Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Maksi

Dokładnie tak - chodzi o kradzież czyjegoś pakietu wyborczego a obowiązek głosowania w żaden sposób nie wynika z przytoczonych przepisów.
    A co z tym pakietem, który będzie zalegał u mnie w domu? Mogę sobie to spalić? Zachować w domu?
    W myśl tego artykułu 17 nie jest to kradzież?
    Ostatnio edytowany przez Huxley; 32569.
    Mamy Kezmana z Serbii Tarana

Komentarz

• Zamieszczone przez Huxley

A co z tym pakietem, który będzie zalegał u mnie w domu? Mogę sobie to spalić?
      Albo fruwającym na podwórku posesji nie posiadającej skrzynki pocztowej

Komentarz

A co z tym pakietem, który będzie zalegał u mnie w domu? Mogę sobie to spalić?
        Nie wiem - być może tak będzie. Jeśli w ogóle dojdzie do wyborów to myślę, że powstanie coś takiego jak instrukcja głosowania
        Ja jedynie wskazuje na to, że w żaden sposób z obecnie przyjętych przepisów nie wynika obowiązek głosowania

Komentarz

Nie wiem - być może tak będzie. Jeśli w ogóle dojdzie do wyborów to myślę, że powstanie coś takiego jak instrukcja głosowania
          Ja jedynie wskazuje na to, że w żaden sposób z obecnie przyjętych przepisów nie wynika obowiązek głosowania
          Tam oprócz instrukcji głosowania musi powstać jeszcze masa innych doprecyzowań, żeby nie było właśnie takich akademickich rozważań i sporów o słówka i ich interpretację...Ale czego chcieć od ustawy pisanej na kolanie, a która ma o zgrozo obowiązywać za miesiąc i obsługiwać najważniejszą kwestię w demokracji...

No nie wynika obowiązek głosowania, ale moim zdaniem wynika obowiązek oddania tego pakietu, tak to interpretuję i pewnie będą o to spory na wyższym, czyt. prawniczo-sądowym poziomie.
          Mamy Kezmana z Serbii Tarana

Komentarz

Czytałem z 50, ale chętnie poznam Twoją wykładnię
            Moja wykładnia była kilka stron wcześniej. Jeśli była niejasna, to poczekaj na precyzyjną instrukcję procedury, która niewątpliwie zostanie opublikowana przed wyborami. Jeśli czegoś z niej nie zrozumiesz, to pisz śmiało. Jeśli nie ja, to zapewne ktoś ci ją zinterpretuje.
            "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
            Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
            Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
            Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
            "
            Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• "Zarówno kradzież, jak i przywłaszczenie są przestępstwami przeciw mieniu. Potocznie mówiąc kradzież polega na tym, że to my zabieramy komuś bezprawnie rzecz ruchomą, natomiast przywłaszczenie polega na tym, że ktoś nam coś powierzył, a my nie chcemy mu tego oddać."

http://e-magazynadwokat.pl/kradziez-...dzisz-roznice/

Komentarz

• Ale w kodeksie karnym jest mowa o przywłaszczeniu karty do głosowania i podczas wyborów tradycyjnych zdarzały się informację że policja zajęła się takimi sprawami, nie wiem jak potem potoczyły się losy tych osób nie sądzę by dostały wspomniane tam 3 lata, ale mimo wszystko jest podstawa do ukarania.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
                  Nie. To nie działa w taki sposób, że obejrzysz jedno pierdolenie, potem obejrzysz drugie i wyrabiasz sobie opinię gdzieś po środku. A jeśli tak działa - podaj przykład dwóch opisów tej samej sytuacji z TVP i TVN, a potem opisz jaką Ty znalazłeś w danym przypadku "równowagę".
                  To nie do mnie, ale się wtrącę. Będzie działać tym bardziej, im bardziej dywersyfikujesz źródła, czyli będziesz miał inne punkty odniesienia i możliwe konteksty. Jeżeli np. w TVN-ie mówią o międzynarodowej izolacji Polski, a w TVP o tym, że jesteśmy regionalnym liderem - jeżeli sprawdzisz inne relacje z dyplomatycznej aktywności rządzących... Bez problemu stwierdzisz, że żadne z tych pierdoleń nie oddaje prawdy. Istotne, że - jak wiele osób zauważa - największe media wygenerowały "bańki informacyjne" i warto znać te ich elementy, które druga strona anihiluje z eteru.

My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Jak ktos mi wrzucił do skrzynki (bez mojej wiedzy i zgody), to mi nic nie powierzył.
                    Lubię sobie jebnąć posta.

„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno
                    St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
                      To nie do mnie, ale się wtrącę. Będzie działać tym bardziej, im bardziej dywersyfikujesz źródła, czyli będziesz miał inne punkty odniesienia i możliwe konteksty. Jeżeli np. w TVN-ie mówią o międzynarodowej izolacji Polski, a w TVP o tym, że jesteśmy regionalnym liderem - jeżeli sprawdzisz inne relacje z dyplomatycznej aktywności rządzących... Bez problemu stwierdzisz, że żadne z tych pierdoleń nie oddaje prawdy. Istotne, że - jak wiele osób zauważa - największe media wygenerowały "bańki informacyjne" i warto znać te ich elementy, które druga strona anihiluje z eteru.

Foxx, dzięki za przykładzik, temu podobnych można by jeszcze długo wymieniać, ale kto ma teraz czas przeglądać archiwa jednych i drugich

Komentarz

• Zamieszczone przez księciuniu
                        Jak ktos mi wrzucił do skrzynki (bez mojej wiedzy i zgody), to mi nic nie powierzył.
                        Ja do czasu kiedy nie dostałem wyroku nakazowego też tak myślałem
                        Lieber tot als rot!!

Komentarz

Jak ktos mi wrzucił do skrzynki (bez mojej wiedzy i zgody), to mi nic nie powierzył.
                          No to problem z głowy Co teraz zaczynamy - wymiary skrzynki pocztowej?

Tak na poważnie to fajnie by było poznać jakąś relację z głosowania korespondencyjnego w państwach, w których już to miało miejsce z powodu koronawirusa - jak to wyglądało z perspektywy obywatela bo aż nie chce mi się wierzyć, że to jest aż takie skomplikowane prawnie i logistycznie

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP

Ja do czasu kiedy nie dostałem wyroku nakazowego też tak myślałem

Do skrzynki dostałeś awizo, a nie wyrok. I to było skuteczne doręczenie (procesowo), a nie powierzenie (cywilnoprawnie)
                            Lubię sobie jebnąć posta.

„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno
                            St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”

Komentarz

Do skrzynki dostałeś awizo, a nie wyrok. I to było skuteczne doręczenie (procesowo), a nie powierzenie (cywilnoprawnie)
                              aha czyli jednak Twoja wiedza i zgoda nie jest warunkiem koniecznym do zaistnienia domniemania
                              Lieber tot als rot!!

Komentarz

No to problem z głowy Co teraz zaczynamy - wymiary skrzynki pocztowej?

Tak na poważnie to fajnie by było poznać jakąś relację z głosowania korespondencyjnego w państwach, w których już to miało miejsce z powodu koronawirusa - jak to wyglądało z perspektywy obywatela bo aż nie chce mi się wierzyć, że to jest aż takie skomplikowane prawnie i logistycznie
                                Jest to w skomplikowane bo tam są już jakieś mniej lub bardziej działające "systemy" plus są to państwa o trochę innej kulturze prawnej. A u nas jak to u nas.

Jeden nie ma skrzynki, drugi będzie siedział 3 lata, trzeci nie wyraża zgody, czwartemu kartę do głosowania wpierdoli pies (właśnie czy w takiej sytuacji pies też będzie siedział ?)...brakuje tylko bezdomnego

A tak już bardziej poważnie to sam mam wątpliwości, czy to się uda z jednej prostej przyczyny - problemy są banalne w swojej istocie...ale jest ich od zajebania więc liczba opcji które mogą się wykrzaczyć jest naprawdę duża...według pradawnej mądrości jak coś się ma spierdolić, to się spierdoli

Ogólnie to ciekawe jest w tym wszystkim podejście "obywatela" do tego całego procesu. Ja rozumiem, że nie jesteśmy zbyt dobrze doświadczeni historycznie, jeżeli idzie o zaufanie do państwa. Ale na dłuższą metę taktyka szukania dziury w całym - sprzeciwu obywatelskiego w postaci braku skrzynki pocztowej, jest....a w sumie **** mnie to boli
                                Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
                                Lieber tot als rot!!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎