Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
    Tak na szybkości.
    W skali światowej to subsydia dla sektora energetycznego to pi razy drzwi DWA I PÓŁ BILIONA ZŁOTYCH
    W samej UE jest to ponad 500 MILIARDÓW ZŁOTYCH.
    Widmo komunizmu krąży po Europie, na szczęście w oceanie czerwonym jest jedna maleńka wyspa gospodarki rynkowej i wolnego świata, to nasza forumka.
    Na pohybel PiS deklarujcie gotowość do płacenia wyższych opłat za energię elektryczną
    1. Oczywiście musiało wjechać "wszędzie tak jest". Jak PiS wprowadzi aborcję na życzenie, to też wejdziesz na forum i napiszesz, "na całym świecie bla bla bla". Tyle jest warte całe to szyderowanie post wcześniej.
    2. Ależ ja jestem niesamowicie ukontentowany, że bohaterscy posłowie PiSu wyjęli z własnych kieszeni (bo przecież nie z mojej) pieniądze na subsydia dla sektora energetycznego. Po prostu napisałem, że taki styl rządzenia pasuje nie tylko do antykomunistycznego rządu PiSu, ale zapewne tak samo, w podobnej sytuacji, zrobiłby rząd Gierka, Jaruzelskiego czy Millera. A najciekawsze jest w tym to, że to porównanie nie sprawia, że ja nie zagłosuję na PiS, ale ileś osób, tylko z powodu deklaratywnego "antykomunizmu" odrzuci takie porównanie, zamiast się zastanowić nad własnym relatywizmem.
    Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
    Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
    -------------
    Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Przecież i tak nikt o zdrowych wolnorynkowych poglądach na PiS nie zamierzał nigdy głosować. Także kolejną jawnie antyliberalną decyzją rodem z Chińskiej Republiki Ludowej wyborców nie stracą, a zachowają tych co mogliby stracić. Sytuacja win-win na kilka miesięcy przed kolejnymi wyborami.

Komentarz

• Dorzucę kilka zdań do propagandowego PR-u, bo wywiązała się ciekawa dyskusja. Nie komentuję, ponieważ ostatni lot odbyłem w 1978 roku. Leciałem wtedy AN24 z Rzeszowa do Warszawy:
        https://www.tvp.info/40631043/9-mln-pasazerow-200-mln-zysku-swietne-wyniki-pll-lot

"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
        Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
        Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
        Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
        "
        Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez KrzychuS Zobacz posta
          Sprawa cen energii jest kolejną sprawą kompletnie nie rozumianą przez ludzi, co widać takze na tym forum.
          To, że za podwyżkę zapłaci budżet państwa (w postaci niższych wpływów z akcyzy) oznacza, że dla odbiorcy końcowego podwyżki nie będzie.
          Można żyć w tej iluzji ... ważne, że zgodnie z propagandą.
          Dobra dobra bo sam się chyba gubisz. "Państwo" stwierdziło, że chce zamortyzować podwyżki cen i m.in. obniża akcyzę, oczywiście nie jest to nic wielkiego w skali miesiąca zarówno dla osoby fizycznej jak i małej firmy, jednak to miły gest. Druga drogą jest zrekompensowanie wzrostu ceny wynikającego z drożejących emisji z pieniędzy wpływających z tych właśnie emisji. Oczywiście jest to masło maślane, ale za to juz powinniśmy podziękować Unii Europejskiej, która postanowiła wykończyć przemysł na swoim terenie.
          "To trzeba przeżyć, żeby to zrozumieć, żeby w to uwierzyć!"

Bynajmniej to nie przynajmniej!

Komentarz

Sprawa cen energii jest kolejną sprawą kompletnie nie rozumianą przez ludzi, co widać takze na tym forum.
            To, że za podwyżkę zapłaci budżet państwa (w postaci niższych wpływów z akcyzy) oznacza, że dla odbiorcy końcowego podwyżki nie będzie.
            Zechcesz przytoczyć imienne wyniki głosowania w Sejmie i w Senacie dotyczące tej sprawy z krótkim komentarzem, kolego sympatyczny?

Czy nie?
            Mile widziana Twoja opinia, jak kto powinien zagłosować.
            Ostatnio edytowany przez Jaco; 1067.
            "
            Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Czysty populizm.
              Obietnica goni obietnice. Już nie mogę doczekać się wyborów parlamentarnych, gdzie licytacja absurdalnych obietnic osiągnie szczyty.
              Podwyżek nie będzie... ale będą niższe wpływy do budżetu, które będzie trzeba zrekompensować w inny sposób. W jaki? Chwila... a niedawno Gowin obiecywał obniżanie podatków To będą obniżać czy nie będą? Żeby zaraz nie okazało się, że przez te obniżkę miał na myśli właśnie obniżenie akcyzy na prąd

Komentarz

Czysty populizm.
                Obietnica goni obietnice. Już nie mogę doczekać się wyborów parlamentarnych, gdzie licytacja absurdalnych obietnic osiągnie szczyty.
                Podwyżek nie będzie... ale będą niższe wpływy do budżetu, które będzie trzeba zrekompensować w inny sposób. W jaki? Chwila... a niedawno Gowin obiecywał obniżanie podatków To będą obniżać czy nie będą? Żeby zaraz nie okazało się, że przez te obniżkę miał na myśli właśnie obniżenie akcyzy na prąd
                A na zadane pytania odpowiesz?
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Odpowiedziałem. Wystarczy chcieć przeczytać.
                  Ta ustawa to klasyczna redystrybucja dochodów. Za prąd nie będą płacić Ci co go zużywają, tylko wszyscy, proporcjonalnie do wysokości placonych podatków. Klasyczny socjalizm. I nie ma znaczenia czy głosuje za tym PiS czy PO, czy razem ramię w ramię.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq Zobacz posta
                    1. Oczywiście musiało wjechać "wszędzie tak jest". Jak PiS wprowadzi aborcję na życzenie, to też wejdziesz na forum i napiszesz, "na całym świecie bla bla bla". Tyle jest warte całe to szyderowanie post wcześniej.
                    2. Ależ ja jestem niesamowicie ukontentowany, że bohaterscy posłowie PiSu wyjęli z własnych kieszeni (bo przecież nie z mojej) pieniądze na subsydia dla sektora energetycznego. Po prostu napisałem, że taki styl rządzenia pasuje nie tylko do antykomunistycznego rządu PiSu, ale zapewne tak samo, w podobnej sytuacji, zrobiłby rząd Gierka, Jaruzelskiego czy Millera. A najciekawsze jest w tym to, że to porównanie nie sprawia, że ja nie zagłosuję na PiS, ale ileś osób, tylko z powodu deklaratywnego "antykomunizmu" odrzuci takie porównanie, zamiast się zastanowić nad własnym relatywizmem.

O jeden z moich ulubieńców w akcji
                    Także tym razem zamiast racjonalnych argumentów będzie łopatologia.

PO RAZ ENTY PROSZĘ, WRĘCZ BŁAGAM O NIEPORÓWNYWANIE KWESTII DOTYCZĄCYCH CZYJEGOŚ ŚWIATOPOGLĄDU (A WIĘC KWESTII DOTYCZĄCYCH WIARY, ODCZUĆ ESTETYCZNYCH, TUDZIEŻ ETYKI) KTÓRE SĄ SIŁĄ RZECZY INDYWIDUALNE Z WĄTKAMI KTÓRE BYŁO NIE BYŁO NALEŻĄ DO NAUK EMPIRYCZNYCH A TAKOWYM JEST CZY SIĘ KOMUŚ PODOBA CZY NIE EKONOMIA.

To moje "szyderowanie" jest o tyle warte, że mogę dać odnośniki do artykułów/prac naukowych o tym traktujących, a Twoje pirdolololo oprócz argumentów w stylu Bierut, Gierek, Morawiecki jest mocno oderwane od jakichkolwiek liczb/statystyk/analiz napiszę to wprost - od rzeczywistości.

I tak do knędzy jeśli nie trafiają do Ciebie żadne argumenty, to w swojej naiwności myślałem że argument w stylu - wszędzie na świecie tak robią, może jednak przekona Cię, że coś jest na rzeczy. Ale Ty najwidoczniej jesteś najmondrzejszy i doszedłeś do sedna materii wbrew wszelkim światowym trendom.

Żeby nie robić sobie z gęby cholewy tu dwa artykuły na ten temat...chociaż nie wiem na **** w to wklejam ani chybi czeka mnie riposta w stylu Komunistyczna Partia Chin wzorem dla PiS...

Mam jeszcze pewną obawę, że na forum mogą być prawdziwki które w swej mondrości nie pojmują po **** są te substycje (TUTAJ HIT - W POLSCE DO TEJ PORY JEDNE Z NAJNIŻSZYCH W EU) ale obawiam się, że tłumaczenie tego może nawet mnie przerosnąć i jest to zadanie karkołomne...
                    Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
                    Lieber tot als rot!!

Komentarz

O widać, że oprócz levelu pro w podniebnych podróżach (25 tripów rocznie robi swoje), to najwidoczniej masz podobny level jeśli idzie o energetykę (to zapewne przez pobór 500kWh miesięcznie).

Za podwyżkę zapłaci budżet państwa - w postaci niższych wpływów z akcyzy. Jeżeli państwo obniża jakiś podatek to znaczy, że płaci ludziom za dany produkt/usługę ?
                      Jak obniży akcyzę za paliwo - mam nadzieję, że jeszcze przed wakacjami, to rozumiem, że też uznasz to za "płacenie" za w tym wypadku benzynę.
                      Przecież to co piszesz świadczy że kompletnie nie masz pojęcia w jaki sposób jest skonstruowany rynek energii, czy to w Polsce, czy też szerzej w EU.

A najlepsi są te forumkowe "liberały" które psioczą, że państwo obniża podatki pośrednie, byle by się dopierdolić.

Zamieszczone przez KrzychuS Zobacz posta
                      *przykładem próby robienia ze mnie idioty byla sprawa KNF. W jednym z programów, jakiś senator PiS pokazywał piękny wykres, z którego wynikało, ze problemy w SKOKu Wołomin zaczęły się po przejęciu nadzoru przez KNF. Powiedział takze, że sen. Bierecki o nieprawidlowosciach w tymże SKOKu informował wcześniej, jeszcze przed przejęciem tego nadzoru. Niestety nie odpowiedział o jakich nieprawidłowościach informował, skoro według wykresu pojawiły się dopiero później.
                      Przekaz PiS jest dla idiotów nie kojarzacych tak prostych faktów. Ja się do tej grupy nie zaliczam.
                      Jakie Ty fakty znasz odnośnie SKOK Wołomin ?
                      Przecież to co napisałeś w tym wątku jest dla osoby która faktycznie wie ocb i potrafi kojarzyć pewne fakty jest koronnym dowodem, iż wypowiadasz się na temat rzeczy o których masz...mhhh średnie pojęcie.

Także po kolei Wołomin, był "skosowany" z Biereckim od samego początku, co jest wziąwszy pod uwagę biografie jego założycieli/czy też osób które za nimi stały, całkowicie naturalne.
                      Jak ktoś kuma kwestia "sportowe" to kręcił się wokół tego pewien słodziak z K6 co miał przykrą przygodę z latającymi płytami chodnikowymi

Nieprawidłowości to pewnie tam były od samego początku - bo przecież cały ten projekt to była jazda bez trzymanki na typowy rympał.
                      To, że Bierecki na nich nadawał to też nie jest nic dziwnego - z jednej strony była to dla niego konkurencja/z drugiej wiadomo było że to się rypnie i pierdolnie rykoszetem w cały sektor usług parabankowych.
                      Natomiast to, że faktyczne problemy FINANSOWE (a nie natury organizacyjno/sprawozdawczej) zaczęły się po przejęciu kontroli przez KNF to też jest FAKT powszechnie w branży znany.

To jak to wyglądało od środka jest też ciekawe - chociażby wątek Kwaśniaka, ale tego za bardzo pisać nie mogę/chcę

Z chęcią czekam na Twoje fakty...i mity
                      Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
                      Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Odniosę się tylko do tego fragmentu:

Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
                        To jak to wyglądało od środka jest też ciekawe - chociażby wątek Kwaśniaka, ale tego za bardzo pisać nie mogę/chcę
                        Klasyczne PiSowskie "Coś wiem ale nie powiem". "Nie mogę". "Ale każdy wie o co chodzi." PJK nie raz stosował taką narrację. Was tego gdzieś uczą? Napisz gdzie, oczywiscie jeśli możesz. Chetnie wezmę udział w takim kursie. Czy to też tylko dla wtajemniczonych?

Mnie zawsze uczono - nie możesz czegoś powiedzieć (nie chcesz) to nie zaczynaj tematu bo brzmisz mało wiarygodnie. Ale to, jak widać, byla inna szkoła.

Reszty nie warto nawet komentować. EOT.

Komentarz

Odniosę się tylko do tego fragmentu:

Klasyczne PiSowskie "Coś wiem ale nie powiem". "Nie mogę". "Ale każdy wie o co chodzi." PJK nie raz stosował taką narrację. Was tego gdzieś uczą? Napisz gdzie, oczywiscie jeśli możesz. Chetnie wezmę udział w takim kursie. Czy to też tylko dla wtajemniczonych?

Mnie zawsze uczono - nie możesz czegoś powiedzieć (nie chcesz) to nie zaczynaj tematu bo brzmisz mało wiarygodnie. Ale to, jak widać, byla inna szkoła.

Reszty nie warto nawet komentować. EOT.
                          hahahahahaha nie warto komentować bo najwidoczniej ***** wiesz.
                          rozumiem łbie że masz oczekiwania, że dam tu info którego nigdzie nie ma w sieci, z toczącego się śledztwa ?
                          Ty poważny jesteś ?
                          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Napisałem jakie mam oczekiwania - nie możesz czegoś napisać, to nie udawaj, że coś wiesz.
                            Epitety sobie daruj. Nie działają. Jak kogoś obrazasz nie znaczy, że masz rację. Ale to też kwestia szkoły i wychowania.

Komentarz

Napisałem jakie mam oczekiwania - nie możesz czegoś napisać, to nie udawaj, że coś wiesz.
                              Epitety sobie daruj. Nie działają. Jak kogoś obrazasz nie znaczy, że masz rację. Ale to też kwestia szkoły i wychowania.
                              Sorry kim Ty dla mnie jesteś że mam coś przed Tobą udawać, albo udowadniać ? Ja rozumiem, że jakbyś jeszcze był małolatką, albo wyposzczonym Milfem, to bym miał może jakiś interes żeby zgrywać wszystkowiedzącego kumacza, ale po jaką cholerę - tak na logikę, miałbym pisać, że coś wiem, gdybym tego nie widział ?
                              Paru użytkowników tego forum mnie kojarzy z reala i po jaką cholerę miałbym robić z siebie debila ?
                              Dodatkowo wątek dlaczego Kwaśniak dostał po głowie jest kompletnie poboczny i w żaden sposób nie wpływa na ocenę relacji SKOK Wołomin - Bierecki, czy tam na narrację PiS odnośnie całej tej afery.
                              Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Panowie nie ma co się spinać, Wisełka upada, a na rozluznienie mogę polecić https://piesni-religijne.pl/

Komentarz

Pracuję...
                                X