Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez sephrioth1916
    Skąd owo stowarzyszenie weźmie 5 lat * 12 miesięcy * 5000 osób * 1300 PLN = 390 000 000 PLN ?
    Twierdziłeś, że eksperyment świadczy o bogactwie kraju/państwa, więc według Ciebie weźmie z budżetu państwa.
    Przedstaw dowód na to, a przyznam Ci rację.
    Z podlinkowanych artykułów nijak to nie wynika.

Zamieszczone przez sephrioth1916
    Ta konkretna partia opozycyjna jest od wielu lat znana z miłości do wydawania cudzych pieniędzy, w czym niewątpliwie pomaga obecnej partii rządzącej.
    Celem usunięcia wątpliwości - to nie jest żaden dowód, a kolejne niewykazane twierdzenie.

Komentarz

• Ja nie wiem z czym tu eksperymentować.

To oczywiste, że jak dać 0,01% populacji hajs za free, to te 0,01% będzie miało lepiej niż pozostali.
      Gdyby dać wszystkim to nikt nie będzie miał lepiej.

By to wiedzieć nie trzeba wydawać setek milionów na eksperymenty.

Od tego inflację by jeszcze wywaliło w górę, szybko by zeżarła ten bonus i ostatecznie wszyscy by mieli gorzej. Ale głupki by się cieszyły, że rząd im "dał".

Może o to właśnie w takich pomysłach chodzi.

Komentarz

• Zamieszczone przez Kuba L.

Twierdziłeś, że eksperyment świadczy o bogactwie kraju/państwa, więc według Ciebie weźmie z budżetu państwa.
        Przedstaw dowód na to, a przyznam Ci rację.
        Z podlinkowanych artykułów nijak to nie wynika.
        A kogo niby stać na taki wydatek? Nawet sam pomysłodawca to potwierdza:

– Ale to tyle. Nie ma żadnych więcej konkretów – powiedział nam przedstawiciel Stowarzyszenia. Dodał, że jeśli chodzi o finansowanie pilotażu, na pewno nie będę tego robiły same gminy. – Jeśli już, to miały to być rządowy program, i to rząd miałby wskazać gminy, które miałby w nim wziąć udział i zapewnić finansowanie – dodaje nasz rozmówca.
        Pierwszy pilotażowy program bezwarunkowego dochodu podstawowego w Polsce planowany jest na Warmii i Mazurach. Uczestnicy eksperymentu przez dwa lata mieliby dos

Celem usunięcia wątpliwości - to nie jest żaden dowód, a kolejne niewykazane twierdzenie.
        To sprawdź sobie kto i jak głosował za ustawami podnoszącymi albo wprowadzającymi nowe podatki. Poza tym tak stawiając sprawę to w polityce nic nie jest dowodem tylko niewykazanym twierdzeniem.

Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
        I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Nie ważne skąd się wezmie. Wykreowanie 156 mln złociszy, przy obecnej sytuacji spowoduje, ciągłe napompowanie inflacji. Proste jak budowa cepa. Operacja "bzzzzz, oszczędności znikły" idzie pełną parą.
          Testowane oprócz wielu innych rzeczy jest również to czy WIĘKSZOŚĆ takch osób wyda tą ekstra kasę na używki (rozumiem, że głównie chronicznie bezrobotni ją dostaną?) i będzie nadal zbijać bąki w domu (jak ja uważam), czy też pomoże to WIĘKSZOŚCI się rozwijać (jak wierzą pięknoduchy i lewary). Proszę w tym miejscu odseparować 500+. To zupełnie inna grupa osób i zupełnie inna akcja.
          http://komandir.wrzuta.pl/audio/9lE2...zek_czajkowski

Komentarz

• Zamieszczone przez Citlivu
            Nie ważne skąd się wezmie. Wykreowanie 156 mln złociszy, przy obecnej sytuacji spowoduje, ciągłe napompowanie inflacji. Proste jak budowa cepa. Operacja "bzzzzz, oszczędności znikły" idzie pełną parą.
            Testowane oprócz wielu innych rzeczy jest również to czy WIĘKSZOŚĆ takch osób wyda tą ekstra kasę na używki (rozumiem, że głównie chronicznie bezrobotni ją dostaną?) i będzie nadal zbijać bąki w domu (jak ja uważam), czy też pomoże to WIĘKSZOŚCI się rozwijać (jak wierzą pięknoduchy i lewary). Proszę w tym miejscu odseparować 500+. To zupełnie inna grupa osób i zupełnie inna akcja.
            Dopóki z naszych kieszeni to ważne i to bardzo. Uważam że jest wiele innych lepszych sposobów na wydanie tej kasy chociażby na mieszkania których ciągle brakuje. Najbardziej brakuje młodym których zwyczajnie nie stać na zaciągnięcie kredytu. Przed wyborami każdy cwany żeby się pokazać i tylko jestem ciekaw co wyniknie z tego wszystkiego za kilka lub kilkanaście lat.
            mrsszale.pl.tl

Komentarz

• Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję  Nazwa: FTC1yMSXwAE-C4s?format=jpg&name=small.jpg Wyświetleń: 0 Rozmiar: 72,4 KB ID: 2625541
              To już chyba wiadomo skąd ostatnie podwyżki benzyny na stacjach.
              A Melanż Trwa...

Komentarz

• Clou jest tutaj:
                Dochód bezwarunkowy, czy też uniwersalny dochód podstawowy (universal basic income, UBI) to wypłata gotówki dla każdego obywatela - bezwarunkowa, a więc bez względu na jego dochody, na to czy jest bogaty, czy biedny, czy pracuje, czy też nie. Jaka jest idea wprowadzenia takiej koncepcji? Zagwarantować ludziom wolność od ubóstwa.
                Po wprowadzeniu programu do powszechnego stosowania zmieni się "bezwarunkowy" na warunkowy - warunkowany punktami obywatelskimi za posłuszeństwo.
                W skrócie pozbawianie ludzi oszczędności, a przez to wolności. Temu służy ta cała inflacja - moim zdaniem celowo nakręcana.
                Bo wolność krzyżami się mierzy
                Historia ten jeden ma błąd​

Komentarz

• Zamieszczone przez sephrioth1916

A kogo niby stać na taki wydatek? Nawet sam pomysłodawca to potwierdza:

https://www.rp.pl/wynagrodzenia/art3...erwszy-pilotaz
                  Nie przesadzajmy, to nie jest jakaś kosmiczna kwota, osiągalna wyłącznie dla państwa. Nie wierzę też, by taki hipotetyczny przepływ środków (w tej skali, o której mówimy) mógł realnie wpłynąć na poziom inflacji.

Przywołany przez Ciebie fragment artykułu z Rzepy mgliście potwierdza udział państwa w tym "eksperymencie" (anonimowy przedstawiciel stowarzyszenia, "jeżeli już"). Raczej wygląda to na to, że finansowanie nie jest zapewnione i to stowarzyszenie obecnie liczy na wsparcie państwowe, co by stawiało ten cały "eksperyment" pod znakiem zapytania. Dowód finansowania przez państwo jest więc z tego marny, a zakładam, że nic lepszego nie ma skoro nic więcej nie przedstawiłeś.

Oczekuję jednak, że jeżeli faktycznie taki pomysł się pojawił po stronie kogokolwiek z rządzących, to zostanie on spacyfikowany przez pozostałych (mających choć trochę instynktu samozachowawczego), bo koncepcja sama w sobie jest idiotyczna, a czas w jakim ma być wprowadzona też wybitnie nie sprzyja.

Zamieszczone przez sephrioth1916

To sprawdź sobie kto i jak głosował za ustawami podnoszącymi albo wprowadzającymi nowe podatki. Poza tym tak stawiając sprawę to w polityce nic nie jest dowodem tylko niewykazanym twierdzeniem.
                  To, że Razemkom zdarzało się głosować wespół z rządzącymi nie stanowi dowodu na to, że rządzący (jako państwo) będą finansowo wspierać idiotyczne pomysły Razemków.

Szkopuł polega na tym, że ja tu nie uprawiam polityki, a staram się ustalić pewne fakty i do tego potrzebuję dowodów (a nie wyłącznie twierdzeń), które - jak miałem nadzieję - mi zapewnisz.

Mimo wszystko dzięki za dyskusję i czas poświęcony na przeszukiwanie netu.
                  Z mojej strony EOT.

Komentarz

• Zamieszczone przez unoy
                    Clou jest tutaj:

Po wprowadzeniu programu do powszechnego stosowania zmieni się "bezwarunkowy" na warunkowy - warunkowany punktami obywatelskimi za posłuszeństwo.
                    W skrócie pozbawianie ludzi oszczędności, a przez to wolności. Temu służy ta cała inflacja - moim zdaniem celowo nakręcana.
                    We Włoszech, w Bolonii, realizowany jest „projekt pilotażowy” pierwszego w Europie systemu kredytu społecznego.. Za "dobre zachowanie" otrzymamy punkty, które można wymienić na nagrody.
                    Citizens using the app will be rewarded for things such as recycling, using public transports, managing energy well, and not getting fined.
                    A Melanż Trwa...

Komentarz

• Co prawda nie znam się na tych sprawach zbyt szczególnie ale polecam rozmowę. Nie wiem czemu ale wydaje mi się, że Orlen jest w dobrych rękach

- Mam poczucie, że zrobiłem wszystko, żeby ceny paliw w Polsce były na najniższym możliwym poziomie - mówi w wywiadzie dla money.pl Daniel Obajtek. I sam rozwiewa wątpliwości, mówiąc, że cudotwórcą nie będzie. - Chce pan zapytać o to, czy dokonam cudu i paliwo będzie znów po 5 zł? - pyta. Prezes PKN Orlen wyjaśnia również, dlaczego paliwowa fuzja na polskim rynku powinna się wydarzyć.
                      349meczów*
                      71 goli*
                      58 asyst*

jest tylko jeden King!!!!

*dane mam nadzieję ulegną jeszcze kiedyś zmianie

Komentarz

• Owszem koleś ma łeb na karku. Nie podoba mi się tylko jedna rzecz w tym konkretnym wywiadzie. Jest tam pasus o tym, że tak naprawdę Orlen nie doi kierowców w Polsce bo segment detaliczny wykazał niewielki wzrost zysku czy coś w ten deseń i zyski są z innych miejsc. Moim zdaniem nawet mało rozgarnięta osoba jest w stanie ogarnąć, że na swoich detalicznych stacjach, relatywnie nie musi doić kierowców, wystarczy że to inne miejsce to marża na przerobie ropy, którą potem dystrybuują inne koncerny w Polsce. Co samo w sobie, w całości również jest mądrym posunięciem. Po prostu nie lubię jak ktoś ordynarnie żeni taki tani kit jak w tym wywiadzie, nawet w ramach obrony przed bzduro zarzutem. Po prostu jestem uczulony na takie pseudo-cwaniactwo.

Komentarz

• Ach te propagandowe wywiady z Danielem O. Trudnych i konkretnych pytań oczywiście brak...

Komentarz

• Zamieszczone przez itakpowiem
                            Ach te propagandowe wywiady z Danielem O. Trudnych i konkretnych pytań oczywiście brak...
                            A jakie to by był pytania dla Ciebie? O co ? Pytam serio, bez podśmiechujki

Komentarz

• Pytania: czy to będą fuzje, czy przejęcia? Jeśli fuzje (a na to sie nie zanosi mimo "reklamowania" tego w no popatrz mało dociekliwych mediach) to jaka będzie ostateczna struktura akcjonariatu a jeśli przejęcie, czemu to PGNIG nie przejmuje Orlenu a odwrotnie (przed podjęciem na forum dyskusji prosze o wpisanie sobie w google struktura akcjonariatu i nazwy obu spolek, porownanie struktury i wartosci i zastanowie sie chwileczkę nad obecnym.stanem rzeczy).

Dodatkowo do poruszenia kwestia negowania zlotej akcji przez ue gdy docelowy akcjonariat SP bedzie niższy niż 50%

e: bardzo pobieżnie ale już przewijałem ten temat na forum i żaden propagandzista pisu nie odpowiedział nigdy czemu pgnig nie przejmuje orlenu a odwrotnie. Nigdy.

wyprzedaż majątku narodowego.trwa, tylko obecni owijają to w otoczke tworzenia mega kocernu i owijaja w bialo-czerwoną flagę. Naiwni łykną, propagandziści ich utwierdzą w przekonaniu a Ci co inaczej to widzą dostaną łatkę szpionów.... niestety
                              Ostatnio edytowany przez itakpowiem; 68553.

Komentarz

• Zamieszczone przez Wiceminister spraw zagranicznych Szymon Szynkowski
                                "Polska miała otrzymać ciężką broń z Niemiec w zamian za czołgi przekazane Ukrainie. Teraz zadaje trudne pytania"

Polityk wspomniał, że Niemcy obiecały Polsce i innym krajom Europy Środkowej dostawy ciężkiej broni, aby uzupełnić ich braki po dostarczeniu Ukrainie m.in. czołgów i broni artyleryjskiej.
                                – Z Berlina dotychczas zamiast konkretów nadeszły jedynie długie oświadczenia. Niemcy obiecały co prawda uzupełnić nasze rezerwy, ale nic nie zrobiły

– podsumował polityk.

Wiceminister zauważył, że niemieccy socjaldemokraci pod przywództwem kanclerza Olafa Scholza kierują się „egoizmem, naiwnością i stawianiem na pierwszym miejscu interesów” w relacjach z Federacją Rosyjską.

https://www.tysol.pl/a84346-polska-m...trudne-pytania

Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
                                Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                                -------------
                                Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍