Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
Zreszta biznesowych powiazan Kaczynskich z komuna bylo mnostwo.
Tradycyjnie poprosimy o kilka linków na ten temat.
Odsylam do mnogich publikacji z poczatkow lat 90, ktorych w formie elektronicznej nie ma.
O spolce Telegraf. O wspolpracy z Tuderkiem (teraz, o dziwo - Samoobrona) z Budimexu.
Coz, nie chce mi sie daleko szukac.
Wrzucilem w googla:
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle." Janusz Waluś - czekaMY!
A poważnie: Yevayd, nie bądź dzieckiem. Przed PiS-em przez 13 lat bez przerwy rządziła postkomuna, aferałowie i TKM. Na logikę: Czy gdyby na "obóz niepodległościowy" czyli Kaczyńskich, Olszewskiego, Parysa i innych ludzi tej opcji były JAKIEKOLWIEK haki to by ich nei wykorzystano? Zamiast zaprzęgać do kreciej roboty prowokatorów i fałszerzy z byłej SB?
Yevaud - nawet nie chce mi się komentować powoływania się na Nowaka. Wystarczyło w google'ach sięgnąć pietro niżej:
Kaczyńscy i Telegraf
Przeciwnicy polityczni regularnie atakują braci Kaczyńskich za związki ze spółką Telegraf. Przypomnijmy, że powstała ona w 1990 roku. Była powiązana z Porozumieniem Centrum - pierwszym prezesem był ówczesny działacz PC, Maciej Zalewski, członkiem zarządu Jarosław Kaczyński. Miała zajmować się m.in. budowaniem koncernu medialnego.
Gdy Lech Wałęsa został prezydentem, liderzy PC trafili do jego kancelarii, odeszli też z władz Telegrafu. Maciej Zalewski, według podejrzeń prokuratury z lat 90., gdy został sekretarzem stanu w Biurze Bezpieczeństwa Narodowego, swoją pozycję miał wykorzystywać do pomnażania kapitału Telegrafu. Miał rzekomo m.in. wyłudzić od prezesów Art B Bogusława Bagsika i Andrzeja Gąsiorowskiego 17 mld starych zł w zamian za obietnicę sprzedaży akcji Telegrafu, a także wyłudzić pożyczkę 40 mld zł na potrzeby spółki. Zalewski miał też ostrzec szefów Art B o grożącym im niebezpieczeństwie i spowodować ich ucieczkę z kraju.
Sprawa ta toczyła się przed sądem wiele lat. W 1998 roku Zalewski uwolniony został ze wszystkich zarzutów, ale sąd wyższej instancji zwrócił część sprawy do ponownego rozpatrzenia. W efekcie w grudniu 2002 roku. Zalewskiego skazano nieprawomocnym wyrokiem na 3,5 roku więzienia za próbę wyłudzenia pieniędzy od Art B. Bracia Kaczyńscy wielokrotnie podkreślali natomiast, że nie mieli z Telegrafem nic wspólnego. Maciej Zalewski opuścił Porozumienie Centrum w 1992 roku, po konflikcie z Kaczyńskimi.
Pytam się, gdzie choćby zarzuty wobec Kaczyńskich? (o wyrokach nie wspomnę).
Monika Olejnik Dlaczego PiS proponuje nam totalitaryzm Panie pośle?
Jarosław Kaczyński To jest właśnie kabaret. My po prostu chcemy stworzyć instytucję, jedną instytucję, która nie obciążając pracy rządu – bo rząd powinien zajmować się innymi sprawami – wyjaśni sprawy, które muszą być wyjaśnione. Jeżeli ten układ, który tutaj funkcjonuje od wielu lat niszczy nasze życie gospodarcze, społeczne i publiczne. Układ miedzy zorganizowana przestępczością, służbami specjalnymi, vipami politycznymi, oczywiście niektórymi vipami politycznymi i niektórami grupami gospodarczymi ma być dokładnie zindentyfikowany i zlikwidowany. Po prostu to jest bezwzględnie potrzebne. Bez wyleczenia tej choroby nie jesteśmy w stanie uczynić w Polsce prawdziwego postępu. Nie jesteśmy w stanie opanować bezrobocia i bezrobocia. Nie jesteśmy w stanie uczynić niczego co jest interesem obywateli tym najbardziej bezpośrednim. Nie jesteśmy w stanie ustawić państwa twarzą do obywateli.
Marek Dyduch A czy weźmiecie się za sprawę Telegrafu? Przecież chcecie wszystkie sprawy wyjaśniać.
Jarosław Kaczyński proszę Pana, po pierwsze nigdy żadnej sprawy Telegrafu nie było....
Marek Dyduch No jest...przez cały czas.
Jarosław Kaczyński Ja bardzo przepraszam. To, że wy ciągle o tym mówicie to nie znaczy, że taka sprawa jest.
Marek Dyduch Ale my mamy dowody, że nakłanialiście przedsiębiorców do tego, żeby płacili na Porozumienie Centrum. Ja też chcę, żebyście Państwo to wyjaśnili w swoim, w swojej komisji.
Jarosław Kaczyński Jeżeli macie dowody jest prokuratura, zresztą prokuratura była przez kilkanaście lat, ja przypomnę panu, że tak zwana afera Telegrafu wybuchła w momencie, kiedy mieliśmy przeciwko sobie Lecha Wałęsę, Unię Demokratyczną mieliśmy przeciwko sobie, rząd mieliśmy przeciwko sobie i mimo ogromnych wysiłków nic się nie dało zrobić i prokuratura musiała umorzyć śledztwo.
Monika Olejnik A może o współczesności?
Marek Dyduch Dobrze, ale jak mówimy...
Jarosław Kaczyński Ale niech mi Pan pozwoli dokończyć. Otóż podjęto śledztwo i ono zostało umorzone bo nie było żadnego przestępstwa. Pan Zalewski siedzi pod innym zupełnie zarzutem, to jest pierwsza sprawa, to nie ma kompletnie nic wspólnego...
Marek Dyduch Był bliskim współpracownikiem. Był w PC. Był moim bliskim współpracownikiem. Tyle tylko, że jedno z drugim nie ma nic kompletnie wspólnego. A poza tym,. Mnie, w moim głębokim przekonaniu, powtarzam – to jest moje przekonanie. On siedzi właśnie dlatego, że był w PC i był moim współpracownikiem a nie dlatego, że dlatego, że się dopuścił jakichś przestępstw i to jest jedna z tych spraw, która musi być wyjaśniona .
Monika Olejnik Dobrze, ale ja jeszcze powiem co powiedział Donald Tusk, Donald Tusk powiedział tak: „ Agent nietrzeźwy ...
Jarosław Kaczyński Ja się nie boję tego co Pan tu mówi, tylko Pan opowiada tu różne bajki, no prowadziliście w czysto ubeckim stylu kampanię przeciwko nam, prowadziły także niestety inne ośrodki i nieustannie do tego wracacie a to....
Monika Olejnik Panowie, ale mam pytanie. Czy Pan będzie wyciągał Pana Macieja Zalewskiego z więzienia jak zostanie, jak dojdzie PiS do władzy?
Jarosław Kaczyński Ja będę chciał sprawdzić dlaczego w sytuacji, w której poza pomówieniem dwóch, powiedzmy sobie bardzo niewiarygodnych osób ktoś został skazany. I to tyle. Jeżeli się okaże, że jednak dowody były....
tvp polska telewizja publiczna tvp1 tvp2 tv hd kultura info polonia historia sport telewizji polskiej strony Strona główna
Wytyczne zespołu Lesiaka nt. inwigilacji J. Kaczyńskiego
PAP 16:55
Oto dokument z szafy płk. UOP Jana Lesiaka z wytycznymi do prowadzenia działań wobec ówczesnego lidera PC Jarosława Kaczyńskiego - określanego tu jako J.K. Pochodzi on z odtajnionych przez ABW akt znajdujących się w Sądzie Okręgowym w Warszawie w sprawie Lesiaka. Brak tytułu.
(Zniesiono klauzulę tajności Dec. nr 160 szefa ABW z 01.09.2006 r.)
Warszawa, 1993.05.05
1. Przyczyny konfliktu pomiędzy L.W. i J.K.
2. Działalność polityczna J.K. do 1981 r. - w jakich ugrupowaniach i strukturach.
3. Działalność J.K. w okresie "S", dokonana polaryzacja przekonań politycznych.
4.Dlaczego nie był internowany? - był małoznaczącym działaczem, - podpisał deklarację lojalności, - inne.
5. Działalność w okresie stanu wojennego, dokonania, najbliżsi współpracownicy, przyjaciele.
6. Życie intymne, czy jest homoseksualistą, jeżeli tak, to z kim jest w parze, czy jest to związek trwały.
7. Dane kobiety, przez którą J.K. zrezygnował z małżeństwa, co teraz ona robi, czy jest zamężna, czy utrzymuje z nią sporadyczne kontakty, czy jest prawdą, że łączyło ich uczucie, czy tylko uzasadnienie dla inności seksualnej.
8. Grupa Polityczna "Wola", kto był motorem tej grupy, kto narzucił styl, że na działalności politycznej można dobrze zarobić?
9. Czy prawdą jest, że PC na Woli od 1989 r. budowało strukturę mafijną. (Opłaty na PC za pozytywne decyzje administracyjne).
10. Związki PC z FOZZ-em, Łódzki Bank Rozwoju, IWANOWSKI-PINEIRO, KLEMBA (artykuły z NIE).
11. Inwestycje PC za pośrednictwem "Telegrafu". Zbieranie pieniędzy i na co zostały wydatkowane.
12. Czy J.K. jest bogaty, czy to widać, gdzie zainwestował pieniądze, czy ma na kontach, jakich, który bank, czy są ulokowane w bankach zagranicznych, jakich.
13. Czy zakup zakładów przetwórstwa spożywczego w Zagłobie (woj. lubelskie) dokonany został z wykorzystaniem wpływów. Czy zaniżono jego cenę, na czym polegało naruszenie przepisów.
14. Czy w kierownictwie PC były rozważane koncepcje w jaki sposób opanować newralgiczne punkty gospodarki w nowych warunkach ustrojowych, czy były próby realizacji tych koncepcji.
15. Aktualny program polityczny PC, czy otwarta walka z Prezydentem jest wyrachowanym elementem programu i przygotowaniem do wyborów, czy dziką złością za rezygnację ze współpracy.
16. Aktualnie najbliżsi współpracownicy i przyjaciele, osoby zaufane.
17. Czy są znane fakty z życia J.K., które go kompromitują w sensie politycznym, czy popełnił przestępstwo (finansowe), za które mógłby odpowiadać procesowo.
18. Firmy (fragment utajniony przez ABW - PAP) - ich związki z PC.
19. Czy pracownicy A. Glapińskiego uzależnili wydanie koncesji na import paliw od wpłat na PC, które firmy zapłaciły?
20. Czy A. Glapiński uzależniał wejście kapitału zagranicznego do Polski od wpłat na PC.
21. Którzy z polskich biznesmenów łożyli na Fundację Prasową "Solidarności", jakie kwoty. (sm)
Yevaud - nawet nie chce mi się komentować powoływania się na Nowaka. Wystarczyło w google'ach sięgnąć pietro niżej:
l
Nie no. Na litosc.
Przeciez ja nie pisalem o aferach Kaczynskich, tylko o tym, ze nie przeszkadzala im prowadzenie biznesu z komunistami!
Slowem nie wspomnialem, ze ta wspolpraca byla kryminalna!
Nie mam najmniejszego zamiaru odpierac zarzutow typu - "Kaczynscy w afery sa nieuwiklani, a jesli tak, to prosze o dowody" bo NIC TAKIEGO NIE TWIERDZILEM!
Roport Nowaka - wrzucilem, bo sie Jaco dopytywal o ten wspolny biznes. A w nim sa fragmenty opisujace, jak to m.in. Tuderek (nie obchodz mnie w tym momencie czy legalnie czy nie - nie o tym pisze) PZPRowiec z nomenklaturowej spolki Budimex inwestowal w Telegrafa.
A wszystko w kontekscie wywodu logiczengo twierdzacego, ze skoro ktos sie z kims dzisiaj spotyka, to dowod na to, ze ZAWSZE wspolpracowal.
Dosc o tym. Bo absolutnie nie mialem ani tez nie mam zamiaru rozmawiac o domniemanych aferach.
Do Nazgula jeszcze - przed PiSem rzadzil tez PiS - w ramach AWS, czy jako najwazniejsze otoczenie Walesy.
Nie przymuje tezy tutaj stawianej, ze wszyscy poza Kaczynskimi to jedna wielka szajka, ktora juz rzadzila, a PiS nigdy.
Po pierwsze na to nie ma dowodow, a po drugie jest nieprawdziwa.
Do Nazgula jeszcze - przed PiSem rzadzil tez PiS - w ramach AWS, czy jako najwazniejsze otoczenie Walesy.
Nie przymuje tezy tutaj stawianej, ze wszyscy poza Kaczynskimi to jedna wielka szajka, ktora juz rzadzila, a PiS nigdy.
Po pierwsze na to nie ma dowodow, a po drugie jest nieprawdziwa.
Nie nazwałbym tego rządami. Faktyczne rządy sprawowała Unia Wolności która całkowicie zdominowała koalicję AWS-UW - AWS był figurantem Nota bene to samo chciała zrobić PO w czasie negocjacji koalicyjnych
EDIT. Co do Wachowskiego - rozumiem, że czytelnik "Polityki", czy słuchacz TOK FM ma specyficzny punkt widzenia.
Poprzednio przeoczylem:
Odnosnie Wachowskiego nie znasz moajego punktu widzenia. Zapewne jest specyficzny. Jednakze nie mam zamiaru sie tutaj na ten temat rozwodzic.
Natomiast jesli ktos mowi, ze Mazowiecki nie szanuje prawa skoro nie podpisal oswiadczenia lustracyjnego, odpowiadam: prezydent nie szanuje prawa jesli nie wykonuje wyroku sadu. Kropka.
Tyle, że robi to w sytuacji, gdy inny sąd zakwestionował całą linię orzekania, której ten wyrok był efektem. Jako weteran procesu "o miedzę" dysponujący sprzecznymi wyrokami, wiem o czym piszę. Dziwnym trafem, żadna ze stron nie uważa sprawy za zakończoną, egzekucje części wyroków nie zostały wykonane, a przesunięty przez gościa płot o metr w głab naszej działki stoi, jak stał.
My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Z tej samej beczki- 88 procent Polaków, uważa, że demokracja jest w naszym kraju zagrożona. Banalne pytanie- w którym programie publicystycznym przeprowadzono w tak "profesionalny" sposób ankietę?
Oglądałem akurat... takie ankiety to są z dupy wzięte i tylko szkoda, że są ludzie, którzy m.in. na ich postawie wyrabiają sobie opinie na dany temat :/
Enyłej w sumie fajnie było oglądać "wijącego się" z braku jakichkolwiek "argumentów obronnych" Kalisza
"Obelgi - to argument tych, którzy nie mają argumentów."
Trybunał Konstytucyjny naruszył konstytucyjną zasadę jawności jeśli chodzi o dostęp do akt IPN i zasadę równości w przypadku lustracji wykładowców, twierdzi w rozmowie z "Rzeczpospolitą" były sędzia Trybunału
Z tej samej beczki- 88 procent Polaków, uważa, że demokracja jest w naszym kraju zagrożona. Banalne pytanie- w którym programie publicystycznym przeprowadzono w tak "profesionalny" sposób ankietę?
Oglądałem akurat... takie ankiety to są z dupy wzięte i tylko szkoda, że są ludzie, którzy m.in. na ich postawie wyrabiają sobie opinie na dany temat :/
Enyłej w sumie fajnie było oglądać "wijącego się" z braku jakichkolwiek "argumentów obronnych" Kalisza
Mam pełną świadomość tego, że te ankiety są cokolwiek śmieszne, bo z pewnością nie miarodajne Stąd w mojej wypowiedzi nutka ironii Ogólnie rzecz ujmując jestem przeciwnikiem jakichkolwiek ankiet i sondarzy (szczególnie tych przedwyborczych), gdyż tylko ogłupiają i tak głupich ludzi, którzy na ich podstawie głosują w wyborach (co "mądrzejsi" oprócz ankiet kierują się tak "waznymi" względami jak przykładowo prezencja kandydata na prezydenta i oczywiście jego żony Słowem dla takich ludzi prezydent to sympatyczny przystojniak z żoną laską, najlepiej wyfiolkowaną Jolką A to że komuch? Że ****? A kogo to panie interesi...)
A co do samego Lisowskiego "Co z tą Polską?" z wczoraj- Kalisz jak to Kalisz, bredził jak potłuchony. Nie uważam ,żeby jego rozmówca z PiS był najbardziej kompetentną osobą do reprezentowania interesów rządu w takim programie, ale to już inna sprawa.
Taki miał dziwny charakter. Tylko raz w życiu sypnął i to był ostatni raz. Starsza siostra uderzyła go w złości, więc pobiegł na skargę do rodziców. Ojciec najpierw zrugał siostrę i dał jej klapsa, a potem jego przełożył przez kolano i waląc w tyłek wymawiał słowa powoli, jedno przy każdym uderzeniu: - Kablowanie to charakter, więc ja zamierzam połamiać ci ten charakter! Możesz pracować kiedyś jako alfons, ale nie pozwolę, żebyś miał charakter dziwki! Zapamiętał.
Za krótko chyba forumuje, żeby wszystkie podteksty, aluzje, drugie dna czy tym podobne rozkminić Z czasem się może uda ogarnąć
Taki miał dziwny charakter. Tylko raz w życiu sypnął i to był ostatni raz. Starsza siostra uderzyła go w złości, więc pobiegł na skargę do rodziców. Ojciec najpierw zrugał siostrę i dał jej klapsa, a potem jego przełożył przez kolano i waląc w tyłek wymawiał słowa powoli, jedno przy każdym uderzeniu: - Kablowanie to charakter, więc ja zamierzam połamiać ci ten charakter! Możesz pracować kiedyś jako alfons, ale nie pozwolę, żebyś miał charakter dziwki! Zapamiętał.
Komentarz