Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez berserk
    Ja obawiam się tylko jednej sprawy...
    Jeśli dostarczeniem kart na moim osiedlu ma się zająć pani Basia, albo pan Tadeusz to ja dziękuję bardzo, bo przynajmniej raz w tygodniu wyciągam ze skrzynki nie moje listy, to samo z moimi przesyłkami które oddają mi sąsiedzi i zawsze podejrzliwie pytają po co mi tyle tych rzeczy z Chin
    W sumie to powinienem to napisać w oświadczeniach
    Po prostu podpisz oświadczenie tylko dla swojej karty wyborczej. W rękawiczkach oczywiście.
    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
    "
    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• O nie, nie, nie...tym razem wezmę sprawę w swoje ręce, co w mojej skrzynce to należy do mnie, oby tylko moja karta też trafiła do mnie, bo w tym roku wszystko ma być weryfikowane pod kątem świadczenia 500+
      #MuremZaBonusem

Komentarz

• Zamieszczone przez berserk
        O nie, nie, nie...tym razem wezmę sprawę w swoje ręce, co w mojej skrzynce to należy do mnie, oby tylko moja karta też trafiła do mnie, bo w tym roku wszystko ma być weryfikowane pod kątem świadczenia 500+
        Twój sąsiad może postąpić identycznie, jeśli Twoja karta trafi do niego.
        Napij się z sąsiadem.
        "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
        Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
        Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
        Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
        "
        Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• To co robi PiS z tymi wyborami to jest celowanie w zakonnicę która zeszła już z pasów, przeszła przez pas zieleni i rozmawia z trójką małych dzieci na chodniku. Większym idiotyzmem byłoby chyba tylko głosowanie internetowe przez pejsbuka.

Komentarz

• Przy okazji pierwsza łatka do tarczy antykryzysowej. 200 stron tekstu i zmiany w 60 ustawach. Razem jest to już ponad 300 stron zmian (czekamy na podręcznik wydanie 2, wydane przez PWN). Znalazły się np takie kwiatki:
            - art.28 uchyla pewne normy ekspozycji na działanie pól elektromagnetycznych
            - art.28 nadaje nadzwyczajne uprawnienia straży kolejowej

Z kolei urzędy twierdzą, że 0 > 9 i samozatrudnionym nie należy się zwolnienie z ZUSu, bo nie zatrudniają nikogo. Zdawałem sobie sprawę, że tam magistrzy matematyki nie pracują, ale rzeczywistość przerosła wszelkie oczekiwania.
            Wygląda na to, że każdy kto mógł to wrzucił swoje 5 groszy do tej qusi-ustawy. Lobbyści wszystkich krajów łączcie się!

Nadal ktoś uważa, że tarcza coś zapewnia? Moim zdaniem zapewnia jedynie ból głowy i stres. W tym wszystkim tylko ludzi szkoda, ale kto by się nimi przejmował jak przy okazji można tyle rzeczy załatwić.

Do tego takie ciekawostki:

Półki w drogeriach mogłyby być pełne żeli antybakteryjnych, gdyby tylko ministerstwo zgodziło się na nieco uproszczoną ścieżkę przysposabiania koniecznego do ich produkcji alkoholu. Polskie firmy kosmetyczne mogłyby wtedy produkować takie żele także na eksport i w ten sposób ratować swoją płynność finansową i zatrudnienie – przekonuje branża kosmetyczna. Od dwóch tygodni toczy na ten temat rozmowy z Ministerstwem Finansów. Ale resort nie chce się zgodzić na pójście „na skróty”
            https://www.forbes.pl/biznes/dlaczeg...gn=tt_redakcja

Socjalizm to jest ustrój, w którym walczy się z problemami nie znanymi w żadnym innym ustroju.

Rząd chce rozszerzyć zakres i warunki udzielania świadczeń opieki zdrowotnej przysługujących najważniejszym osobom w państwie. VIP-y i ich rodziny zyskają prawo do świadczeń bez skierowania, a w przypadkach, gdy będzie tego wymagał ich stan zdrowia - niezwłocznie.
            https://www.rp.pl/Zdrowie/304079965-...zdrowotna.html

W miarę postępu socjalizmu walka klas się zaostrza.
            Ostatnio edytowany przez sephrioth1916; 157246.
            Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
            I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Sędzina z Trybunały Konstytucyjnego chyba wie co mówi:

"W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
              „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

• Zamieszczone przez sephrioth1916

https://www.rp.pl/Zdrowie/304079965-...zdrowotna.html

W miarę postępu socjalizmu walka klas się zaostrza.
                Wszystkie zwierzęta są sobie równe, ale niektóre są równiejsze od innych.

Mioduski won
                Zamieszczone przez Mioduch na dwa dni przed ostatnią kolejką Ekstraklasy, po najgorszej grupie mistrzowskiej w naszym wykonaniu od wejścia w życie ESA37
                Niezdobycie mistrzostwa powoduje, że musimy walczyć w kwalifikacjach Ligi Europy, a nie Ligi Mistrzów i to wszystko. Zawodnicy dodatkowo nie dostaną bonusu za mistrzostwo. [...] Różnica we wpływach dla Legii od Ekstraklasy za zajęcie pierwszego lub drugiego miejsca w tabeli to maksymalnie około 1,5 mln złotych. Paradoksalnie może być tak, że klubowa księgowa wicemistrzostwo kraju uzna za sytuację finansowo korzystniejszą

Komentarz

• Zamieszczone przez Maksi

Przecież to nie jest kradzież - po co piszesz takie bzdury?
                  Według Ciebie nie jest to kradzież, ale jak sobie zatrzymasz ten pakiet, który do ciebie nie należy to jak to możesz zinterpretować? Przywłaszczenie, pożyczenie? A jak wiadomo, jak coś nie jest twoje to musisz to oddać, bo jak nie to...?
                  Mamy Kezmana z Serbii Tarana

Komentarz

• Zamieszczone przez b.

Przed jakim sądem?

Ale po kolei:

Każde przestępstwo ma tzw. "widełki", czyli górną i dolną granicę orzeczonej kary. To, że za zabójstwo (typ podstawowy) możesz dostać 8-15 lat, 25 lat albo dożywocie nie znaczy, że dostaniesz dożywocie (a wręcz z art. 148 par.1) to się właściwie nie zdarza, musi być typ kwalifikowany zabósjtwa, czyli w związku z rozbojem, z gwałtem, z użyciem broni palnej, wzięciem zakładnika, z wyjątkowym okrucieństwem, z motywacji zasługującej na szczególnie potępienie czy za zabicie więcej niż jednej osoby.

I tak samo jest z błahymi przestępstwami, czyli zagrożonymi karą max 3 lat pozbawienia wolności. Sąd moze ci wymierzyć karę grzywny, karę ograniczenia wolności (odróbki) czy warunkowo zawiesić wykonanie kary na jakiś okres próby (zawiasy). Może też całkowicie odstąpić od wymierzenia kary ze względu na niską szkodliwość społeczną czynu.

Dlatego twierdzenie, że ktoś pójdzie leżeć na 3 lata, bo schowa kartę do głosowania jest groteskowe. 30 mln uprawnionych, frekwencja na poziomie 50%, więc trzeba pobudowyć kryminały na 15 mln ludzi.

W którym miejscu projektu ustawy wyczytaliście, że macie tę kartę gdzieś zanieść? Zawsze karty wyborcze podlegały ochronie, a że w lokalu wyborczym nie mogłeś jej schować (chyba że zjeść), to nie było to w żaden sposób sankcjonowane. Nie mogłeś jej podrabiać, wynosić z lokalu itd i uwaga uwaga - za to też ci groziła kara pozbawienia wolności. Słyszał ktoś kiedyś, żeby sąd kogoś skazał na karę bezwzględnego więzienia za próbe wyniesienia karty?

Panikę u funkcjonariusza medialnego wzbudziło słowo "ukrywać". Serio myślicie, że psy wpadną was kipiszować, bo ukryliście kartę do głosowania przed samym sobą? Nie wiem w jaki sposób będzie to doręczane, ale podejrzewam, że jak list zwykły(bo jako list polecony, a tym bardziej do rąk własnych jest to ligistycznie nie do ogarnięcia), po czym listonosz będzie podpisywał jakiś protokół, że na te i te adresy doręczył. (Swoją drogą problem pojawia sie w domach, gdzie nie ma skrzynek - ok, można zapukać i doręczyć do rąk domownikowi, ale co jak nikogo nie ma? Przecież w ogrodzenie się nie włoży. NIe wiem jak to będzie rozwiązane).

Ukrywanie, na najrpostszą logikę oznacza, że podobnie jak PO chciała "chować babci dowód", tak samo ty możesz schować przed babcią z która mieszkasz jej kartę. Babcia się jorgnie, wydzwoni psy i one podejmą dochodzenie, które być może znajdzie swój finał w sądzie, bo odebrałeś osobie uprawniowej jej konstytucyjne prawo do oddania głosu w wyborach. Naprawdę nikt was nie będzie zmuszał, żebyście gdzieś szli z tymi kartami czy robił wam przesszukania w domu.

Nie wiem, dla mnie czytając ten projekt ustawy jest to oczywiste i serio nie wiem skąd redaktorek z rmfu wywnioskował to co wywnioskował.

EOT
                    Jak coś podlega karze to tę karę jakiś organ chyba Ci wymierza...

Ta ustawa jest tak nieprecyzyjna, że interpretacja tych przepisów jest bardzo szeroka. Zwróć uwagę, że wiele niejasności dopiero doprecyzują zarządzenia, gorzej jak będą jeszcze bardziej bzdurne od tej ustawy...

Już sam fakt, że za zatrzymanie pakietu grozi ci jakaś forma opresyjności państwa nie jest wygodne i jednak wiszą nad tobą te 3 lata. Nikt Ci może ich nie wlepi, ale kto wie...I skąd ta pewność, że Ci psy nie wjadą do mieszkania na zlecenie prokuratury?

Mamy Kezmana z Serbii Tarana

Komentarz

• Zamieszczone przez Budyń_70

AD1. Nowe nazwisko na scenie politycznej, nie miał okazji jeszcze nic zepsuć, zatem na kogo głosowałeś w poprzednich wyborach?

AD2. Pytanie, skąd taka pewność, czyli tak jak opozycja, szufladkujesz bez wyjątku, nazywając przy tym fanatykami.

AD3. Czy za poprzedniej kadencji znalazł się ktoś (poseł/działania) za co byłeś skłonny skrytykować - kogo/co i za co?

AD4. Tzn. uważasz, że w takiej sytuacji należy pozostawić państwo bez tego organu?
                      Skoro nikt nie jest godzień, to dlaczego ci co akurat są przy władzy, nie mogą choć próbować tego ogarnąć, tym bardziej, że mają ku temu mandat wyborczy?

AD5. Skoro tak uważasz, to ja Tobie również bardzo współczuję braku obiektywizmu oraz totalnego zmanipulowania przez media konkurencyjne/opozycyjne.
                      Nieźle mnie lustrujesz, natomiast jak się już zadeklarowałem to odpowiem

1. Po 8 latach rządów PO najbliżej mi było do oddania głosu na Andrzeja Dudę i bylem zwolennikiem jego kandydatury ze względu na zbliżony kierunek poglądów. Koniec końców nie mogłem wziąć udziału w wyborach. I z perspektywy blisko pięciu lat dobrze się stało, że nie oddałem na niego głosu, gdyż w moich oczach jest to najsłabszy prezydent od 89 roku. Człowiek nie mający kompletnie żadnej władzy i swojego zdania, który wykonuje tylko i wyłącznie czyjeś rozkazy czyt. rozkazy partii. Ponad 1000 podpisanych ustaw i tylko 5 razy weto dla ustaw zgłaszanych przez PiS, pełnych bubli, pisanych na szybko czyni go w moich oczach prezydentem partii a nie prezydentem obywateli. Porównanie liczby postawionych przez niego veto dla ustaw PiSu- 5 w ciągu czterech lat z liczbą veto w ciągu roku dla ustaw PO-PSL- 4 dobitnie pokazuje jakim jest prezydentem.

2. Wnioskuję to po twoich bezkrytycznych wypowiedziach wobec PiSu. Myślę, że wiele osób to widzi, ale mogę mówić to tylko za siebie.

3. Oczywiście, np. zajebanie pieniędzy z OFE, działania władzy wymierzone w nas kibiców, podwyższenie VATu na 3 lata, która trwa do dziś itd.

4. Oczywiście, że nie uważam żeby państwo pozostało bez prezydenta.
                      Uważam, że trzeba znaleźć racjonalny kompromis w tym wszystkim, co wymaga na 5 minut zakopania przez polityków toporu wojennego i poszukania rozwiązania które w końcu będzie dobre dla obywateli a nie dla doba ich interesu. Nie jest prawnikiem, konstytucjonalistą jak większość z nas tutaj toteż nie proponuję konkretnych rozwiązań, natomiast na bazie obserwacji poprzednich działań naszego państwa i ogólnie jako takiego doświadczenia wiem i jestem przekonany, że projektu w tak dużej skali nie da się przeprowadzić w ciągu 40 dni skutecznie. Dlatego jestem zdania, że zamiast przepierdalać pieniądze na felerne działania lepiej to spożytkować w inny sposób i może lepiej by było żeby politycy się skupili na tym żeby jak najlepiej pomóc obywatelom w tych trudnych czasach.

5. Ze względu na brak czasu, pracuję, mam dzieci, staram się rozwijać zawodowo w wolnym czasie, jakieś rozrywki nie mam praktycznie czasu na oglądanie TV, więc nie czuję się zmanipulowany przez media opozycyjne w żaden sposób. Natomiast mam poważne wątpliwości czy to Ciebie TVP nie manipuluje, jako że nie jesteś w stanie wyrazić nawet jednego zdania krytycznego wobec tej telewizji (co też niejako wiąże się z punktem 2, i pozwala mi zakwalifikować Ciebie do grupy fanatyków tej partii) podczas gdy nie masz problemu z wyrażaniem takich opinii wobec TVNu czy innych mediów. Tyle jeśli chodzi o jakieś personalne diagnozy i wycieczki z mojej strony.
                      Generalnie każdy wie jak działa telewizja i media i dlaczego są nazywane czwartą władzą. Jednak nie przypominam sobie, żeby powstawały rzeczy typu generatory pasków z Wiadomości, gdzie już nie wiadomo co jest beką a co rzeczywistością, co tylko pokazuje jaka to jest groteska ta telewizja. Przykład:

Nie przypominam sobie, też żeby jakakolwiek telewizja w tak nienawistny sposób relacjonowała wszelakie wydarzenia publiczne które były wymierzone w działania rządu*, wyciągając informacje prywatne tych ludzi do telewizji (casus lekarzy-rezydentów). Mam na myśli też protesty różnych grup zawodowych i negatywny sposób w jaki się przedstawia tych ludzi. I na koniec nie rozstrząsając już kwestii tych 2 mld co roku na tę propagandę i czas przekazania tych środków, zostawiam Ci kwiatek sprzed kilku dni z Teleexpresu.

https://twitter.com/MaciejBk1/status...67216633090048
                      Dla tych którym nie chce się odpalać zostawię transkrypcję, Goebbels by przyklasnął:

Dla bezpieczeństwa Polaków, Lasy Państwowe na wniosek rządu wprowadziły tymczasowy zakaz wstępu do lasów. Zakaz krytykuje opozycja i wspierające ją środowiska.
                      Tymczasem z informacji ujawnionych 5 lat temu przez portal WikiLeaks wynika, że w 2015 roku Bronisław Komorowski i Donald Tusk chcieli sprzedać lasy państwowe, gdyby przeszły w prywatne ręce Państwo NIE MOGŁOBY NICZEGO ZAKAZYWAĆ a za tym idzie skutecznie chronić zdrowia Polaków.

PS. Jeżeli inne media są tak bardzo złe i nie sprawiedliwe to dlaczego partia która ma w nazwie Prawo i Sprawiedliwość robi dokładnie to samo?

Edit:
                      * z nami- kibicami jechali równo, to fakt.
                      Ostatnio edytowany przez mski; 68652. Powód: Link

Komentarz

• Ale leczenie najważniejszych osób i ich rodzin powinno być natychmiastowe i bezdyskusyjne. Można się czepiać zapisów tarczy oraz ścigania Cypru, ale nie tego. Rozwiązanie dobre, o ile nie zostanie rozszerzone o byłych prezydentów, a wtedy będziemy leczyć Wałęsę i całą jego trzodę, którą jak ostatnio zaznaczył, utrzymuje.

Komentarz

• Zamieszczone przez miaski
                          Ale leczenie najważniejszych osób i ich rodzin powinno być natychmiastowe i bezdyskusyjne. Można się czepiać zapisów tarczy oraz ścigania Cypru, ale nie tego. Rozwiązanie dobre, o ile nie zostanie rozszerzone o byłych prezydentów, a wtedy będziemy leczyć Wałęsę i całą jego trzodę, którą jak ostatnio zaznaczył, utrzymuje.
                          Gdzie jest definicja najważniejszych osób w państwie i ich rodzin? Niestety nie mogłem tego znaleźć. Czy mąż kuzynki żony posła Michała Urbaniaka łapie się do definicji najważniejszych osób w państwie i ich rodzin?
                          Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
                          I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Zamieszczone przez Huxley

Według Ciebie nie jest to kradzież, ale jak sobie zatrzymasz ten pakiet, który do ciebie nie należy to jak to możesz zinterpretować? Przywłaszczenie, pożyczenie? A jak wiadomo, jak coś nie jest twoje to musisz to oddać, bo jak nie to...?
                            Wskazałeś na konkretny artykuł w odniesieniu do wypowiedzi o nieodebraniu karty do głosowania a nie do przejęcia czyjegoś pakietu...

Komentarz

• Zamieszczone przez mski

Nieźle mnie lustrujesz, natomiast jak się już zadeklarowałem to odpowiem

1. Po 8 latach rządów PO najbliżej mi było do oddania głosu na Andrzeja Dudę i bylem zwolennikiem jego kandydatury ze względu na zbliżony kierunek poglądów. Koniec końców nie mogłem wziąć udziału w wyborach. I z perspektywy blisko pięciu lat dobrze się stało, że nie oddałem na niego głosu, gdyż w moich oczach jest to najsłabszy prezydent od 89 roku. Człowiek nie mający kompletnie żadnej władzy i swojego zdania, który wykonuje tylko i wyłącznie czyjeś rozkazy czyt. rozkazy partii. Ponad 1000 podpisanych ustaw i tylko 5 razy weto dla ustaw zgłaszanych przez PiS, pełnych bubli, pisanych na szybko czyni go w moich oczach prezydentem partii a nie prezydentem obywateli. Porównanie liczby postawionych przez niego veto dla ustaw PiSu- 5 w ciągu czterech lat z liczbą veto w ciągu roku dla ustaw PO-PSL- 4 dobitnie pokazuje jakim jest prezydentem.
                              PAD zawetował więcej ustaw niż PBK

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/cz...aw-komorowski/

W zasadzie biorąc pod uwagę, że Prezydent pełni fukcje głównie reprezentacyjne stawianie Dudy niżej niż Komorowskiego, Kwaśniewskiego czy o zgrozo Jaruzelskiego jest moim zdaniem mocno oderwane od rzeczywistości choćby biorąc pod uwagę erudycję, wykształcenie, klasę czy nawet prezencję
                              Ostatnio edytowany przez Maksi; 6329.

Komentarz

• Zamieszczone przez Maksi

PAD zawetował więcej ustaw niż PBK

https://demagog.org.pl/wypowiedzi/cz...aw-komorowski/

W zasadzie biorąc pod uwagę, że Prezydent pełni fukcje głównie reprezentacyjne stawianie Dudy niżej niż Komorowskiego, Kwaśniewskiego czy o zgrozo Jaruzelskiego jest moim zdaniem mocno oderwane od rzeczywistości choćby biorąc pod uwagę wiedzę, erudycję, wykształcenie, klasę czy nawet prezencję
                                Dlatego tez chciałem zagłosować na kogoś innego niż Komorowski.

Dla Ciebie prezydent ma się głównie prezentowac, a dla mnie jest osoba która ma stać na straży i weryfikowac pomysły partii i je akceptować bądź nie. Natomiast Duda podpisuje wszystko jak leci toteż nie chce mieć dalej takiego prezydenta.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎