Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Czy ktoś obeznany w tematach prawniczych może krótko wyjaśnić co zostało zawetowane, a co nie? Natłok wrzasku z obu stron jest porażający, a jak zwykle, rzeczowych informacji jak na lekarstwo.

Komentarz

• Zamieszczone przez sephrioth Zobacz posta
      Czy ktoś obeznany w tematach prawniczych może krótko wyjaśnić co zostało zawetowane, a co nie?
      Ustawa o KRS i SN - veto. Los ustawy o sądach powszechnych (chyba ta "najmniej" kontrowersyjna, a z pewnością ta nie zmieniająca ustroju) - niejasny.

edit: ustawa o sądach powszechnych ma zostać podpisana (rzecznik prezydenta)
      Ostatnio edytowany przez dilbert; 98647.

Komentarz

• Jestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...

Komentarz

• Zamieszczone przez Maksi Zobacz posta
          Jestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...
          Reforma jest potrzebna, ale ustawa powinna być zrobiona mądrze, powoli, a nie na szybko i na kolanie.
          Sukces, takiej decyzji Prezydenta się nie spodziewałem. Gratuluje zarówno odwagi, jak i słusznej decyzji.
          04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.

Komentarz

Jestem rozczarowany ale jeszcze nie na tyle by rozważać innego kandydata niz PADa - mam nadzieję, że wie co robi a kontrola nad władzą sądowniczą zostanie wprowadzona....Jestem praktycznie pewien, że opozycja swojego stosunku nie zmieni i nadal będzie próbowała przejąć władzę za pomocą ulicy i zagranicy...
            Tak, ale nie będzie ku temu tylu argumentów.

Selfie są, cel osiągnięty (weto), można się rozsiąść przed kompem jako "skutecznie walczący o demokrację i wolność" i snuć marzenia o premierze Zandbergu. Teraz nawet gdyby prezydent zaproponował na jesień złagodzone ustawy, które i tak ostatecznie pozwalały by na stopniowe "czystki" i karanie "postkomuny" to skala protestu będzie kilkukrotnie mniejsza. Ludzie podświadomie będą wiedzieli, że cel osiągnięty, więc po co znowu wychodzić na ulicę? Sam fakt, że ustawa wyjdzie z Pałacu zmieni postać rzeczy, nawet jeśli zmiany byłyby kosmetyczne. Nie wykluczam, że może jestem niepoprawnym optymistą

Meritum w tych całych protestach nie był "kwik", "skowyt" sędziów, polityków opozycji czy wiadomych "artystów" (to już przerabialiśmy i PiS ani PAD słusznie się tym nie przejmowali), tylko REALNE poruszenie wśród normalnych ludzi, co jeszcze nie było przerabiane od wyborów w tej skali. Osobiście nie dziwie się decyzji PAD i z czysto pragmatycznego punktu widzenia, myślę, że w dłuższej perspektywie na tym zyska.
            Ostatnio edytowany przez stewiegriffin; 77459.

Komentarz

Pomijając już fakt że sędziowie będą losowani (pewno świadomość dużej części protestujących jest na takim właśnie poziomie) to czy nie potrafisz samodzielnie przeanalizować dotychczasowej działalności ministra Ziobry? Bo tak się składa, że dla mnie to jeden z lepszych ministrów obecnego rządu no chyba że państwo w którym każdy bezkarnie kombinuje jego kosztem jest naszym marzeniem
              Zamieszczone przez TNTP
              Przecież Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...obstawiam ze nawet nie wiesz czy chodzi Ci o ustawę o SN, czy o KRS
              Duda powiedział praktycznie dokładnie to samo co ja tutaj napisałem. Ciekawe czy też nie ma zielonego pojęcia o czym mówi.

Komentarz

• Zamieszczone przez Szawar Zobacz posta
                Reforma jest potrzebna, ale ustawa powinna być zrobiona mądrze, powoli, a nie na szybko i na kolanie.
                Sukces, takiej decyzji Prezydenta się nie spodziewałem. Gratuluje zarówno odwagi, jak i słusznej decyzji.
                Sukcesem ta decyzja jest dla ludzi takich jak np. Pinior, dla samego Prezydenta niekoniecznie. Jeśli to nie była gra Kaczyńskiego na pokazanie Dudy jako samodzielnego prezydenta, to sam prezydent chyba sam nie wie co narobił.

Komentarz

• Co narobił? Zawetował dwa buble prawne i tyle. Adrianem dla centrum i tak być nie przestanie.

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
                    Co narobił? Zawetował dwa buble prawne i tyle. Adrianem dla centrum i tak być nie przestanie.
                    Dla PO czy PSL na pewno ale czy ma jakiekolwiek znaczenie?

Ale trzeba patrzeć z szacunkiem na odwagę w polityce do tej pory żaden prezydent na nią nie pokusił

Swoją drogą po takich decyzjach, zaskakujących można łatwiej zrozumieć kto jest kim. Chociażby wśród dziennikarzy.

jeszcze jedno świetnie przemówienie Pana Prezydenta. Zresztą tradycyjnie

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi Zobacz posta
                      Adrianem dla centrum i tak być nie przestanie.
                      Wybory w 2015:

PiS - 5 711 687
                      PAD - 8 630 627

Te 3 miliony to co? Lewica?

Wg mnie PAD wygrał, dzięki Centrum, które miało dosyć środowiska PO. Jeśli myśli o reelekcji nie może tych wyborców do siebie w 100% zrażać, a w dużej mierze 3x podpis to by spowodowało.

Komentarz

• Kukiz and s-ka, albo inaczej antyKomor / wódz / samuraj / Czejen.
                        Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

• Zamieszczone przez stewiegriffin Zobacz posta
                          Wybory w 2015:

PiS - 5 711 687
                          PAD - 8 630 627

Te 3 miliony to co? Lewica?

Wg mnie PAD wygrał, dzięki Centrum
                          Te 3 mln to głosy oddane w pierwszej turze na P. Kukiza(plus w mniejszym stopniu Korwin, Kowalskiego i inne kanapy z prawej strony) . I bynajmniej nie jest to elektorat centrum. Takiego w Polsce nie ma - czego dowodem los wszystkich "partii środka".

Potem odniosę się do sytuacji bieżącej
                          Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz posta
                            I bynajmniej nie jest to elektorat centrum. Takiego w Polsce nie ma
                            Oczywiście że jest. To że nie ma uformowanej żadnej partii centrum, to nie znaczy że nie ma elektoratu.

Komentarz

• Ciekawe czy zawetuje o sądzie powszechnym

Komentarz

• Nie zawetuje.

Ciekawsze, jaki będzie jego projekt ustawy. Bo każdy inny wariant niż węgierski Orbana - najpierw postkomunistyczna sądowa wierchuszka na emeryturę, bo dopiero wtedy można mówić o niezawisłości sądów - jest naiwnością.
                                "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

Pracuję...
                                X