Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Prezydent podpisał ustawę o TK. Ustawa wchodzi w życie natychmiast więc od teraz TK ma orzekać w pełnym składzie, a to oznacza również zaakceptowanie przez TK sędziów wybranych przez PiS. W przeciwnym wypadku TK nie będzie w stanie orzekać. Teraz trybunalskie święte krowy mają wybór: przestrzegać prawa i stosować się do tej nowej ustawy lub nie. Jeśli zdecydują się nie stosować do nowego prawa wtedy mamy do czynienia z grupą kilku ludzi okupujących budynek państwowy. Należy wysłać antyterrorystów, aby odbić ten budynek i aresztować osoby podające się za sędziów i wybrać nowych. Cofnąć się już nie można. Skończyło się śmieszkowanie!
    Moraine. 26,065 likes · 2 talking about this. [email protected] http://twitter.com/LibertyMoraine

Komentarz

• Zamieszczone przez Foxx
      Pytanko, jaka jest data występu na Pl. Czerwonym, o którym mowa?
      Ale mnie ten występ nie interesuje w ogóle, wręcz w tym momencie lata mi to koło wała. Nie pamiętam kiedy się odbył. Ja nie rozumiem po prostu jak mam rozumieć słowa spottera o gubieniu tożsamości przez kompanie reprezentacyjną WP. Pytam bo nie wiem - nic nie udowadniam.

Pytałem o te miesięcznice bo podczas Świąt zdarzyło mi się dyskutować ze znajomym, który podnosił taki argument jako dowód na "szaleństwo" Macierewicza.

Zamieszczone przez spotter_spotterow
      Macierewicza pytaj, może on zna odpowiedzi. Natomiast w kategori - kto podejmuje decyzje - odpowiedź pewnie będzie znała jednostka macierzysta. Według mnie rozkaz wyszedł z samej góry. Z ciekawostek:

I jeszcze odnosząc się do pierwotnego zapytania:

http://www.polskatimes.pl/artykul/91...ideo,id,t.html
      Z Tobą kolego nie idzie wejść w dyskusję. Pytam "Jak według Ciebie..." - odpowiadasz "pytaj Macierewicza", jednocześnie w następnym zdaniu spekulujesz "według mnie z samej góry". Na jakiej podstawie twierdzisz, że z samej góry? Co to znaczy "sama góra"? Sztab Generalny, MON, Prezydent?
      Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
      Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
      -------------
      Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
        Z Tobą kolego nie idzie wejść w dyskusję. Pytam "Jak według Ciebie..." - odpowiadasz "pytaj Macierewicza", jednocześnie w następnym zdaniu spekulujesz "według mnie z samej góry". Na jakiej podstawie twierdzisz, że z samej góry? Co to znaczy "sama góra"? Sztab Generalny, MON, Prezydent?
        Nie, centrala razwiedupru na 3RP. Jakie pytania takie odpowiedzi.
        "bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Skoro czegoś nie wiesz to po co udajesz ze wiesz? Albo napisz konkretnie albo daj sobie spokój z jakimiś półsłówkami, niedomówieniami, sugestiami i domysłami bo ja się staram nie poruszać w sferze tego typu pseudoinformacji, z których nie mogę wywnioskować nic konkretnego. Jeśli nie jesteś w stanie konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie to je po prostu zignoruj. Przede mną nie musisz się "POPiSywać". Serio.

Swoją drogą - Ty jesteś kibicem, czy Twój główny związek z kibicowaniem to niniejsze forum?
          Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
          -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

Swoją drogą - Ty jesteś kibicem, czy Twój główny związek z kibicowaniem to niniejsze forum?
            Pewnie żaden, jak większość tych fok, czy orek, które przewijały się i dalej będą przewijać przez ten temat.

Komentarz

Skoro czegoś nie wiesz to po co udajesz ze wiesz? Albo napisz konkretnie albo daj sobie spokój z jakimiś półsłówkami, niedomówieniami, sugestiami i domysłami bo ja się staram nie poruszać w sferze tego typu pseudoinformacji, z których nie mogę wywnioskować nic konkretnego. Jeśli nie jesteś w stanie konkretnie odpowiedzieć na moje pytanie to je po prostu zignoruj. Przede mną nie musisz się "POPiSywać". Serio.

Twoje pytania by miały sens gdybyś sam się stosował do takich standardów jakich wymagasz od innych. Żeby oczekiwać że się dowiem kto konkretnie w jakiej konkretnie jednostce wojskowej podejmował jaką decyzję w danej sprawie to bym musiał być chyba albo dowódcą tej jednostki albo ministrem, i to jeszcze na zawołanie. Ja podałem do wiadomości że jednostka tak zrobiła, czyli w czasie przeszłym opisałem to co się stało, a na dociekliwsze pytanie odpowiedziałem domysłem - co chyba wprost oznaczało że decyzje najprawdopodobniej zapadły na poziomie politycznym, konkretniej kancelarii byłego prezydenta i jej okolic?

A co do kibicowania to nie te czasy i nie ta Legia.

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Bardzo ważny i odważny tekst Matki Kurki, który to tekst polecam szczególnie młodszym kolegom oraz byłym wyborcom PO (bez milimetra zgryźliwości tym razem):
                Wielu „specjalistów” wrzuca Jarosława Kaczyńskiego na kozetkę, to i ja się pokuszę o psychoanalizę.
                "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• A tymczasem pierwszy medialny cud. Dobry papier w Do Rzeczy Oby dodatkowa kasa poszła w rozwój redakcji, a nie w gaże publicystów.

Komentarz

• Największy przegrany dnia: Andrzej Rzepliński za zapowiedź nierespektowania obowiązującego prawa
                    Poprzedni uhonorowani: Tomasz Lis(1), Tomasz Siemoniak(1), Stefan Niesiołowski(1), Andrzej Zoll(1), Mateusz Kijowski(1)

Jutro mój komentarz, kto ma ochotę się pośmiać(byłoby śmieszniej gdyby nie było tak strasznie) to polecam obejrzeć zapis "Kropki nad i"
                    Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Zamieszczone przez midzi
                      Pewnie żaden, jak większość tych fok, czy orek, które przewijały się i dalej będą przewijać przez ten temat.
                      Orka kibicowala Legii gdy ciebie na swiecie nie bylo, chcialoby sie napisac - szczeniaku - szczebelki w tylek wlazily bo co drugi byl wylamany , a butelki pod koniec meczu smigaly rowno . Eh, to byly czasy ......Orka chodzila tam ze swoja niania - sloikiem, ktora to wyderka w ten sprytny sposob zalatwiala sobie podryw i w perspektywie meldunek w Warszawie .

Boze , Boze , ty wiesz , ze to wyksztalcilo Orke lepiej niz wszystkie uniwersytety swiata .

Zrobilo mi sie bardzo smutno skutkiem upywajacego szybko czasu i natloku wspomnien wiec musze isc sie czegos gwaltownie.napic .

Z Batorego na wagary najblizej bylo do zrodla...tak, musze sie czegos napic bo robie sie sentymentalny skutkiem wspomnien tych .
                      Ostatnio edytowany przez Purdys; 100595.

Komentarz

• Na dzisiejszym (wtorek) posiedzeniu rządu omawiany będzie projekt ustawy o przeciwdziałaniu zagrożeniom przestępczością na tle seksualnym. Zakłada on przede wszystkim utworzenie rejestru pedofilów.

Projektowana ustawa wprowadza nowe, dotychczas nieistniejące środki ochrony społeczeństwa przed przestępczością seksualną, ze szczególnym uwzględnieniem małoletnich.

W celu doprowadzenia do odczuwalnych dla społeczeństwa zmian w zagrożeniu przestępczością na tle seksualnym w art. 24 projektu przewidziano utworzenie policyjnej mapy zagrożeń przestępstwami na tle seksualnym, zawierającej aktualne informacje o miejscach szczególnego zagrożenia przestępstwami przeciwko wolności seksualnej i obyczajności, wymienionymi w rozdziale XXV Kodeksu karnego.

Ma to doprowadzić do zmniejszenia liczby zagrożeń, ograniczenia tego rodzaju przestępczości, poprawy poczucia bezpieczeństwa członków społeczności lokalnych, obniżenia poziomu subiektywnego poczucia lęku, a także zmniejszenia niebezpieczeństwa wiktymizacji.

Obowiązek prowadzenia mapy zagrożeń proponuje się nałożyć na Policję. Mapa zagrożeń byłaby udostępniana do wiadomości publicznej przez publikację na stronie internetowej Biuletynu Informacji Publicznej Komendy Głównej Policji.
                        "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                        Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                        Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                        Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                        "
                        Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Robert Winnicki na pejsbuku

Apelujmy do posłów i senatorów rządzącej partii!

Na porządek dzienny obrad Sejmu PiS wrzucił dziś nowelizację ustawy o policji i innych ustaw dotyczących służb. Na pierwszy rzut oka - zła ustawa, która powiększa możliwość inwigilowania i podsłuchiwania Polaków, praktycznie poza kontrolą sądów.

My, narodowcy, mamy bardzo złe doświadczenia z czasów władzy PO-PSL, kiedy służby działały w politycznym interesie rządzących. Uchwalanie prawa, które zwiększa możliwość inwigilacji obywateli, osiągającej już w Polsce gigantyczne rozmiary, jest bardzo złym posunięciem.
                          Dlatego apeluję do parlamentarzystów PiSu i proszę o Wasze wsparcie w tej sprawie:
                          Nie twórzcie złego prawa! Nie przyzwyczajajcie służb do bezkarności! Nie idźcie tą drogą!

Komentarz

• Wolityce.pl: Ustawa dot. kontroli operacyjnej wywołuje emocje już od jakiegoś czasu. Opozycja mówi, że to ustawa niebezpieczna dla Polaków, że chodzi o masową inwigilacje. Dlaczego ta ustawa pojawiła się w Sejmie?

Marek Opioła, przewodniczący komisji ds. służb: Orzeczenie Trybunału z 2014 roku nakłada na Sejm konieczność przyjęcia nowych przepisów. TK dał na to Sejmowi czas do 6 lutego 2016 roku. Ta ustawa już dawno powinna być przyjęta. Poprzedni Sejm powinien się nią zająć. Głosy ze strony opozycji, a byłej partii rządzącej, czyli PO mnie dziwią. Uważam je za niepoważne. W pierwszej kolejności to politycy PO są odpowiedzialni za to, że dziś musimy szybko procedować tę ustawę. I dlatego mamy projekt poselski, ponieważ nie mamy wyjścia. Musimy przeprowadzić procedurę do 6 lutego, by 7 lutego przepisy weszły w życie. To jest konieczne, by funkcjonować mogły instytucje, które stoją na straży bezpieczeństwa państwa i obywateli. To jest najważniejsza przesłanka, jaka legła u podstaw tej ustawy. Musimy rozpocząć procedowanie, choć już i tak jesteśmy spóźnieni. Damy jednak radę.

Trybunał w orzeczeniu nakazał legislatorowi opracowanie konkretnego katalogu przestępstw, w jakich służby i Policja mogą stosować czynności operacyjne, a także wskazał na potrzebę budowy niezależnego ciała kontrolującego działania służb. Czy to są zasadne oczekiwania?

Trudno dyskutować z tym orzeczeniem. Ono zapadło, można kwestionować jedynie siłę tego wyroku w stosunku do poszczególnych ustaw. Gdy zobaczymy procedowanie w tej sprawie to można dostrzec, że im silniejsza reprezentacja służby, tym więcej udało się jej bronić przed TK przepisów jej dotyczących. Dlatego właśnie mamy dużą różnice w skali niekonstytucyjności przepisów dotyczących poszczególnych instytucji. Jednak wyrok zapadł, nie ma co z nim dyskutować. Musimy go wykonać. Trybunał wskazał, że trzeba stworzyć katalog spraw, w których można stosować techniki operacyjne. Ten katalog jest w naszej ustawie. Trzeba go wprowadzić. (...)

Eksperci komentując wcześniejsze propozycje zmian dot. technik operacyjnych wskazywali, że taka ustawa powinna być rządowa. Dlaczego uznali państwo, że ma być poselska?

Mówiłem już, że wynika to z braku czasu. Z racji terminowych musieliśmy zgłosić tę ustawę, jako poselską. To jeszcze Platforma Obywatelska powinna w poprzedniej kadencji zadbać o uchwalenie tej ustawy. PO jednak nie chciała się zmierzyć z tym problemem, odwlekała sprawę. Potem złożyła projekt senacki, który miał być procedowany, ale umarł… Zostaliśmy po wyborach w sytuacji, w której 6 lutego kończą obowiązywać przepisy w kluczowych dla bezpieczeństwa państwa instytucjach, jakimi są Policja i służby specjalne. Nie możemy sobie obecnie pozwolić na to, by te przepisy wygasić. Wobec tego złożyliśmy projekt poselski, by skrócić ścieżkę prac. Państwo musi funkcjonować w tym obszarze.

Mówił Pan, że nowelizacja buduje katalog spraw, w jakich techniki operacyjne mogą być stosowane. Czy taki katalog nie jest pułapką? Może się okazać, że kontrola operacyjna jest konieczna również w innych przypadkach…

Orzeczenie Trybunału w tej sprawie było jasne, byliśmy więc zmuszeni do stworzenia takiego katalogu. Wiem, że tego rodzaju ograniczenia sprawiają, że przestępcy zaczynają używać zupełnie nowych metod i form, które nie mieszczą się w katalogach. Jeśli to się udaje, służby są sparaliżowane. Na szczęście, po tej ustawie Sejm będzie również procedował nad ustawą antyterrorystyczną. W międzyczasie będziemy mogli zobaczyć, jak te przepisy funkcjonują w praktyce. Liczę, że pojawi się również ustawa o czynnościach operacyjnych. Minister-koordynator zapowiadał już ustawę, która ujednolici funkcjonowanie tych czynności we wszystkich służbach. To da nam możliwość oceny i sprawdzenia, jak ten system funkcjonuje.

W Państwa nowelizacji wskazuje się, że techniki operacyjne mogą być stosowane najdłużej przez 18 miesięcy. Czy warto wprowadzać takie ograniczenie? Czy to nie kaganiec na służby?

Wychodzę z założenia, że to jednak należy ograniczać. W obecnym stanie prawnym kontrola operacyjna może być stosowana w nieskończoność. Na świecie mamy różnego rodzaju rozwiązania, jedne kraje pozwalają na przedłużanie kontroli w nieskończoność, inne stosują ograniczenia np. do 12 miesięcy.

Dlaczego zatem 18 miesięcy?

Uznaliśmy, że to trzeba ograniczyć. Dajemy służbom 18 miesięcy i koniec.

Jeśli w tym czasie służby nie znajdą dowodów przestępstw to co?

To sprawa jest zamknięta. Wydaję mi się, że to jest dobre rozwiązanie, które pozwoli służbie czuć się bezpiecznie i pracować, ale z drugiej strony zablokuje możliwość przedłużania kontroli w nieskończoność, bo „a nuż coś się pojawi”.

Niepokoić mogą przepisy dotyczące tajemnicy zawodowej. Na mocy nowelizacji sąd będzie mógł ze względu na dobro wymiaru sprawiedliwości pozwolić na wykorzystanie materiałów, które mogą stanowić złamanie przepisów do tajemnicy zawodowej. Czy to nie jest wytrych, który zlikwiduje tę tajemnicę?

Ale to przecież sąd będzie decydował, a nie szef służby. Sąd decyduje w tej sprawie. A jeśli uzna, że nie wnoszą one nic nowego do danej sprawy, te materiały są obligatoryjnie niszczone.

To wystarczy?

To daje nam gwarancje i bezpieczeństwo. Kontrola sądu jest tu zastosowana.

Zgodę na kontrolę operacyjną musi wydać prokurator oraz sąd, ale wiemy, że do tej pory służby korzystały często z szybkiej procedury, w której rozpoczyna się kontrolę, a dopiero potem wnioski w tej sprawie kieruje się do sądu. Czy to zostanie utrzymane? Jak to oceniać? Służby często nie mogą czekać na zgodę, ale z drugiej strony ta możliwość może być nadużywana?

Rzeczywiście zdarzają się sytuacje, w których sąd wydać zgody nie ma czasu, a służba musi zacząć kontrolę operacyjną. Służby powinny więc mieć taką możliwość, ale to jest ograniczone czasowo. Tu niczego nowego nie wprowadzamy. (...)

Media często informowały o występowaniu przez służby o podsłuch numeru telefonu, ukrywając znaną im tożsamość właściciela. Tak służby miały inwigilować m.in. dziennikarzy, czego nie powinny robić poza pewnymi wyjątkami. Czy da się ustawą zablokować takie możliwości stosowania podsłuchów?

Mam nadzieję, że ta ustawa wprowadzi normalne funkcjonowanie służb. Liczę na to, że system, który był wynaturzany, będzie działał prawidłowo. Obecnie czekamy na audyty w służbach. One mogą naświetlić takie praktyki. Więcej tego rodzaju patologii być nie może. To jest skandalem, że służba wiedząc do kogo należy numer telefonu zataja tę wiedzę przed sądem. Ja się na takie praktyki nie zgadzam. Tego rodzaju sprawy należy zablokować. Odpowiedzialność w takich sprawach ponoszą osoby, które wnioskują o stosowanie technik operacyjnych, a także szef służby czy prokurator.
                            Całość: http://wpolityce.pl/polityka/276482-...ywiad?strona=1
                            My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Niezlustrowany agenturalny **ujek rzepliński taki wyrok wydał po tym jak Wprost opisało "aferę taśmową". Żeby dup własnych bronić oczywiście.

Komentarz

• Wywiad dla PAD dla Der Spiegel

Czy nowy rząd dotrzyma więc porozumień zawartych przez swoich poprzedników, choćby w sprawie przyjęcia co najmniej 7 tys. uchodźców?

Jesteśmy gotowi przyjąć w Polsce każdego, kto potrzebuje ochrony. Do tej chwili jednak nie przybył do nas jeszcze dobrowolnie nikt. Dzięki prywatnym inicjatywom zadbano o to, by przyjąć 150 syryjskich chrześcijan. Większość z nich wyjechała jednak w międzyczasie dalej, do Niemiec. Zadaję sobie więc pytanie – jak te 7 tys. ma do Polski dotrzeć?

Unia Europejska zamierza rozdzielić 160 tys. uchodźców według elastycznego systemu.

Czyli ma się ich do nas przewieźć? Może wbrew ich woli? I mamy ich jeszcze tutaj u nas wbrew ich woli przetrzymywać? W zamkniętych obozach? W żadnym wypadku. Kto jednak będąc w niebezpieczeństwie przybędzie do nas z własnej woli, otrzyma u nas schronienie.

przypominam, że szalony Korwin Krul w tym tonie wypowiadał się już dawno.
                                -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍