Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez itakpowiem
    Czyżby miniaturka filmu czyli baba w masce* wystarczy aby treści wypowiadane przez bohaterów nagrania uznać za niezgodne z prawdą. Logika jakiej nie powstydziłaby sie kazia szczuka, żukowska czy inna lewaczka która mówi dużo a słucha mało albo wcale...

Co jest zatem nieprawdą?
    - kwoty świadczeń jakie padają są nieprawdziwe? Nie ma możliwości aby emeryt/rencista osiągał dochód w wysokości jak wymieniane w nagraniu?
    - kwoty czynszu (zwanego często przez starszych ludzi komornym) wymienione przez staruszków są nieprawdziwe, odrealnione, zdecydowanie zawyżone?
    Już pierwszy mieszkaniec mówi, że ma emeryturę 900 zł a to chyba nie możliwe skoro najniższa w Polsce wynosi 1200.
    349meczów*
    71 goli*
    58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Tzw "najniższa emerytura" do końca lutego to dokładnie 1217,98 zł netto dla 20K/25M lat pracy. Można dostawać i złotówkę jak ma się zaledwie kilka dni składkowych, co zresztą jest uczciwe bo dlaczego zus ma placić tyle samo tym którzy wpłacali xx lat i tym którzy składek nie wpłacali. Zatem niekoniecznie wspomniana babka musi kłamać...i serio nie ma sensu rozkminiać czy ręce jej się nie paliły do roboty, czy taki a nie inny staż ma z innych powodów. Są tam wypowiedzi osób które mają świadczenie wyższe niż najniższe (zapewne więcej lat pracy niż 25) ale gdy podają jakie koszta mieszkaniowe ponoszą to łatwo policzyć, że ciężko im powiązać koniec z końcem...

Mnie ciekawi dlaczego MarkoOHT zestawia maseczkowy covidanizm z ewentualną rzetelnością lub obiektywnością zamieszczonej informacji.
      ​​
      Ostatnio edytowany przez itakpowiem; 68553.

Komentarz

• Od razu wiedziałem, że to wina Trzaskowskiego, a Ci ludzie to skrupulatnie wyselekcjonowani kodziarze.

Ale znalazłem jeden dobry powód, żeby głosować na PIS:

Poseł KO Magdalena Filiks deklaruje, że w razie wygranej PiS w jesiennych wyborach, wraz z dziećmi wyjedzie z Polski.
        Poseł KO Magdalena Filiks deklaruje, że w razie wygranej PiS w jesiennych wyborach, wraz z dziećmi wyjedzie z Polski.
        Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
        I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Zamieszczone przez Benek

Już pierwszy mieszkaniec mówi, że ma emeryturę 900 zł a to chyba nie możliwe skoro najniższa w Polsce wynosi 1200.
          Może mu komornik siedzi na emeryturze, wtedy by zostawiał nieco ponad 900 zł.

Komentarz

Mnie ciekawi dlaczego MarkoOHT zestawia maseczkowy covidanizm z ewentualną rzetelnością lub obiektywnością zamieszczonej informacji.
            ​​
            Gdyby ta sama babcia powiedziała coś propisowskiego to ta maseczka stałaby się koronnym argumentem za tym, że to ekonomiczna ignorantka oczadzona miłością do Kaczyńskiego, ergo nie należy brać jej wypowiedzi na poważnie.

Benek to możliwe.
            W grudniu 2021 r. ZUS wypłacił 337,6 tys. emerytur nowosystemowych w wysokości niższej niż najniższa ustawowa wysokość emerytury.(...)
            Co ciekawe, wśród osób pobierających w grudniu 2021 r. emeryturę w wysokości niższej niż najniższa, aż 47,5 proc. (48,9 proc. mężczyzn i 47,2 proc. kobiet) miało emeryturę wyliczoną jedynie z kwoty zwaloryzowanego kapitału początkowego (nie miało odnotowanych składek). Oznacza to, że osoby te nie odprowadziły ani jednej składki na ubezpieczenie emerytalne po 1998 r.
            W grudniu 2021 r. ZUS wypłacił 337,6 tys. emerytur nowosystemowych w wysokości niższej niż najniższa ustawowa wysokość emerytury. To prawie 9 proc. więcej niż w grudniu 2020 r. – podał Zakład. Wśród osób je pobierających zdecydowanie przeważały kobiety - stanowiły 81,6 proc. ogółu. Co ciekawe, aż 47,5 proc. osób (tj. 48,9 proc. mężczyzn i 47,2 proc. kobiet), miało emeryturę wyliczoną jedynie z kwoty zwaloryzowanego kapitału początkowego. Oznacza to, że nie odprowadziły ani jednej składki na ubezpieczenie emerytalne po 1998 r.

Z resztą wszystko to wina PiS, bo jak wiadomo nie od dziś Warszawa jak i miejskie spółdzielnie to bastion PiS.

BTW W tym materiale jest więcej takiej typowej emeryckiej paplaniny (w tym przypadku odchylonej w stronę anty-pis)
            Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Zamieszczone przez MarkoOHT

Gdyby ta sama babcia powiedziała coś propisowskiego to ta maseczka stałaby się koronnym argumentem za tym, że to ekonomiczna ignorantka oczadzona miłością do Kaczyńskiego, ergo nie należy brać jej wypowiedzi na poważnie.
              Znajdziesz tu na forum przykład powiązania noszenia maseczki z ekonomiczną ignorancją połączoną z miłością do kaczyńskiego? Bo na razie to od prostego pytania uciekasz w gdybanie...

Ponawiam zatem: Które wypowiedzi tych biednych ludzi są nierzetelne? Co się nie zgadza? Stawki czynszów czy kwoty emerytur?

Z resztą wszystko to wina PiS, bo jak wiadomo nie od dziś Warszawa jak i miejskie spółdzielnie to bastion PiS.

BTW W tym materiale jest więcej takiej typowej emeryckiej paplaniny (w tym przypadku odchylonej w stronę anty-pis)
              Domyślam się jaki wkład w podniesienie przez spółdzielnie cen ma to ze czaskowski jest prezydentem miasta i ze spółdzielnie nie są bastionem pis, a jaki podniesienie cen węgla (dzięki zmniejszonemu wydobyciu w przededniu wojny) i wprowadzenie 23% stawki vat. Za to całkowicie nie rozumiem co Cię śmieszy w relacjach z finansowego dramatu Twoich rodaków Powyższe wpisy pozwalają za to stwierdzić, że na Twoje podejście do ich sytuacji ma wpływ to czy ośmielają się narzekać w czasach tak wspaniałych rządów i ich ewentualne sympatie polityczne rozbieżne z Twoimi... Bo przecież jakby głosowali na pis nawet bez satysfakcji tylko taktycznie, to i taktycznie by nie opowiadali takich rzeczy do mikrofonu superaka...

Komentarz

• Konia z rzędem temu kto to przetłumaczy .

Komentarz

Znajdziesz tu na forum przykład powiązania noszenia maseczki z ekonomiczną ignorancją połączoną z miłością do kaczyńskiego? Bo na razie to od prostego pytania uciekasz w gdybanie...

Ponawiam zatem: Które wypowiedzi tych biednych ludzi są nierzetelne? Co się nie zgadza? Stawki czynszów czy kwoty emerytur?
                  Gdybyś czytał ze zrozumieniem to zauważyłbyś, że nie oceniałem samych wypowiedzi a bezwarunkowe traktowanie ich jako rzetelne. Tym bardziej, że link wstawił zwolennik takiej a nie innej partii.

Domyślam się jaki wkład w podniesienie przez spółdzielnie cen ma to ze czaskowski jest prezydentem miasta i ze spółdzielnie nie są bastionem pis, a jaki podniesienie cen węgla (dzięki zmniejszonemu wydobyciu w przededniu wojny) i wprowadzenie 23% stawki vat.
                  Francuzom też skoczyły rachunki przez działania PiS?
                  Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: zimni_francuzi.png
Wyświetleń: 421
Rozmiar: 88,4 KB
ID: 2644001

Za to całkowicie nie rozumiem co Cię śmieszy w relacjach z finansowego dramatu Twoich rodaków Powyższe wpisy pozwalają za to stwierdzić, że na Twoje podejście do ich sytuacji ma wpływ to czy ośmielają się narzekać w czasach tak wspaniałych rządów i ich ewentualne sympatie polityczne rozbieżne z Twoimi... Bo przecież jakby głosowali na pis nawet bez satysfakcji tylko taktycznie, to i taktycznie by nie opowiadali takich rzeczy do mikrofonu superaka...
                  Wyłapanie paplaniny nie było trudne:
                  - wszystko drogie a ja mam 900zł emerytury
                  - jest tragedia, najlepiej jakby jakaś bomba pierdolnęła
                  - emeryci połowę zakupów wynoszą na lewo
                  - trzynastka to ochłap całą przejebałem jednego dnia w biedronce
                  - za kawalerkę płacę tysiaka. mieszkają cztery osoby
                  - jest fatalnie, będziemy się wieszać/strzelać sobie w łeb/umierać z głodu
                  - mam dwa podbródki, nie mam na jedzenie

Typowy SuperExpress. Trzymanie kredensu, chłostanie piersi porami itd.

Nie było rządu, który w takim stopniu wspierał emerytów jak rząd PiS. Więc jeśli emeryt bredzi jaki to rząd jest zły to dla mnie jest przedstawicielem grupy określanej przez moją babcię jako "choćby im dupę miodem smarowali to i tak będzie źle". Jak ktoś jest cepem to bycie rodakiem nie wiele zmienia.
                  Załączone pliki
                  Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

Nie było rządu, który w takim stopniu wspierał emerytów jak rząd PiS.
                    To, że Morawiecki tak mówi na co drugiej konferencji prasowej nie znaczy, że to jest prawda.
                    To, że dali 13 i 14 (a tak przy okazjj jest to niezła zagrywka PRowa - sprawdź sobie jaka jest ich rzeczywista wysokość) nic nie znaczy przy prowadzeniu polityki makroekonomicznej skutkującej 16% inflacją. Te 13 i 14 już dawno zostały emerytom zabrane szczególnie biorąc pod uwagę ich koszyk wydatków.

A tu nieco bardziej wymierny przykład wspierania emerytów w ostatnich latach:
                    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: image.png
Wyświetleń: 429
Rozmiar: 246,1 KB
ID: 2644007

Komentarz

• Apropo, tak się zastanawiam, czy każdy ogarnia, że np takie 500+, gdyby zostało, przed wyborami podkręcone do 850+ to byłby powrót do 2015 ? Czyli nic ekstra, tylko zmniejszenie inflacyjnego dymanka, bez zwrócenie tego co zostało skasowane w międzyczasie, przez "przypadkową i "zaskakującą" inflację Cokolwiek poniżej tego, będzie jak w dowcipie - zajumali dodatkowe 100 ale oddali 80, jak przystało na dobrych Panów Żeby nie było, kto by nie rządził tak by to się odbyło. Mam nadzieję, że Uszi będzie miał rację i faktycznie będzie można się dodatkową kasą z tego wariactwa wykupić i żyć nadal wygodnie

📺 Zapraszam do oglądania⬇️Rozwiń opis⬇️------------------------------------------------------------👀 Uszi po godzinach: https://goo.gl/cdCFKe👀 Hello World...
                      http://komandir.wrzuta.pl/audio/9lE2...zek_czajkowski

Komentarz

Typowy SuperExpress. Trzymanie kredensu, chłostanie piersi porami itd.

Nie było rządu, który w takim stopniu wspierał emerytów jak rząd PiS. Więc jeśli emeryt bredzi jaki to rząd jest zły to dla mnie jest przedstawicielem grupy określanej przez moją babcię jako "choćby im dupę miodem smarowali to i tak będzie źle". Jak ktoś jest cepem to bycie rodakiem nie wiele zmienia.
                        👍
                        Nic dodać , nic ująć .

Komentarz

Mistrz
                          Ostatnio edytowany przez Budyń_70; 126028.

Komentarz

• MarkoOHT
                            Odpowiadasz niczym pinokio zapytany o cene chleba

Aby nie doprowadzać rozmowy do słynnego *jest podatek czy nie jest" guz vs gwiazdowski pozwolę sobie podsumować:
                            - kwoty emerytur: sam je potwierdziłeś odpowiadając Benkowi aby następnego dnia wstawić cytat o 900zl emerytury jako paplaninę... Z racji ze sam podlinkowałeś, że ponad 300tys osób bierze mniej niz najniższą temat uznaje za wyjaśniony
                            - kwoty czynszów: nie polemizowałes, cześć z nas dostała już pisemka zpodwyżkami i usłyszała, że na sąsiednim osiedlu już są jedną podwyżkę w przód. Tez chyba nie ma o czym dyskutować.

Zatem film bez fejków, no chyba że przyczepic sie do chłopa że wydał 13tke w jednym koszyku. Mysle ze to realne a w dwóch koszykach to juz pewniak... Naprawdę, nie znasz nikogo kto wychowywał się w kawalerce? Co do samobójstw wystarczy spojrzeć na rosnące statystyki... Nie ma sie z czego śmiać..

Ostatecznie nierzetelność z powodu atrybuty antywirusowego jednej z babek nie potwierdził się. Gdybałeś coś o wyśmiewanym covidianie wielbicielu kaczyńskiego ale nie potrafiłeś potwierdzić tego bredzenia.

czaskowski, spoldzielniany beton, francuzi w swetrach, rząd smarujacy dupe miodem a lud nie zauważa... Czego tu nie było. Brakuje refleksji że rząd pis przymilał się do wszystkich emerytów, teraz vatem złupi tych miejskich bo czesto głosowali na inna opcję, tym wiejskim jeszcze krzywdy nie robi* a raczej wciąż pielęgnuje swój elektorat... Ale tylko do października. Niebawem miska ryżu... Zresztą dziwi Cie że we Francji siadają reaktory w Polsce ogranicza sie wydobycie aby kryzys zbiegł się w tym samym czasie wszędzie. Agenda jest realizowana, kto ałucha wypowiedzi morawieckiego (zarejestrowanego jako współpracownik stasii powtarzam, jeżdżącego na rauty cdu w przededniu szczytu w Davos) inne niz paplanina chcących widzieć w nim patriotę to z jego ust to usłyszał... Ale skoro dla wielu z Was kaczyński pozujacy do zdjęć w obszczanych spodniach, pozwalajacy morawieckiemu robic co chce jest namiestnikiem - niczym Piłsudski... to o czym my mówimy.

Morał jest niestety smutny,:Nic tak się nie udało pookrągłostołowym elitom jak polaryzacja.

Jak ktoś jest cepem to bycie rodakiem nie wiele zmienia.
                            Dla mnie wystarczy...

*Nadal dotuje koła gospodyń, świetlice, remizy, domy seniora, talon na węgiel itd

Komentarz

• Jeśli we Francji siadają reaktory to jest to wina PiSu i Kaczyńskiego , który pozuje do zdjęć w obszczanych spodniach i który do tego jest namiestnikiem ale na r a u t y jeździ Morawiecki . Agenda jest realizowana ( i to od początku świata obawiam się ).

A ja myślami jestem już w dniu kiedy ktoś w końcu napluje Sikorskiemu w , powiedzmy , twarz bo wcale nie chcę napisać ryj .
                              Ostatnio edytowany przez zusa; 174973.

Komentarz

• Czyli tak jak się można było spodziewać to była ustawka Super Ekspresu. Na całe szczęście szybko zostały ujawnione te niecne knowania i możemy spać spokojnie.

Ale jaka jest prawda? 13 i 14 łącznie emerytura to 16% wzrostu + waloryzacja 14% razem daje to 30%.

Wiadomo, że emeryci większość pieniędzy wydają na żywność. Wg GUSu ceny żywności wzrosły o 25%, a ile realnie? Z tego co pamiętam kupowałem mleko po 1.5PLN, a teraz 3.5PLN, masło poniżej 4PLN, a teraz za 6 lub 7PLN, olej, cukier, chleb.

Myślę, że realna inflacja na żywności może wynosić 50%.

Różnica 20% to jest bardzo dużo przy tak małych przychodach i tych ludzi mi jest szkoda, choć tak na prawdę, może nie wszyscy, sami są sobie winni - dali się oszukać politykom.
                                Jeszcze ta kowidianka w masce, która ewidentnie ma problemy psychiczne. Ciekawe kto doprowadził ją do takiego stanu, że jako jedyna w całym reportażu nosi maskę?
                                Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
                                I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎