Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
Na przykład linia metra. Naprawdę wierzycie że w 4,5 roku powstałby odcinek choćby z Ronda ONZ do stadionu?
A ja myślę, ze teraz albo nigdy. Jak nie bedzie stadionu to druga nitka metra tez zostanie olana. Bo po co?
"Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."
Tuzin - druga linia metra będzie szła głębiej., zwłaszcza w środkowym odcinku. Na Targówku i za Rondem ONZ płycej. Budowana będzie tam głownie nie odkrywkowo, ale przy pomocy nowszej 25x szybszej tarczy.
podpis cyfrowy <--------
================
Zaprawdę powiadam wam, nie ma takiej siły jak ta.... LEGIA! LEGIA! LEGIA!
Tuzin - druga linia metra będzie szła głębiej., zwłaszcza w środkowym odcinku. NA Targóku płycej.budowana będzie tam nei odkrywkowo, ale przy pomocy nowszej 25x szybszej tarczy
Założyłem nowy temat o Stadionie w sportowym, dyskusja w 3 wątkach i bałagan był. Raffi, jak się zgadasz to przenieś te posty wsyztskie
Tuzin - druga linia metra będzie szła głębiej., zwłaszcza w środkowym odcinku. Na Targówku i za Rondem ONZ płycej. Budowana będzie tam głownie nie odkrywkowo, ale przy pomocy nowszej 25x szybszej tarczy.
Na przykład linia metra. Naprawdę wierzycie że w 4,5 roku powstałby odcinek choćby z Ronda ONZ do stadionu? Ta linia będzie szła płycej (bo będzie przebiegać nad pierwszą, która jest dosyć głęboko) dlatego miałaby być kopana odkrywkowo. Nie muszę chyba mówić co to oznacza. Do tego przeprawa przez Wisłę - nawet dziś nie wiadomo czy pod czy nad. To jest wszystko zupełnie nierealne.
Nie ma co wspominać o konieczność rewitalizacji Pragi, budowy nowego Dworca Wschodniego itd.
Z Służewca jest bliżej do lotniska, jest też jeszcze jakaś szansa że w 2012 będzie S2 niedaleko (chociażby z Konotopy do Okęcia).
Nie żebym wolał tę lokalizację zamiast Pragi, ale takie są realia i na dzień dzisiejszy łatwiej tam stadion wybudować.
Każda inwestycja w pobliżu obrzeży to będzie dodatkowe "dokorkowanie" już zakorkowanych wylotówek. Wyobrażasz sobie jazdę we środę na 20.00 Modlińską, Pułkową czy Puławską - że o Al. Krakowskiej nie wspomnę?
I co z tego że nie ma na Zielenieckiej metra? Są tramwaje od Metro Centrum, od Metro Plac Bankowy i jeszcze kolej. Wystarczy się dogadać z PKP żeby dwie godziny przed meczem i dwie godziny po meczu pociągi ze Wschodniego na Zachodni i z powrotem kursowały co trzy minuty. Nie powinno być kłopotu, kiedy jadę do pracy a nie biorę fury tak właśnie jeżdżą (Warszawa Włochy) i na Wschodnim jestem w 22 minuty. A od strony Pragi jedzie się w przeciwną stronę niż korki. Ładnie zrobiony stadion będzie ozdobą okolic Ronda Waszyngtona, dużo lepszą niż blokowisko...
Jeszcze głębiej? :O
Jakiś link?
Nie mogę znaleźć teraz ale czytałem artykuł, chyba w GW... więc nie wiem czy prawda
Z tego co pamiętam ma iść dużo głębiej, bo:
- będzie przechodzić pod stacją Świętkokrzyska i jedna stacja będzie pod drugą (w tym miejscu jeszcze dodatkowy tunel- łącznik między 1. i 2. linią dla pociągów, zeby mogły jechać na kabaty na nockę)
- dalej jest skarpa więc MUSI iść głęboko przed nią, ostatnia stacja przed skarpą- Nowy Świat będzie grubo kilkadziesiąt metrów pod ziemią, najgłębiej ze wszystkich.
- następnie będzie szło pod tunelem na wisłostradzie, więc z nowu głęboko
A z tą tarzczą to jakoś tak jest, do starej linii wykorzystywali ruskie tarcze, które drążyły tunele w takim tempie jak w Londynie w XIX wieku, czy coś w tym stylu, a teraz będą nowe wszystkomające.
Z tego co pamiętam ma iść dużo głębiej, bo:
- będzie przechodzić pod stacją Świętkokrzyska i jedna stacja będzie pod drugą (w tym miejscu jeszcze dodatkowy tunel- łącznik między 1. i 2. linią dla pociągów, zeby mogły jechać na kabaty na nockę)
- dalej jest skarpa więc MUSI iść głęboko przed nią, ostatnia stacja przed skarpą- Nowy Świat będzie grubo kilkadziesiąt metrów pod ziemią, najgłębiej ze wszystkich. - następnie będzie szło pod tunelem na wisłostradzie, więc z nowu głęboko
Niekoniecznie. Może zrobią tunel w tunelu wzdłuż rzeki... PO mnie nie zadziwi...
Prokuratura bada, czy politycy PO nakłaniali świadków do milczenia w sprawie nieprawidłowości w finansowaniu swojej partii. Jedną z osób, która próbowała tuszować aferę miałaby być podejrzana o korupcję Beata Sawicka - wyjawił "Newsweekowi" jej były asystent.
Rzecz nie dotyczy głośnej sprawy przyjęcia łapówki przez Beatę Sawicką, ale procederu wyprowadzania pieniędzy z PO. O sprawie "Newsweek" pisał rok temu.
Tygodnik dotarł do zeznań byłego asystenta Beaty Sawickiej, obecnego radnego PO z warszawskiego Mokotowa - Łukasza Lorentowicza. Były asystent w swych zeznaniach obciążał Sawicką. Wszystko, co wiedziałem przekazałem prokuraturze. Po prostu nie mogłem milczeć - mówi "Newsweekowi" były asystent Beaty Sawickiej.
Radny w styczniu tego roku opowiedział śledczym o swojej roli w procederze wyprowadzania pieniędzy. Był on jednym ze "słupów" - osób, które użyczały swojego konta do transakcji finansowych - a na co dzień asystentem społecznym byłej już poseł Platformy Beaty Sawickiej.
W kwietniu 2006 r. Lorentowicz przyznał się Sawickiej, że na temat w wyprowadzania partyjnych pieniędzy rozmawiał z dziennikarzami. Mało tego, powiedział również, że nie będzie tej sprawy ukrywał.
Po ujawnieniu tej informacji posłanka kazała mu przyjść do siedziby sejmowego klubu Platformy. Lorentowicz opowiedział prokuratorom, że Sawicka najpierw rozmawiała z Grzegorzem Schetyną, a potem podeszła do niego i razem poszli sejmowym korytarzem w kierunku Senatu.
Była poseł kazała Lorentowiczowi natychmiast złożyć rezygnacje z funkcji jej asystenta społecznego. Jak wszedłeś między wrony, masz krakać tak, jak one - miała powiedzieć. Lorentowicz opowiedział śledczym, że później rozmawiał także z Mirosławem Drzewieckim. Polityk miał go też namawiać by nie nagłaśniał całej sprawy. Rzeczywiście, nakłaniano mnie bym milczał - potwierdza Lorentowicz.
Przed rokiem "Newsweek" pisał o wyprowadzaniu partyjnych pieniędzy z Platformy Obywatelskiej. Dwóch działaczy PO miało wystawiać fikcyjne zlecenia na rzecz PO. Fikcyjne umowy podpisywane były w większości z młodymi ludźmi - wolontariuszami, którzy chcieli związać się z Platformą w trakcie ostatniej kampanii prezydenckiej. Na ich konta trafiały pieniądze z partyjnej kasy za zlecenia, które istniały tylko na papierze, albo których wartość była zawyżana.
Konta bankowe wolontariuszy służyły tylko do wyprowadzenia pieniędzy, dlatego też ich właścicieli nazwano potocznie "słupami". Sumy z ich bankowych rachunków trafiały następnie do dwóch działaczy PO: Marcina Rosoła i Piotra Wawrzynowicza - pomysłodawców procederu. Ten pierwszy był asystentem sekretarza generalnego PO Grzegorza Schetyny, a drugi prawą ręką posła Mirosława Drzewieckiego, skarbnika partii.
O sprawie znowu zrobiło się głośno w drugiej połowie września. W trakcie kampanii wyborczej prokuratura i policja masowo zaczęła wzywać na przesłuchania działaczy PO i jej wolontariuszy.
Prokuratura bada, czy politycy PO nakłaniali świadków do milczenia w sprawie nieprawidłowości w finansowaniu swojej partii. Jedną z osób, która próbowała tuszować aferę miałaby być podejrzana o korupcję
ale co do polityki to bardzo bardzo duzy minus dla PO i HGW za to co teraz robi... pierwszy w nowej (jeszcze nie zaczetej kadencji Sejmu)... jedyna szansa Hanki zeby zamazac to wrazenie to przedstawienie na jutrzejszej konferencji dotyczacej lokalizacji, konkretnego miejsca oraz pelnej dokumentacji, planow stadionu, dojazdow, polaczen, wszystko poparte nalezytymi ekspertyzami itd - a to raczej nie wykonalne
Wybudowanie stadionu wlasnie w tym miejscu jest gwarantem na realizacje tej inwestycji. A przynajmniej znacznie by ja przyspieszyl. Po przeniesieniu stadionu na Sluzewiec, metro na Prage dojedzie.. kiedy bedziesz juz na rencie. Powaznie nie widzisz roznicy i szansy jakie daje budowa stadionu wlasnie na Pradze?
Zamieszczone przez Tuzin
Nie ma co wspominać o konieczność rewitalizacji Pragi, budowy nowego Dworca Wschodniego itd.
No wlasnie. Piszesz o koniecznosci rewitalizacji Pragi, a jednoczesnie, kiedy pojawia sie na to ogromna szansa odwracasz sie do niej plecami.
A Dw. Wschodni, wraz z Zachodnim jest juz wpisany na liste "do remontu". Prace sa dosc zaawansowane. Do 2012 sie wyrobia. Idz sobie zobacz dla porownania stacje PKP Sluzewiec, albo Okecie. I poniuchaj jakie sa co do nich plany. Tzn. czy poza planami cos w ogole istnieje.
Zamieszczone przez Tuzin
Z Służewca jest bliżej do lotniska, jest też jeszcze jakaś szansa że w 2012 będzie S2 niedaleko (chociażby z Konotopy do Okęcia).
Nie żebym wolał tę lokalizację zamiast Pragi, ale takie są realia i na dzień dzisiejszy łatwiej tam stadion wybudować.
Argumenty z dupy. Zwlaszcza z bliskoscia lotniska. Rozumiem, ze najwazniejsze jest, zeby turysci przylecieli do Warszawy i prosto z lotniska pojechali na stadion oddalony o 3 km superszybkim pociagiem. Po interesujacym ich meczu, z powrotem na lotnisko i grzecznie do domciu. No.. wspaniala promocja miasta. 'Przyjezdzajcie i spierdalajcie jak najszybciej - Nikt was tu nie chce'.
Placz i lament HGW jest zenujacy. W kwestii przeprowadzaniu licznych remontow (chocby Pulawskiej) nie tak dawno tlumaczyla, ze utrudnienia dla mieszkancow stolicy sa konieczne, bo trzeba nadrobic wieloletnie zaniedbania (ze szczegolnym uwzglednieniem jej poprzednikow). Jednak w kwestii stadionu, ktory jest chyba sztandarowym przykladem na 'najwieksze zaniedbanie Warszawy' pani Hanka jest juz jakby mniej konsekwentna. "Nie chcemy go na Pradze, bo beda korki". Czysta hipokryzja. No jak dla mnie to *****.
Jej poddani tak slodko i bez zajakniecia pisza tu o racjach bufetowej w przypadku Sluzewca. No pieknie..
Szkoda, ze zapominacie o najwiekszym poszkodowanym w tej calej, jakze jalowej dyskusji. Zaslepieni propaganda HGW zapominacie o Torze Wyscigow Konnych. O torze wybudowanym w latach 30 ubieglego wieku. Ok. Zgadzam sie, ze jest zaniedbany. Zgadzam, sie wyscigi konne lata swietlnosci maja juz za soba. Ale to jest jednak kawal historii. Przedwojenna odwazna architektura z licznymi perelkami, ktore po prostu trzeba zachowac. Predzej czy pozniej los sie do nich usmiechnie i w calosci zostanie wyremontowany. Da sie prowadzic ten biznes w innych czesciach Europy. To da sie i u nas.
A dzis.. dla dobra Warszawy chyba lepiej zburzyc blaszane i szpetne tymczasowe pawilony azjatow, niz kawal historii Warszawy.
W ogole Tuzin.. to jestes jak jedna wielka choragiewka. Jeszcze kilka dni temu jechales rowno po Hance. Teraz, rozumiem, ze przemyslales sprawe doglebnie i zmieniles zdanie. Coz.. wspolczuje slepoty.
Niech każdy kibic w sercu to wyzna: Bóg, Honor i Ojczyzna
Arczi - budynku na Służewcu i toru zburzyć nie można bo to budowal wpisana na listę zabytków (tak na marginesie).
Dla mnie niech budują nawet przy Zielenieckiej. Mój zarzut co do tego projektu jest jeden i konkretny - chcą zostawić to "coś" co teraz stoi. Jest szansa żeby ten bajzel uprzątnąć, to niech to zrobią, nawet po ME. Niech postawią stadion na błoniach, a w tym samym czasie rozbierają i wywożą z placu obok. Równocześnie stadionu i tej hali stawiać na bank nie będą.
Nie wyobrażam sobie hali sportowej postawionej wewnątrz tego "czegoś" i wykorzystawania tego jako "elementu dekoracji". A poza tym najważniejsze i wiem że się powtarzam. Ten stadion to również pewien symbol. Symbol najgorszych czasów tego miasta. Z pałacem się nie udało, to niech chociaż to gówno zaorają i posypią solą. Jest szansa żeby pozbyć się elementu który szpeci to miasto od lat.
Nie wierzę, że się da. Może się tylko nie chcieć.
[ Dodano: 29 Październik 2007, 21:18 ]
ps. a jesli chodzi o modernizację infrastruktury PKP, to nie tylko Wschodni i Stadion by tego wymagały, ale każdy dworzec od Wschodniej do Zachodniej łącznie z Centralnym.
A poza tym najważniejsze i wiem że się powtarzam. Ten stadion to również pewien symbol. Symbol najgorszych czasów tego miasta.
Wiem, że nie na temat, ale gorsze były czasy 39-44. Na szczęście nie ma symboli działalności szwabów w Warszawie.
Tak na prawdę to nie ważne gdzie będzie stadion, ale to żeby powstał w Warszawie przed 2012.
Komentarz