Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• W którym lokalu oni siedzą? Nie w tym zajmowanym przez WPH?

Komentarz

• aha
      „Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

Komentarz

• Foxx, czytam, oczywiście że czytam Czekałem po prostu na resztę żeby nie rozdrabniać.

Artykuł o polityce zagranicznej bardzo ciekawy w kontekście oceny Lecha Kaczyńskiego, ale zarzut Winnickiego dotyczył czego innego, tzn. braku reakcji na antypolskie postawy na Litwie i Ukrainie. Nie wiem na ile jest zasadny, eskalacja antypolskich zachowań na Litwie przypadła na rządy PO co może mieć związek ze zmianami w polityce. W każdym razie o to mu chodziło.

Co do reszty wywodów Winnickiego, to jak chcesz W razie czego ja na pewno chętnie przeczytam, szczególnie o lustracji i Jedwabnym.

Osobiście z jego tekstu najbardziej przypadła mi do gustu krytyka patriotyzmu a'la Wencel, to faktycznie droga donikąd.

Kwestię odcinania się po tych cytatach widzę trochę na zasadzie ostatniego "odcięcia" się ultrasów Ruchu od rozrabiających na derbach, tzn. kitu dla mediów. Ostatecznie nie nazwał chyba nigdzie ogólnie kiboli bandytami, a zdystansował się od "prowokatorów" w kominach. Oczywiście mógł sobie darować ale do pewnego stopnia może to być zrozumiałe. No chyba, że są jakieś inne, mocniejsze cytaty.
        I nie wiem jak prywatnie Winnicki, ale po moich obserwacjach wydaje mi się, że szeregowi narodowcy obecnością kiboli byli zachwyceni

Z tym Nowym Ekranem to tez ciekawa sprawa, ich bliska współpraca to nie nowość, a z tego co wiem w narodowych środowiskach, przynajmniej w publicystyce w internecie, kontrowersje wokół powstania NE w ogóle nie istnieją. Nie wiem, czy nie mają świadomości czy tak po prostu wygodnie. Tak czy inaczej, współpraca tych środowisk jest faktem.

Podobnie było przy "Dniu gniewu", gdzie dochodził jeszcze Dominik Taras hehe, ale ostatecznie podobno nie miał on nic wspólnego z organizacją tych manifestacji.

Komentarz

• Zamieszczone przez Slyboots Zobacz posta
          Zadziałał raczej typowo korwinowski motyw - np. likwidujmy służbę zdrowia i system ubezpieczeń, nie ważne jak i nie przejmujmy się jakie będą skutki ( bo "muszą" być pozytywne ), wprowadzajmy karę śmierci - nieważne jak. Lustracja? Dawać, na szybko, bez zastanowienia się jak sprawić żeby rozliczenia rzeczywiście były skuteczne i do przeprowadzenia. Liczy się samo hasło
          No, właśnie pytanie czym jest typowy korwinowski motyw. Zwykłym podkreślaniem wyboru bycia błaznem polskiej polityki czy może planowym kompromitowaniem istotnych antysalonowych pomysłów.

Nie chciałbym na poniższym czepianiu budować szczególnej ideologii, ale czy to nie dziwne, że Korwin sypiący od lewa do prawa historycznymi anegdotkami nagle pomylił się w czymś tak podstawowym i np. postarzał SB o jakieś 20 lat?
          "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Trochę bez echa przeszło tu (może poza kontrowersjami dot. płacy nowej wiceprezes ) ustanowienie nowego zarządu spółki PKP. Po raz pierwszy od dłuższego czasu mamy do czynienia z powołaniem fachowców a nie politycznych kolegów, na dodatek takich którzy mogą zagwarantować próbę faktycznej restrukturyzacji molocha (nie obędzie się pewnie bez kontrowersji, zwłaszcza wokół ZZ). Choć jak dla mnie trafili do "stajni Augiasza" . Ruch ten został naprawdę bardzo dobrze odebrany w środowiskach biznesowych. Trzeba przyznać plus dla Nowaka, zobaczymy teraz jak ten zarząd sobie poradzi

Komentarz

• pytanie : jak z gó.wna ulepią bałwanka
              kto tam idzie to chyba wie, że 20 lat nie nadgoni (pomijam już zadłużenie i 1000 spółek)
              Czas kończyć z baranami na forumce

Komentarz

• Zamieszczone przez Pan Artysta Zobacz posta
                pytanie : jak z gó.wna ulepią bałwanka
                kto tam idzie to chyba wie, że 20 lat nie nadgoni (pomijam już zadłużenie i 1000 spółek)
                dlatego nazwałem to stajnią Augiasza
                Prawda że nie nadgonią Deutsche Bahnów i innych zachodnich czy już nawet wschodnich spółek. Chodzi raczej chyba o oddłużenie spółki (4,5 mld długu bodajże?), restrukturyzację (kupa majątku do opchnięcia + te spółki, rzecz do centralizacji) i dzięki temu przygotowanie do prywatyzacji (zwłaszcza że z 2/3 zarządu to zwolennicy tego typu działań ) Tak czy siak już niedługo usłyszymy płacz związkowych kolejarzy, tego jestem pewien
                Tak w ogóle to nie całe PKP jest w ciemnej dupie, od jakiegoś czasu PKB Cargo zaczyna wychodzić na prostą
                Ostatnio edytowany przez hasor; 30167.

Komentarz

• A'propos zmiany zarządu PKP, cytat z poprzedniego URze z przeglądu tygodnia M&Z:

"Minister Sławomir Nowak wywalił z roboty władze PKP. W tym posunięciu zdziwiło nas jedynie to, że nie zrobiono tego znacznie wcześniej. Nowy zarząd będzie znacznie lepszy od poprzedniego. Po czym to można poznać już teraz? Co za głupie pytanie: będzie lepiej zarabiał."

...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Zamieszczone przez rey Zobacz posta
                    A'propos zmiany zarządu PKP, cytat z poprzedniego URze z przeglądu tygodnia M&Z:

"Minister Sławomir Nowak wywalił z roboty władze PKP. W tym posunięciu zdziwiło nas jedynie to, że nie zrobiono tego znacznie wcześniej. Nowy zarząd będzie znacznie lepszy od poprzedniego. Po czym to można poznać już teraz? Co za głupie pytanie: będzie lepiej zarabiał."

Będzie zarabiał tyle samo, czyli około 130 tys zł. Tyle że poprzedni zarząd liczył 5 osób, a obecny 3.

Komentarz

• No to tyle samo czy nie?
                      ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Zamieszczone przez rey Zobacz posta
                        No to tyle samo czy nie?
                        Dla spółki i podatnika - tyle samo Dla członków zarządu - więcej

Komentarz

• Znajomy pracujący w tej branży, a prywatnie miłośnik kolei stwierdził, że najpierw musimy wyjść ze średniowiecza na kolei, a dopiero później wprowadzać standardy z XX i XXI wieku.

Wracając do tematyki stricte politycznej to ciekawie prezentuje się najnowsza notka Flisa.

Zmiana przeciętnych poglądów elektoratów 4 głównych partii. Od najjaśniejszej do najciemniejszej kropki (2005 -> 2007 -> 2009 -> 2011).
                          Politycznie tsunami dwukrotnie już zmiatało rządzących - w 2001 i w 2005 urzędujący  premier nie dostał się do Sejmu. To wyjaśnia...

Komentarz

• Zamieszczone przez Pan Artysta Zobacz posta
                            o powstało już Stowarzyszenie
                            biznes jest biznes
                            Widac że z ruchem narodowym miałeś w zyciu mało do czynienia.

Czytając niektóre posty słabo mi się robi. od kiedy to na nacjonaliźmie w Polsce mozna zarobić jakiekolwiek pieniądze? Sam nie należe do żadnej organizacji ale wiem że problemy z pieniędzmi sa ogromne. Tego ruchu nie tworzą ani służby ( jak sie chyba niektórym wydaje) ani biznesmeni z pełnymi portfelami tylko w 70% młodzież. Dziwicie sie że zawiązali stowarzyszenie? że sprzedają gadżety? A z czego mieli by finansowac działalność? Pieniedzy w ruchu nie ma wiec ludzie staraja sie je pozyskac w kazdy mozliwy sposob...

Komentarz

• Zamieszczone przez JMJK Zobacz posta
                              Widac że z ruchem narodowym miałeś w zyciu mało do czynienia.

...
                              to [email protected] o mnie wiesz
                              a jak [email protected] wiesz - to odbij ! taka darmowa rada

ale to naprawdę miło się czyta
                              Zamieszczone przez JMJK Zobacz posta
                              Sam nie należe do żadnej organizacji ale wiem że problemy z pieniędzmi sa ogromne. .
                              Czas kończyć z baranami na forumce

Komentarz

• Wspominałem niedawno w innym temacie o ciężkiej sytuacji polskich przewozników jezdzących na Rosję. Tu więcej info:

Przewoźnicy zgromadzeni na spotkaniu w Siedlcach w dniu 18 kwietnia 2012 r., zorganizowanym przez Porozumienie Białowieskie, domagają się natychmiastowego podjęcia przez rząd stanowczych działań, chroniących interesy polskich przewoźników drogowych wykonujących przewozy z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej.

Działania strony rosyjskiej, polegające na nieprawidłowej interpretacji przepisów Konwencji CMR oraz Umowy Polsko-Rosyjskiej o Międzynarodowych Przewozach Drogowych, w połączeniu z nowymi, przekraczającymi 60 tysięcy złotych karami, które mają być nakładane na polskich przewoźników od 2 maja br., stanowią naruszenie zasad konkurencji rynkowej i zmierzają do wyeliminowania polskich przewoźników z rynku. Wymaga to natychmiastowych, konkretnych działań.

Uczestnicy spotkania żądają:

• Wystąpienia do rządu Federacji Rosyjskiej o zmianę umowy polsko-rosyjskiej w taki sposób, żeby kontyngent zezwoleń Rosja – kraje trzecie odpowiadał potrzebom polskich przewoźników.

• Natychmiastowego uruchomienia systemu skutecznej kontroli zezwoleń wykorzystywanych przez przewoźników zagranicznych.

Działania te muszą zostać podjęte bezzwłocznie ponieważ z dniem 2 maja rosyjskie regulacje prawne uniemożliwią polskim przewoźnikom funkcjonowanie na rynku.

Zebrani wyrazili swoją dezaprobatę wobec nieobecności zaproszonych do Siedlec przedstawicieli Ministerstwa Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej. W spotkaniu uczestniczyło 400 polskich przedsiębiorców.

Uczestnicy spotkania podjęli decyzję o zawiązaniu komitetu protestacyjnego, który podejmie działania zmierzające do przeprowadzenia akcji protestacyjnej mającej służyć ochronie interesów polskich przewoźników drogowych.

Zdjęcie z wczorajszego protestu przewozników:

PROTEST PRZEWOŹNIKÓW DROGOWYCH

przed Kancelarią Urzędu Rady Ministrów

Porozumienie Białowieskie

przypomina, że w poniedziałek 26 maja o godzinie 11.00 przewoźnicy drogowi z całego kraju spotkają się w Warszawie przy al. Szucha 14 (Kancelaria Prezesa Rady Ministrów), aby domagać się od władz działań ratujących przedsiębiorstwa transportu drogowego przed katastrofą ekonomiczną.

Przedsiębiorcy złożą w Kancelarii Prezesa Ministrów pisma wzywające premiera do przerwania bezczynności polityków i ukrócenia ignorancji urzędników.

Przyczyną akcji przewoźników jest pogłębiająca się zapaść transportu drogowego spowodowana między innymi:

1. uchwalaniem szkodliwego dla przedsiębiorstw prawa

2. kolejkami na granicy wschodniej

3. skrajnie niekorzystnym kursem euro i wysokimi cenami paliw

4. brakiem jakiejkolwiek ochrony polskich przedsiębiorstw przed nieuczciwą konkurencją

5. brakiem wykwalifikowanych pracowników.

Krótko mówiąc sytaucja wygląda tragicznie i jeśli nic się nie zmieni będą blokady głównych krajowych dróg. Ruscy robią dokladnie wszystko, zeby nas ze swojego rynku wygnać. Takie to oto i dobre stosunki z Rosją mamy. Nie to co za Kaczora.

Taki miał dziwny charakter. Tylko raz w życiu sypnął i to był ostatni raz. Starsza siostra uderzyła go w złości, więc pobiegł na skargę do rodziców. Ojciec najpierw zrugał siostrę i dał jej klapsa, a potem jego przełożył przez kolano i waląc w tyłek wymawiał słowa powoli, jedno przy każdym uderzeniu:
                                - Kablowanie to charakter, więc ja zamierzam połamiać ci ten charakter! Możesz pracować kiedyś jako alfons, ale nie pozwolę, żebyś miał charakter dziwki!
                                Zapamiętał.

Waldemar Łysiak, "Najlepszy".

Komentarz

Pracuję...
                                X