Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Raj żarłoków :-)

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Dolu
    odpowiedział(a)

    Zostaw komentarz:


  • Dolu
    odpowiedział(a)
    BBQ Ribs Missouri Style - KuchniaKwasiora - MISTRZOSTWO ŚWIATA!



    Zostaw komentarz:


  • TreLu$ '
    odpowiedział(a)
    Gdzie zjem dobry Ramen ? Centrum i okolice

    Zostaw komentarz:


  • dkdk
    odpowiedział(a)
    Dolu świetna pizza. Obecnie jestem w robocie i jem sucha kanapkę tak wiec jak zobaczyłem co zrobileś to aż mi ślinka pociekla. Chetnie bym sobie teraz wszamał. Może sobie jakąś zamówię jak wyjdę z roboty. Aczkolwiek ostatnio zastanawiałem się nad upieczeniem pizzy, postaram sie trochę pokombinować na weekend, jak będe miał trochę więcej czasu.

    Od siebie polecam jeszcze wybranie się na dniach do jednego ze sklepów Netto z uwagi na to, ze trwa tam teraz loteria koszykowa. Mianowicie przy zakupach dostaje się zdrapki, można sobie zdrapać i zobaczyć czy na miejscu cos się wygrało. Osobiscie udało mi się juz wygrać dwa razy tak wieć okazuje się, że szansa na wygraną w sumie nie jest taka mała.

    A i jeszcze jedno - w sklepach jest promocja na garnki. Możńa skompletować sobie naklejki przy okazji zakupów i dzięki temu kupić sobie garnki z serii Masterchef o wiele taniej ( ze zniżką 70%)
    Ostatnio edytowany przez dkdk; [ARG:4 UNDEFINED].

    Zostaw komentarz:


  • Jaco
    odpowiedział(a)
    Nowy lokal na mapie Górnego Mokotowa:
    https://szpikulec.eatbu.com/?lang=pl

    Zostaw komentarz:


  • Ursynów1916
    odpowiedział(a)
    Jak macie więcej czasu to można jeszcze dorzucić kamień do pizzy i włoską mąkę typu 00

    Dużo porad można też znaleźć tu:

    http://klubmilosnikowpizzy.pl

    https://pyzamadeinpoland.pl/2019/10/...neapolitanska/

    Zostaw komentarz:


  • Dolu
    odpowiedział(a)
    Przy okazji polecam ten sos na placek
    https://kulinarneprzeboje.pl/szybki-...os-pomidorowy/
    pierwsze spaliłem przez jego brak

    Zostaw komentarz:


  • Raczej
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Dolu Zobacz posta
    ...
    Ale żeś narobił smaka tymi fotkami. Mam wszystko oprócz drożdży. W zamian mam zapas proszku do pieczenia. Ma ktoś sprawdzony przepis czy wystarczy pierwszy lepszy z google(sporo tego ale mniej więcej wszystkie takie same)?

    Zostaw komentarz:


  • Dolu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez toto5 Zobacz posta
    Wygląda rewelacyjnie.
    Dodając 50g drożdży, nie były nadmiernie wyczuwalne ? Ja daję +- 3g tylko że wtedy ciasto musi rosnąć ok. 3 godzin w temperaturze pokojowej, potem z 12 godzin w lodówce. I wtedy nie czuć nic ( jak dla mnie) ale to wiadomo że każdy ma inny smak. Jedyny minus to to, że ciasto musisz zrobić dzień wcześniej.
    Nic, a nic i od razu praktycznie do piekarnika szła

    Zostaw komentarz:


  • toto5
    odpowiedział(a)
    Wygląda rewelacyjnie.
    Dodając 50g drożdży, nie były nadmiernie wyczuwalne ? Ja daję +- 3g tylko że wtedy ciasto musi rosnąć ok. 3 godzin w temperaturze pokojowej, potem z 12 godzin w lodówce. I wtedy nie czuć nic ( jak dla mnie) ale to wiadomo że każdy ma inny smak. Jedyny minus to to, że ciasto musisz zrobić dzień wcześniej.

    Zostaw komentarz:


  • EyeQueue
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Dolu Zobacz posta
    Za czwartym razem wyszła mi lepsza niż w sieciówkach
    Znaczy się, ta na czwartym zdjęciu? Faktycznie te 3 wcześniejsze to biedne, trzecia to margarita, ale pierwsza i druga?

    No i teraz już wiem, dlaczego w Lidlu nie ma mąki...

    Zostaw komentarz:


  • Dolu
    odpowiedział(a)
    PÓŁTOREJ SZKLANKI - Mąki pszennej tortowej
    JEDNA SZKLANKA - Mąki Krupczatki
    3 ŁYŻKI - Oliwy z oliwek
    50g - Drożdży
    1 ŁYŻKECZKA - Cukru
    1 ŁYŻKECZKA - Soli
    1 SZKLANKA - Ciepłej Wody

    Wszystko wyrobić w misce i rozwałkować na 2 placki

    piec 12-15min w 180-200 stopni celcjusza



    Za czwartym razem wyszła mi lepsza niż w sieciówkach

    Zostaw komentarz:


  • Szawar
    odpowiedział(a)
    Niezmiennie polecam miodziki.

    Zostaw komentarz:


  • Mar00
    odpowiedział(a)
    Podbijam temat, który przewija się w tym wątku od kilku lat, no i ma swoją stałą bazę fanów, których serdecznie pozdrawiam
    Wkrótce transport kolejnej partii prosto z dziadkowej pasieki, więc mogę zabrać kilka kratek więcej, akurat mam miejsce w furze. Jest jeszcze miód lipowy oraz wielokwiatowy (z przewagą rzepaku, taka pół-nutella dla tych co już mieli okazję spróbować).
    Cena ta sama od lat - 20zł / słoik 0,5l. Odbiór najchętniej w Wilanowie lub w ciągu dnia ul. Poleczki (okolice Wyścigów). Zainteresowanych zapraszam na priv. Kto pierwszy ten lepszy, przy czym "karneciarze" mają oczywiście prawo pierwokupu

    Zamieszczone przez Mar00 Zobacz posta
    To ja polecę trochę z prywatą
    Dziadek mojej żony ma od lat swoją małą pasiekę na Warmii (okolice Susza), dosłownie 8-10 uli. Od dekad jest to Jego mega pasja i zajawka, zero zysku. A uzyskany miód, jak to na polskiej wsi, standardowo rozdawał za bezcen, bądź wymieniał u znajomych z okolicy- a to na jajka, a to na warzywa, a to wyngiel itp.
    Od kilku lat jednak sytuacja pasieki na tyle się rozrosła, że towaru przybyło na tyle, aby zacząć drobny handel w celu chociażby zwrotu kosztów (ale przekonać DZiadka łatwo nie było, oj nie...). Jednak nie żadne bazary czy nawet szyld przy wjeździe na posesję w stylu "Miód prosto z pasieki", nic z tych rzeczy, zbyt skromny i poczciwy człowiek z Dziadka... Słoiki (zwykle 2-3 skrzynki) zabieramy z żoną do Warszawy przy okazji odwiedzin i puszczamy wśród znajomych, rozchodzą się na pniu. A zarobionej gotówki Dziadek nie chce wzamian ani grosza (inna sprawa, że żaden to majątek), więc ogarniamy Mu materiały do pasieki, zamawiamy nowe słoiki, a dodatkowo zrobiliśmy drobny remont w domu (weź kuźwa przekonaj 80-latka, że warto zrobić remont w domu...).
    W tym sezonie zostały jeszcze dwa rodzaje: Złoto Warmii i Platyna Ziemi Suskiej A jak Dziadka pytam konkretnie z jakich kwiatów ten miód, to z rozbrajającą szczerością odpowiada: "a skąd mam wiedizeć, co ja latam za tymi pszczołami?!". Ale z moich przypuszczeń (a w temacie pszczelarstwa jestem zielony liść), to lipowy (bądź wielokwiatowy - barwa złocista) oraz rzepakowy (barwa biała/blado-żółta, "biała nutella"").
    Odbiór - najlepiej Wilanów lub Śródmieście. Jak ktoś byłby zainteresowany słoiczkiem dawajcie na priv. Jak będę następnym razem jechał, to wezmę trochę więcej w razie co.

    Zostaw komentarz:


  • piotrek_easy
    odpowiedział(a)
    heh wiesz jak to przeczytałem tez nie wiedziałem czy to żarcik

    ale lepiej nie ryzykować :P

    Zamieszczone przez emil83 Zobacz posta
    Zaryzykuję, Ty tak serio o tych truskawkach piszesz???

    Zostaw komentarz:

Pracuję...
X