Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez grodzisk1 Zobacz posta
    Może też się skończyć zlikwidowaniem mikrofirm, które nie dadzą rady wypracować odpowiednio dużych zysków. Przecież 4 tys płacy na rękę, to jakieś 7 tys. faktycznych kosztów pracodawcy. To sporo jak na nasze realia. Ciekawe jak to wygląda u bezpośrednirj konkurencji, czyli w Rumunii, Bułgarii, Słowacji itd.
    4 brutto, więc koszt pracodawcy to około 4800.

Edit:

Szkoda, że Jarek i spółka idą dalej drogą socjalną. Brakuje tutaj czegoś dla przedsiebiorców małych, a ciągle podnoszenie im kosztów może dla wielu skończyć się zakończeniem interesu, albo przejściem do szarej strefy.
    Ostatnio edytowany przez Adin; 25097.
    Po co być innym? Po co móc liczyć tylko na siebie? Po co robić coś, o czym inni tylko marzą? Po co dorastać do tej miłości? Nie wiem, ale wiem jedno, dobrze wykonana praca to coś niesamowitego. Więc, gdy ktoś następnym razem, zada ci pytanie za milion dolarów: \"Dlaczego to robisz?\" Odpowiedz mu \"*******laj człowieku!\" Jeżeli naprawdę chcesz to wiedzieć, to ładuj sztangę i sam spróbuj.\"

Komentarz

• Cóż, moją uwagę jako współwłaściciela mikrofirmy zwróciły uwagę jeszcze dwie kwestie:

- Proponujemy skokowe podniesienie ryczałtu dla małych i średnich przedsiębiorstw z 250 tys. do miliona euro, a w przyszłości do dwóch milionów euro - powiedział w sobotę premier Mateusz Morawiecki podczas konwencji wyborczej PiS w Lublinie.

Premier dodał, że będzie to oznaczało dla większej liczby firm mniejsze podatki i mniejszą biurokrację i że to "następny dobrze policzony koszt w budżecie".

"Policzony dla was przedsiębiorcy, około miliarda złotych, by było łatwiej wam prowadzić działalność gospodarczą, żebyście mogli poświęcić się biznesowi. To jest nasza obietnica" - podkreślił. (...)

Stosowanie tej formy rozliczania się z fiskusem oznacza uproszczoną do minimum dokumentację, niskie stawki podatku zależne od rodzaju prowadzonej działalności ale – co ważne – brak możliwości rozliczania kosztów.

Aby móc stosować ryczałt, limit przychodów w skali roku, jakie obecnie może uzyskać podatnik to 250 tys. euro. Jeśli go przekroczy, przedsiębiorca musi przejść na rozliczanie podatku w sposób ogólny. (...)

- Po wprowadzeniu Małej Działalności Gospodarczej, czyli (ZUS-PAP) od przychodu, idziemy w kierunku liczenia ZUS-u od dochodu i takiego zagwarantowania, żeby było łatwiej tym, którzy mają niższe dochody, którzy się rozkręcają, inwestują - zaznaczył Mateusz Morawiecki. (...)

"Dla przedsiębiorców zrobiliśmy (...) wiele kroków, Konstytucja Biznesu, zrobiliśmy zmiany dla firm, obniżkę podatków, Mała Działalność Gospodarcza, działalność bezrejestrowa, obniżkę ZUS-u dla tych, którzy mają przychód do poziomu nie wyższego niż 2,5 krotność pensji minimalnej" - podkreślił Morawiecki.
      Nowej Ordynacji podatkowej, która ma wejść w życie od 1 stycznia 2021 r, poświęcona była audycja Bardzo Ważny Projekt w radiowej Trójce.

Tak wygląda obraz nieco pełniejszy.
      My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• A wysokość składki zus nie jest wyliczana od średniej krajowej w firmach zatrudniających powyżej 9 osób? Faktem jest, że przy podwyżce minimalnej, wzrośnie i średnia. Nie będzie to jednak podwyżka 1:1.
        Cały czas czekam na prawdziwą reformę zus. To co jest obecnie, to parodia zobowiązania pokoleniowego. Od czasów lat 90-tych, likwidacji przemysłu i hurtowego wysyłania przez Balcerowicza 40-50 latków na wcześniejsze, czy pomostowe emerytury, po dosypywaniu obecnie praw do wcześniejszej emerytury wszelkiej maści mundurówkom, instytucja zusu stała się firmą zapomogową.
        Nie jestem do końca przekonany o aż tak wysokiej podwyżce płacy minimalnej w tak krótkim czasie. Tu jednak PiS działa pod oczekiwania sporej ilości wyborców. Ludzie czekają od ponad 20 lat na zmniejszanie dystansu do zachodu. Dalej są to 3-4krotnie różnice za tę samą prace.
        Młody człowiek nie bardzo rozumie, dlaczego pracując McD w Gorzowie ma 3 razy mniej niż za tą samą pracę w tej samej firmie parę kilometrów dalej w Berlinie. Buły kosztują tyle samo. Patrzy na poziom życia ludzi w socjalistycznych krajach Europy zachodnie, czy Skandynawii i tam od rozdawnictwa i bardzo wysokiego poziomu płacy minimalnej ludzie masowo z głodu nie umierają. Przekonanie, że od 30 lat ktoś nas umiejętnie robi z ch... jest bardzo silne. Ludzie nie muszą znać się na ekonomii, ale swoje finanse na prosty sposób umieją policzyć. Jak to ktoś mi ostatnio powiedział, jak 10 lat temu zarabiałem 700 Euro, tak i dzisiaj zarabiam tyle samo, mimo tak jakiegoś wzrostu wynagrodzenia w PLN. Dopóki tak będzie, pokusa wyjazdów zarobkowych będzie silna. Od razu mówię, nie mam zdania czy podwyższenie minimalnej to słuszny kierunek.

Komentarz

• Prowadzenie dg w Polsce zaczyna mnie wykańczać nerwowo ...
          Księgowość też już nie nadąża za przepisami.
          I wkurzaj się na nasz charakter strączku łuskany
          Spytasz skąd jestem? Powiem z dumą: z Warszawy

To warszawskie ballady ...

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
            Cóż, moją uwagę jako współwłaściciela mikrofirmy zwróciły uwagę jeszcze dwie kwestie:
            Ryczałtem w PL rozlicza się jakieś 20-30% MŚP. Więc to znów tylko dla garstki. Po drugie, Ci co mogą mieć problemy z drastycznym wzrostem minimalnej: gastronomia, handel i usługi są na ogólnych - Ci co zatrudniają nie korzystają z ryczałtu bo nie mogą tych kosztów wrzucić.

---
            Może jednak w tym szaleństwie jest metoda? Bezrobocie niskie, płace rosną, ale nie na tyle żeby polepszyło się skokowo (nie liniowo). Choć PiS idzie w stylu - po nas choćby potop - to może gospodarka to wytrzyma i będzie znacznie lepiej w kilka lat? W stosunku do zachodu mamy duże "handi" na płacach
            nawet po takich podwyżkach

---
            Proponowane przez PiS 4000 zl minimalnej po 2023 oznacza 3150 zł na rękę dla osoby przed 26 rokiem życia w pierwszej robocie na UoP. Nauczyciel z 20 letni stażem lubi to.
            Ostatnio edytowany przez Hazardzista; 151974.
            "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
            „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

• Tylko Andrzej Duda

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
                Cóż, moją uwagę jako współwłaściciela mikrofirmy zwróciły uwagę jeszcze dwie kwestie:

Nowej Ordynacji podatkowej, która ma wejść w życie od 1 stycznia 2021 r, poświęcona była audycja Bardzo Ważny Projekt w radiowej Trójce.

Tak wygląda obraz nieco pełniejszy.
                Zwłaszcza ta druga kwestia jest ciekawa Oczywiście to tylko wstępne wyliczenia "Rz" nie znając szczegółów, ale wygląda obiecująco

Prawo i Sprawiedliwość zapowiada uzależnienie składki na ZUS od dochodu. Co to może oznaczać w praktyce? Dla lepiej zarabiających przedsiębiorców drastyczny spa

Komentarz

• Nowoczesne medium, porządkuje świat i dostarcza angażujące informacje, rozrywkę i usługi w czasie rzeczywistym. Przewodnik Polaków w wirtualnym świecie.

Łukasz Jurkowski "Juras" szydzi z pomysłów PiS

"Tak po prostu rząd da tyle pieniążków obywatelom za darmo?!? Wincej! Wincej! Ja chce milion na drugiego pieska!"

Komentarz

• Zamieszczone przez L.. Zobacz posta
                    https://www.wp.pl/?s=https://www.o2....5a&src01=d3f2c

"Tak po prostu rząd da tyle pieniążków obywatelom za darmo?!? Wincej! Wincej! Ja chce milion na drugiego pieska!"

Wy szmaty, tylko na pieska musicie, się wie. Ale ki diabeł, czarcie, podkusił ciebie, żeby się dzielić z Nami tymi bezeceństwami??
                    btw: Której ladacznicy to multikonto?

Komentarz

• Kolejny kabaret, tym razem po drugiej stronie.
                      Tez chyba dostała tekst przed wystąpieniem:

video, sharing, camera phone, video phone, free, upload
                      04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.

Komentarz

• Zamieszczone przez Szawar Zobacz posta
                        Kolejny kabaret, tym razem po drugiej stronie.

https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=LtdzU4yAO8U
                        Wielkim mówcą to ona nie zostanie na 100%.
                        "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                        Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                        Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                        Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                        "
                        Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez L.. Zobacz posta
                          https://www.wp.pl/?s=https://www.o2....5a&src01=d3f2c

Szkoda, że tak nie protestował jak firma w której pracuje dostałą kilkanaście milionów od rządu buaahahhahahahahaha
                          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Tak do niego nie trafisz. Zamiast "buahaha" musi być "xD" a najlepiej "xDDDDDDD"
                            #druzynanatop3

Komentarz

• Zamieszczone przez Szawar Zobacz posta
                              Kolejny kabaret, tym razem po drugiej stronie.

https://www.youtube.com/watch?time_c...&v=LtdzU4yAO8U
                              A ja myślałem że nie ma głupszej osoby od Kuchcinskiego który nawet swoje imię i nazwisko musi czytać z kartki

Może warto założyc osobny temat w stylu "PO.N, gazetka, lisłik, bolesław i reszta kodziarstwa" Tyle że w drugą stronę,bo też dużo jest tych "kwiatków" a niestety tutaj mało kto je wrzuca...
                              Ostatnio edytowany przez L..; 156841.

Komentarz

• Oho,będzie zacny wynik ,skoro lewactwo tak szczeka przed wyborami...
                                "Lubię sobie jebnąć piwo"

Komentarz

Pracuję...
                                X