Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez zinger Zobacz postaMoże dlatego, że na forum nie komentujemy plotek, a jedynie dyskutujemy o faktach
O szczegółach nie będę z różnych względów pisał, ale o tym co się teraz dzieje pisałem w tym temacie w połowie czerwca. Dalsze ruchy, też są już mhhh prawie, że przybite, więc nie są to żadne plotki, tylko konkrety, które z różnych względów, jeszcze nie zostały podane do publicznej wiadomości.
Zamieszczone przez zinger Zobacz posta
To wygląda na to, że projekt Wipler się skończył...Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Zdaniem niemieckiego dziennika "Die Welt" to Sikorski odegrał decydującą rolę w działaniach, które doprowadziły do powstania planu rozwiązania kryzysu w Syrii poprzez objęcie syryjskiej broni chemicznej międzynarodową kontrolą. O roli Sikorskiego napisał też amerykański dziennik "New York Times", który podał, że pomysł przekazania zapasów broni Rosji Sikorski poruszył podczas rozmowy telefonicznej z amerykańskim sekretarzem stanu Johnem Kerrym 29 sierpnia."bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010
"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015
Komentarz
-
Zamieszczone przez midzi Zobacz postaA może podwójny agent? Nie pasuje lepiej do logicznej układanki?
"bycie narzędziem Rosji nam się opłaca" - Bartłomiej Sienkiewicz, grudzień 2010
"Jeśli Andrzej Duda wraz z PiS-em pójdą w stronę ostrego rozliczenia Smoleńska, będziemy mieli w Polsce wojnę domową. Kaczyński zmieni retorykę albo zostanie zmieniony." - Lech Wałęsa, maj 2015
Komentarz
-
Niezalezna.pl:
Krzysztof Wyszkowski nie musi płacić Lechowi Wałęsie za to, że ten sam się przeprosił. Sąd Rejonowy w Sopocie odrzucił powództwo byłego prezydenta o zwrot kosztów komunikatu w mediach.
- Sąd zasądził również, że Lech Wałęsa musi ponieść wszelkie koszty procesowe – relacjonuje wyrok nasz reporter Michał Stróżyk.
Wałęsa, domagał się pieniędzy od legendy Solidarności Krzysztofa Wyszkowskiego, za to że w imieniu Wyszkowskiego... przeprosił sam siebie, umieszczając odpowiedni komunikat w mediach.
W 2011 r. sąd w Sopocie orzekł, że Wyszkowski ma przeprosić, za nazwanie Wałęsy byłym tajnym współpracownikiem Służby Bezpieczeństwa, według formułki w pozwie. Miały ją opublikować m.in. TVN Fakty i Panorama TVP. Jednak Wyszkowski zdecydował się na podanie apelacji i wielokrotnie oświadczał, że nie zamierza przepraszać byłego prezydenta. Nie doczekawszy się tak pożądanych przeprosin, jesienią zeszłego roku TVN, na zlecenie Wałęsy (nie zaś Wyszkowskiego), pokazał planszę z rzekomymi przeprosinami.
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle."
Janusz Waluś - czekaMY!
Komentarz
-
Zamieszczone przez TNTP Zobacz postaDziwi mnie cisza związana z projektem powstania nowej partii - Gowin, Wipler + PJN. Szczególnie w kontekście tego co pisano na temat tego drugiego parę miesięcy temuSą między innymi takie nazwiska, które mogą wpłynąć na ocenę/odbiór całokształtu. Na razie można powiedzieć, że potwierdziło się, że nie są to zabiegi przeciw PiS (inaczej, niż przy rozłamach w tej partii) oraz, iż nie jest to propozycja atrakcyjna dla elektoratu tej partii - co dla niektórych piszących na ten temat kilka miesięcy temu było oczywiste od początku.
Na dzisiaj wygląda to tak
A tu o prostestach i postulatach związkowych:
Zwłaszcza w kwestii oceny postulatów trudno się nie zgodzić.Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Zamieszczone przez Foxx Zobacz postaA co w tym dziwnego? Nie tylko Ty nie chcesz nikogo spalić, zwłaszcza że w przypadku kilku osób sprawy są wciąż w tokuSą między innymi takie nazwiska, które mogą wpłynąć na ocenę/odbiór całokształtu. Na razie można powiedzieć, że potwierdziło się, że nie są to zabiegi przeciw PiS (inaczej, niż przy rozłamach w tej partii) oraz, iż nie jest to propozycja atrakcyjna dla elektoratu tej partii - co dla niektórych piszących na ten temat kilka miesięcy temu było oczywiste od początku.
Z tego co ja się orientuję to "katalog" osób które miałyby zasilić nowa inicjatywa, jest już zamknięty. Chyba, że Gowin zwariuje i ruszy z "szerokim frontem" w stylu Kurskiego i Giertycha...z tego co się orientuję to akurat PW nie miałby co do tego jakichś większych obiekcji
Zresztą o ile sobie przypominam, to sam byłeś orędownikiem tego, by RR startował jako nowy projekt nie obarczony nazwiskami, które w tym momencie bardzo aktywnie kręcą się wokół Gowina... ciekawe skąd ta zmiana
O już mam
Zamieszczone przez Foxx Zobacz posta
Na koniec mój mały "typerek" odnośnie RRWipler generalnie ma dwie drogi do wyboru:
1. Buduje/łączy oddolne struktury zdominowane przez ludzi dotąd nie udzielających się w "dużej" polityce. Idzie jako rzeczywiście obywatelski ruch republikański z merytorycznym zapleczem FR. Przy sprawnej organizacji i niepopełnieniu jakiegoś wielbłędu, moim zdaniem mógłby przekroczyć próg i zdobyć nawet 7-10%.
2. Połączyć siły z rozpoznawalnymi politykami w rodzaju Gowina, czy Korwina - wtedy to wszystko raczej się wy.jebie, zanim na dobre zacznie. Politycy ci w potencjalnym targecie RR mają zdecydowanie duży elektorat negatywny i nie wnoszą żadnej "wartości dodanej".
Jest jeszcze wariant pośredni, czyli np. wspólna lista do parlamentu europejskiego. Wtedy wiele zależy od tego, jak to zostałoby ubrane/sprzedane. Moim zdaniem nie rokuje jednak nadzwyczajnie.Ostatnio edytowany przez TNTP; 12812.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Zamieszczone przez midzi Zobacz postaA może podwójny agent? Nie pasuje lepiej do logicznej układanki?
Komentarz
-
Zamieszczone przez TNTP Zobacz postaZ tego co ja się orientuję to "katalog" osób które miałyby zasilić nowa inicjatywa, jest już zamknięty. Chyba, że Gowin zwariuje i ruszy z "szerokim frontem" w stylu Kurskiego i Giertycha...z tego co się orientuję to akurat PW nie miałby co do tego jakichś większych obiekcji
Zresztą o ile sobie przypominam, to sam byłeś orędownikiem tego, by RR startował jako nowy projekt nie obarczony nazwiskami, które w tym momencie bardzo aktywnie kręcą się wokół Gowina... ciekawe skąd ta zmiana
EDIT: skoro znalazłeś - pod względem formalnym trochę przesłanek wskazuje na wspomniany przeze mnie na końcu "wariant pośredni"... którego szanse oceniam, jak w przytoczonym przez Ciebie cytacie.Ostatnio edytowany przez Foxx; 739.My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
Tak na szybkości - później napisze coś większego, to odniosę się do 2 kwestii.
Czy Ty uważasz, że PW sam w sobie mógł prowadzić jakieś poważne rozmowy z konkretnymi środowiskami (nie ważne, czy parlamentarnymi, czy pozaparlamentarnymi), przecież on w całej inicjatywie JG nie jest żadnym rozgrywającym.
Natomiast co do tego co napisałeś odnośnie konkurencji RR/PW dla PiS to jest znacznie bardziej skomplikowana sprawa, tylko, że PW od samego początku nie była w stanie być konkurencją dla kogokolwiek - dlatego po kilku pierwszych dniach entuzjazmu i samodzielności, zaczął grać w nie swoją grę.Lieber tot als rot!!
Komentarz
-
Jak wspomniałem, sprawy są dynamiczne, więc z mojej perspektywy aktualne podsumowania mają średni sens. Podobnie z ocenami, kto jest rozgrywającym, a kto nie jest i gdzie. Czytałem tu o wpływie Hofmana na rzeczywistość III RP. Ostatnie dni dopisują do tego cały zestaw point (i nie mam tu na myśli "publikacji" "Wprost").My ludzkie bydło, ludzki gnój, z suteren i poddaszy, my chcemy herb mieć swój, na zgubę wrogom naszym.
Komentarz
-
....brawo dla kogoś kto potrafi ruszyć dupę....daleka jestem od wulgaryzmów, ale inaczej sie nie da...
Komentarz
Komentarz