Czy ktoś obeznany w tematach prawniczych może krótko wyjaśnić co zostało zawetowane, a co nie? Natłok wrzasku z obu stron jest porażający, a jak zwykle, rzeczowych informacji jak na lekarstwo.
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez sephrioth Zobacz postaCzy ktoś obeznany w tematach prawniczych może krótko wyjaśnić co zostało zawetowane, a co nie?
edit: ustawa o sądach powszechnych ma zostać podpisana (rzecznik prezydenta)Ostatnio edytowany przez dilbert; 98647.
Komentarz
-
Jestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...
Komentarz
-
Zamieszczone przez Maksi Zobacz postaJestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...
Sukces, takiej decyzji Prezydenta się nie spodziewałem. Gratuluje zarówno odwagi, jak i słusznej decyzji.04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Maksi Zobacz postaJestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...
Selfie są, cel osiągnięty (weto), można się rozsiąść przed kompem jako "skutecznie walczący o demokrację i wolność" i snuć marzenia o premierze Zandbergu. Teraz nawet gdyby prezydent zaproponował na jesień złagodzone ustawy, które i tak ostatecznie pozwalały by na stopniowe "czystki" i karanie "postkomuny" to skala protestu będzie kilkukrotnie mniejsza. Ludzie podświadomie będą wiedzieli, że cel osiągnięty, więc po co znowu wychodzić na ulicę? Sam fakt, że ustawa wyjdzie z Pałacu zmieni postać rzeczy, nawet jeśli zmiany byłyby kosmetyczne. Nie wykluczam, że może jestem niepoprawnym optymistą
Meritum w tych całych protestach nie był "kwik", "skowyt" sędziów, polityków opozycji czy wiadomych "artystów" (to już przerabialiśmy i PiS ani PAD słusznie się tym nie przejmowali), tylko REALNE poruszenie wśród normalnych ludzi, co jeszcze nie było przerabiane od wyborów w tej skali. Osobiście nie dziwie się decyzji PAD i z czysto pragmatycznego punktu widzenia, myślę, że w dłuższej perspektywie na tym zyska.Ostatnio edytowany przez stewiegriffin; 77459.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Maksi Zobacz postaPomijając już fakt że sędziowie będą losowani (pewno świadomość dużej części protestujących jest na takim właśnie poziomie) to czy nie potrafisz samodzielnie przeanalizować dotychczasowej działalności ministra Ziobry? Bo tak się składa, że dla mnie to jeden z lepszych ministrów obecnego rządu no chyba że państwo w którym każdy bezkarnie kombinuje jego kosztem jest naszym marzeniemZamieszczone przez TNTPPrzecież Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...obstawiam ze nawet nie wiesz czy chodzi Ci o ustawę o SN, czy o KRS
Komentarz
-
Zamieszczone przez Szawar Zobacz postaReforma jest potrzebna, ale ustawa powinna być zrobiona mądrze, powoli, a nie na szybko i na kolanie.
Sukces, takiej decyzji Prezydenta się nie spodziewałem. Gratuluje zarówno odwagi, jak i słusznej decyzji.
Komentarz
-
Zamieszczone przez midzi Zobacz postaCo narobił? Zawetował dwa buble prawne i tyle. Adrianem dla centrum i tak być nie przestanie.
Ale trzeba patrzeć z szacunkiem na odwagę w polityce do tej pory żaden prezydent na nią nie pokusił
Swoją drogą po takich decyzjach, zaskakujących można łatwiej zrozumieć kto jest kim. Chociażby wśród dziennikarzy.
jeszcze jedno świetnie przemówienie Pana Prezydenta. Zresztą tradycyjnie
Komentarz
-
Zamieszczone przez midzi Zobacz postaAdrianem dla centrum i tak być nie przestanie.
PiS - 5 711 687
PAD - 8 630 627
Te 3 miliony to co? Lewica?
Wg mnie PAD wygrał, dzięki Centrum, które miało dosyć środowiska PO. Jeśli myśli o reelekcji nie może tych wyborców do siebie w 100% zrażać, a w dużej mierze 3x podpis to by spowodowało.
Komentarz
-
Zamieszczone przez stewiegriffin Zobacz postaWybory w 2015:
PiS - 5 711 687
PAD - 8 630 627
Te 3 miliony to co? Lewica?
Wg mnie PAD wygrał, dzięki Centrum
Potem odniosę się do sytuacji bieżącejPodstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz postaI bynajmniej nie jest to elektorat centrum. Takiego w Polsce nie ma
Komentarz
-
Nie zawetuje.
Ciekawsze, jaki będzie jego projekt ustawy. Bo każdy inny wariant niż węgierski Orbana - najpierw postkomunistyczna sądowa wierchuszka na emeryturę, bo dopiero wtedy można mówić o niezawisłości sądów - jest naiwnością."Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"
WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!
Komentarz
Komentarz