Możesz się przenieść do Bangladeszu , tam też nie ma ZUSu i podatki niższe .
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez zusa Zobacz posta
Czy wstąpiły do ZSRR ?
Czy dzięki temu , że zostały objęte amerykańskim planem Marshalla mogły się odbudować i tarzać w programach socjalnych przez kolejne 70 lat ?Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić
Komentarz
-
Komentarz
-
Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz postaZresztą to nie tylko było prawie razy dwa, ale wręcz najdrożej ze wszystkich krajów na świecie.... Może takie są koszty protektoratów... pamiętam jaki dym był jak zdzierali z nas kacapy... Nie wiem Ale oficjalna zgrabna odpowiedz propagandowa za niedługo powstanie, jak nie uda się zamilczeć, tak mi donoszą jaskółki
Dobra przestaje, gdyż znowu będzie, że wypisuje wrozbo-dyrdymały i atakuje PiS
Nie było tego zdania. To że osobiście nie głosuję i w życiu rzeczywistym odradzam to znajomym, gdy pytają, to tak naprawdę nie w moim interesie jest niszczenie PiS propagandy na szerokim forum. Po prostu czasem to są tak tandetne sztuczki ze strony PiS (nawet rozumiejąc, że tak trzeba, trochę traktując wyborców jak imbecyli), a czasem komuś nie odpowiada, mój niepoważny styl dla zabicia nudy i trzeba trochę na poważniej z mojej strony
Btw, nie będzie mnie przez najbliższy miesiąc, pilnujcie forumOstatnio edytowany przez Citlivu; 27016.
Komentarz
-
Poważniej to by było z uwzględnieniem charakteru kontraktów - długoterminowe/krótkoterminowe (bieżące "z półki"). Wiadomo, że rząd na przełomie wiosny i lata rzucił się na te drugie. Może to gdzieś jest, tylko nie znalazłem. No i do pełni obrazu przydałoby się jednak zbiorcze zestawienie z uwzględnieniem kolejnych kontraktów PNIG przez Baltic Pipe na najbliższy dość długi czas. 2022 to było - nomen-omen - gaszenie pożaru. Stąd porównanie do sytuacji z kacapami i monopolistycznego bardzo długookresowego kontraktu tak niekorzystnego, że ówczesny polski (?
) rząd musiała zablokować KE jest prawie trafione.
A najlepsze, że to zestawienie nie podważa żadnego z faktów wrzuconych przez MarkoOHT. Ale to pod ciężarem powagi gdzieś umknęło:
LNG z USA w Polsce może być jednym z najtańszych na świecie. Będą kolejne gazoporty - BiznesAlert.plGaz w USA jest dziesięć razy tańszy niż w Europie. Ta różnica stymuluje inwestycje w nowe gazoporty i sprawia, że kontrakty LNG w dyspozycji PGNiG mogą być jednymi z najtańszych na świecie.61 dostawa LNG do Gazoportu w Świnoujściu. Gazowiec Maran Gas Sparta. Fot. Polskie LNG Dane Platts pokazują, że wykorzystanie mocy terminali LNG w USA […]
Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo zawarło z amerykańską firmą Sempra Infrastructure porozumienie określające postanowienia 20-letniego kontraktu kupna-sprzedaży 3 mln ton skroplonego gazu ziemnego rocznie.
Do tego wystarczy google bez jakiejkolwiek naracji, tym bardziej oficjalnejMy ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Foxxie chyba nie ja pierwszy zastanawiam się na forum, czy aby na pewno czytasz całe artykuły które podlinkowujesz, czy jednak wystarcza Ci pasujący do tezy nagłówek
Czytam podlinkowany jako pierwszy artykuł z biznesalert pod tytułem:
LNG z USA w Polsce moze być jednym z najtańszych na świecie (środek III kwartału 2022)
a w nim:
"najbardziej popularna formuła kontraktu na dostawy LNG z USA to 115 procent ceny Henry Hub plus około 3 dolary za MBtu kosztów transportu, czyli około 13,7 dolarów za MBtu"
gdy tymczasem wg raportu za III kwartał 2022 podlinkowanego przez Citlivu Polska płaciła średnio 21,94$ i Polska ma najdroższe LNG w tamtym kwartale o wiele droższe niż inne kraje ..
Komentarz
-
Po raz n-ty ilustrujesz, dlaczego dyskusja z tymi manipulacjami nie ma sensu, ale dla zestawienia wizji, którą nakreśliłeś z tym co napisałem oraz co wynika z przytoczonych cytatów, dla innych Czytelników wyjątkowo w punktach
1. Zakupy ekspresowe zawsze kosztują więcej, niż zakontraktowane na długi czas. W zestawieniu Citlivu brak rozbicia pod kątem zarówno pilności dostaw, jak i długości czy wreszcie formuły kontraktu. Fakt, że również dużo płaci takie UK, a najmniej Bahamy najlepiej ilustruje, że działają tu inne zmienne, niż statusowe czy zakres podmiotowości w relacjach z jankesami. Nie wątpię, że to widzisz
2. Kluczem manipulacji jest jednak coś innego. Teksty, które podrzuciłem dotyczą długookresowych kontraktów na gaz, w 2022 siłą rzeczy jeszcze nie zakupiony oraz branżowej prognozy dotyczącej rynkowej perspektywy dla Polski w tym kontekście związanej ze stanem europejskiej infrastruktury (szczegóły w tekście). Informacje o cenach w roku 2022, niezależnie od braku precyzji danych, nie mają związku z wymową tej publikacji, która jest jaka jest. Zwłaszcza, że w swoim poście sam zwróciłem uwagę na fakt zakupowej presji po nagłym porzuceniu ruskiego gazu w zeszłym roku, która musiała mieć oczywisty wpływ na cenę zaserwowaną Polsce. Ale zdaje się - nie tylko.
Istotą podlinkowanego tekstu jest oczywiście fragment wyjaśniający kluczowe zmienne nowej sytuacji
Warto przypomnieć, że Polska ma szereg kontraktów w formule free on board. PGNiG podpisało takie umowy na w sumie ponad 9 mld m sześc. rocznie po regazyfikacji. To umowy z Venture Global LNG (5,5 mln ton rocznie od 2023 roku), Sempra LNG (3 mln ton rocznie od 2027 roku) w formule FOB oraz z Cheniere Energy (1,45 mln ton rocznie od 2023 roku) z formułą delivery ex ship. Ta oznacza określoną cenę zależną od Henry Hub bez doliczania kosztów transportu, które bierze na siebie dostawca. Może to być obecnie jeden z najtańszych kontraktów na świecie.
I tyle. To w zasadzie tylko w kwestii formalnej, bo podobnych fikołków serwujesz w tym temacie naprawdę wiele. Jak już pisałem, od chwili gdy zacząłeś to robić tendencyjnie parafrazując moje słowa odnosząc się do rzeczy, których nie pisałem, czy wręcz reinterpretując myśli a nawet intencje - w te zabawy nie wchodzę. Zostawiam materiał porównawczy ad rem dla zainteresowanych
My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
mityczna manipulacja i obrażony Foxx
Raport Departamentu Energii USA za III kwartał, ale także za II kwartał pokazują niemalże przepaść pomiędzy Polską a resztą Europy, a zerkałem jeszcze na kilka i w każdym z nich Polska kupuje LNG drożej niż Litwa. A to nie Litwa pręży muskuł łudząc się, że jest strategicznym partnerem USA... Ale najwidoczniej to nie ma wpływu na skuteczność w uzyskiwaniu niższych cen na amerykański gaz...
Zawsze silisz się na linkowanie obronne rządu lub podmiotów od nich zależnych nawet jak się na czymś nie znasz. Np przywołując Bahamy nie znasz się na mapie a dodatkowo nie widzisz różnicy w sposobie dostawy - wygoogluj kontener iso i zerknij na poprzednie raporty a być może zrozumiesz dlaczego Bahamy nie są obligatoryjnie najtańsze. Może karnowscy cos wiedzą na ten temat...
Metodą obrony w tym przypadku było przywoływanie kontraktów krótkoterminowych (bieżących z "półki") zwanych później ekspresowymi. Łap wykres cen:
https://ycharts.com/indicators/henry...gas_spot_price
Widzisz tu rozbieżność między 115% Henry Hub + 3$ kosztów a ceną dla Polski? Przecież ten sposób rozliczenia jako najpopularniejszy sam linkowałes - za rosyjską gazetą. Zresztą dlaczego my rzekomo musieliśmy kupować ekspresowo a np Litwini rzekomo planowo nie wiem, może Ty wiesz. No chyba że Litwini też kupowali ekspresowo ale taniej...tego też nie wiemy. Zatem rozmawialiśmy o faktach mających potwierdzenie w danych a nie domysłach. Nie pasują Ci te dane pokaż inne , dające pełniejszy obraz - śmiało nie ograniczaj się... Rozmawialiśmy o dostawach i ich cenach w okresie, który został juz podliczony i zraportowany... stad komicznie wygląda Twoja obraza za podcytowania innego fragmentu z opublikowanego przez Ciebie linku niz Ty uznaleś za istotę, dodajmy fragmentu dotyczącego przyszłości
Nie wiem dlaczego, ale gdy Citlivu pisal o rychłym powstaniu zgrabnej odpowiedzi propagandowej w pierwszej chwili pomyślałem o Tobie i Twoich linkach.. pewnie przypadkiem
Ostatnio edytowany przez itakpowiem; 68553.
Komentarz
-
Korzystając z oczekiwania między jednym, a drugim samolotem pozwolę sobie na krótki komentarzCieszę się, że skończyłeś jeść pop-corn
Przepraszam bardzo ale to tłumaczenie jest w stylu tłumaczenia trenera drużyny która spadła z Ligii.... no wiecie no było jak było nie mogliśmy atakować bo broniliśmy się przed spadkiem, a nie wychodziło bronienie bo musieliśmy myśleć też o ataku, było jak było to nie nasza wina tak się liga ułożyła, że musieliśmy się bronić i atakować.... Zamiast jasno powiedzieć, że byliśmy najch*jowsi w stawce w tym czasie. Mamy tutaj zestawienie za 3 kwartał, gdzie wyszło, nie, że zapłaciliśmy drogo - mogło się zdarzyć no bo wiadomo kupujemy w stylu gaszenia pożaru jak wiele krajów w tym czasie - ale zdarzyło się, że zapłaciliśmy najwięcej na całym świecie.... Zarządzanie budżetem level masterNo cóż kto bogatemu zabroni.... Apropo stwierdzenia, że w żaden sposób to nie umniejsza sukcesom przytoczonym przez MarkoOHT.... To już to widzę jak Litwa brała by gaz od nas, gdy sami potrafią ogarnąć sobie w dużo niższej cenie, będąc w trybie gaszenia pożaru... Chociaż w sumie masz rację, to nadal sukcesy
Dzięki tym konektorom na Litwie, czy na Słowacji to my będziemy mogli ściągnąć sobie tańszy gaz z USA, który wynegocjują sobie Litwini czy w przyszłości z Chorwacji, że też na to nie wpadłem
A to Ci chytry plan
Faktycznie należą się brawka.... kolejny sukces PiS, niczym negocjacje Morawieckiego o KPO... ten sam kaliber
a przynajmniej w ten sam propagandowy sposób może być sprzedawany (Żeby nie było, nie jestem wrogiem konektorów, niech ich będzie jak najwięcej, mierzi mnie tylko propagandowe zadęcie, niczym przy autostradzie z Niemiec, za PO)
Na koniec co do pasusu z mediów, wybacz ale ze względu na zajmowanie handlowaniem, wszelkie newsiki medialne mają dla mnie niższy priorytet (chyba, że chcę zagrać przeciwko rozgrzanemu, newsikiem tłumowi) od raportów. Zresztą zdanie, wyboldowane przez Ciebie to żaden niezwykły deal. Zobaczymy za rok, za ten sam okres jak w zestawieniu z innymi graczami, tym razem wyszły negocjacje menedzerom PiS.... może nie będziemy już czerwoną latarnią w lidze światowej, czy mogło by być gorzej? Chyba nie..... dwa razy zamykać tabelę to byłby niezły wyczyn nawet jak na ich zdolności
P.S (Tak wiem inni w Polsce tyle samo by osiągneli.... zresztą w dużym stopniu byliby to Ci sami ludzie. Dlatego też nie idę na wybory)
Ostatnio edytowany przez Citlivu; 27016.
Komentarz
-
Morał na przykładzie:
Uczestnik dyskusji z Foxxem ma sam domyślić się, który fragment z wrzuconego przez niego linku ma uznać za istotny. Jeśli w kontekście dyskusji dot. cen za zeszły czasookres zacytuje fragment dotyczacy aktualnych w tamtym okresie cen na rynku i metodyki rozliczeń a nie jak chciałby Foxx wolumen i daty przyszłych dostaw...
to jest manipulatorem
Komentarz
-
Zamieszczone przez Citlivu Zobacz postaPrzepraszam bardzo ale to tłumaczenie jest w stylu tłumaczenia trenera drużyny która spadła z Ligii.... no wiecie no było jak było nie mogliśmy atakować bo broniliśmy się przed spadkiem, a nie wychodziło bronienie bo musieliśmy myśleć też o ataku, było jak było to nie nasza wina tak się liga ułożyła, że musieliśmy się bronić i atakować.... Zamiast jasno powiedzieć, że byliśmy najch*jowsi w stawce w tym czasie.W tym przypadku podobnie jak niektórzy użytkownicy z zasady, że tak powiem, projektujesz swój obraz jako obowiązujący, wyciągasz wnioski oczekując odniesienia się do nich. Sprawa jest banalnie prosta.
To nie jest żadne "tłumaczenie", tylko info o długookresowej perspektywie zestawione z jednostkową informacją z krytycznego roku. Wszystko na tacy - daty, partnerzy, formuły kontraktu. W Twoim zestawieniu nic z tego poza kwotą nie mamy. Ale wniosek - i to pierwotnie rozciągany na przyszłość - oczywiście jest
Powtarzam - znalezienie tego w google'u to kilka minut. Jest to zwykła branżowa publikacja, a nie jakaś propagandowa wrzutka, której nawiasem oczekiwałeś ze strony rządzących. Wystarczy zestawić z Twoimi fatalistycznymi sugestiami, których nawet nie chciałeś artykułować, bo były zbyt poważne. No i wrzutki z poprzednikami. Wiem, że retorycznie dla kogoś może brzmieć atrakcyjnie wizja, że "robili by to samo". Znów powtórzę - oni już robili (zupełnie coś innego) i mamy punkt odniesienia.
Nie idziesz na wybory - Twoje najlepsze prawo. Jeżeli mamy tu przewijać bieżączkę, róbmy to jednak na faktach, a nie projekcjach. Nic nie pisałem o tym, jak oceniam sytuację z 2022, bo się nie znam i nie znalazłem szczegółów kontraktu/ów. Oczywiście, że mogli to spieprzyć, jak wiele spraw. W odpowiedzi na zaprojektowaną czarną perspektywę przytoczyłem rzeczywistą sytuację z wnioskami branżowych komentatorów w bonusie. I tyle.
W przypadku interkonektorów m.in. z Litwą również projektujesz. No to kolejne pięć minut z google'm i, żeby znów nie było opcji z rzekomym tłumaczeniem, tekst z platformerskiej propagandówki.
Unijni urzędnicy rozmawiają o embargu na gaz, a Polska próbuje zabezpieczyć się przed kryzysem. Pomoże połączenie z Litwą?
Z zupełnie innej beczki, sygnalizowana tu i ówdzie od jakiegoś czasu rzecz. Dla chętnych kolejna opcja do porównania z poprzednikami.
Borsuk i Krab rozmnożą się w fabryce Huta Stalowa Wola, a Autosan zajmie się produkcją niszczycieli czołgów Waran. Rząd właśnie ogłosił inwestycję w rozbudowę zakładów HSW na potrzeby zwiększenia produkcji pojazdów bojowych dla polskiego wojska. Łącznie niemal 2 mld zł ma trafić do zakładów i fabryk broni.
Każdy wybiera/nie wybiera jak chce. I całe szczęście
PS Koncept z wyższością wszelkich raportów nad medialnymi newsami zawierającymi twarde info naprawdę ciekawy. Żeby znowu nie było "tłumaczenia" - żadna z tych form nie ma przewagi - zawsze liczy się jakość meritum. Zgodnie z kilkudziesięcioma raportami organizacji "broniących praw człowieka" w Polsce istnieją administracyjne strefy "wolne od LGBT".
Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Foxxie, twoja podjarka aktualnymi planami inwestycyjnymi w polską armię jest niesie taką samą wartość jak twoje linki które podsumował itakpowiem.
Trzeba byłoby być ruska onucą, aby w czasie wojny przy granicy nie zwiększać wydatków i planowania rozwoju polskiej armii.
To jest ta sama skala absurdu jak jeżdżenie po patoaktorce kurdej szatan że coś tam powiedziała na pograniczników, jednocześnie co tydzień skandując na stadionie: "zawsze i wszędzie ....""W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
„Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir
Komentarz
Komentarz