Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• A co jeśli poprzednicy przepchnęli tę ustawę, żeby blokować pracę?

PiS ma przed sobą 4 lata rządów i ciężko im się dziwić, że nie chcą mieć nad sobą politycznej instytucji, która może blokować ich każdą ustawę.

Gdyby ci sędziowie zostali wybrani w normalny, legalny sposób, a teraz PiS chciałby ich z dupy odwołać i wsadzić swoich, to protestowałbym.

Ale w sytuacji jak zostali powołani z nagięciem prawa, w ostatniej chwili w wiadomych celach, to nic tylko to wyczyścić.

edit: bloniaq nie rozumiem porównania
    Ostatnio edytowany przez b.; 12257.

Komentarz

• To nie jest porównanie tylko krytyka norm etycznych oparta na przykładzie
      Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
      Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
      -------------
      Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Czyli etycznie byłoby zaprzysiąc tych 5 sędziów, z czego dwóch jest wybranych nielegalnie? Czy zaprzysiąc losowo wybranych trzech, a dwóch wybrać na nowo?

Zgadzam się z posłem A. Mularczykiem:

Jest Pan prawnikiem. Podoba się Panu to, co PiS robi z Trybunałem Konstytucyjnym? Wiele osób wskazuje, że zaczynają Państwo od skoku na TK. PiS nie łamie zasad ważnych dla państwa?
        Arkadiusz Mularczyk: Kto sieje wiatr, zbiera burzę. Gdyby w czerwcu dokonano wyboru trzech sędziów Trybunału Konstytucyjnego, nie byłoby obecnej sytuacji i problemu. Po to jest kadencyjność Sejmu, po to jest kadencyjność TK, by różne składy Sejmu, który jest wynikiem wyboru Suwerena – dokonały wyboru sędziów Trybunału. Tak to zostało skonstruowane. W sytuacji, gdy PO zawłaszczyła dla siebie wybór dwóch sędziów więcej niż powinna wybrać, doszło do deliktu konstytucyjnego. Dziwię się, że te autorytety, które obecnie drą szaty, nie zachowywały się wówczas w ten sposób.
        Obecnie PiS też chce wybrać pięciu sędziów. To nie zawłaszczanie Trybunału?
        Platforma dokonała wyboru sędziów TK. Wybrano o dwóch sędziów za dużo. Nie sposób w chwili obecnej rozstrzygnąć, który z tych dodatkowych sędziów powinien ustąpić. Wybrano pięć osób. Kto wskaże, który z tych wyborów jest tym ze złamaniem prawa? Uznaliśmy więc, że tę sytuację należy rozwiązać tak, by dokonać zmiany ustawy i aby Sejm miał prawo ponownie wybrać pięciu kandydatów do TK. Oczywiście nie przekreśla to możliwości kandydowania osób, które były wcześniej w sposób niezgodny z prawem wybrane.
        To nie będzie sposób odwołania podjętych już decyzji? Przecież zaraz PiS może uznać, że inne nominacje mu się nie podobają. I odwoła wybór tego czy innego urzędnika zmieniając ustawę…
        Doszło do skrócenia kadencji dwóch sędziów TK i powołania w to miejsce dwóch osób, które nie powinny być wybrane przez tamten Sejm. To oznacza, że doszło do deliktu konstytucyjnego. Te dwie osoby nie powinny zatem zasiadać w Trybunale. I dobrze, że Pan Prezydent nie chce przyjąć ślubowania sędziów. Mamy do czynienia z sytuacją niecodzienną. Nie mieliśmy takich przypadków wcześniej. Jednak to zamieszanie wynika ze złamania prawa przez PO w czerwcu. Dziś nie sposób dziwić się, że prezydent nie chce przyjąć ślubowania od sędziów wybranych w złym trybie, zaś nasz klub chce uzdrowić sytuację. Głosy prawników są podzielone, wszyscy mają świadomość deliktu, jaki powstał w wyniku działań PO. Trzeba podjąć trudną decyzję o uzdrowieniu tych wyborów do TK. Nie ma innej drogi. Nie można doprowadzić do zaprzysiężenia sędziów, którzy nie powinni być wybrani w takim trybie.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
          To nie jest porównanie tylko krytyka norm etycznych oparta na przykładzie
          Bohater z Twojego podpisu czasami w słusznej sprawie jechał jednak po bandzie. Autor cytatu z mojego podpisu również, więc trochę nietrafiony ten Twój przykład, Panie Kolego.
          "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
          Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
          Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
          Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
          "
          Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• A ja napiszę wprost: można to było zrobić lepiej. Może nieco dłużej(5-7 dni) ale o wiele lepiej, niepotrzebny pośpiech który zostanie wyciągnięty przy każdym potknięciu nowego rządu
            Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• @b.
              etycznie byłoby to zrobić w taki sposób żeby się odróżnić od nieetycznej PO.
              @Jaco
              ja przez jazdę po bandzie rozumiem drogę na skróty
              -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• OK. Fakt, że można było w rękawiczkach to zrobić. Domyślam się tylko, że czymś ten pośpiech musiał być spowodowany, bo wycie platfusów słychać nawet u mnie na kwadracie.
                Ale... I tu retrospekcja:
                Ostatnio edytowany przez Jaco; 1067.
                "Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
                Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
                Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
                Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle.
                "
                Janusz Waluś - czekaMY!

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG
                  A ja napiszę wprost: można to było zrobić lepiej. Może nieco dłużej(5-7 dni) ale o wiele lepiej, niepotrzebny pośpiech który zostanie wyciągnięty przy każdym potknięciu nowego rządu
                  Ale sugerujesz, że wówczas nie byłoby wycia lewackich ścierw i "wyciągania przy każdym potknięciu"? Bez jaj.

Rzeczy kontrowersyjne należy robić jak najszybciej po objęciu władzy. Na razie PiS działa tak, jak to sobie wymarzyłem.
                  Mówiąc inaczej kija używają prawidłowo, martwi mnie marchewka. Bo o ile ludzie mają w dupie TK, służby specjalne czy kto szefuje MON, to michą są żywo zainteresowani. A z expose wyzierał nadmierny interwencjonizm i etatyzm, co pełniejszej michy nie da. Przypominam więc rządzącym, że nawet taki państwowiec jak Generał Franco odszedł od etatyzmu i interwencjonizmu bo zorientował się, że to nie działa. Radykalnie zliberalizował gospodarkę, co skutkowało hiszpańskim "cudem gospodarczym".

Zamieszczone przez Jaco
                  OK. Fakt, że można było w rękawiczkach to zrobić. Domyślam się tylko, że czymś ten pośpiech musiał być spowodowany, bo wycie platfusów słychać nawet u mnie na kwadracie.
                  Zapewne głównie tym, żeby merdia nie mogły kilka dni wałkować tematu. A tak by było, gdyby był w toku. Podczas gdy wałkowanie tematu zamkniętego prowadzi do spadku oglądalności, więc musi zostać zastąpione jakimś nowym newsem.
                  Ostatnio edytowany przez BlackAdder; 51375.
                  "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                    Ale sugerujesz, że wówczas nie byłoby wycia lewackich ścierw i "wyciągania przy każdym potknięciu"? Bez jaj.
                    Sugeruję że zachowanie elementarnych zasad procedowania prawa jest dobrym kontrargumentem na jojczenie jak żeś się wyraził lewackich ścierw
                    Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG
                      Sugeruję że zachowanie elementarnych zasad procedowania prawa jest dobrym kontrargumentem na jojczenie jak żeś się wyraził lewackich ścierw
                      Przecież cała akcja z trybunałem oprócz wymiernych korzyści politycznych ma drugie dno i ci do których jest skierowane to info dobrze wiedza o co w nim chodzi.
                      Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez BlackAdder
                        (...)
                        Rzeczy kontrowersyjne należy robić jak najszybciej po objęciu władzy. Na razie PiS działa tak, jak to sobie wymarzyłem.
                        Mówiąc inaczej kija używają prawidłowo, martwi mnie marchewka. Bo o ile ludzie mają w dupie TK, służby specjalne czy kto szefuje MON, to michą są żywo zainteresowani. A z expose wyzierał nadmierny interwencjonizm i etatyzm, co pełniejszej michy nie da. Przypominam więc rządzącym, że nawet taki państwowiec jak Generał Franco odszedł od etatyzmu i interwencjonizmu bo zorientował się, że to nie działa. Radykalnie zliberalizował gospodarkę, co skutkowało hiszpańskim "cudem gospodarczym".
                        (...)

A mi się wydaje, że PiS doskonale odrobił lekcje i gdyby zaproponował liberalną marchewkę to nie rządziłby samodzielnie i z kijem byłby ogromny problem. Być może dzięki tak skonstruowanej marchewce nie ma ZLEWu w Sejmie.

Nawet Korwin chwalił J. Kaczyńskiego za liberalne zapędy, pożyjemy zobaczymy. W tej kadencji, może nie całej, priorytetem ma być kij i przebudowa państwa co dla mnie jest sprawą fundamentalną. Z tą marchewką jakoś przeżyję, ale ta postkomuna bardzo, ale to bardzo mnie męczy, przecież to już 26 lat.

Jest git nie trza psuć
                        Nie można w godzinie śmierci zostawić przyjaciół samych, nie można ratować tylko swojego życia, uszczuplając i tak niewielkie szanse ocalenia oddziału.
                        Pada decyzja: Wracamy!
                        Po godzinie doszli do włazu, drabinką wspięli się w górę, wychodzili kolejno, Tadeusz ciągnął erkaem za lufę, Józek popychał broń od dołu, za nimi wyszedł mały Kajtek, z uwielbieniem patrzący na Tadeusza. Wrócili w znane już sobie gruzy, wrócili z erkaemem do przyjaciół.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
                          To nie jest porównanie tylko krytyka norm etycznych oparta na przykładzie
                          Jakich norm etycznych? Ten cały trybunalik został w 1982 ustanowiony dekretem jaruzelskiego w ramach stanu wojennego. Przez ostatnie 34 lata stał na straży nietykalności byłych komuchów i aparatczyków. W latach PiS to właśnie to ustrojstwo zablokowało publikację aneksu do raportu o WSI czy też obniżenie do normalnego poziomu ubeckich rent i emerytur. To taki lekki gowinizm - pisanie o normach etycznych wobec ludzi którzy sami się do tych norm nigdy nie stosowali. Czy to prawem czy siekierą, prawica jaka by nie była powinna zawsze dążyć do rozbijania takich struktur. Pozostaje mieć nadzieję że PiS nie będzie sie z tym gównem pierdzielić jak to robił w roku 2006.
                          "bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Otóż to.
                            My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.

Komentarz

• Zamieszczone przez spotter_spotterow
                              Jakich norm etycznych? Ten cały trybunalik został w 1982 ustanowiony dekretem jaruzelskiego w ramach stanu wojennego. Przez ostatnie 34 lata stał na straży nietykalności byłych komuchów i aparatczyków. W latach PiS to właśnie to ustrojstwo zablokowało publikację aneksu do raportu o WSI czy też obniżenie do normalnego poziomu ubeckich rent i emerytur. To taki lekki gowinizm - pisanie o normach etycznych wobec ludzi którzy sami się do tych norm nigdy nie stosowali. Czy to prawem czy siekierą, prawica jaka by nie była powinna zawsze dążyć do rozbijania takich struktur. Pozostaje mieć nadzieję że PiS nie będzie sie z tym gównem pierdzielić jak to robił w roku 2006.
                              Skoro tak, skoro normy etyczne im się "nie należą", to wytłumacz mi czemu w ogóle się go słuchano. Trzeba było olać ten śmeiszny trybunalik i opublikować aneks, obniżyć emerytury i je.bać go w czapkę. A ile taki trybunalik ma dywizji? Pod zarzutem zdrady stanu członków po prostu rozstrzelać i wrzucić do dołów z wapnem bez nagrobków, a siedzibę wyburzyć. No chyba że przegiąłem - zdefiniuj w takim razie granicę do jakiego momentu używamy siekiery - z uzasadnieniem.
                              Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
                              -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez Parasol44
                                A mi się wydaje, że PiS doskonale odrobił lekcje i gdyby zaproponował liberalną marchewkę to nie rządziłby samodzielnie i z kijem byłby ogromny problem. Być może dzięki tak skonstruowanej marchewce nie ma ZLEWu w Sejmie.

Nawet Korwin chwalił J. Kaczyńskiego za liberalne zapędy, pożyjemy zobaczymy. W tej kadencji, może nie całej, priorytetem ma być kij i przebudowa państwa co dla mnie jest sprawą fundamentalną. Z tą marchewką jakoś przeżyję, ale ta postkomuna bardzo, ale to bardzo mnie męczy, przecież to już 26 lat.

Jest git nie trza psuć
                                Oczywiście że w tym postkomunistycznym syfie o niebo ważniejszy jest kij. Dzięki niemu gęba cały czas mi się cieszy i pierwszy raz od 92r. oglądam sejm

Ale bez marchewki nie będzie tego, co mi się marzy - takiego zwycięstwa za 4 lata, żeby uchwalić nową Konstytucję. I dlatego w ogóle o niej wspomniałem
                                "Jak się wyrosło w komunizmie, to nie można było nie mieć antykomunistycznego nastawienia"

WOLNOŚĆ dla JANUSZA WALUSIA!

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎