Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Tenis

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kolejny ciekawy wywiad tym razem z Lechem Sidorem program dwa fotele YouTube.

wiadomo co, wiadomo z kim.

Komentarz

• Zamieszczone przez Ivan Drugi
      Już oficjalnie, Federer kończy karierę.
      I w ten sposób Hubert Hurkacz przechodzi do historii jako zawodnik, który mówiąc żartobliwie, "zakończył" karierę Rogera Federera. To właśnie z Hubertem, Roger rozegrał (i przegrał) swój ostatni mecz w cyklu ATP (ćwierćfinał na turnieju w Wimbledonie 2021).

Komentarz

• Ależ ten czas leci. Pamiętam dokładnie, jak się jeszcze jarałem tenisem i zaczynający poważną karierę Federer przegrywał z moim ulubionym tenisistą Carlosem Moyą. Już wtedy komentujący ten mecz Tomasz Tomaszewski wieszczył Szwajcarowi wielką przyszłość (ja go wówczas pierwszym raz widziałem). I to był bodajże ostatni raz, gdy Moya wygrał z Federerem.
        Zresztą podobnie będzie wkrótce z Nadalem - oglądałem pierwsze jego mecze gdy miał 16 lat, a wkrótce przyjdzie mu kończyć fantastyczną karierę.

Komentarz

• Zamieszczone przez Kijek
          Ciekawy hejtpark Smokowskiego z Sierzputowskim. Więcej ogólnie o tenisie niż o Idze więc dla psychofanow tylko Igi może być nuda.
          Potwierdzam, ciekawe i to nawet dla osoby, która nigdy w tenisa nie grała, bardziej zainteresowała się tenisem dzięki Idze i jej kibicuje (czyli być może jej "psychofanem" według Twojego zaszufladkowania).

Dzięki za polecenie.

Komentarz

• Przegląd Sportowy donosi, że Iga Świątek nie zagra w Guadalajarze ponieważ po intensywnym sezonie postanowiła odpocząć. Przed WTA Finals, Świątek prawdopodobnie wystąpi jeszcze w dwóch turniejach. Na pewno pojawi się w WTA 500 Ostrawie (3-9 października), a później być może w WTA 500 San Diego (10-16 października).

Komentarz

• Ponownie Przegląd Sportowy.
              W piątek rozpocznie się turniej Laver Cup, w którym po raz ostatni na korcie pojawi się Roger Federer, który 15 września ogłosił zakończenie kariery. Ostatnim z turniejów, w jakich zagra ma być Laver Cup, gdzie zmierzy się w rywalizacji deblowej. W ten sposób z tenisem pożegna się jeden z najlepszych przedstawicieli dyscypliny w historii. Okres jego świetności przypadł na czas rywalizacji z genialnymi przeciwnikami i rozkwitu tenisa.

Komentarz

• Zamieszczone przez r9robins
                Ponownie Przegląd Sportowy.
                W piątek rozpocznie się turniej Laver Cup, w którym po raz ostatni na korcie pojawi się Roger Federer, który 15 września ogłosił zakończenie kariery. Ostatnim z turniejów, w jakich zagra ma być Laver Cup, gdzie zmierzy się w rywalizacji deblowej. W ten sposób z tenisem pożegna się jeden z najlepszych przedstawicieli dyscypliny w historii. Okres jego świetności przypadł na czas rywalizacji z genialnymi przeciwnikami i rozkwitu tenisa.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2022-09-22 o 23.26.47.png
Wyświetleń: 681
Rozmiar: 2,72 MB
ID: 2636103

Komentarz

• Czas podbić temat

Dziś o 16-tej Iga rozpoczyna na etapie 1/8 turniej w Ostrawie.
                  Przeciwniczka to A. Tomljanovic (ranking WTA: 34, ostatnio mi znana z tego, że pokonała S. Williams w US Open).

Wydaje się, że ostatnio do formy powróciła B. Krajcikova (wygrany turniej w Tallinie, dziś dość gładko wygrała z Shelby Rogers). Do tego Czeszka gra "u siebie".
                  Iga może się z nią ewentualnie spotkać dopiero w finale.

Komentarz

• Pierwsza przeszkoda wzięta, początek bardzo dobry potem było trudniej ale opanowała sytuację a w drugim secie Australijka skreczowała. W następnym spotkaniu powinno był łatwiej, Iga pewnie się rozgrzała i rywalka będzie dużo niżej notowana. W ćwierćfinale Polka spotka się z McNally (151 WTA) lub Muchovą (189 WTA).

Komentarz

• Zamieszczone przez Ivan Drugi
                      Pierwsza przeszkoda wzięta, początek bardzo dobry potem było trudniej ale opanowała sytuację a w drugim secie Australijka skreczowała. W następnym spotkaniu powinno był łatwiej, Iga pewnie się rozgrzała i rywalka będzie dużo niżej notowana. W ćwierćfinale Polka spotka się z McNally (151 WTA) lub Muchovą (189 WTA).

Też nie przewiduję problemów w kojelnej rundzie, zwłaszcza że rywalką będzie kwalifikantka. Mam nadzieję, że tak samo jak w US Open, w każdym kolejnym meczu Iga będzie grać coraz lepiej. Niestety, po raz kolejny nie będzie okazji do sprawdzenia się z Ostapenko oraz rewanżu z Haddad Maią ponieważ obydwie pożegnały się już z turniejem. Odpadła też Emma Raducanu, której nic nie dała zmiana kolejnego, czwartego w ciągu ostatnich 12 miesięcy, trenera. Ona chyba naprawdę powinna dać już sobie spokój z tenisem i skupić się na modelingu bo to jej wychodzi znacznie lepiej

Komentarz

• Iga jesteś Wielka!!!
                        niesamowity finał, super mecz i wielką klasa obydwu tenisistek!!!
                        349meczów*
                        71 goli*
                        58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Zdarza się czasem przegrać finał, zwłaszcza kiedy się jest przeziębionym. I parę punktów w rankingu przybyło.

Komentarz

• Trochę wykrakałem z tą dobrą formą Krejcikovej .
                            Obejrzałem tylko końcówkę finału i to co wtedy obie Panie grały, to był kosmos.
                            Zresztą to, że Iga przegrała mając tak dużo kończących piłek (i z tego co zapamiętałem o 12 więcej niż niewymuszonych błędów) to najlepiej świadczy o wysokim poziomie meczu.

Iga swoją reakcję po meczu po raz kolejny pokazała jak bardzo jest ambitna i jak jej zależało na wygranej. Bardzo mi się to u niej podoba.

Komentarz

• Moim zdaniem Krejcikova dużo w tym meczu zrobiła serwisem a Iga nie była w pełni sił, żeby postawić się jej na 100%.
                              Trudno, policzymy się z nią następnym razem. Teraz trzeba się dobrze przygotować do WTA Finals.

Tymczasem, pozostaje napawanie się aktualnym rankingiem

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: WTA ranking.jpg
Wyświetleń: 283
Rozmiar: 168,4 KB
ID: 2637378

Komentarz

• Napawam się tym rankingiem i zadaję sobie pytanie czy kobieta-czołg Seren W. miała kiedykolwiek taką przewagę w rankingu, a jeśli nie to jak to wyglądało historycznie? Coś czuję, że jeśli to nie rekord to bardzo blisko niego ...
                                Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎