Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez TNTP
    Ale ten artykuł jest z dupy i w sumie nie wiem czy do określenia tej notki prasowej pasuje słowo artykuł.
    Nie chce mi się wchodzić w szczegóły, bo każdy przypadek jest inny, ale mam dziwne wrażenie, że taki sam artykuł mógłby powstać, jakby te osoby pracowały w firmach prywatnych.
    Z własnego doświadczenia (jako osoba która zatrudniała/rekomendowała kilkadziesiąt osób) wiem, że naturalnym - czy w niektórych wręcz przypadkach jedynym kluczem (vide rady nadzorcze) są relacje towarzysko-biznesowe.
    Zależy gdzie się rekrutuje. Dla mnie takie relacje towarzyszko-biznesowe, są wskaźnikiem że człowieka nie ma po co przyjmować do roboty. Więc jak na rozmowie rekrutacyjnej ktoś wspomina, że zna ABC to jest z miejsca odpalany.

IMO obsadzanie miejsc swoimi bez względu na kwalifikacje jest po prostu słabe. Winno się szukać fachowców, a nie kolesi.

Komentarz

• cóż, w niejednej firmie przynajmniej cień kompetencji poza znajomościami by sie przydał
      Generalnie z rozmów ze znajomymi pracującymi w spółkach Skarbu Państwa przebija się przekaz taki, że drugie podejście PiS do władzy i scenariusz ten sam czyli kompletna wymiana kadr wyższego szczebla wedle scenariusza
      na przynajmniej część miejsc nie wkłada się ludzi zdolnych i przygotowanych, a po prostu swoich - często bardzo miernych
      PO/PSL przez dłuższy czas nie robiły tylu zmian. A żeby ukrócić dziwne insynuacje - znajomi zajmują zbyt słabo płatne stanowiska, żeby mieli się obawiać o swoje posady przy zmianie rządzących

Komentarz

• Zamieszczone przez crolick
        Zależy gdzie się rekrutuje. Dla mnie takie relacje towarzyszko-biznesowe, są wskaźnikiem że człowieka nie ma po co przyjmować do roboty. Więc jak na rozmowie rekrutacyjnej ktoś wspomina, że zna ABC to jest z miejsca odpalany.

IMO obsadzanie miejsc swoimi bez względu na kwalifikacje jest po prostu słabe. Winno się szukać fachowców, a nie kolesi.
        Ile z tych osób zostało zatrudnionych na podstawie rozmowy rekrutacyjnej ? Jak Ty sobie wyobrażasz taką rozmowę ?
        O ile jestem w stanie zgodzić się, że administracja państwowa jest zbyt mocno rozbudowana - imho jest to teza dyskusyjna, to jeżeli chodzi o kadrę zarządzającą relacje tow-biz są NATURALNE.

Pokaż mi choć jeden Bank/Korpo/Spółkę Giełdową gdzie zarząd/rada nadzorcza jest obsadzana z innego klucza.
        Faktem jest, że jest pewien problem z weryfikacją tych osób - bo duża część z tej listy, są to osoby zasiadające na stanowiskach administracyjnych, a te jak wiadomo są mocno specyficzne.

Gdzie masz w tym artykule napisane cokolwiek o kwalifikacjach - lub ich braku ?
        Przecież nie ma w nim na ten temat choćby jednego słowa.
        Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez beka
          cóż, w niejednej firmie przynajmniej cień kompetencji poza znajomościami by sie przydał
          Generalnie z rozmów ze znajomymi pracującymi w spółkach Skarbu Państwa przebija się przekaz taki, że drugie podejście PiS do władzy i scenariusz ten sam czyli kompletna wymiana kadr wyższego szczebla wedle scenariusza

PO/PSL przez dłuższy czas nie robiły tylu zmian. A żeby ukrócić dziwne insynuacje - znajomi zajmują zbyt słabo płatne stanowiska, żeby mieli się obawiać o swoje posady przy zmianie rządzących
          Twoi znajomi nie mają racji, nie chce mi się lecieć po spółkach (jest ich ~500) ale, bez problemów można to prześledzić.
          Natomiast to, że lecą performersi to nie jest nic dziwnego - inną kwestią jest to kto ich zastępuje -> akurat tutaj bywa różnie (jest to obsadzane mocno nierówno)
          Lieber tot als rot!!

Komentarz

• a czemu się tak uczepiłeś tych rad nadzorczych? Przecież to jakiś promil skali całej wymiany kadr - rotacja dotyczy często również pomniejszych dyrektorów nadal zarabiających nienajgorsze pieniądze jak na Polskę, ale z racji mało wyeksponowanych stanowisk o tym się tak nie mówi.

Twoi znajomi nie mają racji, nie chce mi się lecieć po spółkach (jest ich ~500) ale, bez problemów można to prześledzić.
            w takim razie przekażę im, że zmiana praktycznie całej góry w spółkach, w których pracują to jest tylko ich fantazja, internety wiedzą lepiej

Komentarz

Ten dłuższy czas tzn ile konkretnie?

Bo ja mogę mieć rzecz jasna słabą pamięć ale wydaje mi się że po 3 miesiącach nie było ani jednej nie zmienionej spółki(wyjątek TVP bo Lech Kaczyński blokował zmiany w KRRiT)
              Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

a czemu się tak uczepiłeś tych rad nadzorczych? Przecież to jakiś promil skali całej wymiany kadr - rotacja dotyczy często również pomniejszych dyrektorów nadal zarabiających nienajgorsze pieniądze jak na Polskę, ale z racji mało wyeksponowanych stanowisk o tym się tak nie mówi.

w takim razie przekażę im, że zmiana praktycznie całej góry w spółkach, w których pracują to jest tylko ich fantazja, internety wiedzą lepiej
                Co to znaczy całej góry ? Gdzie ja się uczepiłem RN ?
                Postawiłeś dwie tezy
                A) PO nie wymieniało "gór spółek" - a w każdym razie nie tak szybko/masowo
                B) PiS robi to samo co robiło w 2005 rok.
                Obie te tezy są imho nie prawdziwe - tylko zanim temat rozwinę (jak masz na to ochotę), to napisz o jakie konkretnie spółki chodzi, to będzie możliwość weryfikacji - rozumiem też, że Twoi znajomi pracują w nich od 2005 roku.
                Lieber tot als rot!!

Komentarz

• To jak by coś jeszcze zostało to ja też chętnie wezmę jakaś robotę. 4 koła do ręki mi wystarczy. Znam się na wielu rzeczach i w dodatku szybko się uczę więc dam sobie radę. W sumie byłbym idealny tylko nie mam takich znajomości 😊
                  Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                  -------------
                  Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

Elewarr to tylko wierzchołek góry lodowej. Platforma wzięła 140 tysięcy stanowisk, PSL - 60 tysięcy!

Afera związana z Elewarrem otworzyła puszkę Pandory z której na światło dzienne wypełzają kolejne informacje o wszelakich układach, nepotyzmie i szastaniu publicznymi pieniędzmi przez rządzących. Dzisiejszy "Fakt" wylicza, że Platforma wzięła 140 tysięcy stanowisk, PSL - 60 tysięcy! Publikuje też listę spółek Skarbu Państwa, w których swoich ludzi instalowali politycy PO i PSL. Czasem byli to członkowie rodzin, innym razem przyjaciele. Dla każdego znalazła się posada, lukratywny kontrakt czy wygrany przetarg. Oto kilka przykładów:

(...)

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG
                      Ten dłuższy czas tzn ile konkretnie?

Bo ja mogę mieć rzecz jasna słabą pamięć ale wydaje mi się że po 3 miesiącach nie było ani jednej nie zmienionej spółki(wyjątek TVP bo Lech Kaczyński blokował zmiany w KRRiT)
                      Chyba chodzi po prostu o to, że PiS idąc po władzę z hasłem "dobrej zmiany" punktował PO za to, że obsadzają stanowiska "pociotkami". Jednak po dojściu do władzy robi dokładnie to samo. Mam znajomych w ministerstwach środowiska i finansów, i w obu przypadkach wiem, że obsadzanie "pociotkami" rozpoczęło się w najlepsze.

Dodatkowo w mojej firmie wstrzymany jest pewien projekt, bo w ministerstwie kultury też doszło do sporych przetasowań i nowy "rzut" musi się zapoznać z tematami etc.

Tu chodzi o zasadę, że sami wytykali taki proces, a jak już doszli do władzy zachowują się dokładnie tak samo.
                      LEGIA&FC DEN HAAG

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG
                        Nie ma najmniejszego problemu w tym że PiS wypierdala urzędasów "salonu", więcej jest to krok dobry i oczekiwany(każdy kto zagłębi się w to co urzędnicy średniego, niższego i najniższego szczebla robili w latach 2005-07 wie że jest to rzecz niezbędna)
                        I tyle w temacie. Z dwojga złego lepszy mierny ale wierny, niż mierny kopiący dołki.
                        "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                          I tyle w temacie. Z dwojga złego lepszy mierny ale wierny, niż mierny kopiący dołki.
                          Tylko Polski szkoda.

Komentarz

• Zamieszczone przez mkr
                            Tylko Polski szkoda.
                            Rozumiem, że gdybyś Ty był osobą decyzyjną to żaden z Twoich znajomych nie mógłby liczyć na Twoją pomoc
                            Najlepsze w tym wszystkim jest to, że oprócz dosyć enigmatycznego postu Buźka nikt się nawet nie zająknął na temat kompetencji lub ich braku, tych osób.

Nie mam zamiaru prowadzić internetowej krucjaty, ale mam dziwne wrażenie, że najwięcej o ruchach kadrowych mają do powiedzenia osoby które nigdy w życiu nikogo nie zatrudniały.
                            Albo lepiej, jeślibyś/cie odpowiadali za politykę kadrową w poważniej spółce to jakby to wyglądało w praktyce.
                            Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.
                            Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP
                              Rozumiem, że gdybyś Ty był osobą decyzyjną to żaden z Twoich znajomych nie mógłby liczyć na Twoją pomoc
                              Prowadzę firmę i ostatnią rzeczą, na którą patrzę przy dobrze ludzi/podwykonawców to czy ktoś jest znajomym czy nie. Ze znajomymi chodzę na piwo.
                              Nepotyzm i "znajomtyzm" to jest rak. I to niezależnie czy praktykuje go PSL, PO czy PiS.

Nie mam zamiaru prowadzić internetowej krucjaty, ale mam dziwne wrażenie, że najwięcej o ruchach kadrowych mają do powiedzenia osoby które nigdy w życiu nikogo nie zatrudniały.

Wychodzenie z założenia, że tylko Ty w tym temacie, kogoś zatrudniałeś jest co najmniej... dziwne.

Edit: A mój post odnosił się afirmacji zasady BMW, która zresztą już 10 lat temu, jak dobrze pamiętam, była w tym wątku dyskutowana.
                              Ostatnio edytowany przez mkr; 1854.

Komentarz

• Zamieszczone przez mkr
                                A mój post odnosił się afirmacji zasady BMW, która zresztą już 10 lat temu, jak dobrze pamiętam, była w tym wątku dyskutowana.[/COLOR]
                                Bez przesady z tą afirmacją.

Niewątpliwie lepsi by byli superkompetentni ludzie z zasadami, ale jak takich brakuje, to z dwojga złego lepszy mierny ale wierny niż mierny kopiący dołki. Z punktu widzenia rządzących jest to oczywiste.
                                "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎