Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
Dzięki za wstawienie . Oglądałem wczoraj, chłopaki się nie krygują. Są smaczki . Najpierw Rafał o Wielgus: Schleswig-Holstein, a potem Otoka-Frąckiewicz: Gruby Chińczyk z Nowoczesnej .
Jak ogłosił na konferencji prasowej na początku tego tygodnia szef Komitetu Stałego Rady Ministrów minister Henryk Kowalczyk z dniem 1 stycznia, rozpoczęła się likwidacja ministerstwa Skarbu Państwa, która potrwa do końca marca tego roku - pisze Zbigniew Kuźmiuk.
Jednocześnie przekazano nadzór nad 432 spółkami z udziałem skarbu państwa do 9 ministrów branżowych, przy czym największa ich część będzie nadzorowana przez wicepremiera Mateusza Morawieckiego.
Ponadto od 1 stycznia Prokuratoria Generalna Rzeczpospolitej Polskiej (przejęła obowiązki Prokuratorii Skarbu Państwa), będzie reprezentowała polskie państwo w procesach przed sądami w tym także spółki skarbu państwa, jeżeli będą sobie tego życzyły.
Natomiast do nadzoru finansowego nad spółkami Skarbu Państwa, nadzoru nad ich strategicznymi decyzjami, wreszcie do weryfikacji kadr nimi zarządzających (składu ich zarządów i rad nadzorczych), będzie powołana już w najbliższym czasie rada ds. spółek przy KPRM, którą będzie kierował powołany przez premiera ekspert wywodzący się ze środowiska naukowego.
I tak resorty rozwoju i finansów będą nadzorowały ponad 240 spółek w tym takich potentatów jak: PKO BP, PZU, Grupa Azoty, Totalizator Sportowy, Agencja Rozwoju Przemysłu czy PLL LOT.
Minister infrastruktury i budownictwa będzie nadzorował 47 spółek w tym wszystkie spółki PKP, liczne spółki PKS z udziałem skarbu państwa, ale także Polski Holding Nieruchomości czy Pocztę Polską.
Minister energii będzie nadzorował 42 spółki w tym 4 koncerny energetyczne (Polska Grupa Energetyczna, Enea, Tauron, Energa), ORLEN, LOTOS, KGHM, PGNiG, czy też spółki z sektora węglowego.
Z kolei minister obrony będzie nadzorował ponad 20 spółek (w tym Polską grupę Zbrojeniową i Polski Holding Obronny), minister rolnictwa i rozwoju wsi kilkanaście (Krajowa Spółka Cukrowa i giełdy rolne), 11 spółek minister gospodarki morskiej i żeglugi śródlądowej (spółki morskie, stocznie), 5 spółek minister sportu (między innymi PL 2012+) i po jednej spółce minister spraw wewnętrznych (Państwowa Wytwórnia Papierów Wartościowych) i minister zdrowia (Specjalistyczne Centrum Medyczne w Polanicy Zdroju).
Jednak najważniejszą częścią tej koncepcji związanej z likwidacją resortu skarbu i rozdysponowania nadzoru nad spółkami do ministrów branżowych, a także zaprzestaniem ich prywatyzacji jest wykorzystanie tych swoistych sreber rodowych, czyli największych spółek Skarbu Państwa posiadających wielomiliardowy majątek do realizacji polityki rozwojowej państwa.
Chodzi o wykorzystanie potężnych aktywów gospodarczych, jakimi są zasobne spółki skarbu państwa głównie do realizacji inwestycji infrastrukturalnych ważnych dla rozwoju gospodarczego państwa.
Do tej pory spółki te realizowały indywidualne strategie rozwojowe, często wzajemnie nieskorelowane, co tak naprawdę, oznaczało marnowanie ogromnych możliwości rozwojowych.
Dlatego konieczna jest odpowiednia zmiana stanu prawnego, co więcej w związku z tym, że wymienione podmioty gospodarcze, są spółkami giełdowymi, potrzebne przygotowanie rozwiązań, które pozwolą na uczciwe potraktowanie akcjonariuszy mniejszościowych.
Akcjonariusze mniejszościowi muszą mieć, bowiem świadomość, że nie są akcjonariuszami typowych podmiotów komercyjnych, ale spółek, które mają uczestniczyć we wzmacnianiu gospodarki państwa, przy czym nie musi się to odbywać ich kosztem.
Jak wyjaśnił minister Henryk Kowalczyk przy tego rodzaju przedsięwzięciach wspieranych przez rząd spółkom ją realizującym będą udzielane gwarancje rządowe w związku z dłuższym okresem zwrotu kapitału z danej inwestycji i to rozwiązanie będzie korzystne także dla inwestorów mniejszościowych.
Powstaje, więc rozwiązanie, które pozwoli na wykorzystanie majątku Spółek Skarbu państwa do realizacji polityki prorozwojowej z jednoczesnym zapewnieniem przejrzystości powoływania ich zarządów i rad nadzorczych poprzez wspomnianą wyżej podporządkowaną premierowi radę ds. spółek.
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle." Janusz Waluś - czekaMY!
Policja poszukuje mężczyzn, którzy naruszali porządek podczas zamieszek przed Sejmem w połowie grudnia. Publikuje też ich wizerunki.
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle." Janusz Waluś - czekaMY!
To czego Szwajcarzy nie dali sobie wcisnąć w referendum, przeforsowano w fińskim parlamencie. Od nowego roku dochód gwarantowany w Finlandii będzie wynosił 560 euro, dla przypomnienia w Szwajcarii miało to być 2,5 tys CHF. To kolejny dowód że Szwajcaria jest jedynym krajem w którym sprawdza się demokracja.
Piszą o tym również inne media. Dla przypomnienia:
05.11.2015 r.
Szczyt "16+1" w Rydze (Kraje Europy Środkowo-Wschodniej i Chiny). Premier Beata Szydło o współpracy z Chinami mówi jako o wielkiej szansie dla Polski. "Chcemy budować wspólnie projekty transportowe, morskie i kolejowe. Jesteśmy do tego przygotowani i będziemy takie propozycje również składali"
30.11.2015 r.
Wizyta prezydenta Andrzeja Dudy w Chinach. Duda przyjęty w Państwie Środka z wielką pompą. Prezydent Polski liczy szczególnie na to, że Polska skorzysta na tak zwanym nowym Jedwabnym Szlaku, który ma połączyć Chiny z krajami Unii
Europejskiej.
05.01.2017 r.
Nadzorowana przez MON Agencja Mienia Wojskowego odwołała przetarg na sprzedaż działki w Łodzi. Chińczycy chcieli stworzyć tam wielki kolejowy terminal przeładunkowy w ramach Nowego Jedwabnego Szlaku. Decyzja ta miała spowodować, że Chińczycy odwołali swoje plany dotyczące inwestycji w Łodzi. Za decyzję prawdopodobnie odpowiedzialny jest Antoni Macierewicz.
Muppet, radziłem: po wylądowaniu trzeba przede wszystkim schować spadochron i swoje odczekać.
A na hasło i odzew nie wybierać:
- Janusz Lewandowski.
- Nie słyszałem jego niemądrej wypowiedzi.
"Nieszczęsny człowiek, który posiada miłość, a szuka czegoś innego".
"Fanatycy wolności kończą jako teoretycy policji". (N. Davila)
Up the Anchor!
No no no, wrzuć tu jeszcze wypowiedź "twardego kibica z młyna" odnośnie tego wydarzenia - będziesz miał komplet: nie odpisuj leci ignore
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.
Zajebiście, że piórem jakiegoś pismaka nam przedstawiasz jak wtedy było, ale uwierz, że wielu z nas brało udział w MN2011 i wiemy jak było.
Byłem i ja. Nie ciągnijmy tematu bo to było 5 lat temu i już wszystko powiedziano. Jestem kibicem i nie będę poruszał tematu na forum kibicowskim o MN.
Co do filmiku to podtrzymuje, można wybrać 5 innych tematów o wyginaniu demokracji z okresu po-PSL którymi można im dojebac..
Wytłumaczysz w takim razie o co tobie w ogóle chodzi? Bo ja już się pogubiłem.
Ktoś tu wkleja filmik o hipokryzji PO krzyczącej o braku demokracji, podczas gdy za ich rządów psy biły i pałowały spokojnie idącego gościa na MN. Tak się składa, że po jednym z marszów sam się przekonałem o ich "demokracji", będąc np. rażony paralizatorem jak siedziałem skuty. Piszesz o jakimś zakłamaniu, wklejając przy okazji jakiś link z opisem MN jakiegoś pismaka. Jak przychodzi co do czego, to nie chcesz ciągnąć tematu. O co tu chodzi?
Wytłumaczysz w takim razie o co tobie w ogóle chodzi? Bo ja już się pogubiłem.
Ktoś tu wkleja filmik o hipokryzji PO krzyczącej o braku demokracji, podczas gdy za ich rządów psy biły i pałowały spokojnie idącego gościa na MN. Tak się składa, że po jednym z marszów sam się przekonałem o ich "demokracji", będąc np. rażony paralizatorem jak siedziałem skuty. Piszesz o jakimś zakłamaniu, wklejając przy okazji jakiś link z opisem MN jakiegoś pismaka. Jak przychodzi co do czego, to nie chcesz ciągnąć tematu. O co tu chodzi?
Ostatnie zdanie jest kluczowe. Filmik jak ten pokazany nie dotrze do szerszego grona osób, można zrobić lepszy pokazujący inne, bardziej chwytliwe tematy ktore pokażą hipokryzje obecnej opozycji. Tylko tyle chciałem przekazać.
Piszą o tym również inne media. Dla przypomnienia:
05.11.2015 r.
Szczyt "16+1" w Rydze (Kraje Europy Środkowo-Wschodniej i Chiny). Premier Beata Szydło o współpracy z Chinami mówi jako o wielkiej szansie dla Polski. "Chcemy budować wspólnie projekty transportowe, morskie i kolejowe. Jesteśmy do tego przygotowani i będziemy takie propozycje również składali"
30.11.2015 r.
Wizyta prezydenta Andrzeja Dudy w Chinach. Duda przyjęty w Państwie Środka z wielką pompą. Prezydent Polski liczy szczególnie na to, że Polska skorzysta na tak zwanym nowym Jedwabnym Szlaku, który ma połączyć Chiny z krajami Unii
Europejskiej.
05.01.2017 r.
Nadzorowana przez MON Agencja Mienia Wojskowego odwołała przetarg na sprzedaż działki w Łodzi. Chińczycy chcieli stworzyć tam wielki kolejowy terminal przeładunkowy w ramach Nowego Jedwabnego Szlaku. Decyzja ta miała spowodować, że Chińczycy odwołali swoje plany dotyczące inwestycji w Łodzi. Za decyzję prawdopodobnie odpowiedzialny jest Antoni Macierewicz.
Trwają dyskusję odnośnie rzekomego „wypisania” RP z projektu „Belt&Road”. W internecie pojawił się film w którym Antoni Macierewicz krytykuje chiński projekt. Owo nagranie powstało (o ile się nie mylę) dość dawno - pod koniec 2015 r. Interpretując to nagranie należy mieć świadomość kilku czynników.
Po pierwsze, polityka zagraniczna rządu PiS opiera się na jakieś formie balansowania pomiędzy mocarstwami m.in. pomiędzy USA i Chinami. PiS chce utrzymać bliskie kontakty z USA, ale szuka również potencjalnych alternatyw - tutaj kłaniają się Chiny i ich projekt reaktywacji „Jedwabnego Szlaku”. Jest to bardzo trudne balansowanie, ponieważ oba mocarstwa coraz aktywniej ze sobą rywalizują. Polska musi dbać o poprawne relacje zarówno z Waszyngtonem, jak i z Pekinem.
Po drugie, każda postać w rządzie ma konkretną role do odegrania. W wypadku Antoniego Macierewicza oprócz zarządzania wojskiem jest to także dbałość o polsko-amerykański sojusz wojskowy. Antoni Macierewicz jadąc do USA musi tworzyć odpowiedni klimat pod polsko-amerykańskie porozumienia. Dlatego krytykuje tam „Belt&Road”. Gdy pragniemy coś od USA uzyskać, to nie możemy jednocześnie w kontaktach z Amerykanami podkreślać swoich związków z ChRL. Wywiad na który powołują internauci, szef polskiego MONu udzielił właśnie jakiemuś polonijnemu medium (z USA, bądź z Kanady). Natomiast kooperacją z Chinami zarządzają inni urzędnicy np.są prezydent i minister rozwoju. Oni będąc w Chinach mówią już coś kompletnie innego. „Pokorne ciele dwie matki ssie” - na tym polega realizm. O tym, że współpraca polsko-chińska wciąż dynamicznie się rozwija świadczy chociażby fakt planowanej na wiosnę tego roku wizyty premier Beaty Szydło w ChRL.
W chwili obecnej to jest mój punkt widzenia na zaistniałą sytuację. Być może się mylę. Sprawę należy bacznie obserwować.
Komentarz