Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Tzn. niezrozumienie koncepcji Budzisza z dwóch dość obszernych tekstów zawierających perspektywę czasową z podziałem na etapy i sfery współpracy w kilku wariantach, które po shitstormie doprecyzował w kolejnych wywiadach zwracając uwagę, że chodzi o perspektywę czasową, sfery i warianty - kojarzy Ci się z podobnym w kontekście (charakteru niezrozumienia) w przypadku jednoznacznych, zdawkowych i hasłowych bon-motów Korwina? I to nieodparcie? No, nie wiem co tu napisać

Jeżeli chodzi o materiał z Budziszem, po prostu podałem czas dot. Ukrainy. Znam oczywiście całość. I też ją mogę polecić. No i nie sądzę, by ludzie z ZP cierpieli na deficyt kontaktów z S&F i znajomości ich opinii i analiz
    My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Kojarzy mi się, bo mechanizm powierzchownego (nie)dorozumienia tłumu wydaje mi się ten sam.

Co do polecanek - oczywiście domyślam się, że Ty obejrzałeś całość - polecanko reszty było raczej w kierunku innych forumowiczów. Np MarkoOHT mogłyby zainteresować fragmenty, o których wspomniałem.

A co do tego czy ludzie z ZP cierpią na deficyt kontaktów z S&F czy nie - sam Budzisz w tym wczorajszym materiale wydawał się być raczej rozczarowany taką postawą ze strony parlamentarzystów ZP, więc uznaję, że gdyby dobrze oceniał ich zaangażowanie, znajomość opinii i analiz, to wydźwięk wypowiedzi byłby inny.
      Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
      -------------
      Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez Chmielo
        Dobrze, że ty okrzepłeś i pozbierałeś siły. Ale odlot. Nie wiem, czy się rozumiemy, ale widzę, że standardy, w których taki plan został cynicznie użyty w kampanii wyborczej i przedstawiony plebsowi w mediach tak, że ryży chciał oddać Polskę wschodnią, jest dla ciebie akceptowalny. Poza tym Marszałek Senatu wygłasza orędzie, na które otrzymuje kontrorędzie Marszałka Sejmu, a prokurator generalny w odpowiedzi na aferę wizową grozi palcem i deklaruje, że ujawni coś gorszego. I ktoś jeszcze tego cyrku broni.
        Ale ja nie pytam czy komuś się podoba czas odtajnienia, kto to zrobił i dlaczego, tylko same dokumenty i ich zawartość. Z plebsem to sobie daruj.
        Żaden podniecony aferą wizową nie jest w stanie podać jej skali. Pytanie Jestem pozostało bez odpowiedzi, bo modne zrobiło się jebanie PiS i krzyki domorosłych mędrców o PiS-PO jedno zło. Konkretów brak.

Zamieszczone przez bloniaq
        Trzeba wreszcie odsunąć PO od władzy i wybrać PiS. PiS się zajmie tymi systemowymi fuckup'ami. Muszą tylko wygrać wybory i mieć chwilkę czasu.​
        Możliwe. Pani Holland ostatnio powiedziała, że musiała teraz zrobić premierę swojego paszkwila, bo jeśli PiS wygrałby wybory to by ją zniszczył.

Kolego, raz wydaje się, że masz w sobie jakiś rodzaj pretensji że "towarzystwo się tu zebrało", innym razem wydaje się, że jakąś zadrą Ci tkwi, że dyskusja nie toczy się na taki temat jak byś chciał. Pisz częściej, zaproponuj coś sam. No to chyba nie jest wina Tuska, że zwolennicy obozu rządzącego nie mają tu ostatnio za wiele do napisania. Czy jest? O ostatnich wybitnych osiągnięciach polityki wobec Ukrainy też tu jest cichutko jak dotąd. To miałby być zarzut, że nie odniosłeś się do doniesień o tym, że nas skarżą przed WTO ci, co tak świetnie z nimi na zdjęciach Prezydent wychodził jeszcze niedawno?
        Cóż, nie będę ukrywał, że proporcje jakie w tym temacie obecnie panują są dla mnie sporym rozczarowaniem.

Hmm, o embargu na ukraińskie zboże wspomniałem. Dokładnej daty/postu nie podam, ale pisałem, że będę patrzył na ręce Morawieckiemu który wówczas zarzekał się, że bez względu na decyzje UE, Polska będzie to blokować. Słowa dotrzymał, ale widać ważniejszy temat to szczecińskie MPK.

Zamieszczone przez Citlivu
        Dzieki uprzejmosci MarkoOHT Teraz juz wiesz, ze dyskutujemy o fuckupie systemowym, ktorego PiS przez 8 lat nie dostrzegal Moim zdaniem, powazny fuck up systemowy ktory doprowadzil do przykladowych historii:
        Ponownie pytam o skalę. Strona rządowa mówi o setkach, opozycja o setkach tysięcy. Rozrzut spory. Czekam na te konkrety, podobnie jak Jestem, ale jakoś nie mogę się doczekać.

a to tylko kilka wycinkow rzeczywistosci, sam zdziwiony jestem ile tego znalazlem za ostatnie 5 lat, nie starczylo by forum. ​ a nalezy zauwazyc, ze gro problemow pojawi sie gdy drugie pokolenie tych ktorych PiS tutaj sciagnal dorosna, teraz to narazie male miki jezeli chodzi o skale vs. to co przed nami.
        Przez kilka lat mieszkałem drzwi w drzwi z Gruzinami, więc naprawdę nie musisz mi uświadamiać do czego są zdolni. Nawet pogranicznicy mnie odwiedzali, bo chcieli coś wyciągnąć na ich temat. Ale ok, przed rządami PiS Gruzini nie istnieli

Nie dostrzeganie tego systemowego fuckupu przez 8 lat, ktory posrednio zapewne przyczynil sie do tych historii to przyznasz, slabo swiadczy o osobach przy steru.... i jest tematem o ktorym warto rozmawiac
        Powtarzam. Poproszę o rzeczywistą skalę zjawiska, kto ma zarzuty, kogo aresztowano, itd.

Btw. Jako ze widze, ze i dla PiSu zwolennikow, Bosak jest w gronie osob ktore warto sluchac to tutaj taki material:

Bosak ostro o emigrantach | Debata 2023 #shorts - YouTube
        Generalnie lubię oglądać/czytać wywiady z Bosakiem. On to zapewne wie, ale jego wyznawcy chyba nie. Uwolnienie gospodarki = inwestycje zagraniczne = pracownicy z zagranicy. Ajwaj.

Zamieszczone przez bloniaq
        Co do polecanek - oczywiście domyślam się, że Ty obejrzałeś całość - polecanko reszty było raczej w kierunku innych forumowiczów. Np MarkoOHT mogłyby zainteresować fragmenty, o których wspomniałem.
        Dzięki, w wolnej chwili obejrzę. Ze swojej strony polecam dzisiejszy "Reset".

-------
        Edycja: Nadrobiłem trochę zaległości i polecam salonik polityczny RAZa. 1 & 2 część w kwestii wiz i Ukrainy, trzecia część o Konfie i Bosaku.
        Ostatnio edytowany przez MarkoOHT; 9988.
        Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Zamieszczone przez MarkoOHT

Cóż, nie będę ukrywał, że proporcje jakie w tym temacie obecnie panują są dla mnie sporym rozczarowaniem.
          Słychać wycie ?
          Musimy strząsnąć ze zdrowego drzewa naszego państwa tęczową szarańczę !

Komentarz

• Zamieszczone przez MarkoOHT
            ...bo modne zrobiło się jebanie PiS i krzyki domorosłych mędrców o PiS-PO jedno zło. Konkretów brak.
            KO

Ukraiński wiceminister gospodarki i handlu Taras Kaczka zapowiedział, że w ciągu kilku najbliższych dni Ukraina wprowadzi embargo na cebulę, pomidory, kapustę i jabłka z Polski. To odpowiedź na wprowadzenie przez nasz kraj, ale też Węgry i Słowację jednostronnego zakazu importu ukraińskiego zboża...
            Ukraiński wiceminister gospodarki i handlu Taras Kaczka zapowiedział, że w ciągu kilku najbliższych dni Ukraina wprowadzi embargo na cebulę, pomidory, kapustę i jabłka z Polski. To odpowiedź na wprowadzenie przez nasz kraj, ale też Węgry i Słowację jednostronnego zakazu importu ukraińskiego zboża.

Zastaliśmy te wschodnie kurwy z gaciami opuszczonymi do kostek i ryjem złapanym w sidła, sytuacja wymarzona, bez precedensu w historii naszej historii. Jak wykorzystaliśmy potencjał tej sytuacji? Ano właśnie.
            #druzynanatop3

Komentarz

• Ukraina wprowadzi embargo na cebulę, pomidory, kapustę i jabłka z Polski.
              a na broń?

Komentarz

• Komentarz

• W środę Kaczka był gościem rozgłośni RMF FM, gdzie mówił o planach Kijowa wobec polskiej żywności i reakcji na podtrzymanie przez polski rząd embarga na produkty rolne z Ukrainy. Pomimo wcześniejszych zapowiedzi wiceminister gospodarki i handlu Ukrainy stwierdził, że embargo na polskie jabłka i warzywa najpewniej nie zostanie wprowadzone.

– Spodziewam się, że nie będzie ukraińskiego embarga na polskie jabłka i warzywa. To jest ostatni punkt naszego planu działań. Pierwszy punkt to znalezienie porozumienia. Przedstawiliśmy mechanizm wspólnej kontroli tych czterech produktów zbożowych, żeby dopilnować interesów polskich rolników. Odchodzimy od ogólnego zakazu. Polska będzie decydowała, ile tego zboża wpuścić na swój rynek – powiedział Kaczka.
                  https://dorzeczy.pl/ekonomia/483342/kijow-odpuszcza-wazne-slowa-tarasa-kaczki.html
                  Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Teraz to bracia rolnicy, a zanim nastał 12.2022 to trochę zboża nam wpadło:
                    Najkrócej: działania ministra rolnictwa związane ze zwiększonym przez wybuch wojny importem ukraińskich zbóż i rzepaku były spóźnione, niepoparte odpowiednimi analizami i przede wszystkim nieskuteczne dla polskiego rynku. Inspektorzy NIK ocenili, że tylko w ubiegłym roku import samej pszenicy z Ukrainy do Polski wzrósł o ponad 16 tysięcy procent, a kukurydzy nawet o blisko 30 tys. procent.

Minister rolnictwa zwrócił się o podjęcie w sprawie ochrony polskiego rynku jakichkolwiek działań przez Unię Europejską dopiero w grudniu. Do tego czasu resort nie informował o sytuacji nikogo poza gronami ekspertów, pozbawionych kompetencji decyzyjnych ws. polityki rolnej i handlowej...
                    Najwyższa Izba Kontroli kończy właśnie przeprowadzoną doraźnie kontrolę, dotyczącą importu z Ukrainy zbóż i rzepaku. Jej nieoficjalne jeszcze wyniki, które poznaliśmy, są miażdżące dla Ministerstwa Rolnictwa. Pokazują też ogromną skalę napływu ukraińskich produktów rolnych do Polski.

No ale rekompensaty na pół miliarda złotych wypłacone, kto by się przejmował, to w końcu publiczne pieniądze.

...Minister Teuls poinformował, że za kilka dni ujawni listę firm, które kupowały zboże z Ukrainy...
                    ​​​​​​https://www.tygodnik-rolniczy.pl/wia...krainy-2434824

Panie ministrze, czy coś już wiadomo? Od kwietnia "kilka dni" minęło
                    #druzynanatop3

Komentarz

• Prawda jest taka ze komik przejechał się po Polsce, a my nie mamy z tym co zrobić. Taką politykę prowadzimy.
                      "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
                      „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

• Zamieszczone przez boss_corleone
                        Jak wykorzystaliśmy potencjał tej sytuacji? Ano właśnie.
                        Niby racja, ale z drugiej strony oni i tak mają przejebane. Zaraz po ogłoszeniu niepodległości mieli 51,5 miliona ludności (według spisu z 1989 roku) i PKB na głowę mieszkańca wyższy niż Polska. Jak zaczęli się sami rządzić, to ludność im spadła do 42 milionów, a obecnie na terytorium Ukrainy przebywa około 27-30 milionów ludzi i cały czas ich ubywa (wojna, emigracja, ujemny przyrost naturalny). Myślisz, że większość z Ukraińców, którzy są w Kanadzie, Niemczech i całej Europie Zachodniej, czy nawet tych w Polsce, wróci na Ukrainę po wojnie?

Zostanie tam około 28 milionów, głównie starszych (wyjechali w większości młodzi), schorowanych, z depresją i stresem pourazowym, w kraju zrujnowanym przez wojnę, gdzie korupcja wcale nie jest mniejsza niż w Rosji.

Przez swoją nierozsądną politykę - i nie mówię tu tylko o gloryfikacji banderyzmu - Ukraińcy rozpierdolili państwo, które według wszelkiej logiki (przemysł, czarnoziem, potencjał ludnościowy) powinno być jednym z najsilniejszych i najzamożniejszych w Europie. No cóż...

Komentarz

• Zełenski chce Niemiec jako stałego członka Rady Bezpieczeństwa ONZ. "Stały się jednym z gwarantów pokoju" | Niezalezna.pl

R*chanie nas na dwa baty przez Ukrow i Niemcy, na kursie i na sciezce Podziekujmy PiSowi, - "a nie mowilem" Ida ciekawe czasy
                          http://komandir.wrzuta.pl/audio/9lE2...zek_czajkowski

Komentarz

• @BalticPuritan

Akurat liczba ludności nie ma większego znaczenia a jej jakość co dobitnie ukazuje Izrael. Niekiedy wiedza intelektualna jednego człowieka przewyższa kilkuset tysięcy lecz także jej procent wśród społeczeństwa posiadający analogicznie wyższe IQ. Oczywiście pozornie łatwiej gdy państwo dysponuje surowcami ziem rzadkich w dużych ilościach, lecz w dłuższej perspektywie lepszym rozwiązaniem z korzyścią dla wszystkich i wszystkiego będzie rozwój innowacyjny i np. inżynieria materiałowa z powszechnie występujących naturalnych surowców jak węgiel.

Ja znalazłem cuś takiego a mianowicie kierunek rozwoju promujący cyfryzację dla Ukrainy do roku 2030 na miarę niespotykanej dotąd nigdzie indziej.

Z wideo można się dowiedzieć o gwarantowanym świadczeniu socjalnym gwarantującym przeżycie na dość wysokim poziomie, zatem Ukraina ma tu stanowić pewnego rodzaju eksperyment socjologiczny do wprowadzania wszelakich nowinek cyfrowych przyszłego społeczeństwa, które w dużej mierze ma się składać nie koniecznie z etnicznych Słowian a raczej ma stanowić taką ziemię obiecaną dla najwybitniejszych i przedsiębiorczych ludzi tego świata jak też hub korporacyjny pod teoretycznie nowe mocarstwo na miarę Ameryki XIX wieku. Oczywiście za 100 lat to już nie będzie żadne państwo słowiańskie a raczej anglojęzyczne zupełnie nowe państwo zasiedlone zupełnie innymi ludźmi.
                            Ostatnio edytowany przez Murphy; 158801.

Komentarz

• Murphy

Ciekawa koncepcja, ale wygląda mi to raczej na coś z dziedziny science- i political fiction niż realny plan na lata powojenne, tym bardziej że po zwycięstwie kandydata Republikanów w wyborach prezydenckich w USA kroplówka finansowa dla Ukrainy zostanie odcięta, a Ruscy też im tak łatwo nie odpuszczą.

Generalnie dobrego wyjścia dla Ukrainy z tej wojny nie widzę. Czas pokaże.

Komentarz

• Najpierw Szachtar zamienił Warszawę na Hamburg.
                                Teraz cały kraj UKR skierował się w stronę Berlina.

a my jak zawsze.
                                "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
                                „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎