Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Tylko co to ma za znaczenie? Mnie też podobają się pomysły np. wprowadzenie izby dyscyplinarnej, ale przecież to chyba nie jest clue protestów.

W ustawach największe oburzenie budzi u mnie w skrócie:
    - rozwiązanie SN razem z urzędnikami (łącznie ok. 400 wraz z sędziami)
    - przejęcie przez prokuratora generalnego zwierzchnictwa na sądami (sic! - że nikt nie widzi tutaj pewnego zgrzytu)
    - wprowadzenie ustawą ograniczenia prerogatyw konstytucyjnych Prezydenta dot. mianowania sędziów KRS

Tak.
    Konstytucja rozmontowywana ustawami a'la Orban style. Kolejne media i PKW.
    Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

• Sorry, ale dla mnie większym autorytetem jest profesor Strzembosz.
      04/03/1922 - 21/03/2007 - Na zawsze w mojej pamięci - dziękuje za wszystko.

Komentarz

• Zamieszczone przez Peace Zobacz posta

... W 2015 PiS wygrał wybory w każdej grupie wiekowej, na wsi, w miastach i aglomeracjach, w każdym województwie, wśród kobiet i mężczyzn,...
        No aż tak kolorowo to nie było, nie przesadzaj.

Komentarz

• Zamieszczone przez Szawar Zobacz posta
          Sorry, ale dla mnie większym autorytetem jest profesor Strzembosz.
          No problemo - w końcu to on na początku tzw. "transformacji ustrojowej" stwierdził, że czerwonych sędziów (w tym tzw. sądowych morderców) nie należy ruszać, bo środowisko "samo się oczyści". Tymczasem - jako kolejni wykładowcy - zmultiplikowali patologię, która w końcu sama siebie określiła "nadzwyczajną kastą". Poza tym ja nie przywoływałem żadnego uznawanego przez siebie autorytetu, tylko praktykującego uznanego prawnika i wykładowcę zwykle wspierającego "drugą stronę", ale w przeciwieństwie do Strzembosza nie biorącego udziału w bieżącej polityce z wiecami włącznie... co swoją drogą najlepiej świadczy o stanie kilkudziesięciu liderów dziesięciotysięcznego środowiska sędziowskiego z jego nestorem na czele.
          My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez Mrugs Zobacz posta
            No aż tak kolorowo to nie było, nie przesadzaj.
            Hm, faktycznie w pomorskich województwach przegrali o włos. Reszta powinna się zgadzać.

Komentarz

• Już tak zwyczajnie życiowo to naprawdę checie, żeby Ziobro był jednocześnie prokuratorem i ustanawiał sędziów do sprawy?
              Chcecie, żeby jeden facet oskarżał i jednoczesnie sądził? Naprawdę nikogo z was to nawet minimalnie nie martwi? Nawet pomijając Ziobre to przecież za pare lat przyjdzie kolejny i kolejny i będzie mógł odwalić dosłownie wszystko. Naprawdę nikt się tym nie przejmuje? Po co w takim razie w ogóle jakiekolwiek sądy skoro Ziobro będzie miał bezpośredni wpływ na obojętnie jaki wyrok w Polsce?

Gdybyście byli oskarżeni i prokurator przed sprawą powiedział jakiego sedziego sobie życzy to jakbyście widzieli swoje szanse na zwycięstwo?
              Ziobro nie jest żadnym przyjacielem kibiców! Jest politykiem, dupowłazem, który skaże każdego kto mu się tylko w danej chwili nie spodoba. Zobaczycie, że za pare lat wam się oczy otworzą.
              Poleciłem wczoraj Prokuraturze Okręgowej w Warszawie, by wszczęła postępowanie w sprawie zamieszek w Wilnie. Nie pozwolę, by któregoś z tych chuliganów ominęła kara. Za chwilę zostaną wprowadzone zmiany w Kodeksie Karnym. Wprowadzimy nowy typy przestępstw, karalne będzie m.in. zakrywanie przez uczestników imprezy twarzy kominiarkami lub innymi częściami odzieży, tak często stosowane przez pseudokibiców dopuszczających się aktów łamania prawa- mówi stanowczo minister sprawiedliwości Zbigniew Ziobro.

Komentarz

• Sędziowie do spraw będą przydzielani losowo.

Komentarz

• Losowani z puli, którą wcześniej pośrednio ustali Ziobro. Teraz można się śmiać, też nie wierzę, że PiS zacznie w tej kadencji ostro korzystać z tego prawa. Zobaczymy co będzie jak ministrem zostanie ktoś kogo nie lubicie.

Komentarz

• Zamieszczone przez tre_zoliborz Zobacz posta
                    Losowani z puli, którą wcześniej pośrednio ustali Ziobro. Teraz można się śmiać, też nie wierzę, że PiS zacznie w tej kadencji ostro korzystać z tego prawa. Zobaczymy co będzie jak ministrem zostanie ktoś kogo nie lubicie.
                    Jak już nie chce Ci się czytać tej dyskusji, to znajdź sobie oryginalny tekst przegłosowanych ustaw w zakresie, o którym piszesz
                    My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

Losowani z puli, którą wcześniej pośrednio ustali Ziobro. Teraz można się śmiać, też nie wierzę, że PiS zacznie w tej kadencji ostro korzystać z tego prawa. Zobaczymy co będzie jak ministrem zostanie ktoś kogo nie lubicie.
                      Przecież Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...obstawiam ze nawet nie wiesz czy chodzi Ci o ustawę o SN, czy o KRS
                      Lieber tot als rot!!

Komentarz

Już tak zwyczajnie życiowo to naprawdę checie, żeby Ziobro był jednocześnie prokuratorem i ustanawiał sędziów do sprawy?
                        Chcecie, żeby jeden facet oskarżał i jednoczesnie sądził? Naprawdę nikogo z was to nawet minimalnie nie martwi? Nawet pomijając Ziobre to przecież za pare lat przyjdzie kolejny i kolejny i będzie mógł odwalić dosłownie wszystko. Naprawdę nikt się tym nie przejmuje? Po co w takim razie w ogóle jakiekolwiek sądy skoro Ziobro będzie miał bezpośredni wpływ na obojętnie jaki wyrok w Polsce?

Gdybyście byli oskarżeni i prokurator przed sprawą powiedział jakiego sedziego sobie życzy to jakbyście widzieli swoje szanse na zwycięstwo?
                        Ziobro nie jest żadnym przyjacielem kibiców! Jest politykiem, dupowłazem, który skaże każdego kto mu się tylko w danej chwili nie spodoba. Zobaczycie, że za pare lat wam się oczy otworzą.
                        http://www.legia.net/wiadomosci,2539...popuszcze.html

Pomijając już fakt że sędziowie będą losowani (pewno świadomość dużej części protestujących jest na takim właśnie poziomie) to czy nie potrafisz samodzielnie przeanalizować dotychczasowej działalności ministra Ziobry? Bo tak się składa, że dla mnie to jeden z lepszych ministrów obecnego rządu no chyba że państwo w którym każdy bezkarnie kombinuje jego kosztem jest naszym marzeniem

Komentarz

• Ziobro będzie mógł odwołać każdego prezesa sądu i zamienić go swoim. Jak to nie jest pośredni wpływ na sędziów to nie wiem co nim jest.
                          Do tego powoła cały sąd najwyższy i wybierze KRS (poprzez partie)

Gdzie tu jest miejsce na niezależność?
                          Ostatnio edytowany przez tre_zoliborz; 77724.

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
                            Przecież Ty nie masz zielonego pojęcia o czym piszesz...obstawiam ze nawet nie wiesz czy chodzi Ci o ustawę o SN, czy o KRS
                            Dokładnie tak samo było przy tym czarnym proteście - masy wyszły na ulice ponieważ wydawało im się że zaraz się będą dziać straszne rzeczy - pamiętam wywiad w TVN jakiejś laski, która twierdziła że na badania prenatalne będzie musiała jeździć za granicę - wczoraj mówili że po wejściu reformy odbiorą im paszporty I to mnie smuci najbardziej w tym wszystkim a opozycja potrafi to wykorzystać

Komentarz

Ziobro będzie mógł odwołać każdego prezesa sądu i zamienić go swoim. Jak to nie jest pośredni wpływ na sędziów to nie wiem co nim jest.
                              Jesteś pewien, że nie wymagana będzie zgoda Prezydenta?

Komentarz

Gdzie tu jest miejsce na niezależność?
                                A gdzie wcześniej było miejsce na kontrolę tego co robią sądy? Tak jak już pisałem - rząd można zmienić więc czemu nie sędziów(w dodatku 3/5 + zgoda Prezydenta)?

Komentarz

Pracuję...
                                X