z.; 6102.
                            "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• @Z. w sumie w moich sobotnich wynurzeniach najbardziej interesował mnie fakt regularnej obecności większych marek w małych ośrodkach (np. Corinthians w Araraquara) jako impuls do rozwoju małych klubów.
                              Skoro nasza liga jest i tak za duza i sztucznie wydłużona (+7) to nie widzę powodu by nie wymusić corocznej obecności Legii w Pułtusku, Jagiellonii w Suwałkach, Lechii w Słupsku, czy Amici we Wronkach.

Komentarz

• Zamieszczone przez AGZI
                                No,ja tam wolę oglądać mecze z taką Wisłą,niż jakimiś pastuchami,których nawet na mapie ciężko wskazać.Wątpliwa przyjemność,tak sportowo jak i kibicowsko.Ale co kto lubi...
                                Sportowo? Kibicowsko? Jaja se robisz? Co takiego Wisła ostatnio wyczynia sportowo i kibicowsko? Ja wiem, że marka jest, ale to już tylko legenda, nic realnego.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎