Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Raj żarłoków :-)

Zwiń
X
 
  • Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

  • Raj żarłoków :-)

    W tym temacie wrzucamy przepisy na znakomite potrawy, łatwe do wykonania oraz adresy sklepów z dobrym żarciem. Na dobry początek:

    http://smakipodkarpacia.pl/

    Jajecznica na pomidorach

    Składniki:
    - 4 jajka
    - 2 pomidory
    - 2 łyżki oliwy
    - 1 łyżka masła
    - kilka listków bazylii
    - sól i pieprz
    Sposób przyrządzenia:
    Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórek, usunąć twarde części i pokroić. Wrzucić na rozgrzaną oliwę i smażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż sok wyparuje, pomidory utworzą niemal jednolitą masę, a oliwa się od nich całkiem oddzieli (trwa to czasem nawet ponad pół godziny, ale warto). Dorzucić posiekaną bazylię, posolić i pieprzyć do smaku. Jajka rozkłócić widelcem w miseczce, wlać na patelnię i nieustannie mieszając smażyć, aż jajecznica zrobi się puszysta, ale wciąż będzie dość miękka.
    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

  • #2
    Jak ten temat namierzy moja żona (kuchnia to jej hobby, wręcz pasja), to obawiam się, że się zarejestruje na forum i będę bardziej inwigilowany

    PS Temat zacny, żarłok to może nie jestem, ale smakosz i owszem. To zasługa mojej ukochanej, ... rozpieściła mnie w ... jedzeniu, mówiąc często ...
    Zrobiłam ci dobrą kolację, musisz być sprawny ...
    ... oj lubię, lubię ... tą jej kuchnię.

    Ed: For You Słoneczko !!!
    Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

    Komentarz


    • #3
      O jakiś fajny temacik dla mnie .

      makaron z kurczakiem - moj ostatni pomysł:

      - gotujemy makaron np. penne, spaghetii czy inne fussili - kibol może zastapić kluskami

      na patelni rozgrzewamy oliwę - wrzucamy pokrojona w cieniutkie paski pierś kurczaka - smażymy, aż się zezłoci.

      dodajemy 2-3 rozgniecione ząbki czosnku, pokrojony na skwarki surowy boczek i jakieś 300 gr pokorojonych w plasterki pieczarek. smażymy dalej z pięć może siedem minut. Dodajemy pół kieliszka wina (białe wytrawne) i trzymamy na ogniu aż z połowa odparuje, dodajemy 2/3 kubka śmietany pęczek posiekanego szczypiorku, można trochę suszonych pomidorów i gotujemy na małym ogniu kilka minut, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem.

      smacznego


      ma ktoś przepis na to:



      Ostatnio edytowany przez syrokomla; [ARG:4 UNDEFINED].
      „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

      Komentarz


      • #4
        Szemrany co to za piwko?

        Komentarz


        • #5
          chyba Tyskie
          „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

          Komentarz


          • #6
            Zamieszczone przez szemrany Zobacz posta
            chyba Tyskie
            juz wiem dlaczego nie poznałem

            Komentarz


            • #7
              Zamieszczone przez legart Zobacz posta
              juz wiem dlaczego nie poznałem
              tez tego nie tykam - zdjęcie z bloga "make life harder"
              „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

              Komentarz


              • #8
                Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
                (...) przepisy na znakomite potrawy (...)
                Jajecznica


                Ok, to ja wczoraj zrobiłam bardzo dobry sosik:

                Sos pieczarkowo- kurczakowy z makaronem

                Składniki:
                makaron kokardki
                jedna duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
                przyprawa "złocista" do kurczaka
                pieprz
                sól
                ok. pół szklanki mąki
                ok. 2 cebule
                pieczarki (ok. 30dag)
                sos knorr śmietankowo- grzybowy (ew. doprawienie mięsa samodzielnie)
                olej do smażenia

                Sposób przygotowania:
                Pierś z kurczaka dokładnie umyć, następnie odkroić wszystko co błonkowe i czarwone i pokroić na kawałki. Następnie mięso wymieszać z solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka i pozostawić do "nasiąknięcia" przyprawami. Na patelni smażyć posiekaną w drobną kosteczkę cebulę i pieczarki (ja jedno i drugie siekam blenderem). Na drugiej patelni smażyć pierś z kurczaka, po wcześniejszym delikatnym obtoczeniu jej w mące. Po usmażeniu zmieszać zawartość obu patelnii, przerzucić do garczka i zalać MAŁĄ ilością przegotowanej wody (do przykrycia), gotując. Następnie dodać gotowy sos (dla większych smakoczy polecam zrobienienie własnego sosu- mi nigdy nie wychodzi tak dobry jakbym chciała, więc używam gotowego).
                Wcześniej zagotować wodę, dodać makaron i gotować zg. z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzić i zmieszać z gotowym sosem.
                Smacznego.

                Jako szybkie danie polecam też Potrawkę z kurczaka z ryżem, przygotowanie analogiczne:
                Składniki:
                ryż
                jedna duża pierś z kurczaka lub 2 mniejsze
                przyprawa "złocista" do kurczaka
                pieprz
                sól
                majeranek
                ok. pół szklanki mąki
                ok. 2 cebule
                pieczarki (ok. 30dag)
                koncentrat pomidorowy
                olej do smażenia
                Sposób przygotowania:
                Wszystko jak wyżej, z tym że zaprawiamy koncentratem pomidorowym, a nie sosem i podajemy z ugotowanym wcześniej ryżem. Ja dodaję dodatkowo majeranku i zalewam ciut większą ilością przegotowanej wody niż w 1 przypadku.

                Dałabym też przepis na moją pyszną lasagne, ale jako że to moja "potrawa popisowa" (przysmak szefa kuchni)...nie dam
                Ostatnio edytowany przez wiara; [ARG:4 UNDEFINED].

                Komentarz


                • #9
                  Mięso z kurczaka, to warzywo a nie mięso ...
                  Jesteście smutni, polowanie nie wyszło, zające przed wami pouciekały!

                  Komentarz


                  • #10
                    wyglada jak podsmażane kopytka...
                    I tylko LEGIA, LEGIA WARSZAWA

                    Komentarz


                    • #11
                      Zamieszczone przez Yanks Zobacz posta
                      Mięso z kurczaka, to warzywo a nie mięso ...
                      tu masz 100 % racji. no niestety moja konkubina innego nie je, więc mam 1000 patentów na to warzywo.
                      „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

                      Komentarz


                      • #12
                        A ja jem tylko mięso z kurczaka praktycznie, nawet spaghetti potrafię z nim zrobić

                        Spaghetti

                        Składniki:
                        ok. 30-40dag mięsa wieprzowego (ja biorę od szynki lub schab)
                        ok. 30-40dag wołowiny
                        wszelkie możliwe przyprawy (sól, pieprz, majeranek, bazylia, oregano, chili, curry, papryka ostra)
                        2 cebule
                        2-3 ząbki czosnku
                        pomidory w puszce
                        ok. 30dag. pieczarek
                        olej do smażenia
                        makaron spaghetti

                        Sposób przygotowania:
                        Mięso mielimy, następnie wrzucamy na patelnię wraz z przyprawami i dokładnie smażymy. Dodajemy zeszkloną na patelni cebulę i wyciśnięty czosnek, usmażone pieczarki, następnie pomidory. Podajemy z ugotowanym makaronem. Można też dodać gotowy sos do spaghetti, ale nie jest to konieczne (ja mam słabość do tych sosów i zawsze dodaję).

                        Komentarz


                        • #13
                          Zamieszczone przez wiara Zobacz posta


                          Ok, to ja wczoraj zrobiłam bardzo dobry sosik:
                          Twoj przepis można było opisac tak:
                          Kupujemy sos knora w sloiku podsmazamy piers,cebule i pieczarki ,mieszamy i podajemy z makaronem.
                          No offence ale ty ten sos tylko doprawiłas a nie zrobiłaś.

                          Komentarz


                          • #14
                            tak czy inaczej, zaczynam robić się głodny
                            I tylko LEGIA, LEGIA WARSZAWA

                            Komentarz


                            • #15
                              Zamieszczone przez kamilsson Zobacz posta
                              Twoj przepis można było opisac tak:
                              Kupujemy sos knora w sloiku podsmazamy piers,cebule i pieczarki ,mieszamy i podajemy z makaronem.
                              No offence ale ty ten sos tylko doprawiłas a nie zrobiłaś.
                              Czepiasz się Miało być łatwe. Przyznaję się bez bicia- nie umiem robić sosu śmietanowego (dlatego napisałam, że większym smakoszom polecam doprawienie samodzielne- niech ktoś wypowie się czym i w jakich proporcjach-kefir, śmietana czy co).

                              OK, w takim razie już się tu nie wypowiadam

                              Komentarz

                              Pracuję...
                              X