Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Jabłuszko to będzie towar deficytowy w tym roku, bo raptem kilkanaście ton myślę, że będzie, ale nawet dla mapeta by się znalazło.

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
      Jabłuszko to będzie towar deficytowy w tym roku, bo raptem kilkanaście ton myślę, że będzie, ale nawet dla mapeta by się znalazło.
      Jest takie cuś w tobie, że nie zapominasz o najbliższych. Resztki porządności

Komentarz

• Praworządność, prawość oraz uczciwość jak mówi nazwa wątku przyświecają mi oraz mojej rodzinie, więc tak zwyczajnie zostałem wychowany.

Komentarz

• Zamieszczone przez Huxley

(...)Jeżeli wejdzie w życie ustawa o głosowaniu korespondencyjnym – nie będzie obwodowych komisji wyborczych tylko gminne obwodowe komisje wyborcze, a wzór karty zamiast PKW będzie ustalał minister.
          Możesz podać źródło?

Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

Praworządność, prawość oraz uczciwość jak mówi nazwa wątku przyświecają mi oraz mojej rodzinie, więc tak zwyczajnie zostałem wychowany.
            Trzymaj się więc tego bardziej ortodoksyjnie, niż do tej pory i będzie git.

Komentarz

• Zamieszczone przez gizo

Internet jest prosty w obsłudze. Zanim coś napiszesz - sprawdź.

Napiszę Ci jeszcze raz, powoli.
              Dobiegał koniec kadencji sejmu i rządów POPSL. Zgodnie z prawem mogli wybrać trzech nowych sędziów, którym kończyła się kadencja podczas trwania tego sejmu. Nie dawało to im większości w Trybunale Konstytucyjnym, więc tygryski wymyśliły, że powołają jeszcze dwóch, którym kadencja będzie się kończyć na początku następnego sejmu. No ale było to sprzeczne z konstytucją, więc z pomocą przyszedł nadrawnik Rzepliński, który napisał ustawę powołującą 5 sędziów, tym samym olewając konstytucje, na której straży sam stał.
              Nie doczytałeś artykułu w którym przytaczano prywatne maile Rzeplińskiego z kolegami z TK, w których przyznawali się do postępowania wbrew zapisom św. konstytucji.
              Prezydent oczywiście to uwalił a TK później stwierdził niezgodność uchwały z konstytucją, tym samym unieważnił wybór sędziów.
              No a potem cała jazda; KOD, obrońcy demokracji, Kijowski, śmierć i zmartwychwstanie Diduszko, pucze, cyrki i tony tęczowych kretynów.
              Owszem internet jest prosty w obsłudze.
              Projekt ustawy nad którym pracował Rzepliński do Sejmu wniósł w 2013 roku Prezydent Bronisław Bul-Komorowski. Nie wiem, czy można uznać, że dwa i pół roku przed końcem kadencji "dobiega ona końca", ale niech bedzie i tak.
              Potem pracowały nad nim różne komisje i dopiero w toku prac ze dwa lata po wniesieniu projektu w 2015 roku dopisano poprawkę dotyczącą terminu wyborów 5 sędziów.
              Sędziwie różnych gremiów mają wystarczająco na sumieniu (patrz odniesienie Foxxa do mojego wpisu) by nie trzeba było jeszcze zmyślać.
              koko koko Skorza spoko...

Komentarz

• Zamieszczone przez MarkoOHT

Możesz podać źródło?
                " Z dniem wejścia w życie ustawy (tej z 06.04 ) rozwiązane zostałyby obwodowe komisje wyborcze powołane przed tym dniem na podstawie aktualnych przepisów Kodeksu wyborczego (mają one być wyłonione do 19 kwietnia). W skład gminnej obwodowej komisji wyborczej wchodzić mają:

- w gminach do 50 tys. mieszkańców – nie mniej niż 3 i nie więcej niż 9 osób;
                - w gminach powyżej 50 tys. mieszkańców – 9 osób oraz po 9 osób na każde kolejne 50 tys. mieszkańców, nie więcej jednak niż 45 osób.

W skład gminnej obwodowej komisji wyborczej wchodzi z urzędu, jako jej przewodniczący, osoba wskazana przez komisarza wyborczego.

Ustawa przewiduje ponadto, że posiedzenie gminnej obwodowej komisji wyborczej zwołuje komisarz wyborczy niezwłocznie po jej powołaniu, a wówczas gminna komisja wybiera ze swojego składu zastępcę przewodniczącego.

Gminna obwodowa komisja wyborcza wykonuje zadania przewidziane dla obwodowych komisji wyborczych, o których mowa w art. 181a par 1 pkt 1 Kodeksu wyborczego z zastrzeżeniem przepisów nowo uchwalonej ustawy".

Jedna komisja wyborcza w każdej gminie zamiast kilku obwodowych, jeśli włodarz danej gminy nie wskaże lokalu na siedzibę komisji zrobi to wojewoda, wójt ma przygotować spis wyborców na potrzeby poczty i wyposażyć komisję wyborczą w środki ochrony przeciwko koronawirusowi - to niektóre tylko przepisy ustawy o korespondencyjnych wyborach prezydenckich w 2020 r., które bezpośrednio dotyczą gmin.
                Mamy Kezmana z Serbii Tarana

Komentarz

• Dzięki.
                  Patrząc na terminy zapisane w tej ustawie tym większy chwd temu senackiemu szczurowi za przetrzymywanie jej w Senacie.
                  Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Zamieszczone przez Maksi

Dlatego zamiast krytykować tych co się z grubsza zgadzają z polityką rządu czy prezydenta moze warto przedstawić alternatywę - zarówno w kwestii przeprowadzenia wyborów jak i w kwestiach dokonywania wyboru - zachęcam do tego szczególnie tych, którym chcieliby zmiany władzy. Chętnie przeczytam merytoryczne uzasadnienie
                    Już miesiąc temu widziałem takie propozycje, w internecie jest tego pełno --> google.

Zamieszczone przez Banita_70

Zasadnicza kwestia to aktualny ranking kandydatów (patrz sondaże), co niejako tłumaczy dążenia jednych jak i drugich, nie mniej tych pierwszych usprawiedliwia konstytucyjny termin wyborczy, tych drugich tylko pozycja ich kandydatów.
                    Co jest bliższe zasadom gry w politykę - odpowiedz sobie sam.
                    Tak, bo Prawo i Sprawiedliwość to uświęcona przez Boga partia, która zawsze postępuje zgodnie z prawem i sprawiedliwością. Prawda jest taka, że w dvpie mają to prawo i jest tylko dla nich przeszkodą. Każdy patrzy tylko na swój partyjny interes (PIS wie, że maj to ostatnia szansa na wygraną, opzycja wie, że w maju przegra) i mają Polskę w ...
                    Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
                    I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Zamieszczone przez Mrugs
                      Odpowiedź na pytanie nr 2, co jest trafnie wyjaśnione w załączonym przeze mnie linku. Poseł interpretuje fakty tak jak każe linia partii, załączony link omawia wątpliwości z tym związane, a przede wszystkim to, że ustawa jest procedowana w Senacie, więc na razie nie wiemy czy wybory się odbędą czy nie, właśnie jest procedowana a nie "przetrzymywana" jak mówi szanowny poseł więc mamy nieprawdę kolejną.
                      Rozumiem, że w Twoim świecie nie są znane wypowiedzi Budki, Nitrasa, Kidawy czy Grodzkiego nie kryjące ich motywów przetrzymywania ustawy i wykorzystania "wszelkich możliwych środków", by do wyborów w terminie konstytucyjnym nie dopuścić. W rzeczywistości takie deklaracje są powszechnie dostępne. Grodzki we wczorajszym "orędziu": "Naszym moralnym obowiązkiem jest przełożenie wyborów". Ciekawe, że z wywiadu zawierającego odwołania do podstaw prawnych działań rządzących wybrałeś akurat ocenę działań senackiej większości. Pod rozwagę Linków "zawierających wątpliwości" jest wiele. Interesuję się tematem, więc te wątpliwości znam. Problem nie leży w różnych interpretacjach prawników - one zawsze będą. Tylko w tym, czy specjalne ustawy dedykowane walce z kryzysem dają podstawę do tych działań - nie odnosząc się do "procedowanej" ustawy dot. powszechnych wyborów korespondencyjnych. Czy uchwala PKW dot. wyborów częściowo korespondencyjnych daje podstawę do drukowania kart i pakietów, czy nie. Czy fakt, że karty są drukowane wg. wzoru przyjętego przez PKW w lutym z automatu oznacza np. że nie ma na nich nazwisk kandydatów (sic!), czy nie. Czy listonosz dostarczający na wiosce trampki kupione na Allegro skapituluje przed doręczeniem pakietu wyborczego w przypadku braku skrzynki pocztowej.

Zamieszczone przez Mrugs
                      Mogę zadać Tobie również pytanie, dlaczego w wątku o wyborach prezydenckich uważasz że ankieta przygotowana przez jak to piszesz "Radosława z KOD" jest zmanipulowana, jakieś dowody, czy po prostu tak uważasz bo jest kodziarzem?
                      Mógłbym napisać, że z wykształcenia jestem socjologiem i w opisie tych badań wręcz razi brak profesjonalizmu. Merytorycznie przejawia się to np. w sondażowym pytaniu o zgodność działań z Konstytucją, czy operowanie sformułowaniami w rodzaju "zmuszania Polaków" do wyborów (sic!) ma tyle wspólnego z socjologią, co teksty Radosława o faszyzmie PiS-u z analizą, czy publicystyką.

PS Przy okazji warto przypomnieć z wczoraj:

WHO: Wybory korespondencyjne to niskie ryzyko dla zdrowia publicznego
                      https://fakty.interia.pl/raporty/rap...ub,nId,4458200

Nie to, żeby opinie byłych (?) marksistów były jakoś istotne, ale pewna narracja zaczyna się przecierać na zgięciach.
                      My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Ale zdajesz sobie sprawę, że wybory w takim trybie nie sprowadzają się tylko do wrzucenia kartki do skrzynki? Poza tym, Pani pisze, że przesyłka idzie długo, więc wirus ma czas zdechnąć. Tu tak nie będzie.

Co nie zmienia faktu, że takie wybory są bezpieczniejsze od tradycyjnych. Ale nadal duże ryzyko jest.
                        Bazinga!
                        Przecież i im i mnie chodzi tylko o dobro naszego klubu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Moriarty
                          Co nie zmienia faktu, że takie wybory są bezpieczniejsze od tradycyjnych. Ale nadal duże ryzyko jest.
                          Pisałem to w połowie marca i powtórzę. Realnie nie wiemy, jakie jest ryzyko. Będziemy to wiedzieć za mniej-więcej tydzień (pisałem o przełomie kwietnia i maja). Obstawiam, że w sekwencji, gdy wybory są przesunięte np. o dwa tygodnie, czyli po otwarciu galerii handlowych ta cała ekstraordynaryjna korespondencyjność byłaby zbytkiem fatygi ze strony państwa. No dobra... niech Gowin z Grodzkim i Kosiniakiem uwalają tę ustawę

My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Ale nie muszą jej nawet uwalać. Zwyczajnie nawet jakby Senat klepnął ustawę tego 6 maja to te wybory nie mają jak się odbyć korespondencyjnie zgodnie z prawem

Najzabawniejsze jest to przypierdalanie się do 30-dniowego rozpatrywania ustawy przez Senat (zgodnego z prawem) osób, których pupile w 4h uchwalają ustawę, które nie została jeszcze nawet nikomu przedstawiona na papierze. Jak się robi ustawy widmo to mamy prawo widmo.

Osobiście nie przepadam za Grodzkim, bo bije od niego taka buta jaką pamiętam u kardiologów w Aninie, którzy czuli się zarazem nadludźmi i traktowali pacjenta zdecydowanie z góry, ale akurat w tym aspekcie trzeba go pochwalić, że zwyczajnie podjął pałeczkę, nie przestraszył się pogróżek PiS-u i odliczania dni w TVPiS
                            Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

Ale nie musza jej uwalać. Zwyczajnie nawet jakby Senat ją klepnął tego 6 maja to te wybory nie mają jak się odbyć zgodnie z prawem
                              Oczywiscie że nie sa zgodne bo to prawo zostało uchwalone przez PiSowski Sejm, który łamie Konstytucję, Prawa LGBT i chce mas wyprowadzić z Europy. Oprócz tego PiS doprowadzi do wojny z Rosja i jest agentura Putina. A Kaczyński ma kota, a nie ma konta. Do tego można jeszcze napisać o Sasinie, że wódkę pije. I właśnie dlatego te wybory są nie zgodne z prawem.
                              Ogolnie dopóki będzie rządził PiS to nie powinno byc żadnych wyborów.
                              Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zależy, kto taką zgodność by oceniał. W aktualnym stanie prawnym jest to Izba Kontroli Nadzwyczajnej SN

PS Postulat TNTP z ostatniego zdania - 1916% poparcia

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎