Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Tenis

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kiedyś ten dzień musiał nadejść więc nie ma co robić wielkiej tragedii. Mi się wydaje, że już w pierwszych dwóch meczach było widać było, że trawa to nie jest ulubiona nawierzchnia Igi. Dziś po prostu nastąpiła kumulacja. Na pewno szkoda przerwania tej pięknej serii zwycięstw ale nie ma wątpliwości, że dzisiaj wygrała lepsza zawodniczka.
    Ostatnio edytowany przez r9robins; 49791.

Komentarz

• Każda seria kiedyś się konczy, szkoda, że skonczyła się w taki sposób. Niektóre błędy wręcz niewytłumaczalne.
      04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.

Komentarz

• Ogromna ilość zmarnowanych bardzo prostych pilek, ktore przerodzily sie we frustracje. Szkoda, chociaż i takie mecze sie zdarzaja, gdzie kompletnie nic nie wychodzi.

Komentarz

• Szkoda, passa rozpoczęta 22 lutego właśnie się zakończyła. Reset i jazda.

Komentarz

• Kto obserwował jej grę na trawie wcześniej i w dwóch ostatnich meczach, ten nie będzie ani trochę zdziwiony. To musiało się stać na tym turnieju, jak nie w tym meczu, to w dwóch następnych. I nieważne, że drabinka była teoretycznie w miarę łatwa, bo najgorsze rywalki są w jej drugiej części. Ale jak gra się tak słabo to bez znaczenia. Nie jest tak, że nie dojechała głowa, tylko nie potrafi grać na tej nawierzchni. Chociaż wiadomo, że bez tej pewności siebie i czucia piłki Iga jest inną zawodniczką. Świątek na trawie to parodia Świątek na mączce czy betonie. W drugim secie nawet nie walczyła, pogodziła się z losem. Liczba niewymuszonych błędów wynika właśnie z tego, że jej przeciwnikiem nie była Cornet, tylko trawa.
            Ona prawie* w każdym elemencie gra jakby to był beton czy korty ziemne. Piłka nie skacze wysoko jak na ziemnych i nie uderza się nad ramieniem, tylko idą niskie szczury, więc gram ostrożnie i inaczej buduje akcje. Nie ma do tego broni Igi, czyli kick serwisu, bo on na trawie nie działa. Nie działa też forehand (u Świątek klasa światowa), który na trawie u Igi wygląda jak u zawodniczki co najwyżej przeciętnej. Taktyka serwisu też powinna być inna i serwis głównie do środka nie działał. Mimo, że piłka odbija się szybko ona każdą piłkę atakuje bez sensu, a czasami wystarczy przebić i dać rywalce popełnić błąd, bo każda przebita piłka trudno się odbija na trawie. Liczba niewymuszonych błędów Światek była w tym turnieju zatrważająca. I nie jest to kwestia fizyczności, czy formy, bo jak sama Iga mówi, te były ok. Po prostu proces nauki na trawie trwa i będzie tak naprawdę wieloletni.

Łatwo teraz się znęcać nad przygotowaniem i kalendarzem przed turniejem, ale widocznie musiała odpocząć. Czy to by coś zmieniło? Pewnie niewiele, bo od razu na trawie się grać nie nauczy. Nie czuje tej nawierzchni, więc jeden turniej by się chociaż trochę do nie przyzwyczaić mogła zagrać. Lub przyjechać wcześniej do Anglii. Sporo wcześniej bo te korty w Michałówku, gdzie na początku trenowała to te z Wimbledonu przypominają tylko kolorem i to też nie do końca. Poza tym są średnio przydatne w kontekście wyczucia nawierzchni. Szczególnie pod względem wypoziomowania i "równości".

Nie ma tragedii, bo teraz pewnie wysypie się sporo hejterow i mam namyśli tych nie tylko z Polski, bo u nas ich dużo w każdym możliwym temacie. Idziemy dalej, Iga wraca jeszcze krótko na mączkę, potem rozpierdala wszystkich na twardych.

To dopiero początek. Jazda!
            Ostatnio edytowany przez Werten; 152614.

Komentarz

• Ja się nie przejmuję, wprawdzie trawa do dużej poprawy ale zapewne Iga wyciągnie ze swoim sztabem stosowne wnioski. Ja miałem nadzieję, że przeważą "przebłyski" z poprzednich dwóch meczy ale niestety to był najsłabszy mecz od wielu tygodni.
              Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...

Komentarz

• Jasne, jasne. To, że oddala z 2-0 *40-15 na 2-6 z głupimi uśmiechami pod nosem to tylko wina nawierzchni, a nie głowy. Dwukrotna zwyciezczyni RG nie potrafi wejsc w wymiane tylko strzela po autach jak najebana. 40 UE to tez wina trawy.

Komentarz

• A Ty przypadkiem naje*bany nie jesteś?
                  Napisałeś tu kilka postów i albo przyp*ierdalasz się do użytkowników tego forum albo jak w tym przypadku do Igi.
                  Chcesz pisać pisz. Chcesz narzekać, masz prawo. Chcesz dyskutować, dyskutuj. Ale dostosuj się do poziomu tego forum i standardów albo mówiąc delikatnie zmień portal.

Komentarz

• Łatwe oceny i wnioski najczęściej są błędne, bo to bardziej złożony temat. Bezradność i "poddanie" się, wynikało z wcześniejszych problemów i błędów, które z kolei wynikały z wielu elementów, których jeszcze na trawie nie opanowała. Na to wszystko składa się właśnie brak wyczucia nawierzchni. Kompletny brak zrozumienia specyfiki tematu i takie powierzchowne pi.erdolenie typu głowa itd. nie tłumaczy wszystkiego. Nie szło od początku więc w pewnych momentach po prostu się posypało. Tu nawet zryw mentalny niewiele by dal, bo ćwierćfinał to i tak byłby mega sukces. Najpierw trzeba bylo przejśc 3 i 4-tą rundę.

Runi mam to samo.

Komentarz

• Zaraz Ivan będzie mógł wyliczać od nowa , jestem o to spokojny

Jazda Iga !!
                      349meczów*
                      71 goli*
                      58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Zamieszczone przez Runi
                        A Ty przypadkiem naje*bany nie jesteś?
                        Napisałeś tu kilka postów i albo przyp*ierdalasz się do użytkowników tego forum albo jak w tym przypadku do Igi.
                        Chcesz pisać pisz. Chcesz narzekać, masz prawo. Chcesz dyskutować, dyskutuj. Ale dostosuj się do poziomu tego forum i standardów albo mówiąc delikatnie zmień portal.
                        Sklej.

Na juniorskim Wimbledonie trawa nie przeszkadzała.

Komentarz

• Zamieszczone przez Benek
                          Zaraz Ivan będzie mógł wyliczać od nowa , jestem o to spokojny

Jazda Iga !!
                          Też nie mam wątpliwości. Na wkurvie będzie teraz rozjeżdżać kolejne rywalki.

Zamieszczone przez SzumiL

Na juniorskim Wimbledonie trawa nie przeszkadzała.
                          Nie masz pojęcia o czym piszesz. Po pierwsze juniorski tenis i seniorski to inne dyscypliny sportu. Po drugie nie było wtedy kilku zawodniczek z czołówki potrafiących grać na trawie. Co oczywiście nie umniejsza sukcesu.

Komentarz

• Na pocieszenie powiem tylko, że Rafael Nadal po swoim pierwszym zwycięstwie w Paryżu, musiał czekać aż 3 lata, żeby wygrać Wimbledon. Iga sama powiedziała na konfie, że to co w jej przypadku zawsze działało dobrze na twardych nawierzchniach, tu zwyczajnie nie funkcjonowało. Po pierwszych przegranych gemach próbowała coś zmienić ale zabrakło jej doświadczenia, żeby odwócić losy meczu.

Sezon na trawie się kończy i zaraz wrócimy na twarde nawierzchnie więc nie trzeba będzie zbyt długo czekać na weryfikację faktycznej dyspozycji Igi. Okaże się, czy chodzi tylko o nawierzchnię czy może jednak nastąpił jakiś zjazd formy.

Komentarz

• Ty za to jestes znawca od wszystkiego, a gdyby nie Iga to byś zasad nie znal.

Masz racje to trawa, a nie głowa, ze Iga oddala drugiego seta 2-0 *40-15 na 2-6 robiąc 40 UE. Masz racje znawco, bije się piescia w piers a ty ******* dalej.

Komentarz

• Zamieszczone przez Runi
                                A Ty przypadkiem naje*bany nie jesteś?
                                Gość napisał 5 postów z czego dwa aby obrazić mnie. To tak w ramach tego jaki jest jego cel tutaj.
                                wiadomo co, wiadomo z kim.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎