Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
Nie śledziłem za bardzo afery z zabranym/dodanym punktem Lechii - czy ktoś uczynny mógłby streścić mi w dwóch zdaniach, jak ostateczne rozstrzygnięcia w tej szopce sprawiły, że po wycofaniu skargi Lechii Ruch zamienił się miejscem z Podbeskidziem? Jakie tam niuanse regulaminowe zagrały?
Nie śledziłem za bardzo afery z zabranym/dodanym punktem Lechii - czy ktoś uczynny mógłby streścić mi w dwóch zdaniach, jak ostateczne rozstrzygnięcia w tej szopce sprawiły, że po wycofaniu skargi Lechii Ruch zamienił się miejscem z Podbeskidziem? Jakie tam niuanse regulaminowe zagrały?
Jeżeli Ruch, Lechia I Podbeskidzie mają tyle samo punktów to decyduje mała tabela między nimi. I w niej Podbeskidzie jest najsłabsze .
Od Hallera my rycerze, Sławy nikt nam nie odbierze.
Lance do boju, szable w dłoń ...
"Szósty" Strzelców w Żółkwi siedzi i nad dolą swą się biedzi.
Z Francji swój początek bierze, a wśród strzelców jest na przedzie.
Jeżeli Ruch, Lechia I Podbeskidzie mają tyle samo punktów to decyduje mała tabela między nimi. I w niej Podbeskidzie jest najsłabsze .
Nie wgłębiając się, wydaje się to trochę głupie. Czemu przy równej liczbie punktów PBB i Ruchu wyżej w tabeli jest PBB, ale jak do tego grona dochodzi Lechia, to już wyżej jest Ruch niż PBB. Czyli w zależności od tego, co sie weźmie za podstawę obliczeń, można mieć różne miejsce w tabeli
Nie wgłębiając się, wydaje się to trochę głupie. Czemu przy równej liczbie punktów PBB i Ruchu wyżej w tabeli jest PBB, ale jak do tego grona dochodzi Lechia, to już wyżej jest Ruch niż PBB. Czyli w zależności od tego, co sie weźmie za podstawę obliczeń, można mieć różne miejsce w tabeli
PBB i Ruch mają bilans remisowy (decydowałaby klasyfikacja FP), jeżeli dochodzi Lechia to Ruch ma jedną wygraną i dwa remisy a PBB trzeci remis.
Bilans 5-1-1 w rundzie finałowej brałbym w ciemno, bo to w zasadzie daje pewne mistrzostwo. Oczywiście niekoniecznie samo powtórzenie konkretnych wyników, bo czas w końcu wygrać z Lechem u siebie i ograć Piasta. Dajmy na to wygrywamy wszystko do 35 kolejki, świętujemy tytuł, a później na kacu porażka w Gdańsku i remis z Pogonią.
Rudy kwiczał, że punkty powinny być zdobywane na boisku, a nie przyznawane przez trybunał arbitrażowy podczas gdy to pzpn przy zielonym stoliku ukradł punkty Lechii i Ruchowi.
Skoro nie ma sensu karanie finansowo klubu, który ma problem właśnie finansowy, a punkty zdobyte na boisku powinny być nietykalne to możnaby np. wprowadzić zakaz transferów do klubu przy najbliższym okienku.
Może przynajmniej kluby by wtedy bardziej starały się kogoś wychować, a jak młodzi będą słabi to po prostu uczciwie spadną po słabej grze na boisku.
Trybunał w zasadzie chciał dobrze szkoda tylko, że Ruch się też nie odwołał, bo wynikneła sytuacja niezręczna. Moim zdaniem uczciwie Podbeskidzie poza ósemką.
Swoją drogą ciekawe jakie będą stawki w zakładach w meczu Lechii z Ruchem, bo wygrany tego spotkania jest oczywisty
Napisałem przecież że marginalna szansa(chyba przyznasz że nie jest bardzo prawdopodobne że: Lechia wygrywa z Ruchem, Podbeskidzie wygrywa z Termalicą, bilans bramek w obu spotkaniach wyrównuje stan bramkowy, a pozostałe zainteresowane zespoły nie wygrywają) jest by miało to znaczenie, skąd więc te emotki?
Te pozostałe zainteresowane zespoły to Jaga jadąca do wicelidera i Wisła grająca z drugim na wiosnę Zagłębiem A zwycięstwa Lechii i PBB były też bardzo prawdopodobne. I przecież nie musiał się zrównać bilans bramkowy pomiędzy PBB a Ruchem - każde wyższe zwycięstwo PBB lub każda wyższa porażka Ruchu i byłoby to samo, czyli zielony stolik. Więc jak dla mnie szansa nie marginalna, a prawdopodobna
Drugi to wygrana Ruchu i przegrane pozostałych + wygrana Korony
Scenariuszy było kilka. Wygrana Ruchu + remisy Wisły, PBB, Jagi bądź osobno każdej z tych drużyn. Więc na szybko 6 kolejnych scenariuszy, że ten pkt dla Lechii mógł mieć znaczenie
Ewentualnie powinna być bonifikata punktowa. Za pierwsze miejsce po rundzie zasadniczej 3 punkty, za 2 miejsce 2 punkty i za 3 miejsce 1 punkt.
Ten obecny system jest chory, bo karą dla najlepszej drużyny po rundzie zasadniczej jest dzielenie punktów i zniwelowanie przewagi jaką drużyna sobie wypracowała w trakcie sezonu.
Że atrakcyjniej? może i tak, ale na pewno niesprawiedliwie.
Komentarz