Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• To, że jak już dochodzi do tego żółwiowego wyprzedzania (np. na 7-mce, którą również sporo jeżdżę), to faktycznie musi jeden z drugim przeważnie wjechać na pas niemal tuż przede mną, jakby kvrwa lusterek nie mieli.
    To jest kryminał, bo jadąc przykładowo 160-180 trzeba gwałtownie hamować do 100, pół biedy gdy jest sucho...

Komentarz

• Zamieszczone przez Budyń_70 Zobacz posta
      To, że jak już dochodzi do tego żółwiowego wyprzedzania (np. na 7-mce, którą również sporo jeżdżę), to faktycznie musi jeden z drugim przeważnie wjechać na pas niemal tuż przede mną, jakby kvrwa lusterek nie mieli.
      To jest kryminał, bo jadąc przykładowo 160-180 trzeba gwałtownie hamować do 100, pół biedy gdy jest sucho...

Zasuwać 180 jak jest mokro i do tego gdy jest wzmożony ruch?
      to przepis na tragedię.

Komentarz

• Nie wiem, może za mało robię dłuższych tras (bo faktycznie dość rzadko jeżdżę, jak już to głównie S17), może jakoś mi nie zapadła w pamięć sytuacja żeby to wyprzedzanie trwało dłużej niż 90-120 sekund, ani taka, w której za mną nic nie ma, a TIR zaczyna przed moim nosem wyprzedzanie. Faktem jest, że jestem pierwszy do kurwienia za kierownicą jak ktoś się przede mną wlecze między światłami na Puławskiej czy Niepodległości. Ale nie bardzo rozumiem, co to za wielkie zwycięstwo z tym zakazem. Drogi są dla wszystkich. Jedni jadą, 200km/h, inni 160km/h, inni 120km/h a inni 90km/h. Prawy pas jest od jazdy, lewy od wyprzedzania. Jak ktoś już wyprzedza i jest na tym lewym pasie, to moja irytacja zaczyna się wtedy, kiedy ma miejsce i nie zjeżdża. Natomiast to nie znaczy, że nie powinniśmy też dać żyć innym. Nie wszyscy mają nie wiadomo ile kuców pod maską, nie wszyscy chcą jechać szybko nawet jak je mają. Ciężarówka żeby wyprzedzić, praktycznie zawsze komuś wjeżdża na pas bo prawie wszyscy jadą sporo szybciej. Trochę wyobraźni, uwagi i mi się wydaje, że większość takich manewrów dość jasno widać jeszcze przed ich zmianą pasa. A na ten margines złośliwych szoferów - nie wiem czy jest sens zmieniać prawo. Może ktoś gdzieś widział jakąś rzeczową analizę plusów i minusów tego rozwiązania, ale ja obstawiam typową przedwyborczą zmianę prawa bez żadnej konkretnej oceny skutków, za to po analizie badań społecznych. Która jeszcze się może okazać, że w skali roku w całym kraju spowodowała wzrost cen przewozów o jakąś znaczącą kwotę albo coś.
        Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
        Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
        -------------
        Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Dlatego dojeżdżając do kolumny TIRów zawsze nieco zwalniam i zachowuję czujność, bo z doświadczenia wiem, że lubią tak właśnie wyjeżdżać przed ciebie.
          Co do widoczności z pozycji TIRa, to oni mają dużo lepsze pole widzenia, raz, że z wyższego pułapu, dwa, że mają panoramy, więc widzą to, co i za tobą.
          Natomiast jeżeli wyprzedzający lewym, kolejne auto do wyprzedzenia ma za kilkaset metrów, a za nim nie ma innego jeszcze szybciej jadącego, to po cholerę ma zjeżdżać na prawy, by robić dodatkowe zamieszanie, to bezsens.

Komentarz

• Zamieszczone przez Alek Zobacz posta

Zasuwać 180 jak jest mokro i do tego gdy jest wzmożony ruch?
            to przepis na tragedię.
            A kto napisał o wzmożonym ruchu......TIRy robią takie manewry nawet gdy jadą dwa i nikogo pozornie w pobliżu nie ma, a jest tylko ten nadjeżdżający...
            PS. Nigdy nie jechałeś 180 po mokrej nawierzchni na prostej drodze, przy względnie wolnym pasie?

Komentarz

• Tu nawet nie chodzi o to czy ktoś się spieszy czy nie, czy jedzie 120, 140 czy 180. Tylko o płynność jazdy, ja wiem że zachowanie płynnej jazdy 180km/h jest możliwe praktycznie tylko w nocy, ale jadąc z maksymalną dozwoloną prędkością taki przepis (jeśli oczywiście znajdzie się sposób na jego egzekucje) powinien w tym pomóc.
              Mimo mojej niechęci to większości ich pomysłów, ten uważam za trafny.
              Dlaczego na przykład zakazy wyprzedzania są usytuowane w okolicach MOPów (tych większych) bo jeden drugiemu miejsca ustępował na pasie rozbiegowym i dochodziło do niebezpiecznych sytuacji na lewym pasie. Tu jest jeszcze druga kwestia wymagająca kampanii społecznej wg mnie.

Jazda na suwak i jej obowiązek nie dotyczy wyjazdów ze stacji, MOPów itp. po to jest pas rozbiegowy żeby się do tych 90-100 rozbujać a nie wyjeżdżać prosto pod jadące pojazdy. A jest masa dzbanów co uważają że w tym momencie mają pierwszeństwo.

Komentarz

• Tu nawet nie chodzi o spowolnienie ruchu jak się wyprzedzają, ale o sytuację w której na pasie pojazdu poruszającego się 140 km/h pojawia się pojazd poruszający się 80 km/h. Nie ma chyba osoby, której nie wyjechała ciężarówka przed maskę. Oczywiście to tylko teoria, osobówki jeżdżą szybciej niż 140, tak samo ciężarówki szybciej niż 80. Tylko proporcje zostają zachowane te same. Różnica 60 km/h. Prawda jest taka, że oni są bezkarni, bo nikt ich o prędkość nie dojeżdża. Przekraczają sobie dozwoloną o kilkanaście kilometrów i policja ma to w pompie. Bo lepiej pomierzyć małego co jedzie 100 km/h na ograniczeniu do 70 km/h. Tylko jakie zagrożenie niesie rozpędzona osobówka, a jakie 20-tonowy zestaw?
                Autostradą A4 Katowice - Wrocław nie da się jeździć, A1 od Gliwic do Częstochowy tak samo. Na drogach krajowych lecących w zabudowabym pełno ich na lewym pasie mimo ograniczeń do 70 km/h. Nie ważne jakie rządzącymi kierują pobudki. Najwyższa pora ukrócić ich bandyckie zachowania na drodze. Kolejnym krokiem musi być jeszcze nauczenie ich zachowywania odpowiedniej odległości od pojazdu przed nimi i na drogach zrobi się dużo, dużo bezpieczniej.
                Kto jechał przez Słowenię ostatnio, to wie jaki to komfort.
                #druzynanatop3

Komentarz

• Zamieszczone przez Budyń_70 Zobacz posta

A kto napisał o wzmożonym ruchu......TIRy robią takie manewry nawet gdy jadą dwa i nikogo pozornie w pobliżu nie ma, a jest tylko ten nadjeżdżający...
                  PS. Nigdy nie jechałeś 180 po mokrej nawierzchni na prostej drodze, przy względnie wolnym pasie?

Tyle na liczniku może miałem kilka razy w życiu i bylo zazwyczaj sucho.
                  rzadko jeżdżę drogami szybkiego ruchu a jeśli już to z rodziną, poza tym nowe wyższe mandaty sprawiły, ze staram sie nie przekraczac o więcej niz 30.

Komentarz

• Zamieszczone przez Alek Zobacz posta
                    [/B]

Tyle na liczniku może miałem kilka razy w życiu i bylo zazwyczaj sucho.
                    rzadko jeżdżę drogami szybkiego ruchu a jeśli już to z rodziną, poza tym nowe wyższe mandaty sprawiły, ze staram sie nie przekraczac o więcej niz 30.
                    No to mieścisz się w tym przedziale, który przytoczyłem 160-180 z prędkością do 170 na autostradzie

Komentarz

• Zamieszczone przez boss_corleone Zobacz posta
                      Tu nawet nie chodzi o spowolnienie ruchu jak się wyprzedzają, ale o sytuację w której na pasie pojazdu poruszającego się 140 km/h pojawia się pojazd poruszający się 80 km/h. Nie ma chyba osoby, której nie wyjechała ciężarówka przed maskę. Oczywiście to tylko teoria, osobówki jeżdżą szybciej niż 140, tak samo ciężarówki szybciej niż 80. Tylko proporcje zostają zachowane te same. Różnica 60 km/h. Prawda jest taka, że oni są bezkarni, bo nikt ich o prędkość nie dojeżdża. Przekraczają sobie dozwoloną o kilkanaście kilometrów i policja ma to w pompie. Bo lepiej pomierzyć małego co jedzie 100 km/h na ograniczeniu do 70 km/h. Tylko jakie zagrożenie niesie rozpędzona osobówka, a jakie 20-tonowy zestaw?
                      Autostradą A4 Katowice - Wrocław nie da się jeździć, A1 od Gliwic do Częstochowy tak samo. Na drogach krajowych lecących w zabudowabym pełno ich na lewym pasie mimo ograniczeń do 70 km/h. Nie ważne jakie rządzącymi kierują pobudki. Najwyższa pora ukrócić ich bandyckie zachowania na drodze. Kolejnym krokiem musi być jeszcze nauczenie ich zachowywania odpowiedniej odległości od pojazdu przed nimi i na drogach zrobi się dużo, dużo bezpieczniej.
                      Kto jechał przez Słowenię ostatnio, to wie jaki to komfort.
                      Nic dodać nic ująć.

Komentarz

• Wszystko fajnie, ale jak to będzie egzekwowane?
                        Pod Koninem (nie pamiętam czy na kulczykowej czy państwowej autostradzie) jest jedna kamera monitorująca jazdę lewym pasem ciężarówek, jest w tym miejscu wyraźny zakaz. W teorii policja zatrzymuje te pojazdy na najbliższym MOPie, znaczy się robiła to pierwsze parę dni po jej hucznym otwarciu, potem posterunek przez większość czasu był pusty. Co ciekawe miał on służyć również pilnowaniu odstępów.
                        Aby można było pozbyć się opisanych przez Was przypadków, które mnie również denerwują potrzeba o wiele lepszego systemu kontroli ruchu niż do tej pory, a wiadomo że wszystko rozbiję się o kasę, więc powstanie martwy przepis a wpadać będą pewnie kierowcy z przypadku, tak jak na odstępie. Jak kierowcy zaczną wpadać za ten paragraf wtedy coś się zmieni, inaczej nie sądzę być się zmieniło.

Komentarz

• Wczoraj w Sejmie wystąpił przewodniczący Rady Najwyższej Ukrainy Rusłan Stefanczuk. Zapowiedział współpracę z Polską akceptując prawdę o rzezi Wołyńskiej „bez względu na to, jak bolesna może ona być”. – Czekamy na jasne, publiczne przeprosiny, ale także wyciągnięcie konsekwencji wobec tych zbrodniarzy – ocenił dziś w rozmowie z Katarzyną Gójską marszałek senior Antoni Macierewicz. Poseł PiS dodał, że ekshumacje są absolutnie konieczne wierząc, że „zostanie to dokonane”.

Komentarz

• 19% administracji publicznej zwolnione prawie z automatu. Ciekawe czy PAD podpisze.
                            "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
                            „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

• Zamieszczone przez Hazardzista Zobacz posta
                              19% administracji publicznej zwolnione prawie z automatu. Ciekawe czy PAD podpisze.
                              Mógłbyś podlinkowywać do czego odnosza się Twoje wpisy... Bo jakby nie po drodze nie było mi z pisem to redukcje administracji o 1/5 bym chwalił wszem i wobec.. o ile na miejsce jednego zwolnionego nie przyszło by 3 pisowskich pociotków o kompetencjach marka suskiego

Komentarz

• Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz posta

Mógłbyś podlinkowywać do czego odnosza się Twoje wpisy... Bo jakby nie po drodze nie było mi z pisem to redukcje administracji o 1/5 bym chwalił wszem i wobec.. o ile na miejsce jednego zwolnionego nie przyszło by 3 pisowskich pociotków o kompetencjach marka suskiego
                                lustracja.
                                "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
                                „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

Pracuję...
                                X