Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Piwosz1916
    Bardzo ładnie i mądrze napisane. Foxxie na prawdę uważam cię za inteligentnego człowiek i lubię te twoje kółeczka, uniki i kiwki.
    Już początek uroczy

Zamieszczone przez Piwosz1916
    Socjalizm zamieniasz w solidaryzm.
    Ja zamieniam coś?

solidaryzm [fr. < łac.], kierunek społeczno-polityczny, głoszący tezę o naturalnej wspólnocie interesów łączącej ludzi niezależnie od miejsca zajmowanego przez nich w strukturze społecznej;

według solidaryzmu wspólnota ta ma nadrzędny charakter, wznosi się ponad różnice społeczne, sprzeczności polityczne, ekonomiczne i ideologiczne, dlatego jest możliwy pokój społeczny w imię jedności (właściwej małej społeczności), solidarności państwowej, etnicznej lub nawet ogólnoludzkiej. Zgodnie z założeniami solidaryzmu, człowiek żyjąc w społeczeństwie musi zachowywać się zgodnie z obowiązującymi normami społecznymi, ich nieprzestrzeganie narusza zasadę solidarności i wywołuje reakcję społeczeństwa; zasada solidarności jest zasadą naczelną i ma rozstrzygające znaczenie dla zachowania ładu społecznego, który zapewnia trwanie i rozwój zbiorowości jako całości. Państwo jest organicznym związkiem rządzących i rządzonych. Solidaryzm jako kierunek społeczno-polityczny powstał w 2. połowie XIX w.; miał licznych teoretyków, zwłaszcza we Francji (m.in. É. Durkheim, L. Duguit, L. Bourgeois, Ch. Gide). Idea solidaryzmu była rozwijana m.in. na gruncie społecznej nauki Kościoła, gdzie została powiązana z koncepcją korporacjonizmu, na gruncie konserwatyzmu (przeciwstawiającego zintegrowaną wspólnotę społeczeństwu masowemu).
    Internetowa encyklopedia PWN - zawierająca ok. 200 tysięcy artykułów, haseł, ilustracji, kalendariów, tabel ze stale aktualizowanej bazy encyklopedycznej Wydawnictwa Naukowego PWN - to najlepsze źródło rzetelnej i wiarygodnej wiedzy.

Oki... A jak nie socjalizm to od razu mordowanie niepełnosprawnych! Żadnych form pośrednich, żadnych kompromisów. Oki...
    "Oki, doki", ale przed protekcjonalnymi tekstami i umiarkowanie udaną próbą wjechania w temat, jak pitbull w kurnik najczęściej przydaje się doczytanie, o co w ogóle chodzi Bloniaq opisał dwa konkretne modele, wskazał ich cechy i cele. W cytowanym przeze mnie fragmencie opisu modelu drugiego nakreślił wprost motywację społecznie darwinistyczną. Przytoczyłem więc, czym darwinizm społeczny konkretnie jest. Ani ja, ani przytoczeni społeczni darwiniści (poza również nieprzytoczonymi narodowymi socjalistami) nie pisali o "mordowaniu niepełnosprawnych". To z twojej strony nie jest unik, ani kiwka, tylko słabiutka manipulacja. Istotą dyskusji jest kwestia, czy państwo ma jakiekolwiek obowiązki wobec jednostek w ten, czy inny sposób upośledzonych społecznie i powinno im pomagać, czy nie powinno - czyniąc m.in. niepełnosprawnych zdanymi na własne siły, ew. pomoc prywatnych filantropów. Rozumiem, że to okazało się zbyt skomplikowane, bo przecież nie manipulujesz celowo (i jeszcze z wykrzyknikiem - grubo )

Nie ma żadnego wolnego rynku?
    Zamiast wiercić sobie w głowie podaj jeden przykład funkcjonowania wolnego rynku w jakiejkolwiek legalnej sferze społecznej lub gospodarczej

Napisz jeszcze (...)
    Spokojnie, jak będę miał potrzebę, napiszę co będę chciał

bezideowi socjal-liberałowie -normalnie jak "Polska Myśl Szkoleniowa"
    To jakiś piętrowy rebus. Znów - wskaż po prostu jakikolwiek trzon ideowy PO. Nie jest trudno, bo mieliśmy zapowiedzi w kampanii 2007, 8 lat realizacji i aktualnie ponad 3 lata w opozycji. Może być na osi czasu

Niemieccy chadecy, czy wyspiarscy konserwatyści też stali się bezideowi, chociaż nawet w nazwach odnoszą się do konkretnych nurtów.
    My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Piwosz1916
      Czyli albo socjalizm albo nic Oczywiście socjalizm budowany na plecach tych bogoli, którym po rąbnięciu 40% pensji zostaje 3000 na rękę
      Albo solidaryzm, albo znacznie gorzej. Nie przesadzajmy, jak ktoś zamiast pół miliona rocznie zarobi 495 tysięcy, to zasadniczo nie odczuje. A jak emeryt raz na rok dostanie tysia, to jest to dla niego mega zastrzyk. Tylko trzeba wyjść poza warszawkę, żeby to zrozumieć.
      Oczywiście jak wskażesz partię, która ma realne szanse utworzyć rząd, będzie realizować propolską i prochrześcijańską politykę oraz obniży podatki (zamiast dawać socjal) i zmniejszy biurokrację, to ja chętnie
      "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
        Albo solidaryzm, albo znacznie gorzej. Nie przesadzajmy, jak ktoś zamiast pół miliona rocznie zarobi 495 tysięcy, to zasadniczo nie odczuje. A jak emeryt raz na rok dostanie tysia, to jest to dla niego mega zastrzyk. Tylko trzeba wyjść poza warszawkę, żeby to zrozumieć.
        Oczywiście jak wskażesz partię, która ma realne szanse utworzyć rząd, będzie realizować propolską i prochrześcijańską politykę oraz obniży podatki (zamiast dawać socjal) i zmniejszy biurokrację, to ja chętnie
        Sam zarób te pieniądze i je rozdawaj, innym pozwól na samodzielne decydowanie na co chca je wydawać.

Komentarz

• Zamieszczone przez Abrams
          Sam zarób te pieniądze i je rozdawaj, innym pozwól na samodzielne decydowanie na co chca je wydawać.
          Masz wybór, PO na pewno zapewni ci taką możliwość

I jakbyś przybliżył - o ile wzrosły twoje obciążenia podatkowe pod rządami PiS?
          Ostatnio edytowany przez BlackAdder; 51375.
          "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
            Masz wybór, PO na pewno zapewni ci taką możliwość

I jakbyś przybliżył - o ile wzrosły twoje obciążenia podatkowe pod rządami PiS?
            PO czy PiS nie ma zasadniczo różnicy.

Mnie nie dotykają tak bardzo rządy PiS, nie maja wpływu na to jakie płace podatki, a i tak byłem wzywany do US, więc nie odpowiem na to pytanie...

Komentarz

• A szanowni forumowicze odnieśli się już do tematu który przewija się w mediach od kilku dni?

Mam na myśli problem pedofili w Naszych kościołach.

Moim zdaniem Kościół Katolicki powinien się zreformować.

Komentarz

• Nie wiem co inni myślą, ale jak dla mnie:

-jebac kazdą pedofilską kurwę!

-kastrowac te kurwy, zaostrzyc kary i na puchach nie osadzac tych cweli na ochronkach tylko pod normalnymi celami

Filmu nie widzialem, bo nie ogladam pedałenu, ale odsetek pedofili wsrod ksiezy jest taki sam czy mniejszy niz wsrod nauczycieli, rolnikow czy lekarzy.

Cala ta akcja ma uderzyc w kosciol katolicki, a nie w te kurwy pedofilskie.

A i co najciekawsze - wiekszosc pedofilow to pedaly.

Dlatego - jebac pedofilow, ale nie wrzucac wszystkich do jednego wora i nie dac soba manipulowac, ze ksiadz = pedofil.
                Ostatnio edytowany przez b.; 12257.

Komentarz

• Zamieszczone przez b.
                  Nie wiem co inni myślą, ale jak dla mnie:

Filmu nie widzialem, bo nie ogladam pedałenu, ale odsetek pedofili wsrod ksiezy jest taki sam czy mniejszy niz wsrod nauczycieli, rolnikow czy lekarzy.
                  Możliwe że procent odchyleń od normy jest podobny w innych dziedzinach życia publicznego ale nie akceptowalne dla mnie jest chronienie zboczeńców.

Podobno księża w tym filmie to SB.
                  Ostatnio edytowany przez Tommy Johnson; 88520.

Komentarz

• Zamieszczone przez b.

-kastrowac te kurwy, zaostrzyc kary i na puchach nie osadzac tych cweli na ochronkach tylko pod normalnymi celami

Jeden już próbował, ale jak zwykle nic mu z tego nie wyszło:
                    Chemiczna kastracja: przed wyjściem na wolność skazany pedofil dostanie środek blokujący popęd seksualny. Ale czy nowe prawo zadziała?

Może teraz pójdzie to lepiej, jeśli PiS wygra zdecydowanie wybory parlamentarne.

"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                    Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                    Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                    Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                    "
                    Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez b.
                      Nie wiem co inni myślą, ale jak dla mnie:

Cala ta akcja ma uderzyc w kosciol katolicki, a nie w te kurwy pedofilskie.

A i co najciekawsze - wiekszosc pedofilow to pedaly.

Dlatego - jebac pedofilow, ale nie wrzucac wszystkich do jednego wora i nie dac soba manipulowac, ze ksiadz = pedofil.
                      Kościół Katolicki sam sobie nawarzył tego piwa unikając lustracji i ufając Kiszczakowi w kwestii zniszczenia wszystkich akt. Okazuje się, że większość księży pokazana w tym filmie była TW. Tak więc, to sam Kościół uderzył w siebie. Oczywiście pardne jest to, jak przeciwnicy lustracji naparzają teraz w KK. Oczywiście w samym filmie ani słowa o przeszłości tych księży
                      Pijemy dalej, czy wymiękasz i robisz przysiad?

Komentarz

• Odwróciłem przytoczone cytaty - będzie czytelniej.

Zamieszczone przez Tommy Johnson
                        Moim zdaniem Kościół Katolicki powinien się zreformować.
                        Już się reformował. I każda "reformacja" mnożyła dewiacje. Problem jest globalny i, chociaż u nas robi za przygrywkę do wyborów, "w centrali" "toczy się" co najmniej odkąd "lawendowa mafia" bezprecedensowo obaliła Benedykta na rzecz Franciszka tworząc nieznany prawu kanonicznemu urząd "papieża emeryta". Ten ostatni nie ma łatwo, ale broni nie składa.

Amerykańska stacja EWTN opublikowała angielską wersję listu autorstwa Benedykta XVI, w którym obszernie przedstawia podstawy kryzysu, jaki dotknął Kościół w sferze seksualnej. Zdaniem papieża emeryta, do przyczyn obecnych skandali zaliczyć należy m.in. odrzucenie tradycji na rzecz „nowocześnie pojmowanego Kościoła” czy idee seksualnej rewolucji lat ’60, które przeniknęły w struktury Kościoła. Benedykt XVI wskazuje także na problem homoseksualnych sieci, które zawiązały się w części seminariów. Portal PCh24.pl w całości przetłumaczył list na język polski. Oto jego treść:
                        Amerykańska stacja EWTN opublikowała angielską wersję listu autorstwa Benedykta XVI, w którym obszernie przedstawia podstawy kryzysu, jaki dotknął Kościół w sferze seksualnej. Zdaniem papieża emeryta, do przyczyn obecnych skandali zaliczyć należy m.in. odrzucenie tradycji na rzecz „nowocześnie pojmowanego Kościoła” czy idee seksualnej rewolucji lat ’60, które przeniknęły w struktury Kościoła. Benedykt XVI wskazuje także na problem homoseksualnych sieci, które zawiązały się w części seminariów. Portal PCh24.pl w całości przetłumaczył list na język polski. [LIST ZOSTAŁ OPUBLIKOWANY W KWIETNIU 2019 r.]

Zamieszczone przez Tommy Johnson
                        A szanowni forumowicze odnieśli się już do tematu który przewija się w mediach od kilku dni?

Mam na myśli problem pedofili w Naszych kościołach.
                        Sam fakt, że piszesz o kilku dniach wiele mówi. Polecam:

Po pierwsze nie mogłem w nocy spać. Całą noc po głowie chodziła mi myśl "co bym zrobił księdzu, który tknąłby moich chłopców?". W tym sensie film Sekielskiego odniósł sukces. Po drugie jednak uważam film za sprawną manipulację. Być może Sekielski wyszedł z TVN, ale zdaje się, że TVN nie wyszło z Sekielskiego. A po trzecie, to wszystko wcale nie jest w tym wszystkim najważniejsze.

W moim mniemaniu produkcja nie ma służyć dobru ofiar, a przynajmniej nie w pierwszym rzędzie, fakt publikacji, praktycznie na kilka dni przed wyborami, doskonale wpisuje się w sekwencję: strajk Broniarza, wizyta Tuska, film Sekielskiego, protest niepełnosprawnych. Chyba, że coś pominąłem.(...)

Można by zadać redaktorowi Sekielskiemu szereg pytań:

1. Skąd ten czasowy zbieg okoliczności pomiędzy publikacją filmu a wyborami?

2. Jak to się dzieje, że jego "ekspertami" są akurat pani Małgorzata Szewczyk z Czarnym Piątkiem na profilu FB i kościelny renegat Stanisław Obirek?

3. Dlaczego skoro większość opisywanych przez niego przypadków pedofilii, czy efebofilii, ma charakter homoseksualny, zaczyna od przypadków dziewczynek? Czy ma to jakiś związek z chęcią ukrycia dość oczywistego wniosku, że problem pedofilii w Kościele wiąże z tzw. "lawendową mafią", środowiskiem homoseksualistów? Nie znam danych dotyczących polskiego Kościoła, ale w zeszłym roku sam tvn24.pl pisał: "W zamówionym przez Konferencję Episkopatu Niemiec raporcie, sporządzonym przez konsorcjum badawcze uniwersytetów w Mannheim, Heidelbergu i Giessen wskazano, że między 1946 a 2014 rokiem około 3700 nieletnich padło ofiarą molestowania przez 1670 duchownych. Oznacza to, że przestępcami seksualnymi było 4,4 procent wszystkich księży we wspomnianym okresie - zaznacza Deutsche Welle. Większość z ofiar to chłopcy

4. Dlaczego red. Sekielski, choć dwóch spośród księży, którym film stawia mocne zarzuty, było związanych z Lechem Wałęsą, nie poszedł tym tropem?

5. Dlaczego zapomina dodać, ze przełożonym kustosza licheńskiego sanktuarium, którego sprawę porusza, był generał marianów i ikona "Kościoła otwartego' ks. Adam Boniecki?

6. Dlaczego, skoro już pokazuje w złym świetle zupełnie innych biskupów, zarzucając im bezczynność czy działania nieadekwatne, "przypadkiem" biskupów w większości kojarzonych z tzw. "Kościołem otwartym", to jako ilustrację biskupiej hipokryzji, wybiera wypowiedzi apba Gądeckiego i abpa Jędraszewskiego, którym nie stawia żadnych bezpośrednich zarzutów? Bo ich nie lubi?

I tak dalej i temu podobne. Dlatego piszę, że Tomasz Sekielski być może wyszedł ze studia TVN, ale obawiam się, że TVN nie wyszło i nigdy nie wyjdzie z niego.

Jest jednak w tym wszystkim sprawa daleko ważniejsza. A jest nią dramat konkretnych ludzi, którzy odważyli się pokazać swoje twarze. (Sekielski pokazał prawdziwe historie, o czym świadczą słowa księży przyznających się przed kamerą do zarzucanych im czynów) Wierzę w to, że zrobili to w dobrej wierze i po to żeby uchronić innych przed swoim losem. Jesteśmy im winni szacunek i współczucie. Równie ważną sprawą, jest realny grzech w naszym Kościele. Nie wiem na ile sprawy przedstawione w dokumencie mogą być przedmiotem postępowań, z całą pewnością śledczym, prokuratorem, sędzią i katem nie powinien tu być Sekielski, ale jeśli to możliwe i nie przedawnione, wszystko powinno być wyjaśnione do kości, powinno spotkać się z odpowiednią i adekwatną karą, a także być przejrzyste dla opinii publicznej. Ja w każdym razie, pośród wszystkich tych, za których modlę się przy codziennym pacierzu, będę się modlił również za tych odważnych ludzi, którzy pomimo tego co ich spotkało, pomimo odium, które chcąc nie chcąc (jeden z panów opowiada jak żona mu powiedziała, ze się nim brzydzi) otwarcie o wszystkim opowiedzieli, będę się modlił również za nich.

I teraz pytanie, co dalej? I tutaj weźcie pod uwagę to, że jestem tylko prostym parafianinem, niedoskonałym, grzesznym, chwiejnym i wiecznie poszukującym. Nie ode mnie to będzie zależało i nikt nie musi brać pod uwagę mojej opinii w tej sprawie. Wydaje mi się jednak, że pomimo, że tak cynicznie wykorzystywana przez wrogów Kościoła sprawa przypadków wykorzystywania seksualnego nieletnich, jako realny i odrażający grzech ludzi Kościoła, może się stać punktem zwrotnym, po którym powinno nastąpić oczyszczenie (w tym sensie film Sekielskiego, być może pomimo jego starań, nie musi być filmem antykościelnym). Nie wydaje mi się żeby Sekielski kłamał pokazując bezduszność kościelnych procedur. Takiego oczyszczenia nie dokona jednak Kościół tchórzliwy, usiłujący się porozumieć z "progresistami" na zasadzie "zobaczcie, my też jesteśmy tacy trochę postępowi, może się jakoś dogadamy i przestaniecie nas tak atakować?", ale musi to być Kościół odważny i twardo stojący na gruncie nauczania Ewangelii, choćby wbrew wszystkim "elitom" tego świata.

A poza tym Bóg Ojciec jest tam gdzie był, Jezus jest tam gdzie był, Duch Święty jest tam gdzie był. A obok nich Matka Boska. I będą po wsze czasy. A proste zasady, które sobą uosabiają, są dla nas jedynym ratunkiem. Nic nie jest w stanie tego zmienić.
                        całosć: https://dorzeczy.pl/kraj/102492/Krys...ielskiego.html
                        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
                          Odwróciłem przytoczone cytaty - będzie czytelniej.

Już się reformował. I każda "reformacja" mnożyła dewiacje. Problem jest globalny i, chociaż u nas robi za przygrywkę do wyborów, "w centrali" "toczy się" co najmniej odkąd "lawendowa mafia" bezprecedensowo obaliła Benedykta na rzecz Franciszka tworząc nieznany prawu kanonicznemu urząd "papieża emeryta". Ten ostatni nie ma łatwo, ale broni nie składa.
                          Pisząc że kościół potrzebuje reformy mam na myśli zmianę podejścia do osób świeckich, do wiernych.

Jestem wierzącym katolikiem choć nie chodzę do kościoła, brzydzę się dzisiejszym kościołem i ludźmi którzy tworzą dzisiejszy KK. Szkoda Mnie tych biednych ludzi którzy uczęszczają co Niedzielę do Kościoła. Ostatnio pod Wawelem miałem przyjemność rozmawiać na ten temat z pewną kobietą która była potwierdzeniem dlaczego kościół Mnie odpycha.

Wysłuchała mojej gadki i kazała przyebać Mnie kilka zdrowasiek i posypać głowę popiołem.

Moim zdaniem kościół wciąż nie zreformował się.

Żyję według dziesięciu przykazań Bożych.
                          Ostatnio edytowany przez Tommy Johnson; 88520.

Komentarz

• Zamieszczone przez Tommy Johnson
                            Pisząc że kościół potrzebuje reformy mam na myśli zmianę podejścia do osób świeckich, do wiernych.

Jestem wierzącym katolikiem choć nie chodzę do kościoła, brzydzę się dzisiejszym kościołem i ludźmi którzy tworzą dzisiejszy KK. Szkoda Mnie tych biednych ludzi którzy uczęszczają co Niedzielę do Kościoła. Ostatnio pod Wawelem miałem przyjemność rozmawiać na ten temat z pewną kobietą która była potwierdzeniem dlaczego kościół Mnie odpycha.

Wysłuchała mojej gadki i kazała przyebać Mnie kilka zdrowasiek i posypać głowę popiołem.

Moim zdaniem kościół wciąż nie zreformował się.
                            Kandydat do Marvinów w kategorii "pokemon roku"
                            "Lubię sobie jebnąć piwo"

Komentarz

• Komentarz

• A ja jestem kosmonautą, który porusza się wyłącznie tramwajami. I tylko we wtorki.

Edyta: poniżej link do refleksji kogoś, kto w wiki został zaprezentowany tak: "niemiecki filozof i teolog katolicki zwany przez papieża Piusa XII <XX-wiecznym Doktorem Kościoła>€, przez Josepha Ratzingera <€žjedną z najwybitniejszych postaci naszych czasów>, a wicekanclerza III Rzeszy Franza von Papena <€žwrogiem numer jeden narodowego socjalizmu>"€. Zmarł w 1977 roku. Widział i definiował problemy jasno i wyraźnie - już wtedy.

Z rzeczy nie dotyczących bezpośrednio kwestii religii polecam jego "Metafizykę wspólnoty".
                                Ostatnio edytowany przez sarinosoman; 60016.
                                "Nieszczęsny człowiek, który posiada miłość, a szuka czegoś innego".
                                "Fanatycy wolności kończą jako teoretycy policji". (N. Davila)
                                Up the Anchor!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎