Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Trochę nużące się staje, gdy w przypadku czyichś wątpliwości, czy ciekawości to ja mam coś linkować. Info odnoszące się do wrzuconej tu historii przytoczyłem z podaniem linka. Kwestia rozstrzygniętych przetargów ani nic do tematu nie wnosi, ani mnie nie ciekawi

PS Przetargi, o których tam wspomniano dotyczą dostarczenia i instalacji sprzętu, a nie "jakichkolwiek prac".
    My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
      Trochę nużące się staje, gdy w przypadku czyichś wątpliwości, czy ciekawości to ja mam coś linkować. Info odnoszące się do wrzuconej tu historii przytoczyłem z podaniem linka. Kwestia rozstrzygniętych przetargów ani nic do tematu nie wnosi, ani mnie nie ciekawi

PS Przetargi, o których tam wspomniano dotyczą dostarczenia i instalacji sprzętu, a nie "jakichkolwiek prac".
      Skoro przytaczasz źródła, w których podana jest nieprawda to nie dziw się, że poprosiłem o coś więcej. Wszystkie przetargi dot. Szpitala Południowego zostały jakiś czas temu rozstrzygnięte. Więc skoro cytujesz stwierdzenie, że "...Obecnie trwają przetargi na dostarczenie i zainstalowanie sprzętu medycznego." to uprzejmie Cię informuję, że stan faktyczny jest inny.

Komentarz

• Ale to przecież miasto nie było zainteresowane oddaniem Szpitala Południowego na cele Covidowe ->
        "- Należy pamiętać, że Szpital Południowy jest w trakcie prac. Zgodnie z przepisami to jest plac budowy. W związku z tym nie możemy przeznaczyć go na szpital polowy. To miejsce nie spełnia jeszcze norm bezpieczeństwa budowlanego. Obiekt nie został odebrany ani przez inspekcję sanitarną, ani przez inspekcję nadzoru budowlanego. W momencie, kiedy obiekt jest nieodebrany, może stwarzać niebezpieczeństwo – powiedziała rzeczniczka ratusza Karolina Gałecka." (to wypowiedź dokładnie sprzed miesiąca)
        Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez zbinky Zobacz posta
          Skoro przytaczasz źródła, w których podana jest nieprawda to nie dziw się, że poprosiłem o coś więcej. Wszystkie przetargi dot. Szpitala Południowego zostały jakiś czas temu rozstrzygnięte. Więc skoro cytujesz stwierdzenie, że "...Obecnie trwają przetargi na dostarczenie i zainstalowanie sprzętu medycznego." to uprzejmie Cię informuję, że stan faktyczny jest inny.
          Doceniam, ale z nas dwóch to ja przytoczyłem źródła.

EDIT: Wygląda na to, że zwyczajnie taka jest informacja od miasta. 15.11.2020:

- W międzyczasie odbywają się odbiory częściowe, cykliczne robót budowlanych i instalacyjnych. Co prawda w budynku podłączone są już wszystkie media tj.: gaz, prąd, woda, ale same procedury odbiorów, przeprowadzane przez służby zewnętrzne tj. sanepid, straż pożarną, PINB, rozpoczną się po zakończeniu wszystkich prac – mówi nam Karolina Gałecka, rzecznik ratusza.

Równolegle odbywają się przetargi na sprzęt medyczny. Do szpitala trafiły już dwa tomografy komputerowe. Wkrótce dostarczony zostanie też inny zamówiony sprzęt, m.in. rezonans magnetyczny, angiograf, RTG typu telekomando i RTG kostno-płucne. - W tej chwili trwają rozmowy z przedstawicielami Urzędu Wojewódzkiego dotyczące możliwości przyspieszenia prac wykończeniowych, a przede wszystkim zakupu wyposażenia lub możliwości dokonania wyposażenia z Agencji Rezerw Materiałowych – mówi nam Gałecka.

Zdaje się więc, że nie jestem najlepszym adresatem Twojej ciekawości.
          Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.
          My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
            Inwestycja PiS-owska przebiega zgodnie z harmonogramem:
            https://m.radiogdansk.pl/wiadomosci/...HbF6_F.twitter
            Jacku a jak tam PiSowska budowa promu? W tym roku miał już plywać po Bałtyku
            Trosze bliżej od promu do przekopu Mierzei, niz tej drugiej do szpitala południowego...

Swoją drogą byłem sceptycznie nastawiony do ekonomicznego sensu przekopu ale dziś popieram, skoro to tylko 2,5 krotność kwoty jaką lekką rączką można dać muzykantom

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
              Doceniam, ale z nas dwóch to ja przytoczyłem źródła.

EDIT: Wygląda na to, że zwyczajnie taka jest informacja od miasta. 15.11.2020:

Zdaje się więc, że nie jestem najlepszym adresatem Twojej ciekawości.
              Czyli miasto mija się z prawdą. Ostatni przetarg dot. Szpitala Południowego został rozstrzygnięty 28.10. Rozumiem, że dostawy mogą być jeszcze niezakończone natomiast dosłownie traktując treść informacji, że przetargi dalej trwają - nie jest ona prawdziwa.

Pokój

Komentarz

• Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz posta
                Jacku a jak tam PiSowska budowa promu? W tym roku miał już plywać po Bałtyku
                Tej sprawy nie znam. Rozwiniesz nieco? Przyjrzę się i postaram się zrecenzować.

P.S. Zbinky, miasto bardzo często mija się z prawdą.
                Ostatnio edytowany przez Jaco; 1067.
                "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

Tej sprawy nie znam. Rozwiniesz nieco? Przyjrzę się i postaram się zrecenzowć

Chetnię przeczytam Twoją recenzję tego projektu. Może być od 2017 bez wstępu o pewnym elektryku, który wygrywając w totolotka przegrywał godność i grabierzy majątku w III RP, niszczącej kolebkę Solidarności

Ale jeśli masz ochotę na dłuższe dzieło, proszę bardzo nie ma przeszkód

Komentarz

Chetnię przeczytam Twoją recenzję tego projektu. Może być od 2017 bez wstępu o pewnym elektryku, który wygrywając w totolotka przegrywał godność i grabierzy majątku w III RP, niszczącej kolebkę Solidarności

Ale jeśli masz ochotę na dłuższe dzieło, proszę bardzo nie ma przeszkód
                    Jak zapewne wiesz, zawsze dotrzymuję słowa.
                    "
                    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

Jak zapewne wiesz, zawsze dotrzymuję słowa.
                      Nie mam podstaw by zaprzeczyć. Czekam zatem z niecierpliwością

Komentarz

• Zamieszczone przez zbinky Zobacz posta
                        Pokój
                        Spoko

Jeżeli chodzi o prom, faktycznie po zamieszaniu na etapie projektu i ogłoszeniu ponownego konkursu w 2019 jest kicha. Kontekst zaś jest nieco inny, niż "elektryk i kolebka Solidarności":

Przypomnijmy, historia budowy promów na linii kursującej do Szwecji sięga 2007 roku. Wtedy Polska Żegluga Morska i Stocznia Szczecińska Nowa podpisały list intencyjny w sprawie budowy dwóch jednostek o nazwie Piast i Patria. W czasach Platformy Obywatelskiej zlikwidowano stocznię i do realizacji zaprojektowanych promów nie doszło. W tym czasie na linię ze Świnoujścia do Szwecji wszedł niemiecki armator TT-Line.
                        Polscy armatorzy nie rezygnują z planów budowy promów na linii pływającej do Szwecji.

Taka to różnica między pomysłami na rozwój, nawet gdy nie wszystko idzie zgodnie z planem, albo ktoś zwyczajnie coś spieprzy.

A ja, jako przykład podejścia do polskiego przemysłu, sobie wrzucę taki motyw.

Komentarz

• Foxx mnie ten prom tak naprawdę mało interesuję, ale mam nadzieję że ta deklaracja nie spowoduje zbędnej zwłoki w dotrzymaniu słowa przez Jacka

Rzuciłem promem w momencie gdy Jaco wyskoczył z przekopem gdy inni rozmawiali o szpitalu. Tak "akurat przechodził z tragarzami", tak jak Ty teraz przy okazji napisania że z promem jest kicha, dorzucisz przewiny tych z peło i dodatkowo wrzucasz filmiki ze zbrojeniówki.

Podejście do polskiego przemysłu mam wyrobione na przykładzie zarzadzanej po omacku energetyki węglowej, okraszonej ogłoszeniem wyprzedazaży Lotosu pod płaszczykiem tworzenia ,,giganta,, energetycznego

Komentarz

Foxx mnie ten prom tak naprawdę mało interesuję, ale mam nadzieję że ta deklaracja nie spowoduje zbędnej zwłoki w dotrzymaniu słowa przez Jacka

Rzuciłem promem w momencie gdy Jaco wyskoczył z przekopem gdy inni rozmawiali o szpitalu. Tak "akurat przechodził z tragarzami", tak jak Ty teraz przy okazji napisania że z promem jest kicha, dorzucisz przewiny tych z peło i dodatkowo wrzucasz filmiki ze zbrojeniówki.
                            Cierpliwości. Wysłałem zapytanie do eksperta. Gdy tylko dopowie, dam znać.
                            "
                            Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

Foxx mnie ten prom tak naprawdę mało interesuję, ale mam nadzieję że ta deklaracja nie spowoduje zbędnej zwłoki w dotrzymaniu słowa przez Jacka

Podejście do polskiego przemysłu mam wyrobione na przykładzie zarzadzanej po omacku energetyki węglowej, okraszonej ogłoszeniem wyprzedazaży Lotosu pod płaszczykiem tworzenia ,,giganta,, energetycznego
                              Cóż, to wszystko są elementy jednej całości.

Podpisanie listu intencyjnego ws. przejęcia 53 proc. akcji Lotosu przez PKN Orlen zostało dobrze przyjęte przez analityków i bardzo dobrze przez inwestorów. Transakcja, która ma zostać zrealizowana w ciągu roku, ma jednak przeciwników wśród lokalnych polityków.

Projekt, o którym mówiło się od co najmniej kilkunastu lat, czyli fuzja dwóch największych firm rafineryjnych ponownie wrócił do łask. Nowy prezes Orlenu Daniel Obajtek, który nie tak dawno zastąpił Wojciecha Jasińskiego, dogadał się z ministrem energii Krzysztofem Tchórzewskim ws. przejęcia Lotosu.
                              https://www.forbes.pl/biznes/przejec...skutki/jj4jh99

Zostając przy "energetykach"...

Grupa kapitałowa PGNiG miała w trzecim kwartale 2020 roku 6,39 mld zł przychodów, 1,33 mld zł EBITDA, 588 mln zł zysku operacyjnego oraz 116 mln zł zysku netto - poinformowała spółka w raporcie kwartalnym. Wyniki są zgodne z wcześniejszymi szacunkami. (...)

Po dziewięciu miesiącach roku PGNiG miał 27,43 mld zł przychodów ze sprzedaży, o 7 proc. mniej niż w tym samym okresie ubiegłego roku, kiedy wyniosły 29,65 mld złotych. Jednocześnie grupa o 31 proc. obniżyła koszty operacyjne do 19,19 mld zł.

Pozwoliło to wypracować EBITDA na poziomie 10,69 mld zł, a więc o 168 proc. więcej niż przed rokiem (3,98 mld zł). EBIT wzrósł o 346 proc. do 8,24 mld zł z 1,85 mld po trzech kwartałach 2019 roku.

Po oczyszczeniu tych wyników z efektów odpisów majątku trwałego i rozliczenia nadpłaty za dostawy gazu w ramach kontraktu jamalskiego w efekcie wygranego arbitrażu z Gazpromem, EBITDA grupy PGNiG wyniosła po trzech kwartałach 5,5 mld zł, o 32 proc. więcej rdr, a EBIT 3,06 mld zł, o 51 proc. więcej rok do roku.
                              https://strefainwestorow.pl/wiadomos...n-zl-zgodnie-z

Ma to tyle wspólnego z tragarzami, co Szczecin z "kolebką Solidarności"

Nie zmienia to faktu, że z promem wyszła kicha, ale szerszy obraz i kontekst jest jaki jest. A "filmiki ze zbrojeniówki" są tego dobrą ilustracją. Zwłaszcza drugi z nich.
                              Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.

Komentarz

• kolebka Solidarnosci, elektryk konfident, grabiez III RP... To tyczyło się ogółu działan na których Jacek nie musiał sie skupiac, bo są mi znane choć nie omieszkałeś przypomnieć ich niewywołany. Czy stępkę pod ,,kichę prom,, wbito w resztkach akurat tej stoczni gdzie pracował wymieniony wcześniej wąsaty ch... za którego niejeden dalby x lat temu ręke sobie uciać ma małe znaczenie dla całosci dyakusji. Znamienne jest to, że po latach gro tych samych ludzi bezkrytycznie ręczy za innego polityka i ludzi z jego obozu..

Konkrety bez linków i ikonek:

PGNiG - podałes wynik akurat ten spółki, która wygrała proces i dostała kolosalne jak na Polskie warunki odszkodowanie od Gazpromu. Dobrze, ze dostali ale to jednorazowy strzal i nie mozna na tym opierać tezybo dobrym zarzadzaniu energetyką.

Nie zająkniesz się na temat:
                                - budowy Ostrołęki,
                                - o dokoptowaniu kopalń do elektrowni ograniczającej ich rentowność i zdolnosc kredytową
                                - wydzieleniu OZE z elektrowni w celu uzyskania zdolności kredytowej na nowe inwestycje
                                - skutkujacej tym prognozie strat w podmiotach uzyskujacej energie z wegla juz w przyszlym roku
                                - repolonizacji weglówek, by je dostosować za grubą kasę do wymogów a teraz planować niebawem wygaszać z powodu kwot za co2

Skoro narzucone z zewnątrz warunki połaczenia Lotosu z Orlenem są dla Ciebie akceptowalne to gratuluje optymizmu pomimo braku wiedzy. Brakuje kasy więc trwać bedzie wyprzedaż, a czy nazwiesz to restrukturyzacją czy tworzeniem globalnego koncernu zależy od doboru słów propagandzistów

Komentarz

Pracuję...
                                X