Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Kolejne napawające optymizmem i dumą dane z polskiej gospodarki:

Rekordowa liczba zamkniętych sklepów w grudniu. Zakaz handlu jednym z powodów
    Grudzień okazał się przełomowym miesiącem dla wielu polskich przedsiębiorców prowadzących własne sklepy. Z rynku ubyło 9,5 tysiąca firm - podaje GUS. I to głównie tych najmniejszych, działających jako osoby fizyczne. To ogromna liczba, bo w ciągu wcześniejszych 11 miesięcy 2019 roku takich mikro firm handlowych zniknęło tylko 1,5 tys.

Nie wytrzymują konkurencji. Trend jest wieloletni, tyle że w ostatnich latach przyśpieszył. Liczba podmiotów w branży skurczyła się od pierwszego roku z zakazem handlu w niedziele (2018 r.) o aż 22 tys., czyli w dwa lata zniknęły z rynku prawie 4 proc. wszystkich firm.
    - Liczba ustaw i danin nakładanych na branżę zmienia jej strukturę. W ostatnich latach handel dostał aż 20 regulacji, w tym regulacji wyłącznie sektorowych (dotyczących tylko handlu – red.). Najsłabsze podmioty nie wytrzymują konkurencji. Jeśli mały handel cierpi na brak sukcesji, ilość obostrzeń i przez ostrą walkę konkurencyjną, to niestety wytrzymają tylko najsilniejsi - wskazuje Juszkiewicz.
    Jednym z efektów zakazu handlu w niedziele miało być wsparcie polskich drobnych przedsiębiorców w konkurencji z zagranicznymi gigantami. Chęci były dobre, ale efekty są odwrotne od zamierzonych. W ...

Jak to powiedział Keynes:
    W dłuższym okresie wszyscy będziemy martwi
    Ostatnio edytowany przez sephrioth1916; 157246.
    Jeśli obiecujemy, że Wam damy to Wam damy.
    I to bez względu na to, ile będziecie musieli za to wszystko zapłacić

Komentarz

• Zamieszczone przez MarkoOHT
      Z tym, że liczebność Żydów w XVIII/XIXw. w jakikolwiek sposób potwierdza to co powiedział Duda.

Liczba ludności: 11 milionów (1650), 12–14 milionów (1771)[3]
      W tym Polacy: 50%(1569), 40%(1650)

Zamieszczone przez MarkoOHT
      Równie dobrze można "stwierdzić", że nikt nie może się nazywać 100% warszawiakiem/krakusem/poznaniakiem itd. Tylko po co tak paplać skoro nie można tego ani potwierdzić ani obalić?
      Po pierwsze mieszasz systemy walutowe. Jeżeli się zna genealogię swojej rodziny, bez problemu można powiedzieć, że jest się np. warszawiakiem co najmniej w piątym pokoleniu. Ja np. znam

Po drugie zaś, jak wspomniałem (a co pominęły niezależne narodowe media), charakter tego spotkania był taki, że obie strony podkreślały wtopienie się Żydów w historię Polski, a sami Żydzi - co wcale nie było oczywiste, ani mało ważne - zadeklarowali pełną lojalność wobec Polski jako państwa w którym mieszkają i jego władz. W kontekście oskarżeń Polski jako państwa o współudział w wywołaniu II wojny, która przyniosła Holokaust.

W jakich czasach? Jakbyś mógł coś podrzucić to chętnie o tym poczytam, bo może trafiłem na wyjątkowo prawilny region .
      A może po prostu Ci się nie chce?

Ogólnie można stwierdzić, że autonomiczna chłopska etyka seksualna była znacznie mniej rygorystyczna niż wzorzec proponowany przez duszpasterstwo. Odnosiło się to zwłaszcza do kwestii życia płciowego osób stanu wolnego. Różnice w tym względzie miały charakter prawdziwie zasadniczy. W chłopskim systemie etycznym nie znane było właściwie pojęcie "czystości" w znaczeniu seksualnym.
      "Z ZAGADNIEŃ OBYCZAJOWOŚCI SEKSUALNEJ CHŁOPÓW W POLSCE XVI-XVIII WIEKU. PRZYZWOLENIE I PENALIZACJA":

A co tam Panie, w wyższym stanie?

W przypadku systemu społecznego Rzeczypospolitej Obojga Narodów obserwujemy o wiele większą rolę czynników statusu przypisanego (ascribed status), niż w wypadku społeczeństw Europy zachodniej - może z wyjątkiem Francji, gdzie rosnąca ekskluzywność szlachty i arystokracji stała się jedną z przyczyn rewolucji roku 1789. „Przesunięcia na szczeblach hierarchii stanowej nie były rzadkością, ale stanowiły przeważnie odstępstwo od reguły, zakładającej, że człowiek powinien żyć i umrzeć w grupie społecznej, w której się urodził”20. W historiografii nie brak jednak i opinii przeciwnych, wskazujących na możliwości awansu społecznego nawet w wypadku ówczesnego stanowego systemu społecznego. „Małżeństwa mieszczanek z możnowładcami, stosunkowo częste nobilitacje, wszystko to świadczy, iż ówczesne bariery, stworzone przez przywileje feudalne, można było przy posiadaniu odpowiednich środków finansowych dość łatwo przekroczyć. Co więcej, w XVI wieku nikt się jeszcze tym zbytnio nie gorszył.
      "PRZEMIANY RODZINY POLSKIEJ DOBY ODRODZENIA I OŚWIECENIA":
      My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Nie wiem jak Was ale mnie męczy już mnie ta telenowela z marszałkiem Grodzkim w roli głównej.
        Z jednej strony wychodzi przed szereg. Robi z siebie naczelnego przywódcę totalnej opozycji z wizją, żeby w 2025 zostać prezydentem. Z drugiej strony dziwi mnie, że akurat kiedy Grodzki został marszałkiem pojawiły się insynuacje, że przyjmował łapówki 20 lat temu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Alek
          Nie wiem jak Was ale mnie męczy już mnie ta telenowela z marszałkiem Grodzkim w roli głównej.
          Z jednej strony wychodzi przed szereg. Robi z siebie naczelnego przywódcę totalnej opozycji z wizją, żeby w 2025 zostać prezydentem. Z drugiej strony dziwi mnie, że akurat kiedy Grodzki został marszałkiem pojawiły się insynuacje, że przyjmował łapówki 20 lat temu.
          Dali kiedyś w łapę i zamknęli ten rozdział a tu nagle po latach zobaczyli tego aroganta w telewizji z wybujałym ego i szlag ich trafił, że taki człowiek trafił na takie stanowisko i że robi z siebie Bóg wie kogo a prawda o nim jest jednak inna.
          Taka jest moja koncepcja

Komentarz

Nie wiem jak Was ale mnie męczy już mnie ta telenowela z marszałkiem Grodzkim w roli głównej.
            Myślę, że nie chodzi o to, że 20 lat temu, ale o to, że brał, a to obnaża jego moralność, pokazuje typ człowieka, przy tym miotającego się jak ryba w sieci.

Komentarz

* Audycja zawiera lokowanie produktu
              Z bólem serca, nie polecam, ale jeśli już podążać taką drogą - korki u mapeta

Komentarz

• A szaka został wypuszczony po świętach z zakładu

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
                  A szaka został wypuszczony po świętach z zakładu

Co nie zmienia faktu, że mapet wysłał ciebie na emeryturę

Komentarz

• Na emeryturę to przejdę kiedy będę chciał, ale nie na państwowa, a rentierską.

Tym czasem miłego powrotu do zakładu życzę - tam gdzie mapet się może przyśni

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
                      Po pierwsze mieszasz systemy walutowe. Jeżeli się zna genealogię swojej rodziny, bez problemu można powiedzieć, że jest się np. warszawiakiem co najmniej w piątym pokoleniu. Ja np. znam

Po drugie zaś, jak wspomniałem (a co pominęły niezależne narodowe media), charakter tego spotkania był taki, że obie strony podkreślały wtopienie się Żydów w historię Polski, a sami Żydzi - co wcale nie było oczywiste, ani mało ważne - zadeklarowali pełną lojalność wobec Polski jako państwa w którym mieszkają i jego władz. W kontekście oskarżeń Polski jako państwa o współudział w wywołaniu II wojny, która przyniosła Holokaust.
                      No ok. Niech będzie
                      Ale dalej uważam, że to stwierdzenie PAD było mocno na wyrost.

A może po prostu Ci się nie chce?
                      Dzięki za linki. Tylko, że wciąż ani słowa o bliższych kontaktach chrześcijan z mojżeszowymi

Zamieszczone przez Raczej
                      Dali kiedyś w łapę i zamknęli ten rozdział a tu nagle po latach zobaczyli tego aroganta w telewizji z wybujałym ego i szlag ich trafił, że taki człowiek trafił na takie stanowisko i że robi z siebie Bóg wie kogo a prawda o nim jest jednak inna.
                      Taka jest moja koncepcja
                      Swego czasu anonimowe zarzuty sprzed 30 lat ws. molestowania przez księży były dla opozycji twardymi dowodami nie podlegającymi dyskusji.
                      Teraz dla tej samej opozycji zarzuty sprzed 20 lat ws. brania łapę są jakimiś pierdołami, pomówieniami nie wiadomo kogo (najpewniej przekupionych przez PiS zawistników)
                      Tysiąc lat przeminie, Żyleta nie zginie... !

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
                        Na emeryturę to przejdę kiedy będę chciał, ale nie na państwowa, a rentierską.

Tym czasem miłego powrotu do zakładu życzę - tam gdzie mapet się może przyśni
                        No, ba!
                        "Egzamin z anatomii. Wykładowca pyta studenta i studentkę:
                        Z czego jest zbudowane męskie przyrodzenie?
                        Student: Z tkanki mięśniowej!
                        Studentka: Z tkanki kostnej!
                        Pan zdał. A Pani się zdawało.

Obudź się jutro innym człowiekiem. To może ciebie polubię.

Tymczasem.
                        Ostatnio edytowany przez szaka; 2273.

Komentarz

Swego czasu anonimowe zarzuty sprzed 30 lat ws. molestowania przez księży były dla opozycji twardymi dowodami nie podlegającymi dyskusji.
                          Teraz dla tej samej opozycji zarzuty sprzed 20 lat ws. brania łapę są jakimiś pierdołami, pomówieniami nie wiadomo kogo (najpewniej przekupionych przez PiS zawistników)
                          Ot opozycja właśnie

Sedno.

Komentarz

No ok. Niech będzie
                            Ale dalej uważam, że to stwierdzenie PAD było mocno na wyrost.
                            Widzę

Dzięki za linki. Tylko, że wciąż ani słowa o bliższych kontaktach chrześcijan z mojżeszowymi
                            Ale zauważyłeś, że podałem je jako odpowiedź na Twoje wątpliwości dot. swobody obyczajowej wśród ówczesnych chłopów?

Cóż, mamy taki zestaw:

1. Populacja żydowska dość szeroko zajmowała centralne rejony ówczesnej Rzeczypospolitej (mapka)

2. Etnicznych (precyzyjniej: tożsamościowych) Polaków na terenie I RP było ok. 40-50%, Reszta to różni innowiercy

3. Chłopi w sferze obyczajowej powszechnie przyjmowali postawy sprzeczne z naukami Kościoła

4. Za pieniądze można było swobodnie "awansować" do wyższej klasy społecznej, czyli np. "wżeniać się" w polskie szlacheckie rodziny nie budząc zgorszenia

5. Bogaci Żydzi zajmowali się handlem i lichwą

My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• No i kolejne kuriozum firmowane przez warszawski Ratusz powoli staje się faktem

Aleja Pawła Adamowicza w Warszawie. Radni PiS oburzeni. "To obraza dla Lecha Kaczyńskiego"
                              kn 16.01.2020 09:48
                              Aleja w jednym z parków w Śródmieściu ma nosić imię Pawła Adamowicza, byłego prezydenta Gdańska, który został zamordowany podczas ubiegłorocznego finału WOŚP. Radni Prawa i Sprawiedliwości nie kryją oburzenia i wskazują, że własnej ulicy w Warszawie wciąż nie doczekał się były prezydent Lech Kaczyński. - Ta uchwała nie tyle honoruje Adamowicza, co przede wszystkim stanowi zupełnie niezrozumiałą obrazę dla Lecha Kaczyńskiego - wskazują.
                              Paweł Adamowicz

Radni Koalicji Obywatelskiej w środę pozytywnie zaopiniowali decyzję, że parkowa aleja biegnąca od ulicy Jazdów do ul. Górnośląskiej (w parku Tadeusza Mazowieckiego) będzie nazwana imieniem Pawła Adamowicza - podaje "Wyborcza Warszawa". Pomysł uhonorowania w ten sposób zmarłego prezydenta Gdańska to inicjatywa Rafała Trzaskowskiego. Prezydent stolicy skorzystał z przysługującej mu możliwości wystąpienia do Rady Warszawy z wnioskiem o przedterminowe nadanie imienia patrona alei. Gdyby tego nie zrobił, aleję można by nazwać imieniem Adamowicza dopiero pięć lat po jego śmierci.
                              Aleja Pawła Adamowicza w Warszawie. "To obraza dla Lecha Kaczyńskiego"

Pomysłowi ratusza od początku sprzeciwiali się radni Prawa i Sprawiedliwości, wskazując, że prezydent Lech Kaczyński, który zginął w katastrofie smoleńskiej, wciąż nie doczekał się w stolicy własnej ulicy. W 2018 roku, powołując się na ustawę dekomunizacyjną, wojewoda mazowiecki przemianował wprawdzie Al. Armii Ludowej na ulicę Lecha Kaczyńskiego, ale ostatecznie Naczelny Sąd Administracyjny uchylił tę decyzję.

"Upamiętniajmy śp. Pawła Adamowicza, proszę bardzo. Dziwi tylko, że nieżyjący prezydent Gdańska zasługuje na własną ulicę w Warszawie - i to przed upływem wymaganych uchwałą Rady Miasta pięciu lat od śmierci, a nieżyjący prezydent Warszawy nie zasługuje" - komentował na Twitterze wicerzecznik PiS Radosław Fogiel.

Jak opisuje "Wyborcza Warszawa", podczas środowej sesji radni PiS w ramach protestu nie wzięli udziału w głosowaniu.

Nie powinniśmy mieć najmniejszych wątpliwości: pierwszeństwo do ulicy swojego imienia w Warszawie ma Lecha Kaczyński. (...) Ta uchwała nie tyle honoruje Adamowicza, co przede wszystkim stanowi zupełnie niezrozumiałą obrazę dla Lecha Kaczyńskiego

- mówił, cytowany przez gazetę radny PiS Mariusz Rusiecki.

Dziennikarz "Wyborczej" Michał Wojtczuk zwraca uwagę, że radni PiS przez niemal dziesięć lat, które minęły od katastrofy smoleńskiej, nie skorzystali z możliwości, by zgodnie z procedurą złożyć wniosek o nadanie którejś ze stołecznych ulic imienia Lecha Kaczyńskiego.

Po pozytywnym zaopiniowaniu przez radnych Koalicji Obywatelskiej, sprawa trafi w czwartek pod obrady Rady Warszawy. Decyzja jest właściwie pewna, bo KO ma w Warszawie większość.
                              Aleja w jednym z parków w Śródmieściu ma nosić imię Pawła Adamowicza, byłego prezydenta Gdańska, który został zamordowany podczas ubiegłorocznego finału WOŚP. Radni Prawa i Sprawiedliwości nie kryją oburzenia i wskazują, że własnej ulicy w Warszawie wciąż nie doczekał się były prezydent Lech Kaczyński. - Ta uchwała nie tyle honoruje Adamowicza, co przede wszystkim stanowi zupełnie niezrozumiałą obrazę dla Lecha Kaczyńskiego - wskazują.

Komentarz

• Zamieszczone przez Budyń_70
                                No i kolejne kuriozum firmowane przez warszawski Ratusz powoli staje się faktem
                                nie ma to jak ***** opozycję 24h na TVP a poxniej sie dziwic ze Ci odgryzają się w takich sprawkach.
                                "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
                                „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎