Zamieszczone przez mski
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez bloniaq Zobacz posta
Słownik języka polskiego PWN - znaczenie słów, ich pisownia, odmiana i pochodzenie, frazeologia, porady i ciekawostki językowe. Największe w Polsce wiarygodne źródło informacji poprawnościowych Wydawnictwa Naukowego PWN.
Czy Polska nie jest krajem? To jakiś błąd, mówić o Polsce "kraj"? A może to jakieś pejoratywne określenie?Lubię sobie jebnąć posta.
„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno”
St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”
Komentarz
-
Zamieszczone przez księciuniu Zobacz posta
A o swojej partnerce mówisz "ta kobieta" czy jakoś po imieniu? A zakładam, że odpowiada definicji kobietyTo raz. A dwa, że akurat określenie, jakiego używam, ma umiarkowane znaczenie jeśli chodzi o ocenę stosunku do kraju, czy kobiety. Oczywiście pod warunkiem, że dla kogoś słowa nie są ważniejsze niż czyny. Trzy, że to są umiarkowanie analogiczne sytuacje. Jak do kobiety mówię "Żabko", to mam też mówić "Polskunio"? Bo jak będę mówił "Polsko", to będzie to oznaczać, że nie żywię odpowiednio gorącej miłości do Ojczyzny?
Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
-------------
Jedynie prawda jest ciekawa
Józef Mackiewicz
Komentarz
-
Nie pisałem o "mówieniu do", a o "mówieniu o". Jak się kiedys spotkamy, to zwróce uwagę czy będziesz mówił o Żabce
A zamiast Star(sz)a Polska mowimy teraz Wielkopolska.Lubię sobie jebnąć posta.
„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno”
Komentarz
-
Zamieszczone przez mski Zobacz postaTe dwa poprzednie posty tntp i b. to jest najpiękniejszy i najtrafniejszy obraz polskiej polityki i społeczeństwa jakie się poprzez nią wykształciło.
Nie jesteś z nami to na pewno z nimi i przeciwko nam. Co jest najgorsze w tym wszystkim to fakt, że większość z was stała się (a może od zawsze była) fanami polityków, ich ugrupowań a nie ich działań i realnych efektów ich pracy i w dupie ma dobro ogółu, chyba ze dotyczy to własnej dupy.
W ten sposób w tym kraju nawet za tysiąc lat nie będzie lepiej jak społeczeństwo będzie tak funkcjonować i szczuć jeden na drugiego.
Czy wobec tego jest szansa, że szybciej jak za 1000 lat będzie lepiej...Ostatnio edytowany przez Budyń_70; 126028.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Stout Zobacz postaMoże ktoś podlinkować pełny projekt ustawy o tarczy antykryzysowej?
Coś szukam na stronie Sejmu,ale marnie mi to idzie.....
Komentarz
-
My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
pytanko dla kumatych: zwolnienie z ZUS dla mikro jest bez wzgledu na spadek przychodow? w tekscie jest, ze jak ktos byl dluzny w ZUS za 3 kwartal to nie da rady dostac zwolnienia. A jak teraz splaci, to sie zalapie?
We Francji 337 tys. firm złożyło wniosek o "częściowe bezrobocie" dla 3,6 mln pracowników. Ten system pozwala uniknąć zwolnień. W jego trakcie to państwo, a nie pracodawca płaci pracownikom pensje: 100% dla osób z płacą minimalną i 70% brutto (ok. 84% netto) dla pozostałych.Ostatnio edytowany przez Hazardzista; 151974."W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
„Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir
Komentarz
-
Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Zgroza:
Komisja Europejska dziś na konferencji była pytana, czy kampania wyborcza w Polsce w okresie obostrzeń wprowadzanych w wyniku pandemii może być uznawana za sprawiedliwą i prowadzić do sprawiedliwych wyborów prezydenckich.
- To do państw członkowskich należy decyzja, czy utrzymać lub przełożyć planowane wybory w obecnym kontekście. Biorąc pod uwagę wyjątkową sytuację, zdrowie i bezpieczeństwo obywateli europejskich jest oczywiście absolutnym priorytetem. Wszelkie takie decyzje powinny oczywiście być zgodne ze zobowiązaniami państw członkowskich wynikającymi z prawa międzynarodowego oraz z ich uregulowaniami konstytucyjnymi
- powiedział rzecznik KE Christian Wigand."Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle."
Janusz Waluś - czekaMY!
Komentarz
-
Równie dobrze można wytłuścić inny fragment tego samego cytatu.Lubię sobie jebnąć posta.
Komentarz
-
Wracając do tenkraju, bo niektórym trzeba łopatologicznie, choć wydawało mi się, że porównianie księciunia już powinno załatwić sprawę.
Tak, Polska jest krajem, ale nikt nie czepia się o nazywanie Polski krajem. Nawet pieśń śpiewano "ukochany kraj, umiłowany kraj" i mimo, że o ludowym kraju to było, to nie słyszałem, by ktoś chciał wieszać Gałczyńskiego. A zatem nie o kraj się rozchodzi lecz wskazujący go zaimek. Ten kraj. Tak, jakby to był Wam obcy kraj, który wskazujecie/wytykacie palcem. Nikt nie czepia się przecież określenia mój kraj, nasz kraj. Nikt nie mówi prześmiewczo o mieszkańcach mójkraju lub naszkraju. Bo jeśli określam kraj jako mój, to znaczy, że się z nim identyfikuję, kocham go i jestem dumny, że w nim mieszkam. A jeśli wytykam go palcem, zazwyczaj przy tym narzekając, to jakby nie jest mój. A jak nie jest mój, to kim jestem, bo raczej nie patriotą...
Z tego właśnie powodu na wiele osób, w tym na mnie, tenkraj działa jak płachta na byka.
Co nie znaczy z kolei, że nie ma wyjątków.
Może ktoś jeszcze pamięta słowa piosenki Grzegorza Ciechowskiego "Nie pytaj". Może nie ma w niej słowa "ta", ale jest "ona". Niby też nie za ładnie, ale kontekst też się liczy, a to jeden z najpiękniejszych tekstów o Polsce, zwłaszcza w czasach jego powstania. Taka ciekawostka, podałem Wam tytuł oryginalny piosenki, ale po kilku odtworzeniach, gdy słuchacze nie zorientowali się o co chodzi, autor zmienił tytuł na bardziej znany.
Jest przykład jeszcze bardziej spektakularny:
"Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba
Podnoszą z ziemi przez uszanowanie
Dla darów Nieba....
Tęskno mi, Panie...
Do kraju tego, gdzie winą jest dużą
Popsować gniazdo na gruszy bocianie,
Bo wszystkim służą...
Tęskno mi, Panie...
Do kraju tego, gdzie pierwsze ukłony
Są, jak odwieczne Chrystusa wyznanie,
„Bądź pochwalony!”
Tęskno mi, Panie...
[...]
Czy Norwidowi Polska przeszkadzała? Wręcz przeciwnie! Tak więc znów chodzi o kontekst...
Z rzeczy mniejszych:
Zamieszczone przez Hazardzista Zobacz postafajnie, tylko jest więcej pytań i wątpliwości. prebrnąć 180 stron nie jest łatwo. NIe traktujcie to jako przytyk, ale mogliby sie uczyc od UK jak pokazac co mozna a co nie.
Zamieszczone przez Budyń_70 Zobacz postaJarosław I Łaskawy
→Jarosław I Mądry
Zamieszczone przez księciuniu Zobacz postaRównie dobrze można wytłuścić inny fragment tego samego cytatu.
[...]kampania wyborcza w Polsce w okresie obostrzeń wprowadzanych w wyniku pandemii może być uznawana za sprawiedliwą i prowadzić do sprawiedliwych wyborów prezydenckich.[...]
- powiedział rzecznik KE Christian Wigand.Ostatnio edytowany przez EyeQueue; 98875.Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмº
Komentarz
-
Chodziło mi o ten fragment, który wrzucał Jaco. Jest tam też o priorytecie zdrowia i bezpieczeństwa obywateli (plus jakieś bajdurzenia o konstytucji)Lubię sobie jebnąć posta.
Komentarz
-
Zamieszczone przez księciuniu Zobacz postaChodziło mi o ten fragment, który wrzucał Jaco. Jest tam też o priorytecie zdrowia i bezpieczeństwa obywateli (plus jakieś bajdurzenia o konstytucji)Lieber tot als rot!!
Komentarz
Komentarz