Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Foxx
    Tzn. rzecznik ŚZŻAK jak chce, a Stanowski - jak chce.

Podczas Powstania Warszawskiego zawarto 256 związków małżeńskich, co statystycznie daje cztery śluby dziennie – powiedział PAP historyk i varsavianista Adrian Sobieszczański. Jak podkreślił, zjawisko było tak powszechne, że wydany został specjalny rozkaz dotyczący ślubów powstańczych.

Przecież przykłady "jakości" sądów mamy codziennie, co w tym nowego? Głosowanie było tajne, "nadzwyczajna kasta" wprost deklaruje, że zamierza zawodowo i publicznie niszczyć sędziów, którzy popierają reformy. Wyrok w sprawie ujawnienia nazwisk leży obok 15 tys kaucji dla Durczoka za przejechanie 400 km na dobrej bani i spowodowanie wypadku. Uzasadnienie sądu... "nie sprowadzał bezpośredniego niebezpieczeństwa katastrofy w ruchu lądowym", za co grozi do 12 lat więzienia, bo... "prokuratura w stopniu wystarczającym nie uprawdopodobniła zaistnienia tego przestępstwa". Nie od wczoraj "kasta" jest na pluszowej wojnie z prawem. Dzisiaj mnie to już nie "martwi". Zaorać.
    No dobrze, ale jest wyrok. Dobry czy zły osadzi historia. Jest wyrok, trzeba wykonać. Nikt i nic ponad nim.
    "W kraju, w którym ludzie nienawidzą swoich rodaków" - Taco
    „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

• Zamieszczone przez Hazardzista
      No dobrze, ale jest wyrok. Dobry czy zły osadzi historia. Jest wyrok, trzeba wykonać. Nikt i nic ponad nim.
      Naprawdę? Pomijam już drobiazg, że w latach 2008-2015 hipokryci z PO-PSL nie wykonali 48 wyroków samego Trybunału Konstytucyjnego, ale w ramach demokracji liberalnej instytucje unijne przekazują coraz większe kompetencje urzędnikom bez demokratycznego mandatu. Robią to w oparciu o mętne przepisy, które zawsze podlegają interpretacji takiej, by urzędnicza uzurpacja kompetencji rosła. Nooo, skoro wprowadzili nam RODO, a sąd z przyczyn politycznych narusza bezpieczeństwo wrażliwych danych osobowych, to zajmujący się ich ochroną urzędnik musi reagować

No i co ma "osądzić historia"? Uniewinnienie jadącego bez ważnych papierów na samochód Najsztuba, który potrącił staruszkę ze skutkiem śmiertelnym też? Sam zainteresowany stwierdził, że podstawą wyroku był brak możliwości ustalenia, z jaką szybkością babcia poruszała się na pasach. Udział Rzeplińskiego w pisaniu ustawy, gdy po zwycięstwie Dudy, PO skróciła kadencje sędziom TK, by na ich miejsce wybrać swoich, chociaż w rzeczywistości kadencje kończyły się po wyborach parlamentarnych? A może wnioski do TSUE, który zgodnie z traktatami nie ma kompetencji, by zajmować się systemem prawnym państw członkowskich?

Historia dzieje się teraz. I sądzi.
      My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

Naprawdę? Pomijam już drobiazg, że w latach 2008-2015 hipokryci z PO-PSL nie wykonali 48 wyroków samego Trybunału Konstytucyjnego
        lol: może lepiej było pominąć

Wyrok opublikowany wchodzi z dniem publikacji. To, że ustawodawca nie czyści ustaw i nie robi poprawek nie ma znaczenia. Wyrok opublikowany obowiązuje, a wadliwe ustawy nie istnieją dla prawa. Przecież dobrze o tym wiesz. Stąd była akcja na publikacje wobec TK kierowanego przez PiS. Manipulujesz specjalnie?
        „Was, przyjaciele, czeka wspólna praca. Rządźcie, niech chory kraj do zdrowia wraca”. - Szekspir

Komentarz

Duch PRLu wiecznie żywy
          Typowe partyjne myślenie komunistycznych zbrodniarzy. Brzydzisz mnie jako istota ludzka, nie podałbym ci ręki.
          #druzynanatop3

Komentarz

• H. - wskaż miejsce manipulacji, albo ładnie przeproś

Swoją drogą tak wyglądała "natychmiastowa" publikacja wyroków. Hipokryzja level hard

My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

Naprawdę? Pomijam już drobiazg, że w latach 2008-2015 hipokryci z PO-PSL nie wykonali 48 wyroków samego Trybunału Konstytucyjnego, ale w ramach demokracji liberalnej instytucje unijne przekazują coraz większe kompetencje urzędnikom bez demokratycznego mandatu. Robią to w oparciu o mętne przepisy, które zawsze podlegają interpretacji takiej, by urzędnicza uzurpacja kompetencji rosła. Nooo, skoro wprowadzili nam RODO, a sąd z przyczyn politycznych narusza bezpieczeństwo wrażliwych danych osobowych, to zajmujący się ich ochroną urzędnik musi reagować

No i co ma "osądzić historia"? Uniewinnienie jadącego bez ważnych papierów na samochód Najsztuba, który potrącił staruszkę ze skutkiem śmiertelnym też? Sam zainteresowany stwierdził, że podstawą wyroku był brak możliwości ustalenia, z jaką szybkością babcia poruszała się na pasach. Udział Rzeplińskiego w pisaniu ustawy, gdy po zwycięstwie Dudy, PO skróciła kadencje sędziom TK, by na ich miejsce wybrać swoich, chociaż w rzeczywistości kadencje kończyły się po wyborach parlamentarnych? A może wnioski do TSUE, który zgodnie z traktatami nie ma kompetencji, by zajmować się systemem prawnym państw członkowskich?

Foxie. Tutaj się z Tobą absolutnie nie zgodzę. Dlaczego?
              1. RODO dotyczy ochrony danych osobowych osób fizycznych. W tym wypadku mamy do czynienia z SĘDZIAMI a nie osobami fizycznymi.
              2. Niewykonywanie przez organ konstytucyjny ostatecznego wyroku sądu administracyjnego jest łamaniem prawa (serio - jest to dla mnie, jako wyborcy PIS bardzo smutna wiadomość).
              2. W wyroku jasno było napisane, ze do publicznej wiadomości mają być podane nazwiska sędziów bez ich pozostałych danych, a jak wiemy sędziowie mają obecnie obowiązek publikacji swoich oświadczeń majątkowych, więc tym bardziej tłumaczenie Kancelarii Sejmu jest po prostu śmieszne.
              Z cytrusów najbardziej lubię ogórki małosolne!!!

Komentarz

i co to zmienia z mojej wypowiedzi? Jest wyrok TK, jest on wiążący. Ustawa której wyrok dotyka nie ma mocy. A że ustawodawca nie zmienił przepisów? Nie ma znaczenia dla porządku prawnego.

Zamieszczone przez boss_corleone
                Duch PRLu wiecznie żywy
                Typowe partyjne myślenie komunistycznych zbrodniarzy. Brzydzisz mnie jako istota ludzka, nie podałbym ci ręki.
                Grubo. Czyli prawem też się brzydzisz? Prawo to ja?

Komentarz

Prawo to ja?
                  Ty jesteś raczej zwykły idiota.

Komentarz

Poczytaj dobrze, wyszukiwanie w google nie boli. Staruszka miała połamane kilka żeber. No chyba, że sąd zasądził nawiązkę dla nieboszczki. A za OC i resztę dostał grzywnę.
                    Bazinga!
                    Przecież i im i mnie chodzi tylko o dobro naszego klubu.

Komentarz

• Zamieszczone przez Moriarty
                      Poczytaj dobrze, wyszukiwanie w google nie boli. Staruszka miała połamane kilka żeber. No chyba, że sąd zasądził nawiązkę dla nieboszczki. A za OC i resztę dostał grzywnę.
                      Miała liczne obrażenia m.in. złamaną kość pokrywy czaszki, złamane żebra.

Jak już prostujesz to nie kłam.

Zresztą w tej sprawie istotne jest to, że gość wjechał w babkę na przejściu i sąd go uniewinnił. Chciałbym poznać uzasadnienie tego wyroku, musi być to gimnastyka ala człowiek guma
                      "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                        Miała liczne obrażenia m.in. złamaną kość pokrywy czaszki, złamane żebra.

Jak już prostujesz to nie kłam.

Zresztą w tej sprawie istotne jest to, że gość wjechał w babkę na przejściu i sąd go uniewinnił. Chciałbym poznać uzasadnienie tego wyroku, musi być to gimnastyka ala człowiek guma
                        A źródło tej informacji o złamanej podstawie czaszki? Bo jakoś nigdzie nie znalazłem. Nawet na stronie TVP Info .
                        I daruj sobie teksty o kłamstwie, bo kłamstwem jest to co napisał Foxx, ale ja takich wielkich słów nie używam, mógł nie doczytać czy się po prostu pomylić.
                        Bazinga!

Komentarz

• W sumie masz rację, rozemocjonowałem się, bo jakiś taki dziwny ten wyrok.
                          "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                            W sumie masz rację, rozemocjonowałem się, bo jakiś taki dziwny ten wyrok.
                            Na pierwszy rzut oka faktycznie dziwny. Ciekawe by było poznać uzsadnienie. Ale jeśli prawdą jest, że było ciemno, padało a on jechał 20km/h.... No to niech pierwszy rzuci kamieniem kto się nigdy w życiu nie zagapił/nie zauważył czy zrobił inną głupotę w takich warunkach. Co oczywiście nie jest też usprawiedliwieniem.

Szukając informacji o Najsztubie znalazłem artykuł na DoRzeczy: https://dorzeczy.pl/kraj/106224/Sad-...Najsztuba.html. No i rozwaliło mnie źródło informacji. GW i TVN? To jak, są wiarygodni czy nie, bo już się pogubiłem.
                            Bazinga!

Komentarz

i co to zmienia z mojej wypowiedzi? Jest wyrok TK, jest on wiążący. Ustawa której wyrok dotyka nie ma mocy. A że ustawodawca nie zmienił przepisów? Nie ma znaczenia dla porządku prawnego.
                              Przystopuj trochę z egzegezą stanu prawnego - po drodze pogubiły się przypadki związane z orzekaniem o zakresie w jakim dana ustawa jest uznana za niezgodną z Konstytucją. TK najczęściej kwestionuje konkretne fragmenty ustaw. A skutki są takie:

15.04.2014

Niewykonanie orzeczenia TK może doprowadzić do powstania luki prawnej, skoro zakwestionowane przepisy przestają obowiązywać, a nowych nie ma. „Tego typu luka prawna może rodzić komplikacje dla organów stosujących prawo” – podkreśla w sprawozdaniu sam trybunał.

– W skrajnym przypadku może to doprowadzić do paraliżu funkcjonowania danej instytucji. W praktyce wielokrotnie powstawała obawa takiego zjawiska, np. w przypadku dostosowania systemu prawnego do orzeczenia o niekonstytucyjności instytucji asesora sądowego – wskazuje dr Bartłomiej Opaliński.

Trybunał przypomina również, że „bezskuteczny upływ terminu odroczenia (mocy obowiązującej wyroku TK – red.) może rodzić pośrednie skutki, jakimi są wznowienie postępowania oraz konieczność wynagrodzenia szkody wyrządzonej przez niezgodne z prawem działanie organu władzy publicznej”.
                              Tempo wykonywania zaległych wyroków Trybunału Konstytucyjnego nadal jest zbyt wolne. W efekcie dochodzi nawet do sytuacji, kiedy trybunał

Tyle na temat znaczenia dla porządku prawnego.

Zamieszczone przez Moriarty
                              Ja o tym nie czytałem, tylko usłyszałem, że zmarła kilka tygodniu po wypadku. Info było ulepione w ten sposób, że sugerowało komplikacje. Faktycznie mogłem sprawdzić, więc przyznaję rację. Nie zmienia to faktu, że każdy może sobie odpowiedzieć, jaki wyrok by dostał "Polak-szarak" za potrącenie na pasach pieszej, mając wcześniej zabrane prawko i nie posiadając ważnego dowodu rej. No i czy sąd byłby zainteresowany, czy babcia wchodząc na pasy przekroczyła szybkość dźwięku, czy światła.

Komentarz

• Zmiany, zmiany, zmiany:
                                Jak dowiedział się portal wPolityce.pl, Tomasz Rzymkowski został członkiem klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości. Dotychczasowy poseł Kukiz‘15 (był wiceszefem klubu) ma też kandydować w jesiennych wyborach do Sejmu z list PiS. Według naszych informacji, ma dostać wysokie, drugie miejsce w okręgu w Łódzkiem, z którego startował również przed czterema laty.

Razem z Rzymkowskim szeregi klubu PiS formalnie zasilili też Norbert Kaczmarczyk oraz Krzysztof Sitarski, którzy również trafili do Sejmu z list Kukiz‘15. Ostatnio byli jednak niezrzeszeni.
                                Wczoraj Komitet Polityczny PiS zatwierdził wszystkie listy wyborcze. Znalazło się na nich kilku posłów Kukiz‘15. Według naszych informatorów to pięć osób. Poza wspomnianą trójką, najbardziej prawdopodobne jest, że chodzi o Elżbietę Zielińską i Jerzego Kozłowskiego.
                                "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                                "
                                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎