Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
Nie wspominając o tym, że w przeszłości zdarzało się, że w naszych szerokościach geograficznych uprawiano cytrusy...
Ja to z tych co uważają, że na efekcie cieplarnianym niektórzy spory biznes kręcą, a jeśli istnieje faktycznie to bynajmniej nie jest wynikiem działalności człowieka w znacznej mierze.
w USA najcieplejszym rokiem był rok 1934
to naturalne zmiany. Klimatem na Ziemi steruje Słońce. Badania niezbicie wykazały, że zawsze kiedy rosła aktywność Słońca, temperatura podnosiła się. Tutaj pokazuje się wykres korelacji aktywności Słońca i temperatury w ciągu setek i tysięcy ostatnich lat. Korelacja jest doskonała.
a 20 lat temu naukowcy ostrzegali przed epoką lodowcową…
pomiary wykazują, że masa lodu na Antarktydzie narasta
to nieprawda, że dwutlenek węgla steruje temperaturą. Badania zmian historycznych wykazują, że najpierw zmieniała się temperatura, a ilość dwutlenku zmieniała się później.
w średniowieczu było cieplej. W XI wieku w Anglii uprawiano powszechnie winorośl
większość efektu cieplarnianego to para wodna. Nawet sporo zmiany w koncentracji CO2 nie stanowią żadnej różnicy
CO2 jest naturalną częścią atmosfery. Emisja CO2 przez ludzi jest bardzo mała. Z oceanów, gleby i rośli trafia do atmosfery kilkadziesiąt razy więcej CO2, niż z naszej emisji
gazy cieplarniane emitują wulkany. Spójrzcie na wybuch wulkanu, gdzie tam naszym fabrykom do takiego zjawiska...
modele klimatu są niedokładne. Naukowcy wprowadzają różne współczynniki, mnożniki „z sufitu”. Sami nie rozumieją, jak to działa, a z każdego modelu wychodzi co innego. Pogody na weekend przewidzieć dobrze nie potrafią, a tu ogłaszają, że mogą przewidzieć, co się stanie za 100 lat...
liczba huraganów wcale nie wzrasta
inne planety Układu Słonecznego też się ocieplają – czemu niby Ziemia miałaby się ocieplać z innego powodu?
klimatyzacja stacji pomiarowych ogrzewa układy pomiarowe i powoduje wzrost mierzonej temperatury
najpotężniejsza zarejestrowana trąba powietrzna w Polsce pojawiła się w latach 30-tych XX wieku – porywała wagony kolejowe i rozbijała półmetrowe ceglane ściany
i takich przykładow na jedną i drugą tezę są setki - tak naprawdę nikt nie jest w stanie autorytatywnie rozstrzygnąć tego typu sporów.
...ta ziemia do Polski należy
choć Polska daleko jest stąd,
bo wolność krzyżami się mierzy
historia ten jeden ma błąd!!!!
Naukowcy wprowadzają różne współczynniki, mnożniki „z sufitu”. Sami nie rozumieją, jak to działa, a z każdego modelu wychodzi co innego. Pogody na weekend przewidzieć dobrze nie potrafią, a tu ogłaszają, że mogą przewidzieć, co się stanie za 100 lat...
I dlatego właśnie nasi działacze do tej pory się głowią jakim prawem na początku lutego w Niemczech śmie śnieg padać i im zgrupowanie psuć.
To bzdura, że działalność człowieka jest przyczyna ocieplenia klimatu, na ziemi takie rzeczy powtarzają sie cyklicznie i tyle. Ciekawe progonze słyszałem ostatnio, o tym aby pole magnetyczne ziemi powoli sukcesywnie sie kończyło i do końca tego wieku ma się kompletnie skończyć konsekwencje będą takie, że ziemia zwariuje i zacznie sie obracać w dowolnym kierunku.
Jesli juz to ma byc przebiegunowanie ziemi, a nie ze pole magnetyczne ma zniknac
Co do zmian temperatur to ogladalem jakies pol roku temu program na ten temat na discovery, final jest taki ze te zmiany temperatur sa i beda cykliczne, tyle ze dzialalnosc czlowieka znacznie przyspieszyla sprawe.
Jakas madra glowa narysowala wykres przypominajacy sinusoide jak to sie wszytko zmienialo, (na podstawie, roslin, skal itp) i w XX/XXI wszystko wyszlo zdecydowanie poza pewne ramy. Ci co chcieli to obalic (pokazano wyniki z 10osob) robiac wlasne pomiary i wykresy, doszli do tego samego. Oczywiscie szczegoly roznily sie minimalnie ale caly ksztalt wykresu byl taki sam.
Inżynierski. Początkowo myślałem, że wybrałem sobie najłatwiejszy temat na wydziale. Jak zacząłem się w niego wgłębiać i czytać różne publikacje stwierdziłem, że informacje podawane 5-10 lat temu był błędne a wszystkie nowe są prawie wyłącznie w języku angielskim.
Magistra będę pisać za rok, ale już na zupełnie innej uczelni i o zupełnie innej tematyce... na szczęście
Jakas madra glowa narysowala wykres przypominajacy sinusoide jak to sie wszytko zmienialo, (na podstawie, roslin, skal itp) i w XX/XXI wszystko wyszlo zdecydowanie poza pewne ramy. Ci co chcieli to obalic (pokazano wyniki z 10osob) robiac wlasne pomiary i wykresy, doszli do tego samego. Oczywiscie szczegoly roznily sie minimalnie ale caly ksztalt wykresu byl taki sam.
A ja Ci mogę przedstawić wyniki badań innych mądrych głów, którzy twierdzą zupełnie inaczej. Każda teoria ma tyle samo argumentów za co i przeciw.
Zresztą jeszcze nikt nie opracował takiego modelu, który uwzględniałby wszystkie czynniki wpływające na klimat. Rzadkością jest nawet żeby modele zawierały chociaż po kilka czynników naturalnych i antropologicznych.
Co do wahania temperatur, fakt były takie i będą, ale nie wiemy w jakim stopniu były w przeszłości i jakie będą w przyszłości. Nawet przedstawiony przez Ciebie wykres wahań z ubiegłego stulecia nie jest dokładny, bo nie były w nim uwzględnione wszystkie stacje meteorologiczne a co tu dopiero mówić o miejscach gdzie takich pomiarów nie było 50 lat a niekiedy do tej pory nie ma.
Komentarz