Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez Foxx
    Z konkretów:

Via Carpatia - póki co jest budowana jedynie z Rzeszowa do Lublina - http://ssc.siskom.waw.pl/

Dostawa gazu i gazoport jak najbardziej na plus.

LOT + baza w Budapeszcie - nie wydaje mi się, żeby rząd musiał chwalić się wynikami spółki o niestrategicznym znaczeniu dla gospodarki

Trójmorze polecam obejrzeć:

Zamieszczone przez Foxx

pierwsze z brzegu w ciągu niepełnej kadencji - można porównać z osiągami wcześniejszych 8 lat. No i oczywiście z inicjatywami serwowanymi w tych sferach przez RN i Korwina. Swoją drogą, z jakimikolwiek ich inicjatywami, pomijając MN.
    Powiedz mi proszę jakie inicjatywy zaserwował PIS będąc przez 8 lat w opozycji, będąc przy okazji w parlamencie?
    Ostatnio edytowany przez sephrioth; 57917.

Komentarz

• Zamieszczone przez sephrioth
      Przekonałeś mnie, dzięki.
      Nie mam zamiaru.
      Z Korwina albo się wyrasta i staje się poważnym człowiekiem,albo .....)

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
      "Lubię sobie jebnąć piwo"

Komentarz

(...)

LOT + baza w Budapeszcie - nie wydaje mi się, żeby rząd musiał chwalić się wynikami spółki o niestrategicznym znaczeniu dla gospodarki
        Po pierwsze serwujesz własną ocenę strategicznego statusu spółki jako bezdyskusyjną, a po drugie mówimy o jednym z kilku przykładów ilustrujących zjawisko odwrócenia akcji "zwijania państwa". A akurat takim kompleksowym działaniem, jeżeli chodzi o moje priorytety, rząd chwalić się może, chociaż oczywiście nie musi.

Zamieszczone przez sephrioth
        Trójmorze polecam obejrzeć:
        Znam. A tematem interesuję się na tyle intensywnie, że - ogólnie rzecz biorąc - doświadamianie za pomocą yt traktuję raczej w kategoriach ciekawostki/uzupełnienia wiedzy o jakiś wcześniej nieznany szczegół. Pomijam już, że od tamtego wystąpienia minął rok, więc dzisiaj wiemy nieco więcej o tym, jak ten projekt funkcjonuje oraz że uzyskał oficjalne wsparcie jankesów.

Powtarzam: Trójmorze.

Powiedz mi proszę jakie inicjatywy zaserwował PIS będąc przez 8 lat w opozycji, będąc przy okazji w parlamencie?
        Tu mnie zawiodłeś, chociaż być może niepotrzebnie spodziewałem się czegoś więcej, niż retoryczny "ping-pong"... Np. pytania, co można zrobić nie posiadając reprezentacji w parlamencie - Winnicki to raczej happener. A np. można zebrać podpisy za zakazem eugenicznej aborcji (Kaja Godek), zbudować ogólnopolską sieć wolontariuszy monitorujących działanie PKW (Ruch Kontroli Wyborów)... wiele można. Ale to wymaga zaangażowania i dużego wkładu wykonanej przez siebie ciężkiej roboty. Nie jest to postawa powszechna wśród "Napoleonów" - takimi rzeczami mają się zajmować "zwykli członkowie"/"sympatycy".

A skoro pytasz o PiS - dwie najbardziej znane kwestie.

1. Skąd się wzięła tuskowa "Zielona Wyspa"? Ano była to reakcja na propozycję ponadpartyjnej współpracy nad pakietem antykryzysowym, jaką we wrześniu 2008 zgłosiło PiS. PO ją wyśmiała z tekstem, że żadnego kryzysu nie ma i nie będzie - "nie straszcie Polaków!".

2. Pakiet demokratyczny PiS (2010)

- Instytucjonalizacja opozycji – wprowadzenie obowiązku składania przez kluby i koła poselskie oświadczeń
        o poparciu/braku poparcia dla nowego rządu. Brak poparcia jest równoznaczny z uzyskaniem uprawnień
        przysługujących wyłącznie opozycji.

- Obowiązek przeprowadzenia pierwszego czytania projektu ustawy nie później niż sześć miesięcy od jego
        zgłoszenia (likwidacja „sejmowej zamrażarki”).

- Przyznanie opozycyjnym klubom parlamentarnym prawa do wprowadzenia do porządku dziennego
        posiedzenia Sejmu po jednym punkcie.

- Zastąpienie zapytań w sprawach bieżących pytaniami do Prezesa Rady Ministrów

Pierwsze z brzegu.
        My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
          Pierwsze z brzegu.
          AD1 Jaką ocenę mam serwować? W tym momencie Morawiecki uznał, że LOT jest strategiczny, a po nim przyjdzie inny premier i uzna, że nie. Jak LOTu nie byłoby to moje życie, bezpieczeństwo państwa nie zmieniłoby się (rząd ma swoje samoloty), w przeciwieństwie do Orlenu. Pomiędzy "zwijaniem państwa", a nacjonalizacją jest jeszcze bardzo dużo miejsca.

AD2. Trójmorze, które zależy tylko i wyłącznie od widzimisie mocarstwa leżącego kilka tysięcy kilometrów od nas, i które nie jest w stanie wojskowo nam pomóc bez zgody Niemiec - nie widzę tego. Wystarczy, że w USA wygra demokrata albo Stany uznają, że Europa nie jest istotna tylko Azja Wschodnia i taki twór roku nie przetrwa. Niedalej jak dwa, trzy tygodnie temu dr Jacek Bartosiak mówił o tym w TVP Kultura jednak nie mogę tego znaleźć w internecie. Wystarczy zabaczyć ilu ludzi zna/uczy się chorwackiego, węgierskiego, a ilu rosyjskiego/niemieckiego.

AD3. Nie dotknął nas kryzys tylko i wyłącznie dlatego, że mamy złotówkę za walutę - reszta to przypisywanie sobie zasług.
          Jeżeli chodzi o tzw "Pakiet demokratyczny" to człowiek żyje i nie wiedział, że to aż tak zmieniło moje życie.

Jednym zdaniem: dużo tekstu, mało treści.

RN skupił się na Marszu Niepodległości i przekonywaniu ludzi do ich pomysłu na Polskę - jak wyjdzie zobaczymy.

Komentarz

AD2. Trójmorze, które zależy tylko i wyłącznie od widzimisie mocarstwa leżącego kilka tysięcy kilometrów od nas, i które nie jest w stanie wojskowo nam pomóc bez zgody Niemiec - nie widzę tego. Wystarczy, że w USA wygra demokrata albo Stany uznają, że Europa nie jest istotna tylko Azja Wschodnia i taki twór roku nie przetrwa. Niedalej jak dwa, trzy tygodnie temu dr Jacek Bartosiak mówił o tym w TVP Kultura jednak nie mogę tego znaleźć w internecie. Wystarczy zabaczyć ilu ludzi zna/uczy się chorwackiego, węgierskiego, a ilu rosyjskiego/niemieckiego.
            Z chęcią posłucham lepszego pomysłu dla Polski.
            "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Planów imigracyjnych ciąg dalszy.

Jeśli opozycja od lewa do narodowców nie będzie biła piany w temacie największej fali imigracji za rządów PiS w nowożytnej historii Polski to będą idiotami.
              Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

• Zarobki wzrosly ale ceny żywności to absurd. Drożyzna.
                Mioduski ,Vukovic OUT !

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                  Z chęcią posłucham lepszego pomysłu dla Polski.
                  Nie wiem czy "lepszy" to odpowiednie słowo. Chodzi o to, że ten powyższy kolega podsumowuje jako nierealny, marzycielski. Każdy realniejszy byłby lepszy. Równie dobrze można by bronić Becka, twierdząc, że nie było "lepszego" planu niż wiara w natychmiastową reakcję zbrojną Wielkiej Brytanii i Francji na Zachodzie.
                  Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                  -------------
                  Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
                    Planów imigracyjnych ciąg dalszy.

Jeśli opozycja od lewa do narodowców nie będzie biła piany w temacie największej fali imigracji za rządów PiS w nowożytnej historii Polski to będą idiotami.
                    Wreszcie dobry ruch (i jednoczesna odpowiedź dla otwarcia Niemiec na Ukraińców) - ponad 80% Filipińczyków to katolicy, kolejne 10% protestanci. Muslimy tylko 5%. Aczkolwiek nie zaszkodziło by otwarcie granic dla Białorusinów - ci co do nas przyjadą na 99% w następnym pokoleniu będą Polakami.
                    "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

Komentarz

• Co z tego, że katolicy? Przecież w PiS-ie więcej niż kilku żydków mamy, więc mogliby sobie wyciągnąć braci starszych w wierze ze Strefy Gazy gdzie są niechciani. Nie widzę niczego dobrego w takich planach.

Jeśli chodzi o realnych imigrantów to trzeba stawiać na Polaków, więc na 2 mln rozsianych po Europie i drugie tyle rozsianych po krajach byłego ZSRS.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
                        Nie wiem czy "lepszy" to odpowiednie słowo. Chodzi o to, że ten powyższy kolega podsumowuje jako nierealny, marzycielski. Każdy realniejszy byłby lepszy. Równie dobrze można by bronić Becka, twierdząc, że nie było "lepszego" planu niż wiara w natychmiastową reakcję zbrojną Wielkiej Brytanii i Francji na Zachodzie.
                        Jak Amerykanie na stałe umieszczą u nas swoje wojsko, to teza kolegi o nierealności stanie się mocno wątpliwa. A i porównanie do sytuacji w 39 będzie nieadekwatne.
                        Poza tym NA CHWILĘ OBECNĄ trójmorze przy wsparciu USA m. zd. nie jest złym pomysłem. Kolega pisze, co może być kiedyś i nie podaje, co zamiast trójmorza można robić teraz. Jak alternatywą jest położyć się, to chromolę takie filozofowanie.
                        Ostatnio edytowany przez BlackAdder; 51375.

Komentarz

Co z tego, że katolicy? Przecież w PiS-ie więcej kilku żydków mamy, więc mogliby sobie wyciągnąć braci starszych w wierze ze Strefy Gazy gdzie są niechciani. Nie widzę niczego dobrego w takich planach.
                          Ty w ogóle wszystko podciągasz do z góry ustalonej tezy - PiS to samo zło. Także nie dziwię się, że nie widzisz dla Rzeczypospolitej różnicy w imigracji muzułmańskiej oraz chrześcijańskiej. Nie sprowadzać w ogóle tanich pracowników = wypier"olenie gospodarki.

Komentarz

• Nigdzie nie napisałem, że ściąganie imigrantów to samo zło. Ba, jak spojrzysz do historii to przynajmniej ze 2 razy na ten temat dyskutowałem w tym roku i pisałem jakie może być panaceum. Na pewno nie jest to 100 tys. Filipińczyków oraz dziesiątki tysięcy, które przybywają z Dalekiej Azji do Polski (również muzułmanie) co roku bez większej kontroli.

Wspomniani Ukraińcy zwiększyli znowu mocno emigrację z Polski, która dobiła do 2,5 mln Polaków w UE w tym momencie.
                            Największa polska giełda domen internetowych. Najniższe ceny przedłużenia. Nie zastanawiaj się - przenieś do nas domeny już dziś!

Wzrasta liczba cudzoziemców, którzy ubiegają się o zezwolenie na pobyt w Polsce - powiedziała dziś wiceszefowa MSWiA Renata Szczęch. Zwróciła uwagę, że coraz częściej w naszym kraju chcą zamieszkać Hindusi, Wietnamczycy i Chińczycy.

PS. Zresztą ten pomysł ze Strefą Gazy w dużym pałacu byłby na pewno przyjęty z dużym aplazuem

Komentarz

AD1 Jaką ocenę mam serwować? W tym momencie Morawiecki uznał, że LOT jest strategiczny, a po nim przyjdzie inny premier i uzna, że nie. Jak LOTu nie byłoby to moje życie, bezpieczeństwo państwa nie zmieniłoby się (rząd ma swoje samoloty), w przeciwieństwie do Orlenu. Pomiędzy "zwijaniem państwa", a nacjonalizacją jest jeszcze bardzo dużo miejsca.
                              W dzisiejszych warunkach widać, że jest to jedyne skuteczne narzędzie. Gdyby był wolny rynek, można by pomyśleć o innych wariantach.

Bartosiak od lat ma fiksację na punkcie Chin i od lat wieszczy ich mocarstwową ekspansję ekonomiczną na zachód i w kontrze przeorientowanie jankesów na tę Azję - również militarne. Właśnie ich okręty płyną na Morze Czarne, a dwa dni temu Turcja oświadczyła że uznaje pełną integralność Ukrainy włącznie z Krymem. Podczas niedawnego incydentu przy wejściu do Cieśniny Kerczeńskiej zostały przechwycone rozmowy dowódców okrętów FSB Moskwą i opublikowane przez ukraińską bezpiekę. Amerykański samolot wywiadowczy akurat wtedy przelatywał nad granicą wód międzynarodowych w tamtej okolicy "z tragarzami"...

Sytuacja jest dynamiczna. W następstwie polityki Niemiec i Francji, jankesi nie dość, że odstąpili od pomysłu Obamy, by wycofać się z rywalizacji o wpływy w Europie, to bardzo aktywnie zmienili postawę o 180 stopni. Do tego stopnia, że moim zdaniem - o czym parokrotnie pisałem - odpalili duże aktywa spośród agentury wpływu w naszym regionie. Ledwo opcja niemiecka utraciła żyrandol - od razu odpalono projekt, którego "gospodarzami" stał się prezydent Polski i pani prezydent Chorwacji. Dosłownie w ciągu kilku miesięcy. Choćby po kontraktach na dostawy gazu widać, że USA traktują inwestycje w nasz region na poziomie strategicznym. Ponad rok temu na plażach Bułgarii NATO zorganizowało pierwsze bardzo duże manewry wyłącznie rakietowej broni antyokrętowej. Nie sądzę, by to wszystko było możliwe, bez akceptacji deep state, czyli tych spośród rządzących za oceanem, którzy nie potrzebują do tego demokratycznego mandatu.

AD3. Nie dotknął nas kryzys tylko i wyłącznie dlatego, że mamy złotówkę za walutę - reszta to przypisywanie sobie zasług.
                              Jeżeli chodzi o tzw "Pakiet demokratyczny" to człowiek żyje i nie wiedział, że to aż tak zmieniło moje życie.
                              Spytałeś, to odpowiedziałem. Co do kryzysu - z jakiegoś powodu ta kasa z prywatnych kont w OFE została ukradziona.

Jednym zdaniem: dużo tekstu, mało treści.
                              Jeżeli komuś obojętny jest np. ustrój państwa, pewnie tak.

RN skupił się na Marszu Niepodległości i przekonywaniu ludzi do ich pomysłu na Polskę - jak wyjdzie zobaczymy.
                              Ale jakiego pomysłu?
                              My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

PS. Zresztą ten pomysł ze Strefą Gazy w dużym pałacu byłby na pewno przyjęty z dużym aplazuem

Za Komorra to nawet świece zajumali
                                "Więcej niż 3 mln Żydów zginęło w Polsce i Polacy nie będą spadkobiercami polskich Żydów. Nigdy na to nie zezwolimy. Będziemy ich nękać tak długo, dopóki Polska się znów nie pokryje lodem. Jeżeli Polska nie zaspokoi żydowskich żądań, będzie publicznie poniżana i atakowana na forum międzynarodowym."

Israel Singer na Światowym Kongresie Żydów

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎