Jeśli jest to Twoja pierwsza wizyta pamiętaj o:
sprawdzeniu FAQ klikając w powyższy link. Musisz się zarejestrować
zanim będziesz mógł dodawać posty: kliknij powyższy link, aby się zarejestrować. Aby rozpocząć przeglądanie wiadomości wybierz forum które chcesz odwiedzić.
PS Porter, w jakim sensie uyzyłes sformułowania "ad hoc"?
Abstrahując od wczesniejszych postów na temat dymisji Andrzejka, bez ogródek i od razu chciałem poruszyc kwestie sformułowania Kaczynskiego.
Jesli w złym sensie to mnie popraw, zawsze wydawało mi sie jednak ze w takim własnie
"..W faktach, na Wiertniczej wyleciał majk pułapka"
Pytałem tylko o użycie tej formy ("ad hoc"). Po prostu nie mam wrażenia, by mogła się ona odnosić do przygotowanego wcześniej oświadczenia. Tak, w kwestii formalnej .
My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Samoobrona chce powołania komisji śledczej do zbadania korupcyjnych działań PiS w stosunku do posłów Samoobrony - poinformował szef Samoobrony Andrzej Lepper. Dodał, że to co robi PiS to zamach stanu.
Art 2 pkt. 1 Ustawy o Trybunale Konstytucyjnym głosi:
Trybunał orzeka w sprawach:
1) zgodności ustaw i umów międzynarodowych z Konstytucją,
2) zgodności ustaw z ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi, których ratyfikacja wymagała uprzedniej zgody wyrażonej w ustawie,
3) zgodności przepisów prawa, wydawanych przez centralne organy państwowe, z Konstytucją, ratyfikowanymi umowami międzynarodowymi i ustawami,
4) skargi konstytucyjnej, 5) sporów kompetencyjnych pomiędzy centralnymi konstytucyjnymi organami państwa,
6) zgodności z Konstytucją celów lub działalności partii politycznych.
Nie ma ANI SŁOWA o komisjach śledczych ani jakichkolwiek uchwałach. O czym pisałem wczesniej.
Sejm jest organem panstwa, komisja tez w Konstytucji jest zapisana. NBP czy tez RPP jest organem panstwa.
Czego dotyczyla skarga nie wiem. Ale ktoz innny mialby rozstrzygac, czy jeden organ zapisany w Konstytucji ma podporzadkowac sie woli drugiego takze w Konstytucji zapisanego, jak nie TK?
Sprawe wiec TK jak najbardziej mogl badac. Jednakze, nie tego, jak sadze, dotyczyla skarga. Tylko legalnosci uchwaly.
Uchwala Sejmowa tez jest zrodlem prawa. Czy moze zostac zaskarzona do TK? I czy wtedy zajmuje sie tym TK jako skarga konstytucyjna?
I druga rzecz: wczesniej padalo porownanie: Balcerowicz sie nie stawil, Zawisza sie nie stawil.
Oczywiscie, ze porownanie nie na miejscu. Jeden nie stawil sie przed sadem.
Drugi przed politycznym organem Sejmowym.
Jesli na tej podstawie ferowac wyroki - ktory z nich ma prawo ma bardziej w dupie, to zdecydowanie Zawisza.
Obydwaj po równo. I ovbydwu po równo nalezałoby strzelić po dupsku. A co do pkt. 1.5 to moim zdaniem komisja bankowa nie wchodziła w niczyje kompetencje. Nie zamierzała przejmować zadań NBP czy RPP. Zamierzała ustalać fakty. I tyle. Ani uchwała dot. powołania komisji ani praca tej komisji nie były prawodawcze tj. nie skutkowały zmiana obowiazujących przepisów. I tyle w temacie.
Powstał nowy klub w Sejmie
- dodane 42 minuty temu (aktualizowane 14 minut temu)
Były przewodniczący wielkopolskiej Samoobrony poseł Tadeusz Dębicki powiedział, że w Sejmie powstał nowy klub parlamentarny - Ruch Ludowo-Narodowy. Dębicki powiedział Radiu Merkury, że utworzyli go między innymi posłowie, którzy niedawno opuścili Samoobronę. Według niego, klub będzie wspierał dotychczasową koalicję rządową.
Dębicki wyjaśnia, że oprócz ośmiu byłych posłów Samoobrony, nowy klub tworzy pięciu byłych posłów Ligi Polskich Rodzin i dwóch dotychczas niezrzeszonych parlamentarzystów.
Poseł Tadeusz Dębicki niedawno wystąpił z klubu Samoobrony razem z posłem Józefem Pilarzem.
Były poseł Samoobrony Jan Bestry zapowiedział, że klub od przyszłego tygodnia rozpocznie rozmowy o koalicji. Nie zgadzamy się na to, aby to Andrzej Lepper wraz z liberałami zawiązywał koalicję - dodał.
Czy to nie świetne?
PS W sprawie komisji zgadzam się z Nazgulem. Zabawne było też to, że TK najpierw sam zadecydował, że sprawa leży w jego kompetencjach, a później się nią zajął (jeszcze wczoraj Safjan w TVN24 mówił, że sprawa "nie jest jednoznaczna", ale będzie się starał przekonać kolegów do poglądu, że jednak są to kompetencje TK. Jak już przekonał, wyłączył się z samej sprawy, bo przecież jest taki "apolityczny" ) .
My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Czyli TK bylby tylko wtedy apolityczny, gdyby zgadzal sie z rzadem?
Popieranie rzadu = apoiltycznosc i bezstronnosc.
Miec inne zdanie = zachowanie polityczne?
Safjan poza tym nie wylaczyl sie ze sprawy, dlatego, ze popiera te czy inna partie polityczna, ze ma takie a nie inne sympatie.
Z politycznoscia badz apolitycznoscia jego wylaczenie nie ma nic wspolnego.
I tak a propos mi się przypomniało orędzie Głowy Państwa z początku tego roku, kiedy to po podpisaniu "paktu stabilizacyjnego" zapewniała nas - obywateli - ta Głowa, że pakt ów zapewnia lepsze, szybsze i skuteczniejsze funkcjonowanie rządu:
Zamieszczone przez Prezydent Lech Kaczyński dnia 13.02.2006
(...) zawarty został tzw. pakt stabilizacyjny gwarantujący rządowi większość. W warunkach gdy pakt taki został zawarty nie widzę przesłanek do skorzystania z artykułu 225 Konstytucji RP i skrócenia kadencji Parlamentu. Pozytywnie oceniam sto dni działań rządu PiS-u. Jestem przekonany, że w warunkach, gdy będzie on miał stabilną większość - będzie działał jeszcze lepiej, jeszcze szybciej, jeszcze skuteczniej. (...)
I orędzie po zawarciu koalicji w jakiś czas potem:
Zamieszczone przez Prezydent Lech Kaczyński dnia 10.05.2006
(...) Bo ten rząd, rząd Kazimierza Marcinkiewicza, pewne sukcesy odniósł, mimo tego, że był mniejszościowy. Ale bez rządu większościowego nie da się zmienić państwa, nie da się przeprowadzić reform najistotniejszych, zasadniczych. Dlatego podjęta została decyzja o zbudowaniu większości: takiej, jaka jest możliwa. I taka większość została zbudowana - stąd ostatnia rekonstrukcja Gabinetu.
(...) Nowa koalicja to możliwość wprowadzenia zasadniczych zmian: rozwiązania Wojskowych Służb Informacyjnych, wprowadzenia Centralnego Biura Antykorupcyjnego, wprowadzenia szybkiego postępowania wobec chuliganów i innych osób, które popełniają może nie najcięższe przestępstwa, ale bardzo dla nas wszystkich uciążliwe; to uproszczenie różnego rodzaju postępowań, które ułatwią życie polskim przedsiębiorcom. To w końcu zasadnicza, potrzebna od ponad dziesięciu lat, ale nigdy nie wprowadzona reforma polskich finansów publicznych. To wszystko dzisiaj można zrobić i wierzę w to, że zostanie to zrobione. A to jest otwarta brama do Polski lepszej niż dziś, do Polski nie obciążonej tak korupcją, do Polski uczciwszej, sprawiedliwszej - i do Polski, która szybko się rozwija i dobrze wykorzystuje szansę, jaką daje nam przynależność do Unii Europejskiej. Jestem optymistą, Szanowni Państwo - i myślę, że Wy także, Polki i Polacy, powinniście być optymistami.
Dziękuję bardzo.
No i w oredziach Lecha nie widze jakis falszywych sformulowan.
CBA zostalo przepchniete. WSI rozwiazane.
A Murzyn zrobil swoje, Murzyn moze odejsc.
Jestem, zgodnie ze slowami prezydenta, optymistycznie do przyszlosci nastawiony Znacznie bardziej niz wtedy, gdy pakt zawierano.
Co innego - ze zapowiadano trwala koalicje - wydawalo mi sie, ze PiS sam nie wierzy w to co mowi, a Kaczynscy swoim zwyczajem szanuja umowy z innnymi politykami tylko do kiedy te im sluza.
Przepchnieto jednak idiotyczna ustawe o blokowaniu list wyborczych na potrzeby koalicji. Ten ruch ze strony PiS mnie mocno zdziwil.
Teraz znow bardziej jestem optymistyczny,
Nic nie wspomniałem o tym, że TK ma popierać rząd. Śmieszą mnie tylko próby udowadniania, że instytucja ta w ogóle jest apolityczna, gdy jednym z kandydatów na nowego jej szefa jest ex-poseł SLD, a drugim gość z AWS (a próbę zmiany tego stanu rzeczy przez prezydenta nazwano... "politycznym zamachem na niezależność TK"). Sam Safjan otwarcie popierał UW..., której szefem był Balcerowicz.
Z ostatnim Twoim postem się zgadzam.
Foxx ciekawi mnie co napiszesz o niezaleznosci TK po wyborach nowego skladu trybunalu. Wtedy juz na pewno bedzie apolityczny, prawda?
poza tym sam piszesz, ze jeden kandydat jest z AWS, drugi z SLD, wiec nie mozesz powiedziec ze tylko jedna opcja polityczna jest reprezentowana w TK. Nie ma kandydata z PiS? Czyja to wina?...
Rozumiem, ze nowy sklad trybunalu bedzie sie skladal z ludzi z ksiezyca, bez pogladow politycznych, wlasnego zdania ani przeszlosci. Bo przeciez na pewno nikt w nowym skladzie nie bedzie w zaden sposob zwiazany z PiS, bo ta partia walczy o niezaleznosc TK., mam racje?
Nie. Ile razy mam powtarzać oczywistości? . Prawda jest taka, że takie instytucje, jak TK, SN, czy RPP są polityczne z zasady, bo politycy wybierają ich składy. Jednym wielkim kłamstwem jest przeprowadzenie przez kolegów od wódki z Urbanem i Kiszczakiem takiego motywu, że "wspólnie i w porozumieniu" z organizacją przestępczą poobsadzali te instytucje (a wcześniej rady nadzorcze publicznych mediów), i od lat powtarzają jednym głosem, że od tamtego momentu są/były "apolityczne". Natomiast wielka histeria jest rozskręcana, gdy pojawia się możliwość, że równie polityczni kandydaci będą dobierani spoza tego bruderszaftowego układu, który umieściłeś w swoim podpisie.
Tak - wszystkie te gremia będą polityczne do momentu, gdy politycy będą mieli wpływ na wybór ich członków. Proste, logiczne i PiS - w odróżnieniu od różowych - tego nie ukrywa .
Tylko widzisz, jezeli czlonkow takiego TK obsadzaliby np ludzi z "branzy czyli jakas komisja zlozona z "autorytetow prawnych" to ZAWSZE znajdzie sie ktos niezadowolony, kto powie "A TEGO TO JA WIDZIALEM JAK KIEYS ROZMAWIAL Z TYM I Z TYM". To oczywiste, takich zarzutow NIGDY sie nie uniknie.
poza tym czemu niby ZAWSZE KAZDA decyzja TK mialaby byc polityczna? Ja szczerze takowych nie widze, jezeli tak tweirdzisz to znaczyloby ze ogolnie Konstytucja RP nie sprzyja PiSowi z zasady, bo jesli TK blokuje jakies dzialania PiS to tak musi byc, nie ma innej mozliwosci
Zgodze sie, ze sama kwestia tego czy TK mial prawo zajac sie komisja bankowa czy nie moze byc dyskusyjna, co nie zmienia faktu ze do mnie uzasadnienie przemawia w 100%.
Tylko widzisz, jezeli czlonkow takiego TK obsadzaliby np ludzi z "branzy czyli jakas komisja zlozona z "autorytetow prawnych" to ZAWSZE znajdzie sie ktos niezadowolony, kto powie "A TEGO TO JA WIDZIALEM JAK KIEYS ROZMAWIAL Z TYM I Z TYM". To oczywiste, takich zarzutow NIGDY sie nie uniknie.
Nie, no - bez żartów - mówimy o byłych posłach i ludziach należących do różnych komitetów wyborczych. To już nie ma innych prawników na składzie?
Zamieszczone przez daimos
poza tym czemu niby ZAWSZE KAZDA decyzja TK mialaby byc polityczna?
A kto mówi, że każda? Ta - na pewno. A już tekst, że "komisja nie może zadawać pytań podchwytliwych" (), czy "kontrolować NBP", bo wezwali szefa Komisji Nadzoru Bankowego (której kontrolę komisja ma wpisaną w powołującą ją uchwałę), a akurat jest on prezesem banku centralnego, to jeszcze większe kuriozum, niż uzasadnienie wyroku Gilowskiej. Polityczna kazuistyka, pod z góry założoną tezę. Szkoda, że nie zalegalizowali wystąpień świadków w formie "zaśpiewania i zatańczenia"... Ogólnie - żenada.
A co w sprawie Gilowskiej Cie razi? Ze PiS bicz na wlasna dupe ukrecilo? No przeciez to fakt - znajac zalozenia nowej ustawy lustracyjnej Zyta zstanie uznana za OZI. I sedzina to powiedziala, odwolujac sie do tego, co wiemy na temat projektu nowej ustaey lustracyjnej. Tylko ze po raz kolejny mielismy doczynienia z sytuacja, kiedy jesli ktos mowi cos co nam sie nie podoba, to my mowimy ze jest fe i wyciagamy jakies jazdy ze tata to byl tu i tu.
Szkoda, ze mowi sie co robil tata sedziny ktora powiedziala cos co sie rzadzacym nie podoba, a nie pamieta sie co robil tata ministra dzieki ktoremu mamy wiekszosc w sejmie (a przynajmniej mielismy).
co do Balcerka to powiem tak - winny jest system.On daje Balcerowiczowi jako prezesowi NBP wyjscie awaryjne. Komisja chce go powolac jako osobe przewodzaca Nadzrowi Bankowemu, ale on laczy funkcje i moze sie zaslonic ze przesluchanie zagroziloby autonomii NBP. Mowie - korzysta z okazji, nie mozna go za to winic
EDIT: zmienmy system, ma tym szczeblu laczenie funkcji nie powinno miec nigdy i nigdzie miejsca - czy to w bankowosci, czy w resorcie sprawiedliwosci
Komentarz