Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Czytać jeszcze nie czytałem, ale książkę owszem dostałem

Reszta później.

Komentarz

• Dobry felieton jak na Szułdrzyńskiego - trafił w sedno:

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
        Dobry felieton jak na Szułdrzyńskiego - trafił w sedno:
        http://www.rp.pl/Rzecz-o-polityce/30...osci.html#ap-3
        Lol ten...tego gdzie w tym "celnym" felietonie jest choć jeden przykład tego w jaki sposób JK/PiS ogranicza czyjąkolwiek wolność (no chyba, że chodzi o kolegów HGW z takowym ograniczeniem )
        Pomijam akademickie-imho debilne zagadnienie "liberalnej koncepcji wolności"

Zamieszczone przez midzi
        Rządy PiS nie będą trwały wiecznie (na szczęście), czy komuś się to podoba, czy nie
        Tak samo jak Twoja aktywność na tym forum :lol

Zamieszczone przez midzi

Po Piłsudskim w latach 30-stych wiele osób też nie płakało, a nawet cieszyło się, bo ludowej i wolnościowej krwi sporo miał na rękach.
        Cieszę się że cytujesz "Historie Wszechzwiązkowej Komunistycznej Partii. Krótki kurs"
        Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
        Lieber tot als rot!!

Komentarz

Dobry felieton jak na Szułdrzyńskiego - trafił w sedno:
          http://www.rp.pl/Rzecz-o-polityce/30...osci.html#ap-3

Raczej w nic nie trafił, a "sedno" egzotyki tego tekstu zostało podsumowane już wczoraj

"Czyżby PiS składał następującą propozycje – wy wyrzekniecie się liberalnie pojmowanej wolności, a w zamian za to my zapewnimy wam dobrobyt?"

Szczerze pisząc, coraz bardziej mam wrażenie, że problemy z argumentacją dot. tego, co się aktualnie dzieje powodują nieco chaotyczne "pływanie od ściany do ściany"
          My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Z natury nie nabijam kliknięć SKOK-om zarządzającym portalem Karnowskich, więc tym razem też powstrzymam się

Dla mnie tekst jest nader zrozumiały, gdyż pokazuje, że relatywizacja wolności sytuacji majątkowej rodzin (biednie, ale stabilnie) nad wolnościami osobistymi i gospodarczymi (obrót ziemią, apteki, taksówkarze, komornicy, Lex Szyszko etc.) jest próbą rekompozycji definicji wolności i liberalizmu.

Mnie dotyka to niemal na każdym kroku jak ten fasadowy rząd próbuje socjalistyczne i solidarnościowe idee ubrać pod płaszczykiem wolności.

Komentarz

• Żenada to mało powiedziane, brak na to słów.
              _____
              Prawo budowlane Poznań Łódź

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP
                Lol ten...tego gdzie w tym "celnym" felietonie jest choć jeden przykład tego w jaki sposób JK/PiS ogranicza czyjąkolwiek wolność (no chyba, że chodzi o kolegów HGW z takowym ograniczeniem )
                Pomijam akademickie-imho debilne zagadnienie "liberalnej koncepcji wolności"

Tak samo jak Twoja aktywność na tym forum :lol

Cieszę się że cytujesz "Historie Wszechzwiązkowej Komunistycznej Partii. Krótki kurs"
                Przykładów na ograniczanie wolności nie muszę chyba podawać (ostatni apteki), gdyż mamy ich bez liku i każdy tydzień przynosi takie nowinki. Minister Kowalczyk produkuje hurtowo kolejne oferty dla społeczeństwa, chyba z resentymentu do PRL

Można zawsze poprosić ładnie, albo poskarżyć się o bana dla mnie. Dołączę wtedy zaszczytnie do szyderczej loży męczenników na równi z Mario

Historia jest pewnie jedna. W TVP Historia i w książkach pisanych przez sanację dla sanacji. Reszta, w tym potomkowie tych, który przelewano krew w II RP to k... i złodzieje.

Komentarz

Z natury nie nabijam kliknięć SKOK-om zarządzającym portalem Karnowskich, więc tym razem też powstrzymam się
                  Ale Hajdarowicza spod śmietnika z Grasiem to już nie dotyczy. Znaczące

Zamieszczone przez midzi
                  Dla mnie tekst jest nader zrozumiały
                  Dla wszystkich, którzy go czytali jest zrozumiały, tylko wnioski z przywołanych konkretnych wypowiedzi z d... wzięte

Zamieszczone przez midzi
                  (...) relatywizacja wolności sytuacji majątkowej rodzin (biednie, ale stabilnie) nad wolnościami osobistymi i gospodarczymi (obrót ziemią, apteki, taksówkarze, komornicy, Lex Szyszko etc.) jest próbą rekompozycji definicji wolności i liberalizmu.
                  Hm... wyjątkowo ciekawa wypowiedź. Rozumiem, że za prawidłowo skomponowane elementy wolności i liberalizmu uznajesz m.in. opcję, by komornik bezkarnie mógł zajmować traktor gościowi za długi jego sąsiada, z którym nic, włącznie ze wspólnotą majątkową, go nie łączy... albo obowiązek przeprowadzania urzędowej procedury w gminie, by wyciąć drzewko na własnej działce Nawet nie chcę wnikać, czym się trudnisz "niemal na każdym kroku", skoro jednocześnie tak Cię "dotyka" ograniczenie samowolki komorników, obrotu ziemią oraz dla odmiany... swoboda wycinki drzew na własnym terenie

Zamieszczone przez midzi
                  (...) próbuje socjalistyczne i solidarnościowe idee ubrać pod płaszczykiem wolności.
                  No właśnie nikt z rządu niczego takiego robi i na tym polega sedno bzdury nader zrozumiałego tekstu opublikowanego w organie Hajdabombera
                  My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

Z natury nie nabijam kliknięć SKOK-om zarządzającym portalem Karnowskich, więc tym razem też powstrzymam się

Dla mnie tekst jest nader zrozumiały, gdyż pokazuje, że relatywizacja wolności sytuacji majątkowej rodzin (biednie, ale stabilnie) nad wolnościami osobistymi i gospodarczymi (obrót ziemią, apteki, taksówkarze, komornicy, Lex Szyszko etc.) jest próbą rekompozycji definicji wolności i liberalizmu.

Mnie dotyka to niemal na każdym kroku jak ten fasadowy rząd próbuje socjalistyczne i solidarnościowe idee ubrać pod płaszczykiem wolności.
                    Że o czym Ty piszesz ?
                    Sugerujesz, że dekompozycja absorpcyjna koncepcji wolności negatywnej jest wypadkową sił inercyjnych w gospodarce i wtórnej alokacji dóbr ? Zaś sama wspomniana rekompozycja odbywa się w sferze dyskursu poprzez anaforę wzmacniającą decorum będącą immanentną cechą narracji Jarosława Kaczyńskiego - czego efektem jest permanentna prokrastynacja ośrodka władzy.

Wychodząc z założenia, że użyłem kilka mondrych słów uważam, że mam 100 % racji.

Także ten tego...skoro uważasz, że tekst mówiący o "odbieraniu przez PiS wolności obywatelskich" jest celny to uprzejmie proszę, byś wskazał te wartości które Tobie....lub Twoim bliskim odebrano.

ps. Jak przeglądasz portal Karnowskich to, żeby nie nabijać kliknięć SKOK-om można kropić ekran święconą wodą, albo sypać glebę po której chodził Piechociński na klawiaturę - podobno działa.

Zamieszczone przez midzi
                    Przykładów na ograniczanie wolności nie muszę chyba podawać (ostatni apteki), gdyż mamy ich bez liku i każdy tydzień przynosi takie nowinki. Minister Kowalczyk produkuje hurtowo kolejne oferty dla społeczeństwa, chyba z resentymentu do PRL

Można zawsze poprosić ładnie, albo poskarżyć się o bana dla mnie. Dołączę wtedy zaszczytnie do szyderczej loży męczenników na równi z Mario

Historia jest pewnie jedna. W TVP Historia i w książkach pisanych przez sanację dla sanacji. Reszta, w tym potomkowie tych, który przelewano krew w II RP to k... i złodzieje.
                    Twoja wolność została ograniczona, bo nie będziesz mógł otworzyć sieci aptek ?
                    Katofaszyzm...albo kaczofaszyzm.

Zaś co do II RP to uwierz mi, że mało jest na tym forum osób które mają tak krytyczny stosunek do Piłsudskiego jak ja (jakkolwiek patrząc na mój awatar to ciężko w to uwierzyć ) zarówno ze względów ideowych, jak i pragmatycznych.
                    Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
                    Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
                      Ale Hajdarowicza spod śmietnika z Grasiem to już nie dotyczy. Znaczące

Dla wszystkich, którzy go czytali jest zrozumiały, tylko wnioski z przywołanych konkretnych wypowiedzi z d... wzięte

Hm... wyjątkowo ciekawa wypowiedź. Rozumiem, że za prawidłowo skomponowane elementy wolności i liberalizmu uznajesz m.in. opcję, by komornik bezkarnie mógł zajmować traktor gościowi za długi jego sąsiada, z którym nic, włącznie ze wspólnotą majątkową, go nie łączy... albo obowiązek przeprowadzania urzędowej procedury w gminie, by wyciąć drzewko na własnej działce Nawet nie chcę wnikać, czym się trudnisz "niemal na każdym kroku", skoro jednocześnie tak Cię "dotyka" ograniczenie samowolki komorników, obrotu ziemią oraz dla odmiany... swoboda wycinki drzew na własnym terenie

No właśnie nikt z rządu niczego takiego robi i na tym polega sedno bzdury nader zrozumiałego tekstu opublikowanego w organie Hajdabombera
                      Kompletnie nietrafiony argument. Jeśli chodzi o URZE to byłem stałym czytelnikiem. Podobnie tyczyło się to Rzepy za poprzedniej ekipy. Polityczne Gmyzowo-trotylowe zaoranie dziennikarzy był przyczynkiem do utraty władzy przez PO. Karnowskich natomiast nie mogłem już zdzierżyć gdy pracowali dla niemieckich koncernów. Przejście pod płaszczyk SKOK-ów nic tutaj nie zmieniło.

Widocznie każdy rozumie tekst po swojemu. Generalnie diagnozy pokrywają się z tym co zauważył Szułdrzyński, choć ja mimo wszystko nie ubrałbym pewnych działań jako jednolitą linię partii (pokazuje to chociaż zmiana Lex Szyszko o 180 stopni). Szkoda, że nie zauważasz utraty pewnych wolności w ostatnim czasie. Może kiedyś z perspektywy czasu

Moje zatrudnienie nie ma nic do tego. Obrót ziemią krytykowałem i opisywałem jej szkodliwość przed uchwaleniem ustawy. Sam jako obszarnik z Marszałkowskiej muszę przeczekać z kilkunastoma działkami okres rządów PiS, więc pewne plany musiały ulec zmianie. Stać mnie na to, ale przykładowo mojego chrzestnego sadownika ten problem dotyka już mocniej, gdyż ogranicza to możliwość ekspansji w momencie gdy handel ziemią między prywaciarzami, a rolnikami kompletnie zamarł.

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP
                        Że o czym Ty piszesz ?
                        Sugerujesz, że dekompozycja absorpcyjna koncepcji wolności negatywnej jest wypadkową sił inercyjnych w gospodarce i wtórnej alokacji dóbr ? Zaś sama wspomniana rekompozycja odbywa się w sferze dyskursu poprzez anaforę wzmacniającą decorum będącą immanentną cechą narracji Jarosława Kaczyńskiego - czego efektem jest permanentna prokrastynacja ośrodka władzy.

Wychodząc z założenia, że użyłem kilka mondrych słów uważam, że mam 100 % racji.

Także ten tego...skoro uważasz, że tekst mówiący o "odbieraniu przez PiS wolności obywatelskich" jest celny to uprzejmie proszę, byś wskazał te wartości które Tobie....lub Twoim bliskim odebrano.

ps. Jak przeglądasz portal Karnowskich to, żeby nie nabijać kliknięć SKOK-om można kropić ekran święconą wodą, albo sypać glebę po której chodził Piechociński na klawiaturę - podobno działa.

Twoja wolność została ograniczona, bo nie będziesz mógł otworzyć sieci aptek ?
                        Katofaszyzm...albo kaczofaszyzm.

Zaś co do II RP to uwierz mi, że mało jest na tym forum osób które mają tak krytyczny stosunek do Piłsudskiego jak ja (jakkolwiek patrząc na mój awatar to ciężko w to uwierzyć ) zarówno ze względów ideowych, jak i pragmatycznych.
                        Nie potrafię niestety prościej. Kiedyś już jednak dyskutowaliśmy o poziomie szkolnym

Może moja siostra zamierzała otworzyć 5-tą aptekę i nie teraz już nie może? Toć czysty kaczofaszyzm.
                        Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

Nie potrafię niestety prościej. Kiedyś już jednak dyskutowaliśmy o poziomie szkolnym

Może moja siostra zamierzała otworzyć 5-tą aptekę i nie teraz już nie może? Toć czysty kaczofaszyzm.
                          Czemu Twoja siostra nie może dziś otworzyć 5 apteki ?
                          Proszę o podanie aktu prawnego który to uniemożliwia.
                          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Pisałem czysto teoretycznie. Nowa ustawa jest ustawą regulacyjną (komunistyczną), która reguluje ilość, odległość, a także maksymalną możliwą ilość posiadanych aptek przez każdego farmaceutę.

Podobnie ustawa dot. komorników niemalże ich upaństwawia, a także ogranicza ilość spraw do 2500 rocznie. Nie żebym komorników bronił, ale to komuno wróć.

Krok dalej tylko kartki i plany roczne.
                            Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

Pisałem czysto teoretycznie. Nowa ustawa jest ustawą regulacyjną (komunistyczną), która reguluje ilość, odległość, a także maksymalną możliwą ilość posiadanych aptek przez każdego farmaceutę.

Podobnie ustawa dot. komorników niemalże ich upaństwawia, a także ogranicza ilość spraw do 2500 rocznie. Nie żebym komorników bronił, ale to komuno wróć.

Krok dalej tylko kartki i plany roczne.
                              a to komornik jest podmiotem sektora prywatnego?

No bardzo ciekawa interpretacja, dość typowa dla zwolenników złodziejskiej opozycji bo dla nich cała Polska była ich prywatna
                              ...ta ziemia do Polski należy
                              choć Polska daleko jest stąd,
                              bo wolność krzyżami się mierzy
                              historia ten jeden ma błąd!!!!

Better Dead Than Red!!!

Komentarz

• Na pewno nie jest władzą wykonawczą, ani ustawodawczą, a pod taką za moment będzie podlegał.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎