Zamieszczone przez Alek
Zobacz posta
Może ale po co komplikować ? Czy to cokolwiek zmieni ? Patologia, pomoc rzeczową sprzeda, rzeczy ogarnięte na bony imienne również sprzeda... co to za problem (Urzędnikowi MOPS, powie że się popsuło) ? Mówimy przeważnie o osobach które, często, gęsto są uzależnione od różnych rzeczy i fizycznych i psychicznych... aby je zdobyć, zaspokoić nic nie stanie im na przeszkodzie a kreatywność wtedy wchodzi na level master, nawet u marginesu. A fakt dodatkowego potraktowania ich jak odrzutków, jak innych, stygmatyzm, innym rozwiązaniem niż ogół, utrudnienie w zaspokojeniu uzależnień, tym bardziej wzbudzi frustrację, którą wyładują na bezbronnych (Tak są odrzutkami, tak są mocno p*pierdoleni ale czy to daje nam prawo byśmy zaspokoili swoją potrzebę bycia prawimy i sprawiedliwymi, a dzieciaka skazali na dodatkowy łomot ? ) Ch*ja to da, a generuje nowe problemy.
Co do zdania: w obecnych czasach (...)
W obecnych czasach nie powinno być chociażby głodu w Afryce (...) skoro jest to znaczy, że ze światem jest coś nie tak i ma inne priorytety.... i tak właśnie jest... Patologia zawsze będzie, można ją jedynie ograniczać, a to uważam, patrząc na statystyki wygląda całkiem obiecująco u nas w kraju. Zawsze dostaje dreszczy jak ludziom załącza się tryb naprawmy świat, wypleńmy całe zło.... w jakiejkolwiek sprawie.... Sprzątania potem jest co niemiara.
Jeszcze co do akapitu o tym jak to świetnie poradzono sobie w innych krajach. Jest to taka sama śpiewka medialna jak kiedyś przy wzmożeniu anykibolskim śpiewały media

Niemcy:
Data and statistics in Germany - Online training materials on violence (improdova.eu)
Office shows that a total of 140,755 people were victims of intimate partner violence in 2018. 114,393 (81,3%) victims were female and 26.362 (18,7%) male.
The statistics recorded the following attempted or completed crimes:
- Intentional, simple assault: 85.685 (60,9%)
- Dangerous bodily harm: 17.247 (12,3%)
- Threat, stalking, coercion: 32.376 (23,0%)
- Sexual assault and rape: 3.136 (2,2%)
- Deprivation of liberty: 1.806 (1,3%)
- Murder and homicide: 421 (0,3%)
129,419 (91.9%) victims were adults (aged 21 and over), of whom 104,146 (80.5%) were women and 25,273 (19.5%) men.
Czyli w 2018 roku, ponad 11k to przypadki przemocy w stosunku do osób 20 i młodszych (wiem, wiem u nas ta granica to 18, natomiast jestem na 100% pewien, że wśród tych 11k brakuje wielu spod znaku półksiężyca. U nas w tym czasie - podejrzeń 12404 dot. nieletnich. Różnica jak ch*j, gdzie jesteśmy dużo biedniejszym krajem.
Co bym zmienił ? Chociażby ta sterylizacja to niegłupi pomysł o ile jest dobrowolna (żadnych przymusowych skierowań, to się zawsze zle kończy )... a jak zrobić ją dobrowolną i wykonywaną częściej, w tej grupie o której mówimy (dopisek po "i", gdyż zapomniałem, że niektórzy mają inne zdolności intelektualne i nie zrozumieją bez jasnego opisania, jak krowie na rowie) ? Wystarczy chociażby płacić osobom objętym pieczą MOPS, miesięcznie za wysterylizowanie się, jeżeli zechcą się jej poddać. I wilk syty i owca cała. Pieniążki na to byłyby ze zmniejszonej ilości miejsc potrzebnych w bidulach, zmniejszonej ilości kontrol, leczenia obitych dzieci itd.
Komentarz