Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Zamieszczone przez hmB

"Poza tym o co chodzi z tą Rosją? Dlaczego wszystko zdaniem polskiej prawicy powinno być oceniane przez pryzmat Rosji? To wyszukiwanie wszędzie bolszewików jest już tak żałosne i groteskowe, że nawet mnie już nie śmieszy... Zresztą czekam aż Lisiewicz wyprodukuje tekst o tym, że Orban jest ruską ściemą Najlepszy jest i tak Górny z "W Sieci", dla którego wszyscy nacjonaliści w Europie Środkowej to ruska agentura, nawet ukraińska "Swoboda" której działacze krzyczą na marszach "śmierć moskalom""
    Odnosząc się do słów Twojego koleżki, to niektóre kręgi narodowe w swojej instynktownej sympatii do Rosji wszelkie wątpliwości zbijają antybolszewicką paranoją. Tymczasem to że Ruscy mają w Swobodzie agentów jest jasne tak samo jak to że mają ich w naszych partiach.
    Mało tego, ludzie ze Swobody nie muszą intencjonalnie wpisywać się w taką politykę. Jak napisał wczoraj Witold Jurasz, nasz dość aktywny publicystycznie były dyplomata na odcinku wschodnim:

Na koniec uwaga nt. radykałów wśród opozycji. Zastanawiałem się kiedyś czemu Kreml zdecydował się na zamordowanie w 1959 r. Stepana Bandery. Wytłumaczył mi to mój serdeczny przyjaciel, autor pierwszej Polsce biografii Bandery – Wiesław Romanowski, który twierdzi, że Moskwa zabijając go w momencie, gdy był już polityczny trupem zabiła go jako człowieka, a ożywiła (kto wie czy nie unieśmiertelniła) jako polityka. Moskwie w 1959 na rękę było bowiem takie oblicze opcji „antyrosyjskiej”, by ci, ją symbolizujący 1. Swym zachowaniem usprawiedliwiali swe pacyfikowanie 2. tracili poparcie wśród Ukraińców 3. byli nie do zaakceptowania na Zachodzie. Śmierć Bandery, poprzez to, że stał się on symbolem, na lata zatruła życie emigracji, a od post-banderowskich miazmatów Ukraina i dziś nie może się uwolnić.

Dobrze byłoby, aby historia się nie powtórzyła i aby – jeśli ma dojść do szturmu Bierkutu na Majdan, ew. przyszli więźniowie (daj Boże rekrutujący się spośród prawdziwych zadymiarzy, a nie pokojowo nastawionych ludzi) nie stali się „symbolami”, które znów zamrożą ukraińską politykę. Czas kończyć Majdan. I dopiero wówczas myśleć o planie.
    Ogólnie polecam jego profil prywatny, który można obserwować. Gość pisze bardzo ciekawie i co najważniejsze, nie kieruje się w swoich analizach ideologią, tylko interesem narodowym.
    Witold Jurasz is on Facebook. Join Facebook to connect with Witold Jurasz and others you may know. Facebook gives people the power to share and makes the world more open and connected.

Komentarz

• A tymczasem w szmacie dodawanej co sobotę do wybiórczej wywiad z Bratkowską. Lansują nową ikonę [tfu] feminizmu? Takiego wazeliniarstwa dawno nie czytałem.

Komentarz

• Ją akurat to mogą lansować, to co wyrabia i mówi działa tylko na naszą korzyść.

Komentarz

• Kluby PO, PSL i SLD poparły w środę w I czytaniu prezydencką propozycję wprowadzenia zakazu zakrywania twarzy podczas demonstracji. Do klubów PiS i TR, które chcą odrzucenia projektu, przyłączyła się SP.
          "W kominiarce dokonuje się napadów na banki, gwałci, kradnie. Kto - mając dobre, uczciwe, przyzwoite intencje - chce zakryć swoją twarz?" - mówił Tomasz Lenz (PO), który zapowiedział, że Platforma poprze prezydencki projekt zmiany Prawa o zgromadzeniach. Przypomniał burdy, do jakich doszło 11 listopada 2013 r. i w których brali udział m.in. zamaskowani napastnicy.
          Hi-PO-kryci dzisiaj po cichu przepychają ustawy o manifestacjach i zasłanianiu twarzy jednocześnie w telewizjach pierdoląc o bandyckim prawie Janukowycza.

Tusek Ukraińców przestrzega między innymi przed... prowokacjami władzy:

Nasze obawy, tak jak obserwujemy wydarzenia z ostatnich kilkudziesięciu godzin, to są także obawy, czy ten scenariusz nie będzie budowany poprzez prowokacje wobec manifestantów tak, aby radykalne zdarzenia były pretekstem do rozprawy z opozycją ze strony władzy. Takiego scenariusza także nie można wykluczyć - ocenił premier.
          No cóż... 3RP.
          "bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Z niektórych informacji wynika że może nawet dojść do wojny domowej. Podobno merowie zachodniej Ukrainy odmawiają wykonywania rozkazów z "góry" i opowiadają się po stronie protestujących.

Komentarz

• Jaceniuk: Widziałem dokumenty o podziale państwa

„Kiedy w 2007 roku byłem szefem MSZ widziałem dokumenty, które były efektem działania służb różnych krajów. Były scenariuszami tego, jak dzielić Ukrainę. Wtedy wyglądało to nierealnie. Dzisiaj wszystko wskazuje na to, że taki plan jest realizowany” – mówił w wywiadzie dla radiowej Jedynki były minister spraw zagranicznych Arsenikj Jaceniuk.

To, w jakim kierunku potoczą się sprawy, zależy przede wszystkim od prezydenta Janukowycza, który przez ostatnie dwa miesiące nie chciał przyjmować żadnych rozwiązań i wydaje się usatysfakcjonowany tym, co się dzieje – powiedział Jaceniuk.

„Ukraina to duży europejski kraj, od którego zależy bezpieczeństwo europejskiego kontynentu. Pomóżmy jej podzielić się, jak to miało miejsce w Czechosłowacji”. Pamiętacie Państwo kto to powiedział i w jakich okolicznościach? Dla ułatwienia dodajmy, że nie był to wcale Władimir Putin ani jego imiennik i wierny sługa Żyrinowski. Tak mówił w 2008 roku Aleksander Rahr, czołowy doradca niemieckich władz w sprawach kontaktów z Moskwą.
              Bieżące wydarzenia i publikacje z Białorusi, Litwy, Ukrainy, Rosji i innych krajów byłego ZSRR. Historia i kultura dawnych Polskich Kresów. Życie Polaków na Wschodzie dawniej i dziś. Szukanie swoich korzeni na Kresach. Najnowsze i archiwalne numery podziemnej polskiej prasy z Białorusi w wersji online.
              "bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010

"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015

Komentarz

• Zamieszczone przez hmB. Zobacz posta
                Otrzymałem wiadomość od koleżki - że tak to określę - siedzącego w temacie:

"Vona [lider Jobbiku] jest zwolennikiem zastąpienia ideologii euroatlantyzmu (której ekspozyturą w Polsce jest chociażby PiS, ale raczej i reszta partii) eurazjatyzmem czyli osią współpracy Europy Wschodniej i państw Azji Zachodniej. Dlatego wypowiada się pozytywnie o ostatniej umowie na temat elektrowni w Paks, choć zdaniem Jobbiku, Orban popełnił strategiczny błąd zawierając umowę tuż przed wyborami i to bez społecznych konsultacji.

Poza tym o co chodzi z tą Rosją? Dlaczego wszystko zdaniem polskiej prawicy powinno być oceniane przez pryzmat Rosji? To wyszukiwanie wszędzie bolszewików jest już tak żałosne i groteskowe, że nawet mnie już nie śmieszy... Zresztą czekam aż Lisiewicz wyprodukuje tekst o tym, że Orban jest ruską ściemą Najlepszy jest i tak Górny z "W Sieci", dla którego wszyscy nacjonaliści w Europie Środkowej to ruska agentura, nawet ukraińska "Swoboda" której działacze krzyczą na marszach "śmierć moskalom""

Kontynuując wątek filmu wyemitowanego wczoraj na tvp2:

"Tym niemniej większość rzeczy w materiale było prawdą, chociaż Orban to oczywiście nie nacjonalista i jedyny nacjonalizm który popiera to syjonizm, bowiem jego partia jest w oficjalnym sojuszu z Likudem, spora część kierownictwa partii ma żydowskie korzenie, a w swoich hołdach dla Żydów, Orban zapędza się naprawdę ostro. Pod koniec zeszłego roku nakazał węgierskim kolejom państwowym MAV (znajdującym się w gorszej sytuacji niż PKP, a to już patologia...), budowę Muzeum Holocaustu w budynku dawnego dworca. Wiceszefowa MAV stwierdziła, że koleje nie mają pieniędzy na taką inwestycję, co oczywiście zakończyło jej pracę w kolejach

Prawdą jest to o czym mówiono o mediach. Z państwowej telewizji wyrzucono wszystkich opozycyjnych dziennikarzy, nie ma w nich ŻADNEJ krytyki rządu (jak wzrośnie bezrobocie, nie jest to temat dla głównych wiadomości ), jest natomiast rozliczanie opozycji. Choć Fidesz rządzi cztery lata, wszelkie niepowodzenia są nadal przedstawiane jako wynik ośmiu lat socjalistów, mimo że to nie oni wprowadzili wysokie podatki, o których też była mowa w filmie. Znamienne jest, że szefem państwowych mediów jest gość który prowadził wiece przedwyborcze Fideszu Media opozycyjne choć są dosyć popularne, znajdują się w kryzysie. Węgry są na tyle małym krajem, że chociażby gazety nie utrzymają się z samej sprzedaży, więc potrzebne są reklamy. Tymczasem w mediach popierających Orbana, ciągle widoczne są reklamy państwowych firm (mam kilka takich gazet w domu - na co trzeciej stronie reklamy firmy energetycznej MVM, OTP Banku itp.), albo prywatnych przedsiębiorców wiedzących, że reklama w opozycyjnym medium to samobójstwo dla jej interesów. Jeśli chodzi o czystki w mediach, to był kiedyś dziennikarz śledczy który ujawniał afery socjalistów i dlatego był oczywiście bohaterem dla Fideszu. Gdy zaczął zajmować się finansami partii, od razu stał się wtyczką socjalistów i stracił pracę. Po 3 czy 4 latach kary, zaproponowano mu znowu pracę w gazecie. Znamiennym jest, że z tą propozycją wyszedł nie żaden redaktor naczelny, ale jeden z polityków Fideszu Ogólnie część publicystów popierających rząd, ma legitymacje partyjne. To tak jakby Jacek Żakowski uprawiał publicystykę na łamach jakiegoś tygodnika, i jednocześnie należał do Platformy

Fidesz oczywiście obsadza swoimi ludźmi wszystkie stanowiska. O szefie państwowej telewizji już mówiłem, ale przyjaciółmi Orbana są np. dyrektorzy najważniejszych muzeów państwowych, szef kolei czy prezes związku piłkarskiego. Zresztą znajomy Węgier opowiadał mi ciekawą sytuację - jego prawnik był szefem wydziału dyscypliny w związku piłkarskim i podczas jednego z posiedzeń otrzymał telefon. W słuchawce usłyszał, że "tu kancelaria premiera, łączę z premierem Viktorem Orbanem", pomyślał oczywiściie, że to żart ale po chwili usłyszał głos Orbana, który zaczął mówić, że jeden z zawodników jego ulubionej drużyny wcale nie faulował i nie powinien zostać zawieszony Zresztą Orban a nie szef związku piłkarskiego negocjował np. z Portugalczykiem Paulo Sousą, by ten objął stanowisko selekcjonera węgierskiej kadry, do czego jednak nie doszło. Ogółem warto podkreślić, że dwa ulubione kluby Orbana czyli Videoton Szekesfehervar i Puskas Akademia FC są zapewne całkiem przypadkiem sponsorowane przez państwowe koncerny Również przypadkiem większość zamówień publicznych wygrywa koncern którego prezesem jest znajomy Orbana z akademika

Warto więc pomyśleć czy chcecie takiego "drugiego Budapesztu", bo mnie to zalatuje Platformą Chyba dość nieprzypadkowo po lekturze książki Igora Janke o Orbanie, znajomi który też to czytali i z którymi rozmawiałem na ten temat, mówili że Orban bardziej przypomina im Tuska niż Kaczyńskiego"

[w miejscach gdzie brak kropki znajdował jakiś emotikon, już nie chciało mi się szukać i wklejać]
                PAX w wydaniu węgierskim tylko dorzucili sobie do przymierza z Rosją Azję czyli Chinczyków .
                Chińczycy i tak przyjdą wcześniej czy pózniej - mize nawet wczesnyej niż pozniej - a po drodze zadepczą właśnie Rosję .

Węgry to mały kraj bez specjalnych surowców i musi balansować ,
                jak do tej pory nawet nieźle Węgrom to wychodziło . Jestem pełen uznania dla Wegrów za 1939 rok i za to , że ocenili właściwie swe siły nie dając zwieść wolnomularskim sojuszom .

Jak sie coś słyszy w cudzym telefonie - to ma swoją nazwę - podsłuch . Tak na marginesie .

Ogólna wypowiedz gościa żenująca .nie dziwię się teraz ,że z mety żesmy ich zaczeli prać jak przyszli do Polski z Batorym . Bójki miedzy Polakami a Wegrami były wtedy na porządku dziennym . Mam tez teraz na to ochotę jak czytam jakie plewy ten gość z siebie wyrzuca .

Wypowiedz w stylu , ze ktos gdzieś tam coś słyszał , widział a w ogóle to Rosja jest ok .
                Dobra , wiemy , mój ojciec oddawał krew dla Wegrow w czasie Rewolucji Węgierskiej w 1956. . Wystartował wtedy podobno specjalny samolot z Warszawy z tą krwią , taki mam przekaz , nie wiem czy to prawda .
                Wypowied¾ gościa pełna pomówień i przypomina mi retorykę z okresu ostatnich wyborów w POlsce , że Kaczyński to żyd.
                Ostatnio edytowany przez wydra; 69318.

Komentarz

• Warto tu przytoczyć Orbana

[...] już czas, by Polska dążyła do mocarstwowości.
                  To znaczy że jednak węgierskie władze widzą w Polsce strategicznego partnera w obronie jej interesów, jak interesów regionu. Powinno się stawiać na politykę uniezależniającą Europę środkowo-wschodnią od zewnętrznych wpływów: technologie, rolnictwo, węgiel, łupki, energetyka, rurociąg CETC ROUT E 65, wspólna polityka militarna... to cele jakie powinniśmy wspólnie realizować. Rosja przede wszystkim dąży do imperializmu, przejmowania strategicznych sektorów gospodarczych poszczególnych krajów, militarnej kontroli, dlatego ja nie wierzę w prowadzenie samodzielnej polityki jak równy z równym z takim mocarstwem jak Rosja... na to mogą sobie pozwolić jedynie inne mocarstwa jak Niemcy, Amerykanie. Ci u władzy w Rosji wiedzą jak dużo znaczy ich kraj, z kim muszą się liczyć, z kim opłaca im się robić interesy, a z kim nie. To tylko Rudy tak myśli że może sobie współpracować gospodarczo z Rosją jak równy z równym.

Komentarz

• Tusk dorobił się na handlu rosyjską ropą więc nie jest równy raczej mocno zależny .

Orban natomiast może z Rosja robić biznesy w interesie swojego kraju ale zależny nie jest . I na tym polega różnica .
                    Chyba dla pewnych kregów mocno wq.wiająca .

Mocarstwowość to handel , przemysł, silna klasa średnia , szkolnictwo na wysokim poziomie . Służba zdrowia na jakim takim poziomie - bez Owsiaka .
                    Z czym do ludzi , bądźmy realistami .

W kraju o jakim takim poziomie cywilizacyjnym ktoś taki jak Komorowski i Tusk , który obraża elektorat wyzywając np od moherowych beretów , nie miałby racji bytu .
                    Co mówić o mocarstwowosci jak tu podstaw brak .

Komentarz

• Na Ukrainie przywódcy opozycji próbują iść drogą okrągłostołową. Mam nadzieję, że ulica im na to nie pozwoli. Byłaby to wielka zdrada ludzkich nadziei, nawet sobie tego nie wyobrażam, nie potym co wczoraj się stało.
                      Ostatnio edytowany przez Jerzman; 47902.
                      Bóg z Nami, choj z Nimi.
                      Kocham Polskę, Pierdolę 3rp.

Komentarz

• Też mam cichą nadzieję , że Ukraińcy okażą się sprytniejsi od nas . Inaczej smród będzie im sie ciągnął przez kolejne 100 lat jak obecnie w POlsce , gospodarczo ich znowu komuchy udupią tylko że w oparach ideologii kapitalistycznej przy jednoczesnym uwłaszczeniu się i przekształceniu w kapitalistów i i rentierów , działacze Berkutu przekształcą sie w jakieś WSI przy prezydencie i Ukraińcy bedą musieli za 20 lat czytać ukraińskie Resortowe Dzieci czyli klasyczna PObudka z ręką w nocniku .

Komentarz

• To właśnie Kliczko jest takim ukraińskim PO-wcem czyli marionetką niemco-unii.Dziadek w NKWD,ojciec generał Armii Czerwonej to i syn nie może być gorszy .Generalnie w Polsce(i w innych państwach satelitach ZSRR) ci co służyli wcześniej Moskwie w wyniku rozpadu bloku wschodniego przeszli pod innego pana z jego pełną akceptacją.Jeżeli sytuacja będzie coraz ostrzejsza to Ukraina może się podzielić na dwa trzy odrębne twory,tylko to może oznaczać wojnę domową

Komentarz

• Będzie kolejny okrągły stół i tak sami przewalą swoją szansę na relaną wolność jak my. Z tym, że myśmy mieli jakiś czas bez UE, ich eurokołchoz od razu wciągnie nosem.

Komentarz

• Moim zdaniem zdecydowanie nie będzie ponieważ nikomu nic to nie da.Janukowycz został wybrany legalnie co uznały wszystkie organizacje oraz rządy i dopiero jak odmówił stowarzyszenia z UE to zorientowali się,że ich wydymał więc zaczęto podburzać do szaleństw
                              Teraz Partia Regionów posiada władzę i ciągle niemałe poparcie,a pozostali są na uboczu więc jedyne co mogą to coraz bardziej zaostrzać sytuację(z pomocą swoich mocodawców) aby Janukowycz rozpisał przedterminowe wybory,dymisjonował rząd,zrezygnował z urzędu itp itd.On już raz stracił w ten sposób fotel więc tym razem tego nie zrobi.Okrągły stół musiałby polegać na poddaniu się rządzących i w zamian za gwarancje bezpieczeństwa oraz zachowanie majątków przejście pod zwierzchność Brukseli.Pamiętajcie,że Ukraina ciągle jest neutralna jeżeli chodzi o sojusze tzn. Janukowycz woli za zwierzchnika Rosję,ale do organizacji politycznych,wojskowych z nią póki co nie należy.Dodatkowo on,ani jego partia nie mają pełni władzy i muszą się liczyć z oligarchami którzy patrzą przede wszystkim na swoje prywatne interesy i również są podzieleni jeżeli chodzi o stosunek do poszczególnych ugrupowań oraz sojuszy

Komentarz

• Ponadto wołanie o to, aby Ukraińscy nie szli na ustępstwa (czytaj wariant okrągłostołowy), a dążyli do krwawej rewolucji to nic innego jak wpychanie Ukrainy na ścieżki jakimi poszły Rumunia, czy Albania. Tysiące ofiar, powrót postkomunistów na lata i dalsze tkwienie w politycznej degrengoladzie z ustrojem quasi-demokratycznym.

Albania - główny kanał przerzutowy narkotyków i broni do Europy
                                Rumunia - najbardziej skorumpowany kraj w UE

Nie znam przypadku, gdzie po krwawej rewolucji państwo w tej części świata wjechało na dobre tory.
                                Ostatnio edytowany przez midzi; 23991.

Komentarz

Pracuję...
                                X