Ogłoszenie
Zwiń
No announcement yet.
Polityka
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez F.. Zobacz postato zamiast białas/biały co będziemy mówić ?Lubię sobie jebnąć posta.
„Winowajcę znali wszyscy, ale każdy spowiadający się odpowiadał, że go nie zna, a na następny dzień z czystym sumieniem przystępował do komunii – bo spowiedź spowiedzią, ale charakter przede wszystkim i kapować nie wolno”
St.Grzesiuk, „Boso, ale w ostrogach”
Komentarz
-
Zamieszczone przez Jerzman Zobacz postaChyba chodziło o to, że murzyn jest ok, tylko o murzynka się dojebali.Julian Tuwim - Bambo
Murzynek Bambo w Afryce mieszka,
Czarną ma skórę ten nasz koleżka.
Uczy się pilnie przez całe ranki
Ze swej murzyńskiej Pierwszej czytanki.
A gdy do domu ze szkoły wraca,
Psoci, figluje - to jego praca.
Aż mama krzyczy: "Bambo, łobuzie!"
A Bambo czarną nadyma buzię.
Mama powiada: "Napij się mleka",
A on na drzewo mamie ucieka.
Mama powiada: "Chodź do kąpieli",
A on się boi, że się wybieli.
Lecz mama kocha swojego synka,
Bo dobry chłopak z tego Murzynka.
Szkoda, że Bambo czarny, wesoły,
Nie chodzi razem z nami do szkoły.
i hicior:
No i na deser komentarz Skiby:
"Lecz przyjdą czasy, że te kutasy będą przed nami na baczność stać,
Ręka nie zadrży jak liść osiki, gdy będziem w głupie mordy prać.
Więc pijmy zdrowie szwoleżerowie niech smutki zginą w rozbitym szkle,
Gdy nas nie będzie nikt się nie dowie czy dobrze było nam czy źle."
Janusz Waluś - czekaMY!
Komentarz
-
gdzieś czytałem u Łysiaka, że Tuwim napisał wiersz aby szerzyć tolerancje wśród młodzieży prlu (w felietonie jakimś albo w Rzeczpospolitej kłamców)
ale teraz pewnie miałby dylemat czy pisać afroamerykanin, afropolak, afroafrykanin czy cokolwiek innego
Szkoda, że Bambo czarny,
Komentarz
-
Cytat z filmiku z cyklu "hitler wprowadza/dowiaduje się" tym razem o ACTA
"jak połączy się kreatywnośc hakerów z determinacją moherów // odwagę kiboli z modlitwami za ojczyznę katoli // z wkurwieniem kierowców i organizacją narodowców// nie pomoga nam podwyzki dla policji ani obietnica podatkowej abolicji "
bardzo celne i robi wrażenieA nad tym wszystkim: nad nami, ziemią i chmurami, po północnej stronie
nieba pędził dziwny Wielki Wóz... królowała, wspaniała, jedyna, zaczarowana
Wielka Niedźwiedzica.
Komentarz
-
Zamieszczone przez VANAHAIM72 Zobacz postaCzy może mnie ktoś oświecić w pewnej ważnej - od wczoraj - dla mnie kwestii?
Od kiedy słowo "murzyn" jest obraźliwe i kto oraz w jaki sposób o tym zadecydował?
Cholera, widocznie w jaskini siedziałem, że mi umknęło tak ważkie wydarzenie...
Ten Pan.
(kiepskie tło, mam nadzieje, że coś widać)
Poseł John Godson mówi: „Jestem Murzynem i jestem z tego dumny".
On nie rozumie tego słowa, nie zna jego pochodzenia! Nie można być dumnym z bycia niewolnikiem!
Mylisz się, Murzyn pochodzi od łacińskiego „Maurus", które to słowo przywędrowało do Polski w średniowieczu z Czech i...
Tym bardziej! My nie jesteśmy Maurami.
... i opisywało wszystkich ludzi o skórze ciemniejszej niż my: najpierw Arabów, później czarnych, których w średniowieczu w Polsce nie widywano. Nie miało konotacji negatywnej. Poseł Godson...
On nie mówi po polsku!
To nie fair. I ty, i ja też popełniamy błędy językowe.
On tu nawet nie studiował! Spytaj każdego, kto studiował w Polsce – nie ma nikogo dumnego z tego słowa. Może ono kiedyś nie miało pejoratywnego znaczenia, ale dziś ja wyczuwam złą konotację.
OK, mój kolega Etiopczyk, Nandena, studiujący tu stosunki międzynarodowe, nie widział w tym słowie niczego złego.
Zawsze znajdziesz jedną lub dwie osoby, które twierdzą inaczej, ale to wyjątki! Popytaj Afrykańczyków, którzy tu studiowali, jakiego słowa wolą, by używano: „Murzyn" czy „Afrykańczyk"? Zobaczysz, co ci powie większość.
Większość Polaków mówi „wyszłem".
Nie twierdzę, że większość zawsze ma rację.
Ale chcesz za pomocą głosowania afrykańskich studentów rozstrzygać zasady polskiej leksyki. To szaleństwo.
A ty masz klapki na oczach.
Godson błądzi, bo nie mówi po polsku...
Czemu ograniczasz rozmowę do Godsona? Nie jest żadnym autorytetem w tej sprawie. Z tego, co wiem, nie jest nawet filologiem.
Jest wykładowcą i politykiem, ty – weterynarzem. Może więc oddajmy głos Miodkowi i Bralczykowi, którzy...
To Polacy!
A nawet profesorowie filologii polskiej. I obaj nie widzą nic złego w używaniu słowa „Murzyn".
Co z tego?!
To, że jak Afrykańczykowi Godsonowi nie przeszkadza Murzyn, to kpisz, że nie mówi po polsku. Ale jak znajduję ci mówiących po polsku, to masz zastrzeżenia, że to Polacy.
Nie ma językoznawców z Afryki.
No strasznie cię przepraszam.
Nie mówię, że polscy profesorowie nie znają się na polszczyźnie, ale my rozmawiamy teraz tylko o tym jednym słowie. I w tej sprawie Bralczyk czy Miodek nie mają nic do gadania!Ostatnio edytowany przez KBK; 13950.
Komentarz
-
ma bałagan w banimurzyn
Ostatnio edytowany przez Pan Artysta; 1926.Czas kończyć z baranami na forumce
Komentarz
Komentarz