Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zapomniałem dopisać że są to osoby religijne, świadomie uczestniczące w życiu Kościoła, regularnie chodzące na Legię lub jeżdżące na zagraniczne mecze Reprezentacji, nie gryzą ich barwy biało-czerwone, mają szacunek do Żołnierzy Wyklętych i PW. Żadna tam palikociarnia.

No, i teraz można się zastanowić jaki przekaz dociera i zostaje w głowie: czy Hanower, spadek bezrobocia o 0,2% czy dane GUS, czy mem o płaczącej wiewiórce, który został zdementowany dzień później.

Ale to zadanie dla ekipy rządzącej i osób odpowiedzialnych za PR.
    Ostatnio edytowany przez Mayhe(L); 130708.
    Za kibicowski trud, za święte barwy Twe...

Komentarz

• Nie ma co obrażać się na dosyć obiektywne stwierdzenie o tym, że TVPIS funkcjonuje jako telewizja reżimowa, gdyż widać jak na dłoni, że pełni propagandowe zadania rządowe podobnie jak CBOS. Zresztą tożsama sytuacja miała miejsca za pampersów Walendziaka kiedy to doszło do pierwszego odbicia, a także za wczesnego Wildsteina. Format z czasów PO różnił się tylko tym, że tam jeszcze funkcjonował czas antenowy dla PSL i SLD, a także czasem kanap w stylu palikociarskiej trupy.

Trochę słyszałem o ostatnich miesiącach działalności TVP, które wciągnęło sporą rzeszę dziennikarzy i techników z TV Republika. Akurat tak się składa, że część to znajomi, więc kilka słów o odpowiednim formatowaniu zdarzyło mi się usłyszeć od nich.

Sam kilkukrotnie deklarowałem, że życzyłbym w przyszłości, aby media publiczne miały charakter okienkowy (TVP1 dla PiS, TVP2 dla różowego salonu i TVP INFO dla czerwonego), albo parytetowy (o 19 Lis, a o 20 Sakiewicz), ale wiadomo, że to mission impossible

W odróżnieniu od TVN, którego nie widziałem chyba od Big Brothera to zdarza mi się kilka razy w miesiącu odpalić "Wiadomości". Czasem poziom "Ucha Prezesa" osiągają, więc można prawie za darmo się pośmiać. Oczywiście jeśli nie dowalą opłaty audiowizualnej od każdej nieruchomości, samochodu, czy smartphona, bo wtedy już będzie tylko za półdarmo.

Zamieszczone przez b. Zobacz posta
      A i jak czytam o motywie z "wódką i zagrychą" to nie wiem czy jest sens dyskusji. Wieszcz dalej koniec PiSu i krach gospodarczy. Bez odbioru.
      Nie trzeba tak szybko się poddawać. Mnie osobiście bawiła ta laurka dokonań PiS w wersji przedświątecznej, którą mogli popełnić równie dobrze Targalski, czy Lisiewicz, ale to chyba nie powód do obrażania się, czy pisania "bez odbioru".

Wszak moje podejście do 500+, podobne jak blisko 20% ekskluzywnej i nie zaczadzonej socjalizmem grupy społecznej jest chyba tutaj znane.
      Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

• Zamieszczone przez b. Zobacz posta
        świetne wyniki gospodarcze pokazywane. Boli? Ma boleć.

Rozumiem, że teraz chcesz sprowadzać rozmowę do "Ucha Prezesa" czy wpadek wizerunkowych, bo tak teraz wygodniej. Jeszcze do niedawna bardzo chętnie komentowałeś sprawy gospodarcze i wieszczyłeś drugą Grecję, teraz jakoś nie odnosisz się do danych gospodarczych.

Wieszcz dalej koniec PiSu i krach gospodarczy. Bez odbioru.

Takie mamy wspaniałe wyniki gospodarcze. W 2016 12 państw UE miało nadwyżkę budżetową. My znaleźliśmy się w ogonie zestawienia i parząc na siłę gospodarek to prymusem tu nie jesteśmy. Pomijając Rumunię gdzie mocno obniżono podatki co w teorii powinno mieć pozytywny wpływ na gospodarkę. Nasz wzrost wydatków publicznych (obniżenie wieku emerytalnego) takiego pozytywnego wpływu na gospodarkę mieć nie będzie. O spadku deficytu w stylu drugiej Grecji nawet nie ma co marzyć.

Zgodnie z cyklami koniunkturalnymi światowy krach gospodarczy jest pewny jak techno w trendzie. Jednakże rząd chyba nie zdaje sobie z tego sprawy i traktuje aktualną dobrą koniunkturę jako coś stałego (wspominałem ostatnio wypowiedz Rafalskiej iż bezrobocie już nigdy nie wzrośnie do 10%). Z czego będzie zasypana rosnąca dziura w FUS w przypadku odwrócenia trendu to detalicznie nie wiadomo. A jak zabraknie pieniędzy na emerytury i 500+ to koniec PISu nastąpi bardzo szybko.

Czekam na odbiór.

Komentarz

• Zamieszczone przez Piwosz1916 Zobacz posta

Takie mamy wspaniałe wyniki gospodarcze. W 2016 12 państw UE miało nadwyżkę budżetową. My znaleźliśmy się w ogonie zestawienia i parząc na siłę gospodarek to prymusem tu nie jesteśmy. Pomijając Rumunię gdzie mocno obniżono podatki co w teorii powinno mieć pozytywny wpływ na gospodarkę. Nasz wzrost wydatków publicznych (obniżenie wieku emerytalnego) takiego pozytywnego wpływu na gospodarkę mieć nie będzie. O spadku deficytu w stylu drugiej Grecji nawet nie ma co marzyć.

Zgodnie z cyklami koniunkturalnymi światowy krach gospodarczy jest pewny jak techno w trendzie. Jednakże rząd chyba nie zdaje sobie z tego sprawy i traktuje aktualną dobrą koniunkturę jako coś stałego (wspominałem ostatnio wypowiedz Rafalskiej iż bezrobocie już nigdy nie wzrośnie do 10%). Z czego będzie zasypana rosnąca dziura w FUS w przypadku odwrócenia trendu to detalicznie nie wiadomo. A jak zabraknie pieniędzy na emerytury i 500+ to koniec PISu nastąpi bardzo szybko.

Czekam na odbiór.
          Co ma wspólnego nadwyżka budżetowa z siłą gospodarki ?

Ja sobie daruje bezproduktywne pisanie na tym forum, ale jako, że wielu użytkowników przynosi mi wiele radości, to się spytam...jak wyglądały pytania w sondażach Kantara w których wygrywała Platforma...eksperty 1,2,3 start
          O mam jeszcze drugie pytanie jak oceniacie bengalską premier Sheikh Hasine ?
          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
            Co ma wspólnego nadwyżka budżetowa z siłą gospodarki ?

Ja sobie daruje bezproduktywne pisanie na tym forum, ale jako, że wielu użytkowników przynosi mi wiele radości, to się spytam...jak wyglądały pytania w sondażach Kantara w których wygrywała Platforma...eksperty 1,2,3 start
            O mam jeszcze drugie pytanie jak oceniacie bengalską premier Sheikh Hasine ?
            Szkoda, że uwazasz pisanie na forum jako bezproduktywne. Wszak ostatnie wpisy sprawiały, że człowiek częściej się uśmiechał

Jakie pytanie jak Kantar zrobil zmanipulowany sondaz?

Komentarz

• Zamieszczone przez Mayhe(L) Zobacz posta
              wiadomości jeśli takowe oglądają to głównie polsat lub czasami tvn, gazet czy tygodników nie kupują, jedyna wiedza o świecie i życiu to poranna i wieczorna wycieczka po fejsbuku i czytanie co podlinkują ich znajomi, a głównie są to albo leady albo memy typu sok z buraka..... Dla przykładu: "jak ja nie cierpie tego kaczora, misiewicze złodzieje, po cholere kaczor kazał im lądować to jego wina, długopis wszystko podpisuje, jestem przeciwna gimnazjom ale to co sie teraz dzieje jest jeszcze gorsze, pis to mocherowe berety a ja nie chcę być mocherem bo wstyd, zawiodłam sie na platormie ale nigdy nie zagłosuję na pisiorów, broszka zerwała kontakty handlowe z Chinami, Macierewicz doprowadzi do wojny z Rosją i Francją
              M. zd. opisałeś typowego ćwierćinteligenta, który nigdy nie zagłosuje na PiS, więc nie bardzo rozumiem, co ma do tego pisowski PR. Przecież choćby się zesrali, to nie przeciągną ich na swoją stronę. Pocieszające, że wielkomiejskich pseudomagistrów jest w skali Kraju niewiele.
              Ostatnio edytowany przez BlackAdder; 51375.
              "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder Zobacz posta
                M. zd. opisałeś typowego ćwierćinteligenta, który nigdy nie zagłosuje na PiS, więc nie bardzo rozumiem, co ma do tego pisowski PR. Przecież choćby się zesrali, to nie przeciągną ich na swoją stronę. Pocieszające, że wielkomiejskich pseudomagistrów jest w skali Kraju niewiele.
                Ale całkiem realnego. Jedno po ciężkich bitwach przy kieliszku zagłosowało na Dudę, a w parlamentarnych jedno na Kukiza i a drugie PIS. Tak na próbę bo też mieli dość PO.

Kwestia dotyczyła czego innego. Jak dotrzeć do ludzi dla których jedyny świat to fejs.

Komentarz

• Zamieszczone przez Mayhe(L) Zobacz posta
                  Ale całkiem realnego. Jedno po ciężkich bitwach przy kieliszku zagłosowało na Dudę, a w parlamentarnych jedno na Kukiza i a drugie PIS. Tak na próbę bo też mieli dość PO.

Kwestia dotyczyła czego innego. Jak dotrzeć do ludzi dla których jedyny świat to fejs.
                  No z tego co piszesz, trzeba mieć mocny łeb
                  "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder Zobacz posta
                    No z tego co piszesz, trzeba mieć mocny łeb
                    Nocne Polaków rozmowy . W końcu Ziemkiewicz namawiał do endeckiej pracy u podstaw .

Komentarz

• TNTP - wiesz jak dokładnie brzmiały te pytania przed tradycyjnym "gdyby wybory odbyły się... na kogo oddałby pan głos"? Bo słyszałem, że w tych zmanipulowanych sondażach najpierw były pytania walące w PiS, a ciekawy jestem jak dokładnie to nakierunkowujące pytania brzmiały.

Jeszcze przed powstaniem Nowouczesanych był sondaż (chyba od Dumy z Ibris), w którym pytanie brzmiało "Gdyby w następnych wyborach wystartowało ugrupowanie Nowoczesna Ryszarda Petru, to na kogo oddałby Pan głos?" I takim sposobem Nowoczesne Ryśki jeszcze przed oficjalnym założeniem partii mieli kilkanaście % poparcia.

I ciekawe ile teraz to kosztuje. Jak Wipler kupił sobie sondaż u Marcinka Dumy z 19% dla Republikanów, to zapłacił 6000 zł.

Zresztą niech każdy się postawi w roli takiego telefonicznego ankietera. Dużo trzeba, żeby nakierować na satysfakcjonującą nas odpowiedź czy zasugerować coś pytanemu?

Co nie zmienia faktu, że takie kurewki jak Duma czy ci z Kantaru tymi manipulacjami wpływają na wyborców i kształtują opinie. Ktoś kto nie intere polityką, a jedzie sobie raną furą do roboty i usłyszy w radio czy włączy tv po gułagu, a tam ciągle "PiS traci, PO przegania PiS" i tak w kółko, to co sobie pomyśli?

Komentarz

TNTP - wiesz jak dokładnie brzmiały te pytania przed tradycyjnym "gdyby wybory odbyły się... na kogo oddałby pan głos"? Bo słyszałem, że w tych zmanipulowanych sondażach najpierw były pytania walące w PiS, a ciekawy jestem jak dokładnie to nakierunkowujące pytania brzmiały.

Jeszcze przed powstaniem Nowouczesanych był sondaż (chyba od Dumy z Ibris), w którym pytanie brzmiało "Gdyby w następnych wyborach wystartowało ugrupowanie Nowoczesna Ryszarda Petru, to na kogo oddałby Pan głos?" I takim sposobem Nowoczesne Ryśki jeszcze przed oficjalnym założeniem partii mieli kilkanaście % poparcia.

I ciekawe ile teraz to kosztuje. Jak Wipler kupił sobie sondaż u Marcinka Dumy z 19% dla Republikanów, to zapłacił 6000 zł.

Zresztą niech każdy się postawi w roli takiego telefonicznego ankietera. Dużo trzeba, żeby nakierować na satysfakcjonującą nas odpowiedź czy zasugerować coś pytanemu?

Co nie zmienia faktu, że takie kurewki jak Duma czy ci z Kantaru tymi manipulacjami wpływają na wyborców i kształtują opinie. Ktoś kto nie intere polityką, a jedzie sobie raną furą do roboty i usłyszy w radio czy włączy tv po gułagu, a tam ciągle "PiS traci, PO przegania PiS" i tak w kółko, to co sobie pomyśli?

Jak dokładnie brzmiały to nie wiem, było cos o nieśmiertelnym Misiewiczu, cos z Macierewiczem jeszcze i chyba 4-5 dodatkowe walące w PiS - podobno zakończone "czy w danej sytuacji w nadchodzących wyborach zagłosowałbyś na"

Ceny nie znam, ale z własnych doświadczeń wiem, ze to jest typowy temat do dogadania sie - to znaczy wchodzi w jej skład wiele zmiennych. Wydaje mi sie ze jak idzie to dla konkretnego-regularsa zamawiającego, to "manipulacja" jest juz automatycznie wliczona w cenę.
                        Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Ale chyba trochę przegrzali z tymi sondażami. W jednym PIS 38%, PO 19%, a za kilka dni PIS 28%, PO 27% i co najlepsze obydwa sondaże Kantar Public I ta frekwencja - 69%

Grzanie tych sondaży co kilka dni, ogromne rozbieżności i manipulacje skończą się tym, że nawet ci, którzy mają jeszcze zaufanie do sondażowni (są tacy?) przejrzą na oczy i już nikt im nie będzie ufał.

Poza tym kiedyś te sondaże trzeba urealnić. Chociaż patrząc po tym, co prognozowali chociażby przed prezydenckimi to niekoniecznie

Komentarz

• Ja nie bardzo rozumiem co trzeba mieć w mózgu żeby kierować się sondażami przy głosowaniu.

Komentarz

Ale chyba trochę przegrzali z tymi sondażami. W jednym PIS 38%, PO 19%, a za kilka dni PIS 28%, PO 27% i co najlepsze obydwa sondaże Kantar Public I ta frekwencja - 69%

Grzanie tych sondaży co kilka dni, ogromne rozbieżności i manipulacje skończą się tym, że nawet ci, którzy mają jeszcze zaufanie do sondażowni (są tacy?) przejrzą na oczy i już nikt im nie będzie ufał.

Poza tym kiedyś te sondaże trzeba urealnić. Chociaż patrząc po tym, co prognozowali chociażby przed prezydenckimi to niekoniecznie
                              Gdyby to była do końca prawda odnośnie tego czym piszesz to napisałabym również, że ośrodki badawcze kłamią i manipulują.

Natomiast jak przyjrzymy się dokładnie i wczytamy się w techniczne niusanse to wtedy może się okazać, że taka zmiana sondażowa to nie musi być kompletny scenariusz sci-fi, gdyż wchodzą w grę różne metody badań (CAPI w przypadku sondażu 38/19, a także różny sposób formułowania pytań). Tak, wiem o tym, że Wipler, czy Palikot kupowali sondaże na "otwarcie" ich bytów politycznych.

Posłużyłem się kilkoma stronami z sondażami z ostatnich miesięcy:
                              http://www.badaniawyborcze.pl/ (wszystkie badania bez IBRiS)
                              Sondaże poparcia komitetów i partii politycznych w wyborach parlamentarnych w 2023 roku. Archiwalne i aktualne sondaże wyborcze.

Pozwoliłem sobie stworzyć dwa w miarę czytelne wykresy na podstawie powyższych danych.

Ilość sondaży przeprowadzanych w danym okresie od listopada 2015 do kwietnia 2017:

Sondaż punktowy PiS vs PO z prognozowaną linią tendencji w 2017 roku:

W drugim wykresie specjalnie nie dałem dat, aby każdy mógł zrobić sobie rebus jakie wydarzenia sprawiły, że doszło do marcowego i kwietniowego "zbliżenia"

Ilość sondaży jak widać determinowały sprawy okołotrybunałowe, a także brukselka. O dziwo "pucz" nie podniósł na tyle sondażowej temperatury, aby doszło wtedy do lawiny zamówień.
                              Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

• Jak to jest, że przez 8 lat rządów PO-PSL nie udało się uchwalić czegoś takiego jak obecny, wprowadzony w zeszłym roku tzw. "pakiet paliwowy"?

-zysk Orlenu w I kwartale był o 630% (!) większy niż w analogicznym okresie 2015r. 2,1 mld wobec 330 mln rok wcześniej. Zresztą już 2015r. był rekordowy jeśli chodzi o zysk PKN Orlen.

-zysk Lotosu był o 300% większy niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. 411 mln zł zysku wobec 100 mln w roku poprzednim.

Ogólnie zapotrzebowanie na legalne paliwo jest ogromne. Ile miliardów zł Polska straciła wpływów do budżetu przez ostatnie 8 lat? Wystarczy nie kraść.

Komentarz

Pracuję...
                                X