Ogłoszenie

Zwiń
No announcement yet.

Polityka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Rozmawiał po polsku. Ledwo go nie zabili

Być Polakiem na Litwie dziś jest nie tylko niełatwo, ale staje się też niebezpiecznie. W Wilnie grupa nieznanych sprawców skopała do nieprzytomności Daniela Cz., 16-latka z polskiego Gimnazjum im. Jana Pawła II. Przypuszcza się, że Daniel został skopany tylko za to, że rozmawiał z kolegami po polsku.

— Syn nie spodziewał się ataku, dlatego pierwsze uderzenie w głowę przewróciło go na ziemię. Potem napastnicy kopali go w głowę, aż stracił przytomność i nic nie pamięta. Jego koledzy opowiedzieli jednak, że do pobicia doszło na tle narodowościowym, gdyż przed atakiem napastnicy wyzwali chłopców od „przeków” (lit. p¹ekai) — opowiedziała „Kurierowi” matka poszkodowanego Wioleta Cz., która jedyna dziś chce mówić o piątkowym zajściu.

Sam Daniel oraz pozostali napadnięci jego koledzy, a szczególnie ich rodzice starają się unikać mediów, bo jak tłumaczą, boją się o los swoich dzieci i swój. Na pewno mają ku temu podstawy, szczególnie po piątkowej tragedii Daniela.

— Lekarze powiedzieli, że Daniel urodził się pod szczęśliwą gwiazdą, bo mimo mocnego pobicia nie ma złamań — mówi pani Wioleta. O stanie psychicznym syna nie chce wiele mówić: „Jest przygnębiony, unika kolegów”.

Do pobicia doszło w piątek, około godziny 22.30 w okolicach Domu Kultury Polskiej w Wilnie, gdzie polska młodzież bawiła się na dyskotece.

Odwożąc tego dnia syna na zabawę pani Wioleta nie przeczuwała najgorszego. Bo cóż może się stać, kiedy dziecko zostało odwiezione pod sam DKP, a później, po zabawie, zostanie stamtąd zabrane.

— Pierwszy raz zadzwoniłam do niego, żeby umówić się, kiedy mam go zabrać. Gdy zadzwoniłam drugi raz, żeby powiedzieć mu, by już się zbierał, nie odbierał telefonu. Potem telefon odebrał kolega syna i powiedział, że Danielowi przydarzyło się nieszczęście — matka wspomina tamte tragiczne chwile. Po kilkunastu minutach była już na miejscu. Jej dziecko zabrano do szpitala. Koledzy opowiedzieli, że ku końcowi zabawy Daniel z kolegami wyszedł przed Dom Polski, żeby na ławeczce zaczekać na rodziców, którzy mieli pozabierać dzieci po dyskotece. Czekając rozmawiali. Po polsku. Obok przetoczyła się kilkunastoosobowa grupa podpitych mężczyzn. Trójka z nich w wieku 30-40 lat wróciła do siedzących na ławeczce chłopców i zaczęła wyzywać od „przeków”. Potem posypały się ciosy. Niemający szans z czterdziestoletnimi osiłkami chłopcy zaczęli uciekać w kierunku pobliskiej stacji paliw. Daniel nie zdążył, bo został powalony na ziemię i skopany do nieprzytomności.

Jak wynika z naszych informacji, przypadek Daniela jest najbardziej tragicznym, ale nie jedynym, kiedy polską młodzież biją w Wilnie tylko za to, że rozmawiają ze sobą po polsku.

— Szczególnie niebezpiecznie jest wieczorami, kiedy na ulicy zaczepiają nas — „dlaczego rozmawiamy po polsku”. Lecą wyzwiska, obelgi, ale też dochodzi do pobić — opowiada nam Bronisław, uczeń jednej z polskich szkół w Wilnie. Zauważa, że takie przypadki nie są odosobnione.

— Wygląda na to, że są to systematyczne działania. Podobno bić „polaczków” jest dziś cool — zauważa Bronisław. Dodaje też, że z powodu coraz częstszych napadów, ale też z powodu nasilających się antypolskich nastrojów w mediach litewskich, młodzi Polacy w miejscach publicznych, w transporcie miejskim starają się nie rozmawiać po polsku.

Zauważa to też dyrektor Gimnazjum im. Jana Pawła II, Adam Błaszkiewicz.

— Nie mogę jednoznacznie powiedzieć o przyczynach tego, ale nie da się nie zauważyć, że polska młodzież w trolejbusach jest bardziej milcząca — mówi dyrektor.

Policja na razie nie może potwierdzić, czy do pobicia Daniela Cz. doszło na tle narodowościowym. We wtorek biuro prasowe Komendy Głównej Policji w Wilnie poinformowało nas, że śledczy prowadzący dochodzenia w sprawie pobicia nie mogą ani potwierdzić, ani zaprzeczyć informacjom, że chłopiec został pobity za to, że rozmawiał po polsku.

— Sprawą zajmuje się 2. Komisariat Policji Komendy Głównej Policji m. Wilna. Obecnie w toku postępowania przesłuchiwani są świadkowie zdarzenia. Napastnicy nie zostali jeszcze zidentyfikowani — poinformowano nas w KGP Wilna.

W sprawie pobicia Daniela Cz. milczą też przedstawiciele władz. Nikt na razie nie zabrał głosu. Fakt ten nie zaskakuje Europejskiej Fundacji Praw Człowieka, która we wtorek potępiła napad i pobicie młodych Polaków. W swoim oświadczeniu Fundacja zauważa, że ten karygodny czyn jest m. in. rezultatem nieprzychylnego nastawienia władz i narastającego negatywnego nastawienia społeczeństwa litewskiego w stosunku do osób należących do mniejszości narodowych.

Uwagi Fundacji nie są bezpodstawne, bowiem w sprawie pobicia Daniela Cz. milczą nie tylko władze, ale również litewskie media, które nie zauważyły pobicia do nieprzytomności młodego Polaka.

Europejska Fundacja Praw Człowieka postanowiła też przyczynić się do wyjaśnienia sprawy i apeluje do świadków incydentu o pomoc w ustaleniu napastników. Fundacja wyznaczyła nagrodę pieniężną (500 litów) za informacje, które pomogą ustalić winnych skatowania Daniela Cz. Fundacja zwraca się również do społeczeństwa z prośbą o informowanie o podobnych incydentach.
    http://kurierwilenski.lt/2012/01/24/...go-nie-zabili/

To coraz bardziej przechodzi ludzkie pojęcie...

Komentarz

• Zamieszczone przez szemrany Zobacz posta
      Słuszne są pobudki, natomiast cenzura jako forma, protestu przeciwko polityce Turcji jest skrajnie szkodliwa
      ta forma jest jedną z podstaw polityki międzynarodowej i nazywa się to to retorsją.
      Tylko różnica jest taka, że w Turcji za PISANIE PRAWDY o zagładzie Ormian możesz dostać kulkę w łeb, a we Francji za sianie pantureckiej propagandy finansowanej przez państwo Tureckie możesz dostać co najwyżej grzywnę.

Tak samo jak nie powinno się KŁAMAĆ w gazetach w stylu szmatławiec szechtera, tak nie powinno się kłamać w publikacjach historycznych vide Gross.
      ps. a co do litewskich kurew to nie mogę się doczekać, aż wezmą ich w obroty wielkorusini z Kremla
      Lieber tot als rot!!

Komentarz

• Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
        Tak samo jak nie powinno się KŁAMAĆ w gazetach w stylu szmatławiec szechtera, tak nie powinno się kłamać w publikacjach historycznych vide Gross.
        Nie no TNTP, co jak co ale Ciebie o taką hmm lewicową naiwność bym nie podejrzewał

I jak chciałbyś to osiągnąć? Tworząc uniwersalną definicję kłamstwa oraz załącznik z enumeratywnie wymienionymi zagadnieniami? To trzeba by jeszcze podzielić kłamstwo na małe i duże, prowokacyjne i niewinne... Dalej mi się nie chce fantazjować

Pewnie, że nie powinno się kłamać. Tylko, że w tej sprawie trochę jak z demokracją - nic lepszego poza kontrolą wolnego rynku (kłamią = nie kupię) i ewentualnie polemiką historyków/publicystów nie wymyślono.

Zamieszczone przez TNTP Zobacz posta
        ps. a co do litewskich kurew to nie mogę się doczekać, aż wezmą ich w obroty wielkorusini z Kremla
        A ja myślę, że właśnie o to w tym wszystkim chodzi Dlatego podchodzę do wszelkich tego typu newsów z bardzo umiarkowanym zaufaniem. Odnoszę wrażenie, że ktoś na siłę próbuje skłócić dwa narody wykorzystując ich najniższe instynkty wynikające z okupacji sowieckiej.

No, ciekawe kto.
        "Kto już raz posiadł w swych granicach Kijów i tyle kroci prawosławnych, ten nie mógł pozwolić, aby za jej granicami tworzył się osobny ośrodek dla tychże i powinien był dotrzeć aż do Kremlu i tak problem rozwiązać."

Komentarz

• Zamieszczone przez Buzz Zobacz posta
          http://kurierwilenski.lt/2012/01/24/...go-nie-zabili/

To coraz bardziej przechodzi ludzkie pojęcie...
          Na FB widziałem dobry komentarz pod artykułemw tej sprawie :

"Chyba Legia musi znowu wylosować Vetre Wilno w pucharach".

Komentarz

• Zamieszczone przez Z. Zobacz posta
            A ja myślę, że właśnie o to w tym wszystkim chodzi Dlatego podchodzę do wszelkich tego typu newsów z bardzo umiarkowanym zaufaniem. Odnoszę wrażenie, że ktoś na siłę próbuje skłócić dwa narody wykorzystując ich najniższe instynkty wynikające z okupacji sowieckiej.

No, ciekawe kto.
            No nie wiem... Znajomy ma rodzinę w Puńsku przy granicy z Litwą. Opowiadał, że to co się tam dzieje, to aż trudno uwierzyć, że co chwila nie ma jakichś newsów w głównych telewizjach. Po prostu autentyczna nienawiść do Polski i Polaków, nieprowokowana przez nikogo i podejście do wszystkiego z pozycji wiecznie pokrzywdzonych.
            ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Znamy to, znamy. Ma się przecież sąsiadów w mieście
              Cyt. "OFMC kradnie przechodniom rowery, robi burdy w sklepach , bije i zaczepia przechodniów!"

Komentarz

• Jak to pisałem, to też o tym pomyślałem
                ...zmartwychwstałe miasto rodzi ludzi nieśmiertelnych...

Komentarz

• Posiedzenie dotyczące koncesji dla telewizji Trwam było bardzo burzliwe. Posłanka Ruchu Palikota Anna Grodzka zamiast słów ''ojciec'', czy ''ksiądz'' mówiła ''pan Tadeusz Rydzyk''.

- W języku polskim wyrażenie pan nie jest obraźliwe - mówiła Grodzka. - Ma pan rację - zareagował poseł PiS Jan Dziedziczak.

„Podczas kryzysów – powtarzam – strzeżcie się agentur. Idźcie swoją drogą, służąc jedynie Polsce, miłując tylko Polskę i nienawidząc tych, co służą obcym”

Komentarz

• Riposta Dnia
                    Nie dotykaj forum, bo cię curva zmiecie z planszy
                    -------------
                    Jedynie prawda jest ciekawa

Józef Mackiewicz

Komentarz

• Przekot

Taki miał dziwny charakter. Tylko raz w życiu sypnął i to był ostatni raz. Starsza siostra uderzyła go w złości, więc pobiegł na skargę do rodziców. Ojciec najpierw zrugał siostrę i dał jej klapsa, a potem jego przełożył przez kolano i waląc w tyłek wymawiał słowa powoli, jedno przy każdym uderzeniu:
                      - Kablowanie to charakter, więc ja zamierzam połamiać ci ten charakter! Możesz pracować kiedyś jako alfons, ale nie pozwolę, żebyś miał charakter dziwki!
                      Zapamiętał.

Waldemar Łysiak, "Najlepszy".

Komentarz

• Jutro GazWyby będą po nim jechać, ale riposta piękna.

ps. W Poznaniu rozjebana siedziba PO
                        Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Doniesienia są różne - wg niektórych mediów pały zablokowały dostęp.
                          Cyt. "OFMC kradnie przechodniom rowery, robi burdy w sklepach , bije i zaczepia przechodniów!"

Komentarz

• No ja mam info "telefoniczne" kilka kostek brukowych w szyby i rac do środka niby poleciało
                            Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród.

Komentarz

• Zamieszczone przez Buziek_LG Zobacz posta
                              Jutro GazWyby będą po nim jechać, ale riposta piękna.
                              Jutro? Już dzisiaj grzmią, że skandal i chamstwo. Nie omieszkali przy okazji wspomnieć o innym pośle PiS (Suskim), który Goodisona nazwał "murzynkiem".
                              Linkował nie będę, chociaż na ich stronie jest do odsłuchu całe to zajście z grodzkim. Konsternacja po wypowiedzi Dziedziczaka bezcenna

Komentarz

• Oglądałem kropkę nad I ,Brudziński u Olejnik,poziom zadawania pytań żenujący ,Olejnik przyznała się ,że jest kibolem
                                Mioduski ,Vukovic OUT !

Komentarz

Pracuję...
                                X