Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Prof. Cenckiewicz zabrał głos:
    Pracować dla Polski konserwatywnej oznacza nie popadać w huśtawki nastrojów, histerię, fatalizm, miotanie oskarżeniami (nawet pod adresem Głowy Państwa, którą się wybrało w wyborach)!
    Służyć Polsce należy zdecydowanie, ale i roztropnie, jasno realizując cel: Polska silna, bez złogów komuny, kompleksów, poczucia niższości i serwilizmu wobec zagranicy!
    Polsce konserwatywnej niezbędna jest gra zespołowa rządzącej prawicy, większości parlamentarnej i rozsądnej opozycji (Kukiz 15), ale bez pomijania Prezydenta RP!
    Pamiętajcie o tym!
    Od początku ekspresowych prac nad ustawą o Sądzie Najwyższym i KRS miałem do tego wszystkiego spory dystans, zwłaszcza po tym jak pochyliłem się nad lekturą ustaw, które wcale tak wiele nie zmieniały (chociaż bardzo cieszyłem się z losowania sędziów i wymiany sędziów SN) a później przyglądałem się sposobem procedowania ich w Sejmie i Senacie (pomijam szaleństwo i wariactwo opozycji). A zatem nie dziwi mnie weto Prezydenta, który w całym tym procesie był pomijany.
    I proszę w związku z tym - nie zapisujcie mnie do jakiejkolwiek frakcji i strony obecnego sporu, zwłaszcza do tych których świetnie znam i osobiście doświadczyłem..., którzy nigdy jakiejkolwiek odwagi w sobie nie mieli, ogłaszali koniec Jarosława Kaczyńskiego, rozpisywali się o "obciążeniu" jakim jest dla prawicy Kaczyński, rozbijali mu partię czy "głosem eksperckim" obwieszczali, że "kandydatura Dudy nie ma żadnych szans". Oni dzisiaj są bardzo głośni, ale to normalne, że te niezdary i tchórze -
    które nigdy niczego odważnego nie zrobiły - będą z siebie robili ojców podwójnego weta, marząc przy tym o klamce prezydenckiej i audiencji.
    Są też i tacy, którzy nawet wątpliwym autorytetem TW "Tamiza" próbują uderzyć w Prezydenta: "nie dokonywał szczegółowej analizy tych reform"! Jeszcze inni piszą o nowej Targowicy przypominając, że 24 lipca 1792 r. król Poniatowski przystąpił do Konfederacji Targowickiej.
    Wszyscy oni są szaleńcami, którzy Polskę pakują w kolejną katastrofę!
    Mistrz Stanisław Mackiewicz wszystko zdiagnozował i opisał przed laty:
    „Polityka jest sztuką kierowania uczuciami i emocjami, tak jak inżynieria jest sztuką kierowania żywiołem. Puszczenie narodu, by szedł drogą swoich emocji i odruchów nie jest polityką, lecz brakiem i zaprzeczeniem polityki. Przykładanie ręki do tego, aby polskie uczucia, odruchy i polska nieszczęśliwa sytuacja były wykorzystywane w cudzym wyłącznie interesie politycznym, również za polską politykę uważana być nie może” (Stanisław Cat-Mackiewicz, Lady Makbet myje ręce. Broszury emigracyjne 1944-1946, Wydawnictwo Universitas, Kraków 2014).
    [...] Polak, co nie chciał zostać Kainem,
    Że chciał być wiernym ojczyźnie synem,
    Chciał jej wolności w słońcu i chwale,
    A że śmiał mówić o tym zuchwale,
    Że nie chciał, by go więziono, bito,
    Był reakcyjnym polskim bandytą. [...]

Komentarz

• Zamieszczone przez szaka Zobacz posta
      "Żeby było, jak było" - brawo Panie Prezydencie! I jeszcze ciepła woda w kranie!

Zauważył Pan gromki głos szarych, apolitycznych i spontanicznie się organizujących obywateli.
      Zakładam, iż ta bezinteresowna, rycerska postawa- tak sama z siebie, znowuż spontanicznie - zaskutkuje zamkiem (oraz przyległościami), gdzieś w "tej cywilizowanej" Europie. Szlak już przetarty, więc pewny.
      Zdecydowanie zabrakło ruchu z strony środowiska PiS i zorganizowania marszu poparcia, bo w przekazie wyglądało to tak jakby w PL istnieli jedynie przeciwnicy reformy.
      "To trzeba przeżyć, żeby to zrozumieć, żeby w to uwierzyć!"

Bynajmniej to nie przynajmniej!

Komentarz

• Zdecydowanie zabrakło ruchu z strony środowiska PiS i zorganizowania marszu poparcia
        Mówisz i masz.
        "Lubię sobie jebnąć piwo"

Komentarz

• No tak, ale kluby swoje, Karnowscy też coś tam w innym terminie zgłaszali, Narodowcy też coś swojego mają robić , także ten tego, trochę to nie tak powinno wyglądać ...

Komentarz

• Tak naprawdę to brakuje silnego ,ale zdroworozsądkowego lidera który byłby zależnym tylko od własnego sumienia arbitrem.Eliminującym destrukcyjne skraności i godzącym wszystkie sensowne grupy.Wyznaczającym priorytety
            Takiego naszego...Putina
            Zgoda narodowa,jedność(także w przekazie medialnym) są najważniejsze
            Ostatnio edytowany przez Berni; 86755.

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
              Samorozwiązanie sejmu albo nowa koalicji antywetowa. Poszło na noże.
              Nie zesraj się.
              Ora et labora

Komentarz

• Zamieszczone przez (L)uko Zobacz posta
                No tak, ale kluby swoje, Karnowscy też coś tam w innym terminie zgłaszali, Narodowcy też coś swojego mają robić , także ten tego, trochę to nie tak powinno wyglądać ...
                Narodowcy chyba w środę przed siedzibą KE.
                Termin trochę słabiutki.

Komentarz

• Samorozwiązanie to swego rodzaju straszak, ale jak to czasami bywa potrafi on wypalić w najmniej oczekiwanym momencie

Na dzień dzisiejszy jedyny problem jest z Gowinem (+7 osób od niego) i 2 ? 3 ? posłami PiS. Nawet jakby poszło na noże, to i tak jest na styku. A mam dziwne wrażenie, że nawet jakby doszło do ekstremalnej sytuacji to JG nie mając praktycznie żadnych atutów (bo co on może mieć realnie ? Kukiza ? Błogosławieństwo Dudy ?) będzie musiał się ugiąć.

Decyzji AD to nie będę nawet komentował i to jest najlepszym komentarzem
                  Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Marek Kuchciński‏ @MarekKuchcinski 1 godz.1 godzinę temu

Szanowni Państwo, do 13 września br. nie jest planowane posiedzenie Sejmu

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
                      I jeszcze te orędzia w jednym czasie, ja pier ...

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
                        Samorozwiązanie to swego rodzaju straszak, ale jak to czasami bywa potrafi on wypalić w najmniej oczekiwanym momencie

Na dzień dzisiejszy jedyny problem jest z Gowinem (+7 osób od niego) i 2 ? 3 ? posłami PiS. Nawet jakby poszło na noże, to i tak jest na styku. A mam dziwne wrażenie, że nawet jakby doszło do ekstremalnej sytuacji to JG nie mając praktycznie żadnych atutów (bo co on może mieć realnie ? Kukiza ? Błogosławieństwo Dudy ?) będzie musiał się ugiąć.

Straszak na kogo? Na Gowina? Każda opcja prócz PiS na dzisiaj na takim rozwiązaniu wygrywa (w Parlamencie).
                        Ora et labora

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
                          Samorozwiązanie sejmu albo nowa koalicji antywetowa. Poszło na noże.
                          Chcielibyście Donaldinho na białym koniu wraca z emigracji i zbawia Polskę, a pewien elektryk z wąsami znów staje na czele ruchu "społecznego"? I tak byście przegrali

Komentarz

• Ja tylko mówię o tym co słyszałem. A odnośnie tego czego ja bym chciał to i tak nie da się tego zrealizować. Poza tym nie jestem czynnym politykiem (przynajmniej tak myślę), a ponadto nie popieram żadnych opcji parlamentarnych, więc w spokoju mogę wcinać świeże kanie i zapijać je kołobrzeskim porterem

Komentarz

• To może coś z przychylnego portalu:

Można oczywiście pójść na starcie. Tak chce wielu z naszej strony i tak chce totalna opozycja. Ale – większość obywateli – i do tego, do nich, do tej milczącej większości, moim zdaniem warto się odwołać – nie chce tego frontalnego starcia, nawet dalszej imitacji wojny domowej, nie mówiąc o możliwym jej przekształceniu w prawdziwą, pociągającą za sobą rzeczywiste ofiary. Kontekst zewnętrzny tego starcia, powtórzmy, jest dziś dla Polski śmiertelnie niebezpieczny.

Prawo i Sprawiedliwość, rząd Beaty Szydło, rządzi Polską lepiej niż jakikolwiek poprzedni rząd III RP. Ma do tego ważny mandat demokratyczny. Jeśli chce mieć silniejszy mandat, do dokończenia swego dzieła reformy państwa – może o to zawalczyć w kolejnych wyborach, za dwa lata. Uzyskać wtedy, po swoich sukcesach społecznych i gospodarczych, większość konstytucyjną. Jeśli opozycja chce te reformy zatrzymać – może próbować przekonać do tego obywateli także w następnych wyborach. Tacy, którzy będą chcieli nadal prowadzić politykę przemocy realizowaną na ulicy i w oparciu o zagranicę (a pozostaną tacy, niestety, na pewno), są po decyzji Pana Prezydenta słabsi, dużo słabsi.

Komentarz

• Zamieszczone przez zinger Zobacz posta
                                Straszak na kogo? Na Gowina? Każda opcja prócz PiS na dzisiaj na takim rozwiązaniu wygrywa (w Parlamencie).
                                Straszak na tych którym się za dużo wydaje - tych co chcą robić własną politykę.
                                Lieber tot als rot!!

Komentarz

Pracuję...
                                X