Zamieszczone przez itakpowiem
Zobacz posta
Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
-
Zamieszczone przez TNTP Zobacz postaNie nie mam dziecka w przedszkolu, czy tam w moim przypadku żłobku gdyż opiekuje się nim moja żona.
Mam w miarę dobrą i w miarę stabilną sytuację finansową, więc nie specjalnie czułem się targetem 500 plus. Ale nawet przy tej mojej relatywnie dobrej sytuacji świadomość (potencjalnego) wsparcia w wysokości 500 pln daje poczucie zabezpieczenia na przyszłość.
Zamieszczone przez Kawa Zobacz postaNo ja mam w państwowym przedszkolu, i co?Ostatnio edytowany przez itakpowiem; 68553.
Komentarz
-
Wszystkim teoretykom 500+ chciałbym jedno napisać: jest mnóstwo rodzin dla których te 500 czy 1000 PLN miesięcznie, to koniec zastanawiania się czy kupić starszemu dzieciakowi buty na zimę, czy młodszemu lekarstwa na następny miesiąc. Tylko tyle i aż tyle.
I oni zagłosują na PiS nie dlatego że ich ktoś przekupił, tylko dlatego, że przywrócił im trochę godności i normalności.Kto walczy z potworami, ten niechaj baczy, by przy tym samemu nie stać się potworem.
Fryderyk Nietzsche, Poza dobrem i złem
Komentarz
-
Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz postaPróg dla 3 osobowej rodziny to 2400zł brutto, nie wiem jak to może wpływać na poczucie zabezpieczenia na przyszłość.
Ponawiam pytanie czy masz dzieci ?
Czy wiesz jaki wysiłek finansowy wiąże się z ich posiadaniem ?Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz postaIntrygująca teoria problem w faktach - dzieci rodzi się więcej w pierwszym półroczu 2015 - 181.1 tysięcy, w 2016 - 191.03 tysiąca(podobnie rzecz ma się z zawieranymi małżeństwami i spadkiem liczby rozwodów)
Program wprowadza elementarne poczucie stabilności finansowej, nie zapewnia bytu - zapewnia szansę na wykarmienie dziecka - jeśli powinie się noga
Czynniki:
- brak efektu 500+
- wychodzenie z okresu prokreacji roczników wyżu demograficznego przełomu lat 70-80
- nadchodzący kryzys gospodarczy
Komentarz
-
Zamieszczone przez TNTP Zobacz postaMasz rację co najmniej 20kilka % domowego budżetu gwarantowane przez państwo nie jest żadnym zabezpieczeniem na przyszłość.
Ponawiam pytanie czy masz dzieci ?
Czy wiesz jaki wysiłek finansowy wiąże się z ich posiadaniem ?
A TY uważasz że 500+ jest uczciwsze dla ogółu narodu niż np propozycja Rafała Wójcikowskiego z Kukiz 15? Bo ja nie wypowiadałem się czy pomoc startującym rodzinom jest potrzebna, bo jest. Tylko o tym że pewne grupy na niej bardziej skorzystają, co będzie miało przełożenie na poparcie w tych grupach.
Komentarz
-
A nie brakuje Wam w PISie trochę świeżej krwi? Dostało się trochę młodych osób w porównaniu z tymi co zasiadają już którąś kadencję, a ja ciągle w TV widzę te same twarze. Najbardziej brakuje mi takiego Adama Hofmana, gość miał naprawdę cięte riposty i dobre gadane, swoją drogą w przeszłości widziałem w nim zastępcę Prezesa.
Trzeba szukać takich osób i częściej dopuszczać ich do głosu, bo naprawdę czasami mają więcej do powiedzenia niż "zawodowi politycy", a ludzie też z chęcią posłuchaliby kogoś innego, a nie w kółko tych samych.Ostatnio edytowany przez głos z trybun; 60596.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Muppet_Show Zobacz posta- trudno było nie zauważyć nowych dróg, odnowionych kamienic, więcej kasy w portfelu u rodziny i znajomych. 5-6 lat a skok milowy w większości obszarów
- Od 2013 obserwuje na bieżąco co piszczy w polityce
POzamiatane. Jak Platforma Obywatelska porwała Polskę
Platforma Obywatelska rządziła III RP przez jedną trzecią jej historii. Być może będzie nią rządzić w przyszłości. Można nawet powiedzieć, że porwała Polskę - na kilka różnych sposobów. Porwała ją za...
Za kibicowski trud, za święte barwy Twe...
Komentarz
-
Zamieszczone przez itakpowiem Zobacz postaMam swoją rację bo nie mógłbym mówić o jakiejkolwiek przyszłości zarabiając 2400 brutto na 3 osobową rodzinę.Dzieci tak posiadam, w rodzinie. I tematy kosztów, żłobków jak i obowiązkowych szczepień nie są mi obce.
A TY uważasz że 500+ jest uczciwsze dla ogółu narodu niż np propozycja Rafała Wójcikowskiego z Kukiz 15? Bo ja nie wypowiadałem się czy pomoc startującym rodzinom jest potrzebna, bo jest. Tylko o tym że pewne grupy na niej bardziej skorzystają, co będzie miało przełożenie na poparcie w tych grupach.
To, że Ty nie widzisz przyszłości takiej rodziny to nie oznacza, że takich rodzin nie ma - wbrew pozorom jest ich bardzo dużo.
Uwierz mi, że czym innym jest "posiadanie w rodzinie" (w sumie każdy człowiek posiada takie dziecko - bo sam jest dzieckiem), a czym innym jest posiadanie własnego dziecka. Mając rodzinę świadomość, że w razie czego państwo nie zostawi Cię zupełnie na lodzie, daje komfort psychiczny.
Co ma kwestia redystrybucji dóbr jako taka z uczciwością to ja szczerze powiedziawszy nie wiem. Wiadomą rzeczą jest to, że są różne inne alternatywne możliwości - ale to samo w sobie nie oznacza, że 500 plus jest czymś złym. Realnie jest to pierwszy kompleksowy program wsparcia polskiej rodziny - hejtowanie go jest dla mnie czystym debilizmem.
Różnorakich korzyści tego programu jest wiele - a zarzuty, są delikatnie mówiąc niepoważne.
Jak chcesz możemy rozmawiać o konkretach, ale nie na poziomie za 500 to ja mogę sobie kupić podpaski, albo tworząc jakiś wzór matematyczny kto i ile powinien dostać.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Za kibicowski trud, za święte barwy Twe...
Komentarz
-
1. problem starzenia się społeczeństwa (emigracja, niska dzietność) jest jednym z głównych problemów w Polsce w średnim terminie - socjologowie podnosili ten problem od dawna. działanie było konieczne
2. 500+ jest po prostu transferem socjalnym (socjalizmem), a nie programem celowanym
3. z ogólnodostępnych ankiet, rozmów ze znajomymi - głównymi problemami są
- niestabilność zatrudnienia (śmieciówki - PiS zdaje się coś działał w tej sprawie dodatkowo pomaga spadek bezrobocia)
- i właśnie brak przedszkoli i żłobków. Państwowe mają średnią opiekę (duże grupy i stosunek ilości dzieci na wychowawcę)
4. program wpisuje się w obecny trend luzowania fiskalnego, gdzie impuls pobudzenia PKB (przy spadającej konsumpcji) mają spowodować właśnie wydatki rządowe. W naszym przypadku jednak prowadzi do dodatkowej, niebezpiecznej nierównowagi budżetowej. Nadchodzi globalny wzrost rentowności i wzrośnie koszt obsługi długu - będzie podwyżka podatków.
Teoretycznie wzrost ściągalności podatków (już obserwowany, dodatkowy jeszcze się pojawi) i powrót części 500+ w formie podatków powinny złagodzić problem. Na razie jednak część wydatków poszła w import i spłatę długów.
Za gros wzrostu PKB ponad 2% odpowiadają transfery unijne, układ kalendarza plus obstrukcja EU w transferach (konflikt PiS, Trybunał) obniża nam PKB i może spowodować, że za brak wzrostu zapłaci Morawiecki.
jedziemy po bandzie to pewne
Komentarz
-
Zamieszczone przez TNTP Zobacz postaTylko, że w jakimkolwiek programie rządowym nie można patrzyć przez swój własny pryzmat - tylko bardziej ogólnie.LEGIA&FC DEN HAAG
Komentarz
-
Zamieszczone przez Herman Zobacz postaTo jak z ciekawości patrzysz w takim razie na powrót do poprzedniego wieku emerytalnego?
Widzę to jako powrót do praw nabytych i wywiązanie sie Państwa z umowy społecznej.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Zamieszczone przez WhiteWarrior Zobacz postaProstactwo postrzega świat jako zerojedynkowy, biało-czarny.
Tera rozkmina logiczna:
"Prostactwo (jakaż niepiękna etykieta) postrzega świat jako zerojedynkowy".
Czyli są tacy ludzie, którzy postrzegają świat "jako zerojedynkowy" (prostactwo), i tacy, którzy go w ten sposób nie postrzegają (nie-prostactwo), ergo to stwierdzenie buduje zero-jedynkowy obraz świata (nie ma osoby postrzegającej jakoś świat, która nie należałaby do jednego z tych dwóch zbiorów), ergo jego autor jest..."Nieszczęsny człowiek, który posiada miłość, a szuka czegoś innego".
"Fanatycy wolności kończą jako teoretycy policji". (N. Davila)
Up the Anchor!
Komentarz
-
Zamieszczone przez WhiteWarrior Zobacz postaRówność, redystrybucja dóbr, kolektywizm, nacjonalizacja.Ostatnio edytowany przez piejo kury piejo; 63828.
Komentarz
Komentarz