Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Źródło konkretnie tego, na podstawie czego piszesz:

1) "Na majdanie jedyne co niemcy mogły dyskutować z Putinem to jak podzielić Ukrainę, wzdłuż czy wszerz."

2) "A jak by zrobić tak jak chcieli, czyli przytrzymać Janukowycza jeszcze z rok czasu to by im komandir Striełkow słupki na Bugu postawił."

I kolego, jeśli pytam Ciebie o źródło, to nie pytam o kogokolwiek kto tak twierdzi, tylko skąd Ty się o tym dowiedziałeś i dlaczego Ty uznałeś to za wiarygodne.

Moje drugie pytanie: czym według Ciebie jest "germanofilstwo"?
    Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
    -------------
    Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez spotter_spotterow
      Jedyne co niemcy dostały od USA to solidny wpierdol podczas drugiej wojny światowej i od tego czasu leżą i kwiczą "keine grenzen" od czasu do czasu pomachując tęczową flagietką. Ta cała ich gospodarka opiera się na wyzysku słabszych a wschodnią europę na spółkę z towarzyszem Putinem traktują jak swój wychodek.
      A słyszałeś o czymś takim jak "Plan Marshalla" lub "niemiecki cud gospodarczy"? USA zastosowało znaną zagrywkę. Pożyczyli RFN mnóstwo kasy, dzięki temu kraj mógł się odbudować, a w zamian za to USA miało realny wpływ na politykę Niemiec oraz możliwość utrzymywania sił zbrojnych na terenie RFN. Ciekawe przy tym jest to, że "niemiecki cud gospodarczy" nastąpił dzięki gospodarczo liberalnym reformom Erharda, a nie jak obecnie wszyscy przekonują, że gospodarka rozwija się dzięki reformom socjalnym. Jednak to już inny temat. Jak już pisałem poprzednio, do momentu upadku muru berlińskiego Niemcy były poniekąd marionetką w rękach USA i tylko dzięki $ udało im się stworzyć tak silny kraj.
      Oparcie gospodarki na wyzysku słabszych jest chyba oczywiste. Daj przykład silnego państwa, które przetrwało dość długo i nie opierało się na wyzysku. Imperium rzymskie? Imperium bizantyjskie? Wielka Brytania, Hiszpania, Francja w czasie kolonializmu? ZSRR? USA, Chiny obecnie? Własnie na tym polega budowa silnego państwa, że jesteś w stanie sobie podporządkować słabsze kraje i doić je ile wlezie. Tak właśnie robią teraz Niemcy w UE, patrzy przykład Grecji lub Polski.

Na majdanie jedyne co niemcy mogły dyskutować z Putinem to jak podzielić Ukrainę, wzdłuż czy wszerz. A jak by zrobić tak jak chcieli, czyli przytrzymać Janukowycza jeszcze z rok czasu to by im komandir Striełkow słupki na Bugu postawił. I byś miał blokposty zamiast przejść granicznych.
      Naprawdę uważasz, że majdan został zrobiony przez Rosjan? A po jaką cholerę jest im ta wojna? Raczej Putin nie jest idiotą i nie ma na celu rozwalenia własnej gospodarki. Na tej wojnie zyskały jedynie USA i Chiny, pierwsi bo poszerzyli(a przynajmniej do tego dążą) strefę wpływów dalej na wschód i mogą sprzedawać więcej broni, drudzy bo osłabia to Rosję, która musi się coraz bardziej im podporządkowywać.

Jeżeli to prawda, to ta rozmowa idealnie pokazuje działania amerykańskie w tym regionie. Niemcy chcieli wypchnąć Kliczkę(obywatela RFN), a USA szybko go zgasiło i wystawiło swojego gracza Jaceniuka(pochodzenia żydowskiego, byłego viceprezesa ukr. banku centralnego), Także Rosja oprócz załamania gospodarczego i utraty wpływów nie zyskała nic, a jest przedstawiana jako agresor. Wyobraźmy sobie, że Chiny lub Rosja sponsorują taki majdan, np w Korei płd albo w Panamie, oczywiście USA szybko wysyłają wojska w celu obrony swojej strefy wpływów. Ciekawe czy w takiej sytuacji media też przedstawiałyby protestujących jako prawdziwy głos ludu, a rząd jako wyzyskiwaczy.

Jak dla mnie to co wypisujesz to jakieś skamuflowne germanofilstwo, bo jak niby do k- nędzy po tylu latach rządów ich PO można im jeszcze włazić w dupę?
      Tutaj to już poszalałeś. Właśnie 8 lat rządów PO jest świetnym przykładem bardzo dobrej polityki Niemiec. Byli w stanie ustawić swoich ludzi na tyle lat na najwyższych stanowiskach w jednym z największych krajów UE. Czy Merkel jest kanclerzem Polski, że ma działać na naszą korzyść? Działa pod swoich i też chciałbym mieć taka osobę u władzy. Podobnie Putin, silny prezydent i każdy się go boi. To, że jest negatywnie postrzegany w USA, Ukrainie czy u nas to chyba właśnie najlepiej o nim świadczy, że rywale go nie lubią.

Zresztą wciąż nie odpowiedziałeś na moje pytanie kto jest autorem tych wypocin, mam nadzieję że nie jełop z krzyżem bundeswehry.
      Źródło konkretnie czego? Bo generalnie w dobie internetu źródła sobie można samemu znaleźć a jeśli chodzi o Niemcy to trochę tego jest, np na youtube.

Komentarz

• Zamieszczone przez bloniaq
        Źródło konkretnie tego, na podstawie czego piszesz:

1) "Na majdanie jedyne co niemcy mogły dyskutować z Putinem to jak podzielić Ukrainę, wzdłuż czy wszerz."

2) "A jak by zrobić tak jak chcieli, czyli przytrzymać Janukowycza jeszcze z rok czasu to by im komandir Striełkow słupki na Bugu postawił."

I kolego, jeśli pytam Ciebie o źródło, to nie pytam o kogokolwiek kto tak twierdzi, tylko skąd Ty się o tym dowiedziałeś i dlaczego Ty uznałeś to za wiarygodne.

Moje drugie pytanie: czym według Ciebie jest "germanofilstwo"?
        Odpowiedź na pierwsze pytanie jest zawarta w dość długim temacie o Majdanie, i tam najlepiej o źródła. Kliczko, na Majdanie człowiek Angeliki Merkel był od samego początku pierwszym majdanowym opozycjonistą do podpisywania ugód z Janukowyczem, za co z czasem sam Majdan go sponiewierał. Tak było i pod koniec 2013 i na pocztku 2014 i później, w lutym 2014 ze słynnymi pogróżkmi zdradka sikuńskiego że Majdan zostanie czołgami rozjechany. Mało tego poza oficjalnymi umowami, Kliczko wspólnie z Poroszenką prowadził w sekrecie przed Majdanem rozmowy z ludźmi Kremla/Janukowycza gdzie podobno ugodowo ustalono że Kliczko zostanie merem Kijowa a Poroszenko prezydentem Ukrainy. W tym samym czasie nieznani wojacy zajmowali Krym a na wschodzie Ukrainy wybuchała sterowana rebelia. I co takiego wyżej wymienieni robili żeby się temu przeciwstawić? Otóż nawoływali wprost do dalszych rozmów francusko-niemieckich z Putinem. A kiedy się im udało w końcu nawiązać porozumienia mińskie wedle których Ukraina traci wpływy w Donbasie i Ługańsku to ogłosili to jako wielki sukces międzynarodowy. Później jeszcze były drugie rozmowy w Mińsku. Tam wspólnie ustalono chociażby natychmiastowe i bezwarunkowe zawieszenie broni. Było tak bezwarunkowe że dzień później rozpoczął się masowy szturm na Debalcewo, i jakoś żadna ze stron nie podniosła głosu że jest to złamanie ustaleń. Czyli co, oddanie Debalcewa też było częścią umowy wymuszonej przez jełropę na Poroszence?

Odpowiedź na drugie pytanie pochodzi bezpośrednio od Striełkowa i innych dowódców którzy wielokrotnie powtarzali że jak by im dać troszkę więcej czasu i broni to by i Kijów i Lwów zajęli, tylko najwyraźniej na Kremlu podjęto nieco inne decyzje a sam Striełkow został odwołany i zastąpiony.

A jeśli chodzi o germanofilię to proponuję zajrzeć do encyklopedii gdzie hasło jest wytłumaczone.
        Ostatnio edytowany przez spotter_spotterow; 49956.
        "bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Skoro nie rozumiesz o co ja się Ciebie pytam to zakładam, że z polityki światowej też niewiele rozumiesz.

1) Pytam o źródła - Ty mi opisujesz historię jeszcze raz.

2) Jakbym chciał przeczytać definicję germanofilii w słowniku, to bym otworzył słownik i sobie przeczytał. A jak piszę "czym według Ciebie..." to znaczy, że chcę poznać jaką definicję stosujesz Ty.

Czytasz w ogóle co się do Ciebie pisze, czy tylko jednym rzutem oka wyłapujesz słowa klucze i pierdolisz trzy po trzy naokoło tematu?
          Ostatnio edytowany przez bloniaq; 48555.
          -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez przemekcwks
            A słyszałeś o czymś takim jak "Plan Marshalla" lub "niemiecki cud gospodarczy"? USA zastosowało znaną zagrywkę. Pożyczyli RFN mnóstwo kasy, dzięki temu kraj mógł się odbudować, a w zamian za to USA miało realny wpływ na politykę Niemiec oraz możliwość utrzymywania sił zbrojnych na terenie RFN.
            Mnie się zdaje że powinieneś trochę więcej poczytać na temat 'planu Marshalla'. Planem została objęta praktycznie cała Europa a USA zakładało że do planu przystąpią i państwa sowieckie. Niemcy nie były największym beneficjentem, była nim Anglia i Francja. Ówczesny premier PRL, Cyrankiewicz Józef też został do 'planu Marshalla' zaproszony, tylko Stalin mu zabronił udziału. Poza tym stworzono mityczną opowieść o tym jak imperialiści 'planem Marshalla' zniewolili całą Europę zachodnią. No i że komuniści ze Stalinem ich z tej niewoli wyzwolą.

Jak już pisałem poprzednio, do momentu upadku muru berlińskiego Niemcy były poniekąd marionetką w rękach USA i tylko dzięki $ udało im się stworzyć tak silny kraj.
            Skoro piszesz że były marionetką i tylko dzięki amerykańskim dolarom im się udało odbudować, to naturalnie chyba stało się to za przyzwoleniem USA? Pamiętaj tylko że oprócz niemiec zachodnich były też niemcy wschodnie.

Oparcie gospodarki na wyzysku słabszych jest chyba oczywiste. Daj przykład silnego państwa, które przetrwało dość długo i nie opierało się na wyzysku. Imperium rzymskie? Imperium bizantyjskie? Wielka Brytania, Hiszpania, Francja w czasie kolonializmu? ZSRR? USA, Chiny obecnie? Własnie na tym polega budowa silnego państwa, że jesteś w stanie sobie podporządkować słabsze kraje i doić je ile wlezie. Tak właśnie robią teraz Niemcy w UE, patrzy przykład Grecji lub Polski.
            I Rzeczpospolita. Kogo wyzyskiwała? Chyba tylko niektórych kozaków a i nie jako państwowa polityka tylko w formie zachłanności magnatów.

Naprawdę uważasz, że majdan został zrobiony przez Rosjan?
            Nigdy niczego takiego nigdzie nie napisałem.

Raczej Putin nie jest idiotą i nie ma na celu rozwalenia własnej gospodarki. Na tej wojnie zyskały jedynie USA i Chiny, pierwsi bo poszerzyli(a przynajmniej do tego dążą) strefę wpływów dalej na wschód i mogą sprzedawać więcej broni, drudzy bo osłabia to Rosję, która musi się coraz bardziej im podporządkowywać.
            Oficjalnie stanowisko Kremla wielokrotnie wyrażał niejaki Ławrow: 'USA chce rozbić przyjaźń rosyjsko-niemiecką'.

Washington’s strategy is to sow discord throughout the world to keep itself in the loop in every region, Russian Foreign Minister Sergey Lavrov told Russian media. The Ukrainian crisis was initiated to prevent an alliance between Russia and Germany.

A przyjaźń ta pomimo słynnych sankcji i 'krwiożerczej rusofobki Angeliki Merkel' trwa jak widać w najlepsze. Parę dni temu ogłoszono wspólny projekt "Nord Stream II":

Gdyby 3RP miała prowadzić własną politykę i to metodami takimi jakie chełpisz - niemiecko-rosyjskimi - to by już dawno całą tą rurę łodzie podwodne rozp..erdoliły.

Tutaj to już poszalałeś. Właśnie 8 lat rządów PO jest świetnym przykładem bardzo dobrej polityki Niemiec. Byli w stanie ustawić swoich ludzi na tyle lat na najwyższych stanowiskach w jednym z największych krajów UE. Czy Merkel jest kanclerzem Polski, że ma działać na naszą korzyść? Działa pod swoich i też chciałbym mieć taka osobę u władzy. Podobnie Putin, silny prezydent i każdy się go boi. To, że jest negatywnie postrzegany w USA, Ukrainie czy u nas to chyba właśnie najlepiej o nim świadczy, że rywale go nie lubią.
            Patrz wyżej. Adekwatną odpowiedzią na takie zachowanie powinna być co najmniej torpeda w Nord Stream i zamknięcie granic dla tranzytu z niemiec.

Źródło konkretnie czego? Bo generalnie w dobie internetu źródła sobie można samemu znaleźć a jeśli chodzi o Niemcy to trochę tego jest, np na youtube.
            Raczej konkretne pytanie zadałem wczoraj o godzinie 13:32 i 14:25.

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Zamieszczone przez spotter_spotterow
              Mnie się zdaje że powinieneś trochę więcej poczytać na temat 'planu Marshalla'. Planem została objęta praktycznie cała Europa a USA zakładało że do planu przystąpią i państwa sowieckie. Niemcy nie były największym beneficjentem, była nim Anglia i Francja. Ówczesny premier PRL, Cyrankiewicz Józef też został do 'planu Marshalla' zaproszony, tylko Stalin mu zabronił udziału. Poza tym stworzono mityczną opowieść o tym jak imperialiści 'planem Marshalla' zniewolili całą Europę zachodnią. No i że komuniści ze Stalinem ich z tej niewoli wyzwolą.
              I co to zmienia, że zaprosili również Polaków? Chcieli poszerzyć strefę wpływów, ot cała zagadka. Dawali miliardy Europejczykom bo chcieli się bawić w św. Mikołaja? To była czysta kalkulacja, dajemy kasę, później ją spłacicie, a jak nie, to powiemy co chcemy w zamian. Niemcy się tego bardzo dobrze nauczyli i robią to samo teraz z Grecją, a ci, jak idioci dają się wciągać w tę pułapkę coraz bardziej. Odnośnie tego "mitu" to poszukaj informacji, albo przemyśl politykę USA po IIwś. Działają właśnie tak, jak opisałem. Dają kasę, której nie możesz spłacić, a jeśli nie możesz, to w zamian masz wykonywać nasze polecenia. Ostatnie przykłady? Libia, Irak, Czarnogóra, Kosowo i dosłownie sprzed kilku miesięcy - Kuba i nagłe ocieplenie stosunków.

Skoro piszesz że były marionetką i tylko dzięki amerykańskim dolarom im się udało odbudować, to naturalnie chyba stało się to za przyzwoleniem USA? Pamiętaj tylko że oprócz niemiec zachodnich były też niemcy wschodnie.
              Powiem więcej, nie tylko za przyzwoleniem, ale taki był cel - silny kraj, który zdominuje Europę i który będzie wykonywał nasze rozkazy. Co z tym wszystkim wspólnego ma NRD? Nie wiem.

I Rzeczpospolita. Kogo wyzyskiwała? Chyba tylko niektórych kozaków a i nie jako państwowa polityka tylko w formie zachłanności magnatów.
              Mówiłem o potęgach globalnych lub chociaż kontynentalnych, ale nawet I RP miała swoich niewolników w postaci chłopów(oczywiście nie było to tak skrajne niewolnictwo jak przedstawia to mainstream, ale zawsze istniała tania siła robocza).
              Oczywistym jest to, że nie zawsze państwo musi być wyzyskiwaczem. Obecnie USA nie przez rząd, a przez korporacje transnarodowe wyzyskuje państwa Azji południowej i wschodniej. Podobnie Chiny w Afryce czy krajach Bliskiego wschodu.

A przyjaźń ta pomimo słynnych sankcji i 'krwiożerczej rusofobki Angeliki Merkel' trwa jak widać w najlepsze. Parę dni temu ogłoszono wspólny projekt "Nord Stream II":

Gdyby 3RP miała prowadzić własną politykę i to metodami takimi jakie chełpisz - niemiecko-rosyjskimi - to by już dawno całą tą rurę łodzie podwodne rozp..erdoliły.
              Ty chyba naprawdę nie wiesz o czym ja piszę. Merkel prowadzi świetną(dla NIEMCÓW) politykę bo potrafi układać się i z Ruskimi i z USA jednocześnie i Polska powinna taką politykę prowadzić(czyli nie rozpieprzać Nord Stream, tylko przejąć od Niemców amerykański atom, którego nie chcą, tak przynajmniej wnioskuję po tym co napisałeś o zmniejszaniu liczy wojsk USA w RFN i dogadywać się z Ruskimi, np zamknąć mordy w sprawie UKR w zamian za zniesienie embarga, tańszą ropę i gaz i większy dostęp do ich rynku. Węgrom dali 5 mld euro, a my jesteśmy trochę większym krajem niż Węgry.)

Patrz wyżej. Adekwatną odpowiedzią na takie zachowanie powinna być co najmniej torpeda w Nord Stream i zamknięcie granic dla tranzytu z niemiec.
              Patrz wyżej co powinno być adekwatną odpowiedzią, My nawet rakiet nie mamy, m.in dzięki świetnej polityce zagranicznej Niemiec.

Raczej konkretne pytanie zadałem wczoraj o godzinie 13:32 i 14:25.
              Już Ci odpowiadałem na pytanie odnośnie polskiej polityki zagranicznej w okresie międzywojennym. Mieliśmy fatalne stosunki z prawie każdym sąsiadem(oprócz Rumuni). Oparliśmy swoje bezpieczeństwo na aliantach co skończyło się okupacją niemiecką i rosyjską. Teraz robimy to samo, znowu ufamy, że Brytyjczycy, Amerykanie czy Francuzi w przypadku konfliktu zbrojnego będą umierali za Gdańsk. Tylko w tym przypadku będzie odwrotnie, pierwsi wejdą Ruscy, a Niemcy uznają, że muszą bronić pozostałą część kraju, na której żyje niemieckojęzyczna ludność. Oczywiście jeśli nie zmienimy swojej polityki. Nie opieram swojej opinii na żadnych "autorytetach", o których wspomniałeś, jedynie na własnych przemyśleniach opartych na bieżących i historycznych wydarzeniach.

Kończąc temat z mojej strony(może ktoś inny go pociągnie), polecam mniej ruso/germanofobii i amerykanofilii bo USA to tacy sami(a nawet gorsi) zbrodniarze jak ZSRR i Niemcy w czasach Hitlera. Bo tamci przynajmniej mordowali i grabili otwarcie.

Komentarz

Skoro nie rozumiesz o co ja się Ciebie pytam to zakładam, że z polityki światowej też niewiele rozumiesz.
                Ah ah. A zakładaj sobie co tam chcesz, możesz na przykład sobie założyć kaftanik z gumowym penisem, tak mnie to obchodzi co tam sobie zakładasz.

Pytam o źródła - Ty mi opisujesz historię jeszcze raz.
                Źródła? W temacie o Majdanie. Jedyne co streściłem to generalnie co z nich wynika. Liniki? Sprawdziłem i tam są, trzeba tylko chcieć sobie poszukać.

Jakbym chciał przeczytać definicję germanofilii w słowniku, to bym otworzył słownik i sobie przeczytał. A jak piszę "czym według Ciebie..." to znaczy, że chcę poznać jaką definicję stosujesz Ty.
                Z tego co napisłem chyba jasno wynika że jedyna definicja jaka istnieje to ta podręcznikowa? Także zapraszam do książek.

Komentarz

• Gadaj z dupą to Cię osra. Ja już wcześniej pisałem, że Ciebie nie obchodzi co ktoś pisze - czytasz po łebkach i pierdolisz kocopoły. Tekst o tym kaftaniku tylko świadczy o tym co Cię kręci.

Sprawdziłeś linki i tam są. Na tej zasadzie to ja mogę napisać: sprawdziłem i tam ich nie ma. Skoro tam są i je widziałeś to dlaczego ich tu nie wkleiłeś? Za dużo roboty?

Żeby było jasne: szukałem potwierdzenia Twojej tezy o bezsilności Niemców w pertraktacjach z Putinem. Nie ważne czy podasz te linki czy nie. Pytałem o źródło Twojej wiedzy: gdzie to przeczytałeś czy tam usłyszałeś, lub na podstawie czego wyciągnąłeś takie wnioski.

Ja definicję germanofilii ze słownika znam. Z tego co napisałem chyba jasno wynika, że posługujesz się jakąś inną. Skoro stwierdzenie, że Niemcy mają świetną politykę zagraniczną komentujesz takim terminem (+ "włażeniem Niemcom w dupe") to chyba nie bardzo wiesz co to znaczy.

Twierdzisz, że Rosjanie by się zatrzymali na Bugu na podstawie tego, że tak powiedział ruski agent. To tak im wierzysz? A może jesteś rusofilem? Stosując dalej Twój sposób dyskusji: Twój idol Striełkow, któremu włazisz w dupę twierdzi, że Poroszenko zrobił w Mińsku ruskich w bambuko. http://www.rp.pl/artykul/1209796.html
                  -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Zamieszczone przez przemekcwks
                    I co to zmienia, że zaprosili również Polaków? Chcieli poszerzyć strefę wpływów, ot cała zagadka. Dawali miliardy Europejczykom bo chcieli się bawić w św. Mikołaja? To była czysta kalkulacja, dajemy kasę, później ją spłacicie, a jak nie, to powiemy co chcemy w zamian. Niemcy się tego bardzo dobrze nauczyli i robią to samo teraz z Grecją, a ci, jak idioci dają się wciągać w tę pułapkę coraz bardziej. Odnośnie tego "mitu" to poszukaj informacji, albo przemyśl politykę USA po IIwś. Działają właśnie tak, jak opisałem. Dają kasę, której nie możesz spłacić, a jeśli nie możesz, to w zamian masz wykonywać nasze polecenia. Ostatnie przykłady? Libia, Irak, Czarnogóra, Kosowo i dosłownie sprzed kilku miesięcy - Kuba i nagłe ocieplenie stosunków.
                    K..wa ta cała polemika to jest jakaś durna komedia. Jak w ogóle można tak sprawy stawiać?

Po pierwsze to jakich Polaków? Cyrankiewicz to był komuch a nie Polak. Z mordy przypominał Giertycha, charakteru pewnie też Bratanek Pileckiego twierdził że jak Cyrankiewicz siedział w Auschwitz to donosił do Gestapo a jak wyszedł to od razu poszedł donosić do NKWD. Siedział w tym samym czasie co Pilecki i Bartoszewski i wszyscy panowie musieli się doskonale znać. Ale to już inna sprawa.

Druga rzecz to kompletnie mylenie 'planu Marshalla' z kredytami instytucji finansowych. Ale nawet nie o to chodzi. Każdy kredyt jest dobrowolny. Jak nie chcesz, to nie bierzesz - i nie spłacasz! A jak weźmiesz i nie spłacisz to sie spodziewaj komornika. Jedyny problem jaki tu występuje to tylko to, kto ma spłacać taki kredyt? Bo chyba dobrze wiesz że przykładowo jeśli taka Hania GW zadłuża Warszawę na miliardy to właśnie ona i jej Platforma powinna to spłacać a nie przeciętny Warszawiak, tak? No, ale przecież dobrze wiadomo że Platformie celowo chodzi o coś kompletnie odwrotnego.

I po trzecie - Cyrankiewicz 'planu Marshalla' nie wiziął bo mu Stalin kazał wziąść 'plan Stalina'! Jednak jako że nie chce mi się tematu ciągnąć bo jest bardzo rozległy to proponuję się samemu zagłębić chociażby w to w jaki sposób ZSRR wyzyskiwało całą wschodnią Europę przez cały swój okres istnienia. I przy okazji, to się jeszcze zdecyduj bo raz piszesz tak jak Stalin o wielkim wyzysku 'Marshalla', a raz o tym jak to Niemcy się stały dzięki temu wielką potęgą.

Powiem więcej, nie tylko za przyzwoleniem, ale taki był cel - silny kraj, który zdominuje Europę i który będzie wykonywał nasze rozkazy. Co z tym wszystkim wspólnego ma NRD? Nie wiem.
                    Może to że od czasu złączenia NRD z RFN, jak sam zresztą napisałeś, polityka Niemiec jest z każdym rokiem coraz bardziej samodzielna? Bo wtedy kiedy istniał RFN Niemcy nie mogli nawet pierdnąć bez pozwolenia USA, dokładnie tak samo jak NRD nie mogło pierdnąć bez pozwolenia ZSRR? Ale kanclerzowa Merkel to skąd niby pochodzi jak nie ze wschodnich niemiec? Co takiego zrobił jej ojciec na przykład? Jak wyglądała jej kariera polityczna, wiesz w ogóle? Jakie miała relacje ze STASI?

Mówiłem o potęgach globalnych lub chociaż kontynentalnych, ale nawet I RP miała swoich niewolników w postaci chłopów(oczywiście nie było to tak skrajne niewolnictwo jak przedstawia to mainstream, ale zawsze istniała tania siła robocza).
                    I RP w swoim najlepszym okresie była definicją potęgi kontynentalniej. Miała najsilniejsze wojsko na świecie i była w stanie samodzielnie podbić wszystkich swoich sąsiadów. A niejeden chłop w tamtym feudaliźmie miał lepsze życie niż dzisiejsza młodzież na śmieciówkach. Feudalizm był ustrojem stopniowanym i chłop chłopu wcale nie był równy. A warunki życia chłopa zaczęły przypominać chlew dopiero pod koniec feudalizmu, kiedy całą Europę i całą RP nawiedziła niespotykana bieda.

Ty chyba naprawdę nie wiesz o czym ja piszę. Merkel prowadzi świetną(dla NIEMCÓW) politykę bo potrafi układać się i z Ruskimi i z USA jednocześnie i Polska powinna taką politykę prowadzić(czyli nie rozpieprzać Nord Stream, tylko przejąć od Niemców amerykański atom, którego nie chcą, tak przynajmniej wnioskuję po tym co napisałeś o zmniejszaniu liczy wojsk USA w RFN i dogadywać się z Ruskimi, np zamknąć mordy w sprawie UKR w zamian za zniesienie embarga, tańszą ropę i gaz i większy dostęp do ich rynku. Węgrom dali 5 mld euro, a my jesteśmy trochę większym krajem niż Węgry.)
                    Tak? I kto o tym będzie decydował gdzie mają czyje wojska stacjonować? Już podpowiadam kto tu decyduje za europę wschodnią:

Nowoczesny portal rozrywkowo-newsowy o lifestyle, showbiznesie i sprawach zwykłych ludzi.

I jak tu w ogóle uważać że USA przyśle do takiej 3RP rakiety atomowe(sic!) kiedy 3RP ma wedle tego co piszesz robić sobie układy z osankcjonownym Putinem? W ogóle to jaki atom, kiedy nawet jakiejś marginalnej szpicy nie chcą postawić!?? Zdajesz sobie sprawę że na zachodzie mają tą całą 3RP za kompletne zadupie? Państwo trzeciego świata? Że politykę lizania dupy kremlowskich oligarchów realizował rezydent Komuchowski, gdzie Donald w tym czasie obstawiał germańców?

My nawet rakiet nie mamy, m.in dzięki świetnej polityce zagranicznej Niemiec.
                    Ah ah... rakiet to nie ma bo się USA nie zdecydowało na rakiety. Znaczy coś tam pobudowali ale w Rumunii czy gdzieś bo im tam bardziej odpowiadało. Jak to w końcu uważasz że jest, Niemce to kolonia USA czy państwo o świetnej polityce, bo raz piszesz tak a raz inaczej?

Już Ci odpowiadałem na pytanie odnośnie polskiej polityki zagranicznej w okresie międzywojennym. Mieliśmy fatalne stosunki z prawie każdym sąsiadem(oprócz Rumuni). Oparliśmy swoje bezpieczeństwo na aliantach co skończyło się okupacją niemiecką i rosyjską. Teraz robimy to samo, znowu ufamy, że Brytyjczycy, Amerykanie czy Francuzi w przypadku konfliktu zbrojnego będą umierali za Gdańsk.
                    Ale to tak zwani sąsiedzi mieli fatalne podejście a nie na odwrót. Każdy sobie coś rościł, jakieś ziemie czy pieniądze. Zdajesz sobie sprawę że sojusz ZSRR z 3Rzeszą się nie zaczął paktem Ribbentrop-Mołotow, bo ten pakt dotyczył głównie szczegółów samej inwazji wrześniowej? A Francja i Anglia to się dopuściły ordynarnej zdrady. Z USA nie było żadnych umów, więc się z niczego nie musieli wywiązywać, zresztą różowy Roosevelt akurat zawsze preferował za partnera Stalina co było w Europie powszechnie wiadome.

Tylko w tym przypadku będzie odwrotnie, pierwsi wejdą Ruscy, a Niemcy uznają, że muszą bronić pozostałą część kraju, na której żyje niemieckojęzyczna ludność. Oczywiście jeśli nie zmienimy swojej polityki. Nie opieram swojej opinii na żadnych "autorytetach", o których wspomniałeś, jedynie na własnych przemyśleniach opartych na bieżących i historycznych wydarzeniach.
                    No i co, skoro dochodzisz do takich wniosków to nie zauważasz że jednym z priorytetów polityki zagranicznej powinno być zablokowanie sojuszu Niemcy-Rosja, szczególnie że tak się jakoś nagle złożyło że USA od iluśtam lat doszło do wniosku że i samo ma właśnie taki interes? Kiedy ostatnio USA uznało że ma jakiś interes w Europie wschodniej? 25 lat temu? Nie liczę korupcyjnych układów Kwaśniewskiego który tam do dzisiaj ma jakieś sekretne interesy we wschodniej Ukrainie.

Kończąc temat z mojej strony(może ktoś inny go pociągnie), polecam mniej ruso/germanofobii i amerykanofilii bo USA to tacy sami(a nawet gorsi) zbrodniarze jak ZSRR i Niemcy w czasach Hitlera. Bo tamci przynajmniej mordowali i grabili otwarcie.
                    W sumie to bardzo dobre podsumowanie, bo tylko świadczy o tym że to co napisałem o germano(i jak widać ruso)-filii jest prawdą. Przyrównywać USA które w dużej mierze swoją politykę oparło na ignorancji i egoistycznym zysku do masowych zbrodni hitleryzmu i stalinizmu to na prawdę trzeba mieć talent, szczególnie że te zbrodnie były popełniane właśnie tutaj i właśnie na Polakach.

Komentarz

• Po 1-2 zdania do akapitu bo nie da się tych głupot czytać...
                      Zamieszczone przez spotter_spotterow
                      K..wa ta cała polemika to jest jakaś durna komedia. Jak w ogóle można tak sprawy stawiać?

Po pierwsze to jakich Polaków? Cyrankiewicz to był komuch a nie Polak. Z mordy przypominał Giertycha, charakteru pewnie też Bratanek Pileckiego twierdził że jak Cyrankiewicz siedział w Auschwitz to donosił do Gestapo a jak wyszedł to od razu poszedł donosić do NKWD. Siedział w tym samym czasie co Pilecki i Bartoszewski i wszyscy panowie musieli się doskonale znać. Ale to już inna sprawa.
                      Chyba oczywiste, że USA składało tę propozycję Cyrankiewiczowi bo był najważniejszą osobą(figurą) w państwie, a nie mojejmu czu twojemu ojcu/dziadkowi bo oni raczej mieli mało do powiedzenia.

Druga rzecz to kompletnie mylenie 'planu Marshalla' z kredytami instytucji finansowych. Ale nawet nie o to chodzi. Każdy kredyt jest dobrowolny. Jak nie chcesz, to nie bierzesz - i nie spłacasz! A jak weźmiesz i nie spłacisz to sie spodziewaj komornika. Jedyny problem jaki tu występuje to tylko to, kto ma spłacać taki kredyt? Bo chyba dobrze wiesz że przykładowo jeśli taka Hania GW zadłuża Warszawę na miliardy to właśnie ona i jej Platforma powinna to spłacać a nie przeciętny Warszawiak, tak? No, ale przecież dobrze wiadomo że Platformie celowo chodzi o coś kompletnie odwrotnego.
                      Ty chyba nie wiesz jak te "dobrowolne" kredyty są dawane. Kadafi i Saddam ich nie wzięli i oboje pożegnali się już z tym światem. Właśni o to chodzi, że HGW/Donek/Duda/Jarosław mają te kredyty brać, a my nasze dzieci i wnuki mamy spłacać.

I po trzecie - Cyrankiewicz 'planu Marshalla' nie wiziął bo mu Stalin kazał wziąść 'plan Stalina'! Jednak jako że nie chce mi się tematu ciągnąć bo jest bardzo rozległy to proponuję się samemu zagłębić chociażby w to w jaki sposób ZSRR wyzyskiwało całą wschodnią Europę przez cały swój okres istnienia. I przy okazji, to się jeszcze zdecyduj bo raz piszesz tak jak Stalin o wielkim wyzysku 'Marshalla', a raz o tym jak to Niemcy się stały dzięki temu wielką potęgą.
                      Już ci bloniaq napisał, że czytasz "po łebkach", pisałem o wyzysku innych części świata, w Niemczech ustanowili silne państwo, które ma być ramieniem USA w EU. USA działa na podobnej zasadzie jak ZSRR, chodzi tylko o wyzysk.

Może to że od czasu złączenia NRD z RFN, jak sam zresztą napisałeś, polityka Niemiec jest z każdym rokiem coraz bardziej samodzielna? Bo wtedy kiedy istniał RFN Niemcy nie mogli nawet pierdnąć bez pozwolenia USA, dokładnie tak samo jak NRD nie mogło pierdnąć bez pozwolenia ZSRR? Ale kanclerzowa Merkel to skąd niby pochodzi jak nie ze wschodnich niemiec? Co takiego zrobił jej ojciec na przykład? Jak wyglądała jej kariera polityczna, wiesz w ogóle? Jakie miała relacje ze STASI?
                      Dlatego wcześniej napisałem, że widocznie służby niemieckie poczuły się na tyle mocne, że zaczęły prowadzić politykę bardziej indywidualną i stąd wybór Angeli, która posiada konotacje ze STASI.

I RP w swoim najlepszym okresie była definicją potęgi kontynentalniej. Miała najsilniejsze wojsko na świecie i była w stanie samodzielnie podbić wszystkich swoich sąsiadów. A niejeden chłop w tamtym feudaliźmie miał lepsze życie niż dzisiejsza młodzież na śmieciówkach. Feudalizm był ustrojem stopniowanym i chłop chłopu wcale nie był równy. A warunki życia chłopa zaczęły przypominać chlew dopiero pod koniec feudalizmu, kiedy całą Europę i całą RP nawiedziła niespotykana bieda.
                      Edit: Tak, mieli lepsze życie, dostęp do bieżącej wody, kanalizację, jednakowy dostęp do żywności przez cały rok, mieszkali w ocieplonych domach i mieli co większą wiochę lekarza...
                      Z tym, że w XVI wieku graniczyliśmy z rozbitymi Niemcami, dopiero co powstającymi potęgami rosyjskimi i austriackimi, do tego uzyskany dostęp do morza pozwolił na handel zbożem, Anglicy i Hiszpanie skupili się na koloniach, a środkowo-zachodnią Europę szargały wojny "religijne"(choć w rzeczywistości coś takiego nie istnieje) i stąd ta nasza potęga, którą Szwedzi 60 lat później rozwalili jak chcieli, ale to nie temat historyczny.

Tak? I kto o tym będzie decydował gdzie mają czyje wojska stacjonować? Już podpowiadam kto tu decyduje za europę wschodnią:

I jak tu w ogóle uważać że USA przyśle do takiej 3RP rakiety atomowe(sic!) kiedy 3RP ma wedle tego co piszesz robić sobie układy z osankcjonownym Putinem? W ogóle to jaki atom, kiedy nawet jakiejś marginalnej szpicy nie chcą postawić!?? Zdajesz sobie sprawę że na zachodzie mają tą całą 3RP za kompletne zadupie? Państwo trzeciego świata? Że politykę lizania dupy kremlowskich oligarchów realizował rezydent Komuchowski, gdzie Donald w tym czasie obstawiał germańców?
                      Czyli jednak Niemcy chcą te wojska amerykańskie czy nie? bo już trochę się plączesz. Wystarczyłoby odpowiedni zagrać z nowym prezydentem USA, że czujemy się bardzo zagrożeni ze str Rosji i albo przyśle tu od cholery wojsk albo dołączamy się do Ruskich w rozbiorach Ukr(w końcu już to proponowali). Ciekawe jaka byłaby reakcja USA(Duda musiałby mieć silną ochronę bo pewnie po takim zagraniu spadłby kolejny samolot)

Ah ah... rakiet to nie ma bo się USA nie zdecydowało na rakiety. Znaczy coś tam pobudowali ale w Rumunii czy gdzieś bo im tam bardziej odpowiadało. Jak to w końcu uważasz że jest, Niemce to kolonia USA czy państwo o świetnej polityce, bo raz piszesz tak a raz inaczej?
                      "w Niemczech ustanowili silne państwo, które ma być ramieniem USA w EU."

Ale to tak zwani sąsiedzi mieli fatalne podejście a nie na odwrót. Każdy sobie coś rościł, jakieś ziemie czy pieniądze. Zdajesz sobie sprawę że sojusz ZSRR z 3Rzeszą się nie zaczął paktem Ribbentrop-Mołotow, bo ten pakt dotyczył głównie szczegółów samej inwazji wrześniowej? A Francja i Anglia to się dopuściły ordynarnej zdrady. Z USA nie było żadnych umów, więc się z niczego nie musieli wywiązywać, zresztą różowy Roosevelt akurat zawsze preferował za partnera Stalina co było w Europie powszechnie wiadome.
                      To tak jak w małżeństwie, wina zawsze leży po drugiej stronie, zajęcie Zaolzia było genialnym pomysłem, który na pewno poprawił stosunki z Czechami.
                      I taka sama "ordynarna" zdrada spotka nas ze strony NATO.

No i co, skoro dochodzisz do takich wniosków to nie zauważasz że jednym z priorytetów polityki zagranicznej powinno być zablokowanie sojuszu Niemcy-Rosja, szczególnie że tak się jakoś nagle złożyło że USA od iluśtam lat doszło do wniosku że i samo ma właśnie taki interes? Kiedy ostatnio USA uznało że ma jakiś interes w Europie wschodniej? 25 lat temu? Nie liczę korupcyjnych układów Kwaśniewskiego który tam do dzisiaj ma jakieś sekretne interesy we wschodniej Ukrainie.
                      Co ma Kwachu do USA? Ostatni majdan pokazał interesy USA w EU - wsch. Już o tym pisałem. Polityka skierowana zarówno przeciwko Rosji jak i Niemcom skończy się paktem Ribbentrop-Mołotow II.

W sumie to bardzo dobre podsumowanie, bo tylko świadczy o tym że to co napisałem o germano(i jak widać ruso)-filii jest prawdą. Przyrównywać USA które w dużej mierze swoją politykę oparło na ignorancji i egoistycznym zysku do masowych zbrodni hitleryzmu i stalinizmu to na prawdę trzeba mieć talent, szczególnie że te zbrodnie były popełniane właśnie tutaj i właśnie na Polakach.
                      To może tak tylko wybrane przykłady, a później policz liczbę zamordowanych. Od wschodu: Wietnam, Afganistan, Irak, Iran, Kuwejt, ISIS, Egipt, Libia, Tunezja, Ukraina, Jugosławia, Kolumbia, Wenezuela, Panama. Policz liczbę ofiar zamordowanych przez wojska USA lub bandytów, którzy byli dozbrajani/szkoleni przez USA. Do tego dolicz różne zamachy stanu i zamieszki z tego wynikające oraz wyzysk ludności azjatyckiej przez korporacje amerykańskie. To, że nie okupowali Warszawy, nie czyni ich lepszymi ludźmi.
                      Ostatnio edytowany przez przemekcwks; 94013. Powód: przeoczenie

Komentarz

• Manipulacja, hipokryzja i obłuda są w mediach wszechobecne. Czas zacząć się przed tym bronić... Wyłącz tv - włącz myślenie. WSPARCIE dla PodziemnaTV - http:/...

Sz. P. Petru genialny ekonomista i antysystemowiec załatwiony bez mydła przez Panią Racewicz )) polecam
                        Prawdziwe zwyciestwo musieli odnieść komunisci ,nie tak jak wielu zakłada pomiędzy rokiem 1956 a 1970,ale w roku 1989,kiedy pod uniesionym w góre kloszem,wystrzelił produkt ich chowu.
                        Rafał Gan-Ganowicz – Kondotierzy

Komentarz

Gadaj z dupą to Cię osra. Ja już wcześniej pisałem, że Ciebie nie obchodzi co ktoś pisze - czytasz po łebkach i pierdolisz kocopoły. Tekst o tym kaftaniku tylko świadczy o tym co Cię kręci.
                          Ah ah. No widzisz. I co mam teraz napisać, że Cię kręci sranie? Sam takie gadki zaczynasz i się bulwersujesz.

Sprawdziłeś linki i tam są. Na tej zasadzie to ja mogę napisać: sprawdziłem i tam ich nie ma. Skoro tam są i je widziałeś to dlaczego ich tu nie wkleiłeś? Za dużo roboty?
                          Tak, sprawdziłem. Drugi raz dosłownie chwilę temu. Ale to jest długi temat i dużo jest tam linków z wydarzeń opisywanych na bieżąco, niedokładnie, szczątkowo. Pamiętam w miarę dobrze co tam jest w tamtym temacie. Cała europka naciskała na układy z Janukowyczem, nawet wtedy kiedy doszło do strzelaniny. I jak by temu Janukowyczowy dać rok czasu tak jak planowano to by ta cała 'noworuska' rebelia była miliard pińćset tysięcy razy lepiej przygotowana niż była. I faktycznie by wszystkie swoje ówczesne cele zrealizowała, a tak się zatrzymała w połowie Donbasu.

Żeby było jasne: szukałem potwierdzenia Twojej tezy o bezsilności Niemców w pertraktacjach z Putinem. Nie ważne czy podasz te linki czy nie. Pytałem o źródło Twojej wiedzy: gdzie to przeczytałeś czy tam usłyszałeś, lub na podstawie czego wyciągnąłeś takie wnioski.
                          To w sumie już wytłumaczyłem w poprzednim wpisie. Bezsilność? Ja tego tak nie nazwałem, chociaż w Mińsku w późniejszych rozmowach być może już im tylko bezsilność pozostała. Pertraktacje niemiecko(francusko)-rosyjskie trwają cały czas od Majdanu do dzisiaj. Gdyby Ukraińcy się po Majdanie tak nie rzucili do obrony granic to by tych granic nie mieli.

Ja definicję germanofilii ze słownika znam. Z tego co napisałem chyba jasno wynika, że posługujesz się jakąś inną. Skoro stwierdzenie, że Niemcy mają świetną politykę zagraniczną komentujesz takim terminem (+ "włażeniem Niemcom w dupe") to chyba nie bardzo wiesz co to znaczy.
                          A nie jest to włażenie niemcom w dupę? Ta ich cała polityka na europę wschodnią nie jest żadną genialną strategią tylko prostym wynikiem sprzedajnej natury post-komunistycznych aparatczyków szukających sobie nowych panów i władców. No i tym co mniemce robili w czasie 2 wojny światowej, wliczając w to również Holokaust.

Twierdzisz, że Rosjanie by się zatrzymali na Bugu na podstawie tego, że tak powiedział ruski agent. To tak im wierzysz? A może jesteś rusofilem?
                          Nikt tam nikogo w bambuko nie zrobił, po prostu na Kremlu są różne grupy interesów i jedne wolą wojnę a inne wolą pokój. Jak im się zachce dosłać wojska tak jak to zrobili w sierpniu zeszłego roku to i tak się stanie. Ten Striełkow opowiada tylko i wyłącznie o samych 'opołczeńcach'. A w tematach o Kremlu jest dużo bardziej wiarygodny niż cała życiowa twórczość Krula Janusza razem wzięta.

Komentarz

• Bez urazy, ale szkoda mi na czasu na rozmowę z Tobą. Cytujesz 3 kolejne zdania z mojego tekstu, po czym piszesz kilka własnych odnoszących się do tych z moich słów, które następowały po cytacie. Odsyłasz mnie do słownika, a potem sam pytasz o definicję germanofilii. Wyobraź sobie, że czyjaś dobra opinia o polityce jakiegoś państwa nie równa się włażeniu im w dupę. Moim zdaniem jesteś cudownym dzieckiem tych co od 45 roku niszczyli system edukacyjny - nie umiesz nawet czytać ze zrozumieniem.
                            -------------

Józef Mackiewicz

Komentarz

Bez urazy, ale szkoda mi na czasu na rozmowę z Tobą. Cytujesz 3 kolejne zdania z mojego tekstu, po czym piszesz kilka własnych odnoszących się do tych z moich słów, które następowały po cytacie. Odsyłasz mnie do słownika, a potem sam pytasz o definicję germanofilii. Wyobraź sobie, że czyjaś dobra opinia o polityce jakiegoś państwa nie równa się włażeniu im w dupę. Moim zdaniem jesteś cudownym dzieckiem tych co od 45 roku niszczyli system edukacyjny - nie umiesz nawet czytać ze zrozumieniem.
                              Bloniaq - z dyplomacji 5
                              Ora et labora

Komentarz

• 1,8 mld euro nie zostanie zainwestowane w Polsce

Jak informował wcześniej, byłaby to największa fabryka w historii polskiej motoryzacji, a wartość inwestycji to ponad 7 mld zł. Zaznaczył też, że chodzi o inwestora "z górnej półki" oraz "samochód kategorii premium". Pytany, czy może chodzić o inwestora z Indii, nie chciał potwierdzić tej informacji. "Nasi potencjalni partnerzy proszą o wstrzemięźliwość" - zaznaczył. Wicepremier mówił, że docelowo inwestor chciałby produkować 350 tys. samochodów i rozpocząć produkcję w 2019 r. Jak dodał, inwestor chce rozpocząć budowę fabryki jeszcze przed końcem III kwartału tego roku.

Powiedział, że w tej chwili MG jest na etapie prezentowania potencjalnemu inwestorowi zakresu dopuszczalnej z punktu widzenia unijnych rozwiązań pomocy publicznej. "Jestem przekonany, że wybiorą Polskę" - konkludował kilka dni temu Piechociński.

The carmaker, owned by India's Tata Motors, has signed a letter of intent with the Slovakian government to build the factory in the western city of Nitra, which beat off rival bids from Poland, Hungary and Mexico to build the new plant.
                                Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

Pracuję...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎