Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
    Ta najwyższa inflacja od 2012 jest jedna z najniższych w całej Europie to raz
    Nie zgodzę się. Nasza inflacja jest wyższa niż HICP, a w podziale na kraje najbardziej aktualne dane znalazłem na maj 2019:
    Z danych Eurostatu wynika, że w maju wzrost wskaźnika inflacji HICP spowolnił wobec kwietnia do 1,2 proc. z 1,7 proc. w strefie euro, a w całej UE do 1,6 proc. z 1,9 proc. rdr. Dla Polski wskaźnik ...

Osobną kwestią jest to, czy chcemy wysokiej inflacji czy nie (bo jej przyczyny mogą być bardzo różne). Ja wcale nie stwierdziłem czy to dobrze czy źle, a jedynie przytoczyłem fakt, że jest najwyższa od 2012. I to w kontekście dyskusji o stopach %, gdzie zazwyczaj ze wzrostem inflacji podąża wzrost stóp. Tylko tyle.

Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
    , dwa cieszę sie że zdefiniowales przyczyny „drożyzny” produktów rolnych
    Źle mnie zrozumiałeś. W pierwszej części posta nie pisałem tylko o produktach rolnych, a bardziej ogółem.
    Dodatkowo co do suszy napisałem "dodatkowo", ale absolutnie nigdzie nie stwierdzam, że moja lista jest kompletna.

tylko ja tak nieśmiało zauważę, że
    - cenami rownież tychże produktów rządzą podstawowe prawa podaży i popytu
    - od kilkunastu lat jesteśmy w Unii Europejskiej, z czym wiąże sie swoboda przepływu towaru i takie same trendy jak w Polsce, są zauważalne w całej UE.
    (...)
    Realnie problem cen produktów rolnych w Polsce jest spowodowany przede wszystkim polityka pośredników.
    Zgadzam się.
    Dlatego wcześniej wskazywałem, że są czynniki zwiększające koszty dla różnych działalności. I jak taki pośrednik też to odczuwa, to podwyższa marże. Efekt robi się lawinowy im więcej pośredników w łańcuszku.

Ale rozumiem, że jakbyśmy budowali zbiorniki retencyjne to to by sie problem sam z siebie rozwiązał.
    To już Twój (bardzo spłycający problem) wniosek...
    Ja pisałem o zbiornikach w kontekście suszy i możliwości przeciwdziałania.

E: aDHd - dzięki za info. Chociaż "póki nie zobaczę koparek..."
    Ostatnio edytowany przez krzysiek1916; 124338.

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
      Ta najwyższa inflacja od 2012 jest jedna z najniższych w całej Europie

Z dostępnych danych za lipiec tylko dwa kraje (Słowacja i Łotwa) należące do UE miały wyższą inflację niż Polska, jeden (Litwa) taką samą.
      Z krajów dla których nie znalazłem danych, Rumunia i Węgry prawdopodobnie będą miały wyższą inflację. Prawdopodobnie też Holandia. Zbliżony wynik może być w Czechach, Estonii i Bułgarii.

Jakby nie liczyć; 5 do 8 krajów z wynikiem gorszym lub podobnym. Na 28 w UE. Czyli minimum 19 z lepszym wynikiem za lipiec

P.S. link chyba nie działa, ale tabele Eurostatu są ogólnodostępne.
      Ostatnio edytowany przez zizou; 24827.
      "Zastanów się dwa razy zanim powiesz coś głupiego. Lepiej utrzymywać innych w niewiedzy niż od razu dać im pewność".

Komentarz

• Mistrzowskie wystąpienie "antysystemowca" Pawła Kukiza na konwencji krajowej PSL. Ciekawe, czy tym razem nabierze kolejne kilkadziesiąt tysięcy naiwniaków.
        "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
        Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
        Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
        Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
        "
        Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Czyli do senatu będzie startować w koalicji z KO. Brawo.
          Lepiej być ciemniakiem niż pedałem i lewakiem!

Komentarz

• O ile dobrze pamietam, a pamiętam dobrze (sprawdziłem w niedawnej ankiecie), 11 szanownych uczestników Naszego jeszcze szacowniejszego forum, deklarowało oddanie głosu na świeżaka- antysystemowca. W związku z ostatnimi wydarzeniami, ktoś coś?

Ale żeby nie było. Mnie też się zdarzało być przerobionym przez niewartościowych ludzi. Dlatego starzejemy się, nabywamy doswiadczenia i takie tam. I nadal zachowujemy ideały.
            Ostatnio edytowany przez szaka; 2273.

Komentarz

• Antysystemowiec w systemie - to zawsze kończy się tak samo: albo system go wypluwa i on, ofiara systemu, musi to zaakceptować, albo stopniowo zaczyna kochać system i wpisywać się weń, oczywiście z "rewizjonistycznych" pozycji. I pomijam tu dyskutowalny autentyzm Kukiza-startującego-do-polityki, jako osoby wpisującej się w tę kategorię.
              "Nieszczęsny człowiek, który posiada miłość, a szuka czegoś innego".
              "Fanatycy wolności kończą jako teoretycy policji". (N. Davila)
              Up the Anchor!

Komentarz

• Komentarz

• Kłamca
                  ‏ @klamca
                  4h4 hours ago

Donald, matole,
                  Z twojej listy startują kibole.
                  Lubię sobie jebnąć posta.

„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno
                  St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”

Komentarz

• Jak tam się podoba najnowsza aferka w Ministerstwie Sprawiedliwości? Wiceminister już po dymisji, tłumaczył się niczym Jażdżewski po sławetnym przemówieniu

Komentarz

• Zamieszczone przez Peace Zobacz posta
                      Jak tam się podoba najnowsza aferka w Ministerstwie Sprawiedliwości? Wiceminister już po dymisji, tłumaczył się niczym Jażdżewski po sławetnym przemówieniu
                      Ja tam nic nie rozumiem i za uja nie ogarniam o co tam na prawdę chodzi. Ocb w tym trollingu? Kto tam kogo zatrudniał? Jakaś babka, jakiś jej mąż(zarzuca jej jakieś ćpanie), wszędzie piszą co innego, opozycja żąda głowy Ziobry. Ktoś coś?

Komentarz

• Zamieszczone przez Raczej Zobacz posta
                        Ja tam nic nie rozumiem i za uja nie ogarniam o co tam na prawdę chodzi. Ocb w tym trollingu? Kto tam kogo zatrudniał? Jakaś babka, jakiś jej mąż(zarzuca jej jakieś ćpanie), wszędzie piszą co innego, opozycja żąda głowy Ziobry. Ktoś coś?
                        I to jest kwintesencja tego, jak tzw. "zwykły Polak" będzie to odbierał i jaki to będzie miało wpływ na wynik wyborów. Mainstream z garstką ludzi, którzy toczą wojny na TT przez 2 tygodnie będą mieć używanie, a później wyskoczy coś nowego i wsio.
                        ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Raczej:
                          Wiceminister sprawiedliwości i prawa ręka Zbigniewa Ziobry stoi za zorganizowanym hejtem wobec sędziów, którzy sprzeciwiają się wdrażanym przez PiS zmianom w wymiarze sprawiedliwości. Onet ustalił, że wiceminister sprawiedliwości Łukasz Piebiak aranżował i kontrolował akcję, która miała skompromitować szefa największego sędziowskiego Stowarzyszenia "Iustitia".

• Kilku urzędników Ministerstwa Sprawiedliwości poprzez udostępnianie wrażliwych informacji z życia prywatnego mogło zaszkodzić już co najmniej 20 sędziom
                          • Jakie to były informacje? Chodzi m.in. o prywatny adres szefa jednego z sędziowskich stowarzyszeń
                          • Niektóre akcje wiceminister Piebiak -€” który sam jest sędzią - osobiście aprobował, dając zielone światło na publikacje medialne. O efektach miał informować niezidentyfikowanego "Szefa"
                          • Między ministerstwem a mediami sprzyjającymi PiS pośredniczyła kobieta o imieniu Emilia, niezatrudniona w Ministerstwie Sprawiedliwości. Jej nazwisko znamy i zachowujemy do wiadomości redakcji. Materiały kompromitujące sędziów wrzucała także do sieci
                          • "Znam tę panią z Twittera. Nie wiem, co i gdzie wysyłała. Nie będę się wypowiadał na temat kontaktów z nią" -€” mówi Onetowi wicemin. Łukasz Piebiak

Akcja dyskredytowania głośnego krytyka polityki PiS prof. Krystiana Markiewicza, szefa "Iustitii", opierała się na anonimowej historii zawierającej plotki, pogłoski i domysły na temat jego życia prywatnego, w tym intymnych kontaktów z kobietami oraz sposobów budowania swojej pozycji w środowisku sędziowskim. Dokument wiceministrowi sprawiedliwości przekazała w czerwcu 2018 r. kobieta o imieniu Emilia, choć jak wynika z korespondencji, którą ujawniamy poniżej, wiceminister już wcześniej tę notatkę widział. To Emilia osobiście, współpracując z wiceministrem Piebiakiem, przeprowadzała dyskredytację sędziego Markiewicza: anonimowo rozsyłała, m.in. do mediów, kompromitujące materiały.

Prywatnie Emilia jest związana z jednym z pracowników Krajowej Rady Sądownictwa, sędzią, który wcześniej pracował w Ministerstwie Sprawiedliwości. Dała się poznać też jako internetowa hejterka, która pod pseudonimem w bardzo ostry sposób atakowała w mediach społecznościowych sędziów. To jeden z jej wpisów na Twitterze dotyczący sędziego Waldemara Żurka, znanego z krytyki działań PiS: "€žWyp...!!! Przynosisz uczciwym sędziom wstyd a Polsce hańbę"€. Pisała też o nim "won z Polski gnido".

Nasze źródła potwierdzają, że Emilia dała im dostęp do swojego konta na Twitterze, by można było skopiować historię jej wpisów, także tych wykasowanych. W rozmowie z Onetem kobieta przyznała, że "bardzo wstydzi się tego, co robiła i że swoimi działaniami mogła zaszkodzić co najmniej 20 sędziom".

Mamy dowody, że Emilia pozostawała w bezpośrednim kontakcie z ministrem Piebiakiem, z którym na komunikatorach WhatsApp oraz Messenger ustalała sposoby kompromitowania sędziów w mediach społecznościowych oraz w mediach prorządowych.
                          Aby zdyskredytować Krystiana Markiewicza, Emilia postanowiła rozesłać anonimowo szkalujące go informacje z czterostronicowego anonimu do wszystkich oddziałów Stowarzyszenia "Iustitia" oraz do niego samego, pocztą na adres domowy.
                          Onet jest w posiadaniu dowodów na to, że Łukasz Piebiak taki plan w pełni zaaprobował przed jego realizacją.
                          w linku są rozmowy i screeny:
                          https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-o...-dobra/j6hwp7f

Komentarz

• Czekam cierpliwie ,aż wypłynie reszta rozmów .
                            "Lubię sobie jebnąć piwo"

Komentarz

• Znaczące jest milczenie Ziobry. W innych przypadkach pierwszy był na konferencjach...
                              Bazinga!
                              Przecież i im i mnie chodzi tylko o dobro naszego klubu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Moriarty Zobacz posta
                                Znaczące jest milczenie Ziobry. W innych przypadkach pierwszy był na konferencjach...
                                ,Ziobro właśnie zdymisjonował gościa, który udostępniał tej damie materiały. Teraz czekamy na prawdę o owych "prześladowanych" sędziach.
                                "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                                "
                                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

Pracuję...
                                X