Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez MarkoOHT Zobacz posta

A tymczasem w podlinkowanym artykule:

Ile już takich niewiążących pomysłów weszło w życie. Jak ktoś sobie myśli, że oni sobie głosują tak, żeby głosować to jego sprawa tylko żeby potem nie dziwił się zbierając chrust na opał do nielegalnej kozy.

Oczywiście jest szansa, że to nie wejdzie w życie, ale do tego potrzebny jest zdecydowany sprzeciw. Jak pokazuje najnowsza historia Mateusz M. raczej jest w awangardzie wprowadzania zmian przychodzących z Brukseli i robi to nad wyraz skrupulatnie.
    Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
    I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• MarkoOHT No to mnie trochę uspokoiłeś Kolego. Może tak tylko na koniec przypomnisz jakiś pomysł zwiększania kosztów życia w imie ekoideolo, który upadł w wyniku takich negocjacji, albo z którego nas nasz rząd wymiksował w ciągu ostatnich 7,5 roku.
      Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
      -------------
      Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Nie jestem MarkoOHT, ale proszę uprzejmie. Wszyscy wiemy, że to wszystko są procesy - chociaż od pewnego czasu w tym temacie nie da się o tym gadać. Wystarczą onelinery. Tymczasem ostatnie przykłady. Coś tam spada:

Unia Europejska opóźnia planowane pierwotnie na przyszły tydzień głosowanie nad przełomowym prawem, które zakłada zakończenie sprzedaży nowych samochodów z silnikami spalinowymi w 2035 roku, po tym jak Niemcy wycofały się ze swojego wcześniejszego poparcia dla tych przepisów.

A coś się negocjuje.

"Die Welt": oś jądrowa Francja - Polska może zepchnąć Niemcy na margines
        28 października 2021, 15:58

Polska, kraj węglowy, chce korzystać z energii jądrowej, aby zrealizować cele klimatyczne, a Francja chce podpisać kontrakt wart miliardy euro - zauważa w czwartek "Die Welt", dodając, że nowa oś jądrowa może wywrócić do góry nogami politykę klimatyczną UE, a wtedy Niemcy zostaną same ze swoją transformacją energetyczną.

15 października Jean-Bernard Levy, szef francuskiego koncernu energetycznego EDF, został przyjęty w Warszawie przez premiera Polski Mateusza Morawieckiego - przypomina dziennik w tekście zatytułowanym "Nowa oś jądrowa spycha Niemcy na margines".
        Polska, kraj węglowy, chce korzystać z energii jądrowej, aby zrealizować cele klimatyczne, a Francja chce podpisać kontrakt wart miliardy euro - zauważa w czwartek "Die Welt", dodając, że nowa oś jądrowa może wywrócić do góry nogami politykę klimatyczną UE, a wtedy Niemcy zostaną same ze swoją transformacją energetyczną.

Niemcy wyłączają ostatnie reaktory jądrowe. Zabiegają też o brak atomu w innych krajach
        21 grudnia 2021

Do końca tego roku mają być wyłączone trzy z sześciu ostatnich działających niemieckich reaktorów jądrowych. Pozostałe – do końca 2022. Pogłębiający się kryzys energetyczny nie jest najlepszym momentem na odchodzenie od atomu. Jednocześnie Niemcy są już w większości przeciwni likwidacji elektrowni jądrowych. Nie ma jednak dużej nadziei na zmianę tej decyzji. Co gorsza, niemieccy politycy zabiegają o to, by od atomu odchodziły też inne kraje Unii Europejskiej.
        Niemcy w większości przeciwni likwidacji elektrowni jądrowych. Nie ma jednak dużej nadziei na zmianę decyzji o ich zamknięciu.

Rada i PE za ujęciem energii jądrowej i gazu w taksonomii
        14.07.2022

Parlament Europejski opowiedział się w środę 6 czerwca 2022 r. za ujęciem energii jądrowej i gazu w taksonomii. Brak sprzeciwu Rady i Parlamentu Europejskiego oznacza przyjęcie uzupełniającego aktu delegowanego co pozytywnie wpłynie na możliwości finansowania inwestycji w te technologie.

Ministerstwo Klimatu i Środowiska z zadowoleniem przyjmuje przyjęcie przez Radę i PE uzupełniającego aktu delegowanego do rozporządzenia ws. taksonomii, do którego przyczyniły się intensywne działania polskiego rządu, podejmowane wraz z szeroką grupą innych państw członkowskich.
        Parlament Europejski opowiedział się w środę 6 czerwca 2022 r. za ujęciem energii jądrowej i gazu w taksonomii. Brak sprzeciwu Rady i Parlamentu Europejskiego oznacza przyjęcie uzupełniającego aktu delegowanego co pozytywnie wpłynie na możliwości finansowania inwestycji w te technologie.

Francuska oferta na budowę elektrowni jądrowej ciągle aktualna
        15.02.2023

Francuska oferta budowy elektrowni jądrowej w Polsce oraz szerokiej współpracy w tym obszarze jest ciągle aktualna - poinformował w środę wysoki przedstawiciel rządu Francji ds. współpracy z Polską w dziedzinie cywilnej energetyki jądrowej, Philippe Crouzet.

Jak powiedział Crouzet dziennikarzom, spotkał się w środę z przedstawicielami polskiego rządu, m.in. z wicepremierem Jackiem Sasinem i pełnomocnikiem ds. strategicznej infrastruktury energetycznej Matuszem Bergerem. "Zwróciliśmy przede wszystkim uwagę, że tylko oferta francuska spełnia wszystkie kryteria, postawione przez stronę polską" - podkreślił.
        Francuska oferta na budowę elektrowni jądrowej ciągle aktualna Francuska oferta budowy elektrowni jądrowej w Polsce oraz szerokiej współpracy w tym obszarze jest ciągle aktualna - poinformował w środę wysoki przedstawiciel rządu Francji ds. współpracy z P

Polska częścią unijnej koalicji na rzecz rozwoju energetyki jądrowej
        27 lutego 2023

Z inicjatywy Francji jutro (28 lutego) dojdzie w Sztokholmie do spotkania ministrów energetyki unijnych państw zainteresowanych rozwojem w przyszłości energetyki jądrowej. Na rozmowy, w imieniu francuskiej minister transformacji energetycznej Agnes Pannier-Rumacher, zostali zaproszeni przedstawiciele Bułgarii, Chorwacji, Finlandii, Włoch, Holandii, Polski, Czech, Słowacji, Słowenii, Belgii i Rumunii.
        Z inicjatywy francuskiej minister transformacji energetycznej Agnes Pannier-Rumacher jutro w Sztokholmie dojdzie do spotkania ministrów 12 unijnych państw, które stworzą koalicję na rzecz rozwoju energetyki jądrowej.

11 unijnych państw na czele z Francją powołało nieformalne porozumienie na rzecz energetyki jądrowej.
        1 marca 2023

Koalicja byłaby w stanie blokować w Radzie UE niekorzystne dla atomu propozycje legislacji. Tym samym trudno będzie wyobrazić sobie wyrugowanie atomu z unijnej transformacji energetycznej. Lobbują za tym niechętne wobec tej technologii państwa, na czele z Niemcami, Austrią i Luksemburgiem.

​Nudne, ale się dzieje.
        Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.
        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez sephrioth1916 Zobacz posta
          Ile już takich niewiążących pomysłów weszło w życie. Jak ktoś sobie myśli, że oni sobie głosują tak, żeby głosować to jego sprawa tylko żeby potem nie dziwił się zbierając chrust na opał do nielegalnej kozy.

Oczywiście jest szansa, że to nie wejdzie w życie, ale do tego potrzebny jest zdecydowany sprzeciw. Jak pokazuje najnowsza historia Mateusz M. raczej jest w awangardzie wprowadzania zmian przychodzących z Brukseli i robi to nad wyraz skrupulatnie.
          Sorry, ale straszenie remontem mieszkania za kilkaset tysięcy i obowiązkowe wplątywanie w to Morawieckiego, na podstawie czegoś co nawet nie istnieje, to to są dla mnie objawy paranoi rodem z onetu.

Foxx
          Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq Zobacz posta
            MarkoOHT No to mnie trochę uspokoiłeś Kolego. Może tak tylko na koniec przypomnisz jakiś pomysł zwiększania kosztów życia w imie ekoideolo, który upadł w wyniku takich negocjacji, albo z którego nas nasz rząd wymiksował w ciągu ostatnich 7,5 roku.
            Nie przywiązuj się tak do tematu bo to są newsy z rodzaju, że nie będzie cukru .

Zwiększenie kosztów życia ( czyli światowa inflancja ) było nieuniknione po decyzji h e g e m o n a czyli w tym wypadku administracji prezydenta Bidena o wydrukowaniu większej ilości dolarów w czasie tzw pandemii ponieważ każdy obywatel amerykański zaczął dostawać $ 800 na łebka co 8 miesięcy .

Nie wiesz , nie rozumiesz , to nie pisz .

Do tego nałożyła się wojna na Ukrainie .

Rząd polski mógł się tylko ustawić do zaistniałej sytuacji i zrobił to w sposób całkiem profesjonalny .

Ostatnio edytowany przez zusa; 174973.

Komentarz

• Przecież to co Foxx x zalinkowałeś to nie jest nic "wiążącego". A Ty MarkoOHT jeszcze tego ranka wydawało się, że zwracasz uwagę na takie szczegóły, jak to czy coś jest wiążące czy nie
              Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
              -------------
              Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Budyń_70

Rozbije na części bo nie łapiesz

Warto wspomnieć, że to jeden z taktyków w jednym poście zawarł jako pierwszy ochojską i JPII aby odsunąć temat od bielana i żalka. Następnie zdarzyło mu się połączyć złodziejstwo z wartościami chrześcijańskim...
                Powyższe jest prawdą, stąd zarzuty o przeinaczanie Twoich słow są po prostu głupie. Nadal zresztą uważam, że jakiekolwiek posty które nastąpiły po Twoim a zawierały jednocześnie obie postacie są pokłosiem Twojej wypowiedzi. Tyle.

ale żeby od razu kwitować to "ekstremalnie niskim poziomem zarówno intelektualnym, jak i moralnym" ??

Niech pierwszy rzuci kamieniem ten taktyk, który nie przymyka oka na złodziejstwo swoich w imię wyższych wartości
                Powyższe jest sarkazmem, jakbyś nie załapał ostatni akapit to podkreśla. Nie posądzałbym jednego z taktyków o obrażanie innego taktyka z koła wzajemnej adoracji. Tak jak nie spodziewałem się odpowiedzi o żalka i bielana jako, że to osoby z kręgu taktycznie przez was popieranych.
                ​​​
                a mogłem sobie na taki sarkazm pozwolić bo Twój kompan nie wskazał kogo opisuje.

Załapałeś już, że w przeciwieństwie do Ciebie ani razu nie skłamałem? Wiem, że liczyłeś na poklask a go nie ma więc ode mnie na zachętę:

Za skuteczne przekierowanie tematu z żalka i bielana na ochojską

Komentarz

• Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz posta
                  Budyń_70

Rozbije na części bo nie łapiesz

Powyższe jest prawdą, stąd zarzuty o przeinaczanie Twoich słow są po prostu głupie. Nadal zresztą uważam, że jakiekolwiek posty które nastąpiły po Twoim a zawierały jednocześnie obie postacie są pokłosiem Twojej wypowiedzi. Tyle.

Powyższe jest sarkazmem, jakbyś nie załapał ostatni akapit to podkreśla. Nie posądzałbym jednego z taktyków o obrażanie innego taktyka z koła wzajemnej adoracji. Tak jak nie spodziewałem się odpowiedzi o żalka i bielana jako, że to osoby z kręgu taktycznie przez was popieranych.
                  ​​​
                  a mogłem sobie na taki sarkazm pozwolić bo Twój kompan nie wskazał kogo opisuje.

Załapałeś już, że w przeciwieństwie do Ciebie ani razu nie skłamałem? Wiem, że liczyłeś na poklask a go nie ma więc ode mnie na zachętę:

Za skuteczne przekierowanie tematu z żalka i bielana na ochojską
                  Jednak nie dotarło.
                  No to może jeszcze raz, inaczej - chronologicznie:
                  1/ Zamieściłem pewne sformułowanie, nie będę kolejny raz go przytaczał.
                  2/ Pewien użytkownik umieszcza swój wpis, w którym przyrównuje Ochojską do Jana Pawła II.
                  3/ Kolega TNTP kwituje to przyrównanie totalną rozpierduchą wartości intelektualnych oraz moralnych danego użytkowania.
                  4/ Inny z użytkowników wytyka koledze TNTP działanie na szkodę forumki.
                  5/ Następnie w kolejnym wpisie kolega TNTP umieszcza m.in. Ciebie na swojej liście "górnolotnych interlokutorów".
                  6/ Ty postanawiasz siebie z tej listy "usunąć" poprzez przerzucenie odpowiedzialności na mnie, jakobym to ja jako pierwszy dokonał tutaj tak haniebnego porównania tych dwóch postaci, czym dajesz wyraz odpowiednio preparując post TNTP o w/w rozpierdusze jak i sławetnej liście, od teraz zwanej jako "Lista TNTP".
                  7/ Przerzucanie się epitetami o kłamczuszkach.
                  Chyba wszystko...​

Komentarz

Sorry, ale straszenie remontem mieszkania za kilkaset tysięcy i obowiązkowe wplątywanie w to Morawieckiego, na podstawie czegoś co nawet nie istnieje, to to są dla mnie objawy paranoi rodem z onetu.

Foxx
                    Przecież nie przybyli na ziemie Anunaki i nie nakazali Polakom wprowadzać zero emisyjności. Kto więc jest odpowiedzialny za to, że za chwilę każdy blok będzie musiał mieć fotowoltaikę i trzy szybowe okna? Czemu nasze patriotyczny rząd nie zrobił absolutnie nic, aby temu zapobiec?

Paranoja to będzie jak Niemcy nam to nakażą robić, bo inaczej nie dostaniemy kasy z funduszy unijnych, a przy takich wydatkach i długu kto nam pożyczy pieniądze?

Edit:
                    Jeżeli ktoś ma wątpliwości to kilka lat temu (wiem, że to dawno i na pewno wina PO) były takie bilbordy:

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: z27398513AMP,24-05-2021-Olsztyn-Billboard-rzadowa-kampania-prom.jpg
Wyświetleń: 220
Rozmiar: 207,3 KB
ID: 2648001

Dług już spłacamy, ale jeszcze wiele wody w Renie upłynie (jeżeli w ogóle) otrzymamy te pieniądze. Żeby otrzymać tą jałmużnę nasz patriotyczny rząd Prawa i Sprawiedliwości złamał konstytucję.

Nie ma takiego okrucieństwa ani takiej niegodziwości, której nie popełniłby skądinąd łagodny i liberalny rząd, kiedy zabraknie mu pieniędzy
                    Załączone pliki
                    Ostatnio edytowany przez sephrioth1916; 157246.
                    Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
                    I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Są sprawy i rzeczy , które można zmienić a są takie , których się zmienić nie da , mądrość polega na tym żeby rozróżnić jedne od drugich .

Komentarz

• Budyń_70

Jeśli ktoś taktycznie nadaje tandetną propagandę to jego opinia mnie ani ziębi ani grzeje. Zatem z usuwaniem się z jakiejkolwiek listy kula w płot...

A właśnie skoro przy listach jesteśmy:

Jak to jest gdy taktycznie popierasz premiera z opcji rzekomo suwerennościowej a okazuje się, że znajduje się on na listach współpracowników nrd-owskiej przybudówki kgb? Co jak patrzeć na jego szpagaty brukselskie moze być powodem takich a nie innych
                        ​​​​​ważnych dla Polski decyzji..

​​​​​​

​​​​​​

Komentarz

• Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz posta
                          Budyń_70

Jeśli ktoś taktycznie nadaje tandetną propagandę to jego opinia mnie ani ziębi ani grzeje. Zatem z usuwaniem się z jakiejkolwiek listy kula w płot...

A właśnie skoro przy listach jesteśmy:

Jak to jest gdy taktycznie popierasz premiera z opcji rzekomo suwerennościowej a okazuje się, że znajduje się on na listach współpracowników nrd-owskiej przybudówki kgb? Co jak patrzeć na jego szpagaty brukselskie moze być powodem takich a nie innych
                          ​​​​​ważnych dla Polski decyzji..

​​​​​
                          Ty wiesz swoje, ja wiem swoje i pewnie tak pozostanie, bo nie zamierzam kopać się z "koniem"....zatem z mojej strony pas.
                          Nie zamierzam również więcej z Tobą dyskutować ani Ci na coś odpowiadać, bo ponownie przeinaczysz to potem po swojemu i będziesz w to brnął w zaparte.
                          Tak więc adios Panie, że tak powiem...

Komentarz

Foxx
                            Ale jakie straszenie, skoro UE naprawdę chce taki obowiązek wprowadzić (doprowadzenie istniejących budynków do najwyższej klasy energetycznej) ?

Myślisz, że kto za to zapłaci?

Będzie jeszcze olbrzymia afera, jak do ludzi, zwłaszcza na wsiach dotrze, co to dla nich oznacza...
                            Ostatnio edytowany przez AGZI; 79624.
                            #MioduskiOut

Komentarz

• Jeszcze dużo może się zmienić , albo dużo wody upłynąć zanim zaczną akcję ,na razie bank Credit Suisse zarażony i oznaczony jako „ niestabilny „ .

Nawet zakładając , ze byłyby inny rząd w Warszawie to jak by uniknął tych dyrektyw unijnych ?
                              Wyszedł by z Unii czy co ?
                              Ostatnio edytowany przez zusa; 174973.

Komentarz

• Może dojść do sytuacji, że już nas nie będzie stać na członkostwo w tym "klubie".

W dobie kryzysu wprowadzać takie kosztowne pomysły, to trzeba mieć "coś z głową" . Podwyżki w sklepach po kilkadziesiąt procent, ludzie ledwo mają na rachunki, a ci chcą zmuszać do kompleksowych remontów za pewnie 100 000 i więcej.😂😂😂
                                Ostatnio edytowany przez AGZI; 79624.
                                #MioduskiOut

Komentarz

Pracuję...
                                X