Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Dobrze to ujmujesz „może być”, a może tez nie być. Przykre po prostu jest to ze jesteśmy zamykani w domach natomiast na potrzeby polityczne nagle nikt nie widzi przeszkód.
    Stosując twoja gdybologie, załóżmy ze w każdym okręgu pojawi po jednej osobie zakażonej, która nie miła żadnych objawów dlatego przyszła zagłosować. Jakie wtedy będą liczby chorych/zgonów?

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
      I teraz tak są trzy opcje
      1) Robimy wybory teraz kiedy jest teoretycznie możliwość, że da radę to ogarnąć (stan na 28/03, imho 15/04 nie będzie to wyglądało to tak kolorowo...)
      2) Robimy to za pół roku/rok i wtedy potencjalna liczba zarażonych nie będzie nam przeszkadzała
      3) Koronujemy Andrzeja Dudę

Wybieraj...tylko jeżeli czystym przypadkiem wybrałeś bramkę numer dwa...to poproszę Cię o odpowiedź dlaczego w marcu 2021 nie będą Ci przeszkadzali Ci zakażenia, a dziś Ci przeszkadzają...
      Wybieram bramkę nr 3! Lepszego nie znajdziemy, tylko nie piszcie, że Bosak, bo liczba ofiar covid-19 wzrośnie, jak umrę ze śmiechu.
      Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
      Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
      ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмº

Komentarz

• To zależy na jakim poziomie kwarantanny będziemy jeśli na pełnym wygaszeniu społecznym + zachowane zasad bezpieczeństwa to obstawiam, że liczba chorych poszła by w okolicę 100, czyli liczba zgonów 1..2...3

Tylko tak jak pisałem to co Ty-Wy proponujecie to odłożenie wyborów czysto teoretycznie na okres za dwa...może trzy lata. Faktycznie na ciężkie czasy Głowa Państwa bez mandatu społecznego = FANTASTYCZNY pomysł.

Zresztą formuła "„może być”, a może tez nie być." jest zaiste genialna w swej uniwersalności.
        Szkoda, że jej nie stosujesz do 10 maja...
        Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Mi się nie chce pisać elaboratów w odpowiedzi, zwłaszcza, że w tym temacie na bieżąco było obszernie przewinięte:

- kto i w jakich okolicznościach latem 2015 złamał trójpodział władzy

- kolejne etapy zwarcia będącego efektem wspomnianych działań

- względność aktów prawnych zależnie od interpretującego - stąd państwo prawników, a nie prawa

- kolejne sytuacje, gdy rządzący jak najszybciej wrzucali ustawy w tryby legislacyjne, by zależnie od odzewu zainteresowanych grup nanosić poprawki

PS PeCe - kwestią pozostaje, czy regulamin dotyczy technicznych zmian dot. sposobu głosowania (a nie np. ordynacji czy granic okręgów wyborczych) wprowadzanych jako część przepisów ekstraordynaryjnych, a nie systemowa nowelizacja Kodeksu Wyborczego. Ustawodawca w czasie trwania III RP nie przewidział w nim opcji na wypadek epidemii. Tak faktycznie wygląda konkret w tej sprawie.
          My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Co do formuły, zgoda. Nie zapomnij tylko, ze to ty ją pierwszy zastosowałeś „

Skoro zakladasz pełne wygaszenie społeczne to ja idąc tym tropem wybieram opcje numer dwa która podałeś i robię wybory za 2-3 miesiące i zmniejszam twoje liczby do 20 zakażeń/1 zgon.

Co będzie lepsze odpowiedz sobie sam.

Komentarz

• Zamieszczone przez mski Zobacz posta
              Co do formuły, zgoda. Nie zapomnij tylko, ze to ty ją pierwszy zastosowałeś „

Skoro zakladasz pełne wygaszenie społeczne to ja idąc tym tropem wybieram opcje numer dwa która podałeś i robię wybory za 2-3 miesiące i zmniejszam twoje liczby do 20 zakażeń/1 zgon.

Co będzie lepsze odpowiedz sobie sam.
              Nie ja nie zastosowałem tego pierwszy- robi to opozycja która mówi "przekładamy wybory nie wiadomo na kiedy, MOŻE wtedy będzie lepiej".
              Nie ma ku temu żadnych podstaw - dlatego bo te wszystkie scenariusze dotyczące liczby zachorowań są mhhh straszenie rozjechane - aczkolwiek tutaj ma-macie rację wybory 10 maja są obarczone dużym ryzykiem (bo liczba scenariuszy, że do tego czasu poradzimy* sobie z chorobą jest nazwijmy to w mniejszości)

*Błagam Cię tylko, żebyśmy nie zaczęli forumowo analizować co znaczy "poradzić" sobie z epidemią.

Zaś umknęła mi jeszcze jedna mondrość ludu autorstwa PeCe.
              "podczas gdy posłowie, którzy teoretycznie powinni dawać przykład, obradują sobie z domu" no faktycznie, żeby to było z większą pompą to powinni jeszcze jeździć do Sejmu karocami i ubierać się we fraki. To byłby zajebisty przykład tylko sam w sumie nie wiem czego
              Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
              Lieber tot als rot!!

Komentarz

• W Polsce obecnie jest ponad 9mln osób w wieku powyżej 60 roku życia. Jeżeli nawet 1 milion osób zdecydowałoby się na korenspondencyjne głosowanie to jest 1 mln głosów poza urnami, do obsłużenia przez .. no właśnie kogo. 1 milion który zazwyczaj jest decydujący. Dziwny pomysł i bardzo trundy w realizacji budzący wątpliwość natury bezpieczeństwa głosów (przynajmniej dla mnie).

Z mojego punktu widzenia Ministerstwo Cyfryzacji powinno ogarnąć temat przeprowadzenia wyborów online. Masa biznesów przenosi się do internetu. Nawet sejm może głosować teraz online. Wnioski składamy online. Deklaracja do urzędów skarbowych. To dlaczego nie przeprowadzić wyborów online. Oczywiście to nie jest realne do Maja, ale 3-6 miechy przy odpowiedniej kasie dla specjalistów z branży IT jak najbardziej tak. Oczywiście to może zmienić rozkład poparcia. Dla osób bez komputera moża by dalej zostawić głosowanie korespondencyjne.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
                  Mi się nie chce pisać elaboratów w odpowiedzi, zwłaszcza, że w tym temacie na bieżąco było obszernie przewinięte:

- kto i w jakich okolicznościach latem 2015 złamał trójpodział władzy

- kolejne etapy zwarcia będącego efektem wspomnianych działań

- względność aktów prawnych zależnie od interpretującego - stąd państwo prawników, a nie prawa

- kolejne sytuacje, gdy rządzący jak najszybciej wrzucali ustawy w tryby legislacyjne, by zależnie od odzewu zainteresowanych grup nanosić poprawki

PS PeCe - kwestią pozostaje, czy regulamin dotyczy technicznych zmian dot. sposobu głosowania (a nie np. ordynacji czy granic okręgów wyborczych) wprowadzanych jako część przepisów ekstraordynaryjnych, a nie systemowa nowelizacja Kodeksu Wyborczego. Ustawodawca w czasie trwania III RP nie przewidział w nim opcji na wypadek epidemii. Tak faktycznie wygląda konkret w tej sprawie.
                  Ja mam wrażenie, że pewne rzeczy można pisać codziennie, a do niektórych to i tak nie trafi - bo z chęcią przeczytałbym ichnią analizę tego co wydarzyło się 8 października 2015 roku.

Zaś forumowych legalistów, pozytywistów, tudzież realistów prawnych bo wszak jest ich na pęczki zapraszam do wspólnej egzegezy Formuły Radbrucha
                  Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez wklepack Zobacz posta
                    To dlaczego nie przeprowadzić wyborów online.
                    Może dlatego, że wybory są tajne?
                    "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                    "
                    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
                      PO razem z Konfederacją przez cały czwartek pierdoliło że głosowań 460 posłów nie da rady przenieść do internata bo to
                      - pierdolnie
                      - wnuczek ukradnie posłowi login
                      - pierdolnie
                      - nie będą patrzyli rządzącym na ręce
                      - pierdolnie
                      - no i ogólnie pierdolnie bo nie wiadomo kto głosuje
                      A Wy tu chcecie 30 milionów Polaków zapędzić do komputerów

A tak szczerze to wiadomo, że to jest jakaś idea do której siłą rzeczy będzie się dążyło - w stylu logowanie przez epuap itp. itd. Ale dziś z wielu przyczyn jest to mrzonka.
                      Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Nie rozumiem całej tej awantury, chyba że to takie ćwiczenie z retoryki (tylko jak tak pomyslałem i się zastosowałem, to dostałem zjebkę, że sobie jaja robię.
                        Jesteśmy w wątku "polityka", a nie "utopia". Zbójeckim prawem tego, kto zwołuje wybory, jest taki wybór terminu, który może być dla niego najkorzystniejszy. Darcie się, że to świństwo jest bez sensu, bo przecież na tym polega polityka.

Narracja zaplecza najlepszej zaispirowanej kandydatki wszystkich prawdziwych poloków jest oczywista. Przełóżmy wybory (pretekst nieważny, ale przełóżmy) - może później będzie lepiej - w sensie, że może później będziemy mieli szansę wygrać.

Narracja zaplecza ich domniemanego koalicjanta (POKO 2.0) jest o tyle bez sensu, że kiedy by wybory się nie odbyły i tak Bosak nie wygra. Jedynym celem kampanii wyborczej takich kandydatów jest promocja zaplecza, co może dać efekt w wyborach parlamentarnych, samorządowych itp. I w takim kontekście istotne jest, by drzeć się jak najgłośniej. Tylko w takim razie jasno sobie to powiedzmy - prowadzimy w tym wątku kampanię wyborczą.

Ale...

Podobno się nie da prowadzić kampanii, bo covid-19...

W takim przypadku, by uwiarygodnić tę tezę, nie należy się w tym wątku udzielać, chyba że ktoś jest pisiorem i uważa, że kampanię wciąż prowadzić się da.
                        Si possides amicum, in tentatione posside eum et non facile credas illi. (Sir 6:7)
                        Ceterum censeo Unionem Europaeam esse delendam. (EyeQueue)
                        ʎuмızp ozpɹɐq ʇsǝ! ʇɐıмº

Komentarz

• Zamieszczone przez Jaco Zobacz posta
                          Takie problemy powinno roziwązać Ministerstwo Cyfryzacji a nie moja skromna osoba na forum w 5 minut Może coś w stylu wygenerowanie 30+ milionow unikalnych numerow z hasłami, Kwestia odebrania/dostarczenia do obywatela do obgadania/wymyślenia. Oczywiście po drodze na pewno jest masa innych problemów, które należałoby rozwiązać. Jest to na pewno temat do ogarnięcia. Prędzej czy później tak się stanie i do tego należy dążyć.

Jeżeli 60+ ma dostać ułatwienia w głosowaniu to dlaczego ja mam nie dostać? Tego w tej poprawce nie rozumiem. Obecnie wygląda ona jak zapewnienie grupie społecznej, w której ma się największe poparcie możliwości bezproblemowego głosowania.

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta

Kolejny przykład kompletnego mhhh nie zrozumienia sytuacji w której się znajdujemy .
                            Doskonale wiemy w jakieś sytuacji się znajdujemy. Wystarczy spojrzeć "za okno". Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przeprowadzenia wyborów tak aby każda uprawniona osoba do głosowania miała taką możliwość.
                            Duża część zakazów/nakazów wynika ze stanu wyjątkowego, ale nie wprowadzamy go z wiadomych względów.

Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
                            Ale zacznę od końca - PiS STARA SIĘ (co w żaden sposób nie oznacza, że to ZREALIZUJE) przeprowadzić wybory z...WIELU POWODÓW które dla kogoś co cokolwiek kuma co się dzieje w polityce powinny być one oczywiste. Są one wielorakiej natury, ale tak jak już pisałem bodaj w tym wątku są one tak banalne, że szkoda mi czasu, żeby je wymieniać.
                            Oczywiście , że tak i stawiając się po stronie partii rządzącej w pełni takie zachowanie rozumiem.

Ale do sedna

W Twoim wirtualnym przypadku sytuacja ma się tak

1) Zawsze są przypadki losowe - takim jest ***** COVID-19.

Chce iść na wybory . Dwa dni przed wyborami samolot z Kuala Lumpur został odwołany, przez ten czas nie zdążę dojechać do Sanoka. Dlaczego w takim razie nie mogę zagłosować pomimo posiadanie czynnego prawa wyborczego ?Tylko merytorycznie .

Chce iść na wybory . Dwa dni przed wyborami złapałem gruźlicę. Dlaczego w takim razie nie mogę zagłosować pomimo posiadanie czynnego prawa wyborczego ?Tylko merytorycznie .

Chce iść na wybory . Dwa dni przed wyborami na weselu wuja spierdoliłem się po pijaku ze schodów i leżę w Szpitalu Powiatowym w Lesku. Dlaczego w takim razie nie mogę zagłosować pomimo posiadanie czynnego prawa wyborczego ?Tylko merytorycznie .
                            Umiejętnie albo i nie manipulujesz przykładami.
                            Ale do sedna.
                            W każdym z wymienionych przez Ciebie przypadków Państwo umożliwiło Ci możliwość głosowania. W moim przypadku uniemożliwia.

2) Bez zmian w prawie wyborczym też mogłeś/Twoja partnerka złapać Koronę i siedzieć w domu.

Tylko, że teraz - będziesz miał możliwość zagłosowania z tejże kwarantanny (termin 5 dni to kwestia natury technicznej). Też źle
                            Jasne , że źle. Powtórzę raz jeszcze. Państwo powinno umożliwić głosowanie każdej osobie posiadającej czynne prawo wyborcze.
                            Zanim zaczniesz rzucać przykładami o locie Kuala Lumbur lub powrocie z działki na Mazurach i korku na S7 to są błędne przykłady, bo jeden i drugi podróżnik takie prawo posiadali

3) I teraz najlepsze na koniec...nie chcę nikogo straszyć, bo co ja się tam znam...ale podobno, no nie wiem jak to przekazać, ok będzie prosto z mostu
                            W październiku może być 30000 zarażonych, w lipcu 2021 123000, w grudniu 2022 48000, a w maju 2023 307000.
                            I teraz tak są trzy opcje
                            1) Robimy wybory teraz kiedy jest teoretycznie możliwość, że da radę to ogarnąć (stan na 28/03, imho 15/04 nie będzie to wyglądało to tak kolorowo...)
                            2) Robimy to za pół roku/rok i wtedy potencjalna liczba zarażonych nie będzie nam przeszkadzała
                            3) Koronujemy Andrzeja Dudę

Wybieraj...tylko jeżeli czystym przypadkiem wybrałeś bramkę numer dwa...to poproszę Cię o odpowiedź dlaczego w marcu 2021 nie będą Ci przeszkadzali Ci zakażenia, a dziś Ci przeszkadzają...
                            Po raz kolejny.
                            Wybory powinny się odbyć w momencie gdy każdy obywatel posiadający prawo wyborcze będzie mógł zagłosować, czytaj. "Państwo nie zabroni Ci zagłosować".
                            Do tego momentu prezydentem zostaje Pan Prezydent Andrzej Duda.
                            A czy to będzie jesień 20, czy wiosna 21 to będziemy mądrzejsi za jakiś czas.

Komentarz

• Zamieszczone przez Runi Zobacz posta

Doskonale wiemy w jakieś sytuacji się znajdujemy. Wystarczy spojrzeć "za okno". Na dzień dzisiejszy nie ma możliwości przeprowadzenia wyborów tak aby każda uprawniona osoba do głosowania miała taką możliwość.
                              Duża część zakazów/nakazów wynika ze stanu wyjątkowego, ale nie wprowadzamy go z wiadomych względów.

Oczywiście , że tak i stawiając się po stronie partii rządzącej w pełni takie zachowanie rozumiem.

Umiejętnie albo i nie manipulujesz przykładami.
                              Ale do sedna.
                              W każdym z wymienionych przez Ciebie przypadków Państwo umożliwiło Ci możliwość głosowania. W moim przypadku uniemożliwia.

Jasne , że źle. Powtórzę raz jeszcze. Państwo powinno umożliwić głosowanie każdej osobie posiadającej czynne prawo wyborcze.
                              Zanim zaczniesz rzucać przykładami o locie Kuala Lumbur lub powrocie z działki na Mazurach i korku na S7 to są błędne przykłady, bo jeden i drugi podróżnik takie prawo posiadali

Po raz kolejny.
                              Wybory powinny się odbyć w momencie gdy każdy obywatel posiadający prawo wyborcze będzie mógł zagłosować, czytaj. "Państwo nie zabroni Ci zagłosować".
                              Ale przykład 2 jest ANALOGICZNY DO COVID-19
                              Rozumiem, że jak 13 października ileś osób leżało na izolacji z Odrą i nie mogło głosować to było ok, teraz jak takim osobom państwo umożliwiło oddać głos jest już nie ok ?

"Wybory powinny się odbyć w momencie gdy każdy obywatel posiadający prawo wyborcze będzie mógł zagłosować, czytaj. "Państwo nie zabroni Ci zagłosować"." To jest jakaś kolejna mrzonka. Tak jak pisałem wszędzie na świecie są przypadki losowe - rozumiem, że jak dostaniesz udaru o 6 rano w dniu wyborów to "Wybory powinny się odbyć w momencie gdy każdy obywatel posiadający prawo wyborcze będzie mógł zagłosować" ?
                              Co to ma wspólnego, że Państwo "zabrania Ci głosować"
                              Rozumiem, też, że jak zjeżdżasz na dołek to też wybory nie powinny się odbywać, bo mają czekać do końca 48 ? Czy jak ?
                              Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez Runi Zobacz posta
                                Po raz kolejny.
                                Problem jest tylko taki, że jesienią 2020 Pan Prezydent Andrzej Duda prawdopodobnie nie wygra wyborów, a wiosną 2021 na pewno nie wygra wyborów. Każde inne wytłumaczenie imho to mydlenie oczu.
                                Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
                                I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

Pracuję...
                                X